Ontdek je levensdoel in 5 stappen

"Oh, wat ben ík blij dat ik straks vakantie heb!" Mariët plofte met een zucht in één van mijn stoelen. Ik keek haar aan, maar voor ik ook maar iets kon zeggen praatte ze verder: "ik ben helemaal klaar met mijn werk! Waar doe ik het allemaal voor? Het vreet gewoon energie, ik ben nog nooit zo aan vakantie toe geweest als dit jaar. Ik wil echt wat anders, maar wát dan? En wat wil ik überhaupt eigenlijk met mijn leven?" 

Herken je dit?

Ben jij ook de dagen aan het aftellen en kun je niet wachten tot je eindelijk vakantie hebt? Je bent niet de enige. Elk jaar opnieuw, vooral zo tegen de zomer, hoor ik het weer: mensen die het helemaal gehad hebben, die moe zijn en verlangen naar het einde van het seizoen. Even geen 'moeten' meer, geen verplichtingen, geen vergaderingen en geen voetbal, tennis of drumles voor de kinderen.

Eindelijk tijd voor jezelf! 

Tijd om weer op te laden, om leuke dingen te gaan doen, met je partner of met vriendinnen. Vaak ook een tijd van bezinning, van de balans opmaken. Waar ben ik eigenlijk mee bezig? Vind ik het allemaal nog wel zo leuk wat ik doe? 

Vooral het doen van leuke dingen naast haar baan heeft Mariët erg gemist, vertelde ze in ons eerste gesprek. Het ontbreekt haar gewoon aan energie als ze thuis is van haar werk. Normaal gesproken was ze 's avonds altijd actief en volop bezig met van alles, maar de laatste tijd ploft ze al snel op de bank, en komt er weinig meer uit haar handen.

"Ik ben niet meer vooruit te branden!"

Zo omschreef ze het zelf. Gewoon geen energie meer om nog wat te gaan doen 's avonds. Zo kende ze zichzelf helemaal niet! En dit paste ook helemaal niet bij haar. Het leek bijna wel of ze "burned-out" was. 

"Mijn werk is niet meer wat het geweest is"

Gelukkig heeft Mariët op tijd aan de bel getrokken en hulp gezocht. Toen ze mijn artikel "Energielekken in jouw werk, herken je ze?" las, werd het voor haar al snel duidelijk: "mijn werk is niet meer wat het geweest is, er verandert zó veel door al die reorganisaties en bezuinigingen! Alle leuke dingen worden weggehaald, en wat overblijft is een soort van call-center. Ik mis gewoon het contact met klanten. Vooral advies geven vond ik altijd heel leuk en dat maakte dat ik zoveel plezier had in mijn werk."

Ook bleef maar steeds de vraag aan haar knagen: wat wil ik nou écht met mijn leven? Wat is mijn doel hier eigenlijk op aarde? Waar ben ik echt goed in? 

Mariët besloot dat het tijd werd om de balans op te maken, en uit te zoeken waar ze wél energie van krijgt en wat haar voldoening geeft. In het loopbaantraject wat ze bij mij doet, wordt het steeds duidelijker wat voor haar belangrijk is en wat ze echt wil in haar leven. Hierdoor kan ze veel makkelijker keuzes maken en weet ze welke richting ze op wil met haar loopbaan.  

Wat vind jij belangrijk in je leven?

Misschien loop jij ook rond met deze vragen. Vraag je jezelf af: wat wil ik nou écht met mijn leven? Wat wil ik betekenen voor anderen of voor deze wereld? Wat is mijn missie of mijn doel?

Het mooie is dat we namelijk allemaal een 'levensmissie' of een 'levensdoel' hebben. Iets dat jou vervulling geeft, en dat zin en betekenis geeft aan je leven. Veel mensen raken ergens in hun leven de verbinding met hun missie kwijt. Denk maar eens terug: misschien had jij als kind vroeger ook wel allerlei mooie dromen wat je wilde worden. Later, als je groot was. Maar nu je volwassen bent, lijken die dromen en idealen helemaal weggeduwd te zijn door alle beslommeringen van de dag.

Toch hebben we nog steeds de talenten voor het vervullen van ons doel of onze missie. We zetten deze talenten echter misschien niet allemaal in, of niet op de juiste manier. Misschien verwaarlozen we er een paar, of hebben we onze talenten gewoon begraven. 

Jouw talenten kunnen je nog steeds bij jouw missie brengen. Als je weet wat jouw talenten zijn, en deze talenten met elkaar laat samenwerken, krijg je als vanzelf zicht op de richting en het doel van je leven. Jouw unieke verzameling talenten is namelijk helemaal geschikt voor jouw unieke levensmissie of levensdoel.

Hoe ontdek je je levensmissie of levensdoel?

Om je levensmissie of levensdoel te ontdekken is het belangrijk dat je jezelf goed kent. De volgende aspecten kunnen je hier bij helpen:

  • Ontdek waar je werkelijk goed in bent en wat jou uniek maakt
  • Ontdek wat je belangrijk vind in je leven (je waarden) en wat je drijfveren zijn
  • Kijk eens hoe je je kwaliteiten vorm kunt geven op een manier die goed bij je past  
  • Onderzoek waar belemmeringen je tegenhouden of waar je beperkingen ondervind. Los deze zo goed mogelijk op.
  • Kijk dan eens hoe je je levensdoel vorm kunt geven in je werk en leven (denk aan hobby's, (vrijwilligers)werk, relaties, sociale contacten, sport, gezondheid etc.)

Het ontdekken van je levensmissie of levensdoel is niet iets wat je in een paar uurtjes voor elkaar krijgt. Vaak is het een proces waar je doorheen gaat, en soms duurt het jaren voordat alle puzzelstukjes op z’n plek zijn gevallen. Maar geloof me, het is de ontdekkingstocht meer dan waard!

Hoe herken je je levensmissie of levensdoel?

  • Je levensmissie is niet iets wat alleen je eigen leven beïnvloedt of wat je alleen voor jezelf doet. Het is onderdeel van een groter plan en kan dus ook het leven van iemand anders beïnvloeden. Vraag jezelf eens af: hoe en waar levert jouw leven een positieve bijdrage aan dat van anderen? Best een lastige vraag voor sommigen, maar met het antwoord krijg je een idee over de wezenlijke richting van je leven.
  • Je levensmissie geeft je ook een gevoel van vreugde, enthousiasme, vervulling. Je wordt er warm van, je krijgt er energie van, je doet het supergraag! Ga eens bij jezelf na: welke dingen in jouw leven geven je zo’n gevoel? En hoe vaak doe je die dingen eigenlijk?
  • Een levensmissie heeft ook een soort vanzelfsprekendheid. Het gaat je moeiteloos af. Je bent er goed in en je talenten werken optimaal samen. Ga eens voor jezelf na: wat vind je in je leven heel vanzelfsprekend en gaat je moeiteloos af? 
  • Je merkt ook dat het leven je spelenderwijs helpt bij je levensmissie. Er komen mensen, middelen en gelegenheden op je pad die je verder brengen. Vaak krijg je op onverwachte en wonderlijke manieren alles wat je nodig hebt, zelfs datgene wat je nog niet hebt kunnen bedenken. Heb je dat wel eens ervaren? Geeft je dit een hint over jouw richting?
  • Anderen laten je blijken dat je hen inspireert met je voorbeeld, dat het uit je ogen straalt, dat je zo bevlogen bent. Zij willen dat ook graag leren en vragen hoe je dat voor elkaar gekregen hebt. Ook dan weet je dat je op je pad zit. Hoor jij wel eens dat je inspirerend bent? Dat je een voorbeeld bent voor mensen? 

Een levensmissie is dus veel breder dan welk werk je doet. Werk is er zeker een onderdeel van, omdat we daarin onze ziel en zaligheid kunnen uitdrukken. Toch is werk niet iets waarop we ons helemaal moeten focussen. Anders zouden mensen zonder werk niet hun levensmissie kunnen vervullen. En dat is gelukkig niet waar.

Hoe nu verder?

Misschien ben je er achter gekomen dat je eigenlijk niet goed weet wat je levensmissie of levensdoel is. Misschien heb je ontdekt dat je veel te weinig tijd besteed aan je levensdoel. Of misschien heb je gemerkt dat dingen niet meer bij je passen (denk bijvoorbeeld aan situaties als een verkeerde baan, een doodlopende relatie, een verkeerde woonplek of werk dat z’n langste tijd heeft gehad).

Veel mensen vinden het heel moeilijk om daar dan toch afscheid van te nemen. Om dan die deur te sluiten, en een andere deur te openen. Een nieuwe deur, waarachter nieuwe mogelijkheden liggen, nieuwe hoop, nieuwe kansen. Ze blijven dan veilig staan in het halletje tussen de 2 deuren, met beide deurknoppen in je hand. Twijfelend, zal ik wel of zal ik niet? Wat ga ik doen? Open? Dicht? 

In mijn artikel 'Durf jij een nieuwe deur naar jouw toekomst te openen?' help ik je met een visualisatie oefening om een glimp op te vangen van wat zich achter de tweede deur bevindt. Dit kan je de stimulans geven om een beslissing te nemen die je misschien al heel lang uitstelt, om welke reden dan ook.

Blijf je dit toch lastig vinden?

Vraag je je af wat nu precies jouw levensmissie of levensdoel is? Waar jij echt goed in bent? 

Herken je jezelf in het verhaal van Mariët en kost jouw werk je ook meer energie dan het oplevert?

Zou je ook graag wat anders willen gaan doen, maar heb je geen idee wat goed bij je past? 

Waarom zou je geen hulp vragen, net als Mariët deed?

Ik begeleid dagelijks vrouwen (en mannen) met loopbaanvragen, met keuzevragen etc. Ik help hen met het ontdekken en samenbrengen van hun levensmissie, van hun talenten en van hun passie,  ik help ze met keuzes die ze moeten maken, met het vinden van baan die bij ze past, met hun sollicitatietraject, hun persoonlijke presentatie etc.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden of wat ik voor jou kan betekenen?

Vraag dan een gratis oriënterend gesprek aan via het contactformulier of mail me even: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Je kunt ook direct een afspraak inplannen in mijn agenda op een moment dat het jou het beste uitkomt. De link naar mijn agenda vind je hier.

Tijdens dit gratis gesprek kun je jouw specifieke situatie of vragen inbrengen. Ik denk met je mee, met het doel je direct verder te helpen. Sommigen zijn daar voldoende mee geholpen. Anderen kiezen daarna voor verdere begeleiding. Aangezien deze begeleiding maatwerk is, vertel ik je graag meer over de mogelijkheden voor jou in ons gesprek. 

PS Kijk ook eens of je nog ruimte hebt in je Ontwikkelbudget of Loopbaanbudget dat je werkgever misschien wel beschikbaar stelt. Informeer dan gelijk even naar de mogelijkheden die ik voor je heb!

Wil je liever eerst zelf aan de slag? Dat kan natuurlijk ook. Mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst' helpt je om te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je stappen kunt zetten om te doen wat bij je past. Je kunt het e-book hier aanvragen.

20 juni 2018, Jeanet Visscher 

 jeanet foto

Ik ben loopbaancoach voor vrouwen die hun kwaliteiten en talenten optimaal willen benutten, en werk willen doen dat echt bij ze past, zodat ze weer plezier, energie en voldoening halen uit hun werk en leven.

PS Ik vind de privacy van mijn klanten belangrijk. Alle namen en personen waar ik over schrijf zijn fictief. Voor de situaties en onderwerpen laat ik me echter wel inspireren door voorbeelden uit mijn praktijk. 

Anderen lazen ook:

'De waarheid drong ineens keihard tot me door'

'Schiet je met hagel of heb je je doel in het vizier?'

 

 

Wil je GRATIS mijn nieuwe tips en inspiratie ontvangen?

Meld je dan hieronder aan en je ontvangt iedere maand mijn nieuwe tips en inspiratie automatisch in je mailbox.

 
Deel dit artikel met anderen via:

Ontvang mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst!'

Dit e-book helpt jou te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je weet welke stappen je kunt zetten om te doen wat echt bij jou past!

Meest recente tips

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

"Je hebt mij op een kruispunt in mijn loopbaan een hele nieuwe route laten vinden, waardoor ik op een geweldige eindbestemming ben uitgekomen" en "Van een stuurloos schip ben ik nu weer de kapitein die aan het roer staat en ga ik een heel mooi, zinvol vervolg geven aan mijn carrière" en "Ik heb een nieuwe baan en kan per 1 januari al beginnen!” Deze 3 vrouwen durven hun hart te volgen. Lees hier hun weg er naar toe.

Lees verder >>

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Zie je er tegenop om na het weekend of je vakantie weer aan het werk te moeten? Tel jij de dagen af en kun je niet wáchten tot je weer weekend of vakantie hebt?  Zou je het liefste de deur achter je dicht trekken, en niet meer terug willen komen? In dit artikel vind je 5 vragen die je helpen weer lekker in je 'werkvel' te komen.

Lees verder >>

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Je hebt het gevoel dat je werk niet meer bij je past. Je mist het plezier, de uitdaging en de voldoening in je werk. Diep van binnen voel je dat er meer in je zit. Je wilt graag werk doen waarin je van betekenis kunt zijn, waar je voldoening uit haalt, waar je passie ligt. Maar wat wil je dan? En hoe pak je dat aan? In het kader van de landelijke Week van de Loopbaan, kun je in de maand september met mij een afspraak maken voor een GRATIS Loopbaangesprek. 

Lees verder >>

"Is dit het nou? Wil ik dit blijven doen tot mijn pensioen?"

"Is dit het? Ik ben inmiddels 45, wil ik zo verder tot mijn pensioen?" verzuchtte Monique. Zo'n moment van bezinning is niet vreemd, het 'overkomt' veel vrouwen. Ineens sta je stil bij je leven. Je kijkt terug naar wat achter je ligt, en je denkt na over wat er nog komen gaat. Hoe zal je toekomst er uit zien? Wat wil je nog graag? Welke mogelijkheden zijn er nog voor jou? In dit artikel lees je hoe Monique de antwoorden op haar vragen heeft gevonden.

Lees verder >>