keuzes maken 40-ers dilemma

"Ik ben al 40! Wat wil ik nog met mijn leven?" verzuchtte Marieke. Zo'n moment van bezinning is niet vreemd, het 'overkomt' veel vrouwen. Ineens sta je stil bij je leven. Je kijkt terug naar wat achter je ligt, en je denkt na over wat er nog komen gaat. Hoe zal je toekomst er uit zien? Welke mogelijkheden zijn er nog voor jou? 

Het overkwam Marieke, een paar maanden na haar 40e verjaardag.

Een gevoel van weemoed overviel haar, vertelde ze me tijdens ons eerste gesprek van haar loopbaantraject. "Het leek wel alsof de waarheid ineens keihard tot me doordrong: ik ben 40! Menselijkerwijs gesproken ben ik al op de helft van mijn leven!" Allerlei vragen kwamen bij haar naar boven: "waar ben ik eigenlijk mee bezig? Vind ik het echt nog leuk wat ik doe? Wil ik dit werk blijven doen tot mijn pensioen? En zo niet, wat wil ik dan wél doen de rest van mijn leven?"

"Het maakt me onrustig"

Marieke had al een tijdje het gevoel dat het werk niet helemaal meer bij haar paste en dat ze haar ei er niet meer in kwijt kon. Haar hele functie was aan het veranderen, het contact met de mensen werd steeds minder en ze miste de vrijheid om haar werk te doen op de manier die voor haar altijd prettig was. Steeds vaker kreeg ze het gevoel dat ze graag eens verder wilde kijken dan het werk dat ze nu deed. Er moest toch meer zijn?  

Veel vrouwen ervaren dit rond hun 30e - 40e levensjaar

Marieke is niet de enige die dit overkomt. Wij vrouwen ervaren ergens rond ons 30e - 40e levensjaar de behoefte om meer diepgang te brengen in ons werk. We willen wat betekenen voor de wereld, meer doen voor de samenleving en maatschappelijke betekenis geven aan ons werk. En dan maakt het helemaal niet uit in welke situatie je zit: of je nu wel of geen kinderen hebt, parttime of fulltime werkt of helemaal geen (betaalde) baan hebt, of je verliefd, verloofd, getrouwd of gescheiden bent. We willen het liefst zinvol werk doen. Werk waarmee we echt een verschil kunnen maken in deze wereld.

"Wat wil ik nou eigenlijk?"

Denk jij wel eens serieus na over je werk, je loopbaan, je toekomst? Misschien herken je het gevoel van Marieke wel en zit je op dit moment ook in zo'n fase van je leven. Misschien maakt het je onrustig, vliegt het je soms aan. Wat wil ik nou eigenlijk? Wat kan ik? Welke mogelijkheden heb ik nog? Ben ik al niet veel te laat om nog iets anders te gaan doen?

Voor veel van ons zullen deze vragen heel herkenbaar zijn:

  • Wat wil ik met de rest van mijn (beroeps)leven?
  • Waar ligt nou echt mijn hart?
  • Welke talenten kan en wil ik nog heel graag gebruiken?
  • Ik wil heel graag mijn verantwoordelijkheden nemen, maar hoe luister ik ook naar mijn eigen wensen?
  • Hoe krijg ik een betere balans tussen mijn werk en mijn privéleven?
  • Nu de kinderen wat groter zijn, is er meer ruimte voor mijn carrière, maar wat wil ik dan gaan doen?
  • Ik heb nu wel een baan, maar wil ik dit nog 25 jaar blijven doen?
  • Als ik 80 ben, waar wil ik dan op terugkijken?

Hoe ga je er mee om?

Ik merk dat vrouwen hier in de praktijk heel verschillend mee om gaan: de één gooit het roer helemaal om, volgt een studie en vindt een baan in een totaal nieuw beroep of start met een eigen bedrijf.

Een ander gaat op zoek naar mogelijkheden om binnen haar huidige werk aanpassingen te doen die goed aansluiten bij haar wensen: een verandering van werkgever, een dag minder of meer werken per week, een opleiding volgen met behoud van haar eigen baan.

Weer een ander vindt het allemaal heel spannend en eng om een stap te zetten. Ze zou best wat anders willen, maar ze weet nu wat ze heeft en niet wat ze straks krijgt. Wie zegt dat ze niet de verkeerde keus maakt? 

Het begint vaak met een periode van bezinning

Voor vrijwel iedereen begint zo’n verandering met een periode van bezinning. Een periode waarin je jezelf vragen gaat stellen, een periode van nadenken en reflectie. Niemand gaat de ene dag nog fluitend naar het werk en beslist de volgende dag om een heel nieuw beroep te kiezen.

Vaak gaan er andere gebeurtenissen of gevoelens aan vooraf. Sommigen worden heel hard geconfronteerd met het feit dat hun grenzen bereikt waren, en maakten een burn-out door. Anderen kregen te horen dat hun baan kwam te vervallen, waardoor ze boventallig werden. Weer anderen kregen niet te maken met zulke ingrijpende gebeurtenissen, maar kenden wel een lange periode van twijfel, van onvrede, van een gevoel dat er meer moet zijn.

Veel vrouwen - inclusief ikzelf – wisten een tijdlang niet eens wát ze nu eigenlijk wilden. Ze hadden het gevoel: wat kan ik nou allemaal? Wat wil ik nou eigenlijk?

Misschien zit jij op dit moment ook in zo’n situatie en herken je dit gevoel.

Misschien denk je na over een mogelijke verandering, misschien heb je al vastomlijnde plannen, of misschien heb je nog helemaal geen idee wat je nou eigenlijk wilt. 

Misschien twijfel je op dit moment wel heel erg aan jezelf: wie ben ik nou eigenlijk, wat kan ik nou eigenlijk, wat wil ik nou eigenlijk, ben ik niet te laat, heb ik geen kansen laten schieten?

Mag ik je dan een geweldige troost geven?

Veel vrouwen hebben zich zo gevoeld, hebben getwijfeld en vonden het heel spannend om een stap te zetten. Maar weet je, of de stappen die ze hebben gezet, en de beslissingen die ze hebben genomen, nu groot of klein waren, ze zijn allemaal sterker, energieker en gelukkiger uit deze periode van twijfel gekomen! 

Mijn ervaring

Gelukkig heb ik dit ook zelf zo mogen ervaren. Ook ik heb namelijk zo’n periode van bezinning gehad. Toen in 2012 mijn baan als relatiebeheerder kwam te vervallen door een reorganisatie en ik boventallig werd, heb ik ook tijd nodig gehad om na te denken over mijn toekomst.

Wat wil ik nu eigenlijk gaan doen? Wil ik me nog verder ontwikkelen in het pensioenvak? Wil ik meer richting marketing & verkoop? Terug naar de bank? Of wil ik nu helemaal wat anders gaan doen? En wat dan? Wat kan ik nog meer en wat vind ik ook echt leuk om te doen?

Mijn beslissing om de financiële dienstverlening te verlaten en mijn eigen coachpraktijk te beginnen, is echt niet van de ene op de andere dag gegaan. Ik heb hard moeten werken om niet toe te geven aan de stemmetjes in mijn hoofd die me aan het twijfelen brachten.

Kan ik dit wel? Ben ik wel goed genoeg als coach? Ben ik wel een ondernemer? Wat nou als het niet lukt om klanten te krijgen? Hoe moet het dan financieel? Kan ik dan wel in mijn huis blijven wonen? Wat zullen anderen er wel niet van denken als het mij niet lukt?

Het roer hoeft niet altijd 180 graden om

Zo’n periode is voor niemand eenvoudig en simpel. Maar weet je, het roer hoeft niet altijd 180 graden om. Er zijn zoveel manieren om je wensen en dromen met elkaar in balans te brengen. Ook kleine veranderingen kunnen grote gevolgen hebben!

Nu of nooit

En als je dan eindelijk zo ver bent dat je een stap wilt zetten, dat je het aandurft om je hart te volgen en een nieuwe weg in te slaan, dan komt de vraag: wat is dan het goede moment? Moet ik niet even afwachten tot de arbeidsmarkt weer aantrekt? Moet ik niet eerst uitzoeken of er wel werk is in de richting die ik graag op wil? Moet ik niet eerst nog meer opleiding en ervaring hebben voor het werk dat ik wil gaan doen? 

Laat ik eerlijk zijn: als je 20 bent ligt de hele wereld nog voor je open. Je hebt het gevoel dat je nog zeeën van tijd hebt waarin alles mogelijk is. ‘Later’ is dan het toverwoord: later word ik…., later zal ik….., later ga ik…... Maar als je eind dertig of begin veertig bent, weet je dat je tijd hier op aarde niet eeuwig is. En waarschijnlijk heb je inmiddels ervaren dat de dingen ‘later’ niet vanzelf naar je toekomen. 

Het begint echt bij jou! Je zult zelf in actie moeten komen, een besluit moeten nemen. Je weet het, je merkt het, je voelt het, het is jouw tijd!

Stel jezelf maar eens de vraag: "als ik het nu niet doe, wanneer dan wel?"

Ben jij toe aan een volgende stap? 

Marieke kwam tot de conclusie dat het werk wat ze deed niet meer bij haar paste. Ze wilde vérder, er moest iets gebeuren. Door haar loopbaantraject werd duidelijk waar ze wél energie van kreeg, waar ze blij van werd en welke richting ze op wilde met haar loopbaan. Zo kon ze hele concrete stappen zetten, keuzes maken en op zoek gaan naar een nieuwe baan.

Spreekt jou dit aan? Overweeg je om, net als Marieke, een loopbaantraject te doen en te ontdekken welke mogelijkheden er voor jou zijn?

Maak dan eens een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek, dan kijken we op welke manier ik je er bij kan helpen.

Ga je liever eerst zelf aan de slag? Dan kun je ook mijn gratis e-book ‘Maak werk van je toekomst’ aanvragen. Dit e-book helpt je te ontdekken wie je bent, wat je wilt en wat je kunt, zodat je stappen kunt zetten om te gaan doen wat bij je past.

Jeanet Visscher 

jeanet foto

Ik ben loopbaancoach voor mensen die hun kwaliteiten en talenten optimaal willen benutten, en werk willen doen dat echt bij ze past, zodat ze weer plezier en voldoening halen uit hun werk en leven.

PS Alle namen en personen waar ik over schrijf zijn fictief. 

Anderen lazen ook:

'Pas ik nog wel binnen de bank en financiële dienstverlening?'

'Durf jij een nieuwe deur naar jouw toekomst te openen?'

 

 

 

Wil je GRATIS mijn nieuwe tips en inspiratie ontvangen?

Meld je dan hieronder aan en je ontvangt iedere maand mijn nieuwe tips en inspiratie automatisch in je mailbox.

 
Deel dit artikel met anderen via:

Meest recente tips

Weer werken met plezier? Volg dan het Zomer Loopbaantraject!

Weer werken met plezier? Volg dan het Zomer Loopbaantraject!

De zomer is nu echt begonnen! Ik heb daarom een leuk aanbod voor je: het Zomer Loopbaantraject. Een kortlopend traject waarin helder wordt wat jij belangrijk vindt in je werk, waar jouw talenten, drijfveren en interesses liggen, welke banen daar goed bij passen. Je ontdekt jouw kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt, weet wat je wilt en welke acties je kunt doen zodat je na de zomerperiode weer met plezier, passie, energie en voldoening kunt werken en leven! 

Lees verder >>

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

"Je hebt mij op een kruispunt in mijn loopbaan een hele nieuwe route laten vinden, waardoor ik op een geweldige eindbestemming ben uitgekomen" en "Van een stuurloos schip ben ik nu weer de kapitein die aan het roer staat en ga ik een heel mooi, zinvol vervolg geven aan mijn carrière" en "Ik heb een nieuwe baan en kan volgende maand al beginnen!” Drie vrouwen die hun hart nu durven te volgen. Lees hier hun weg er naar toe.

Lees verder >>

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Zie je er tegenop om na het weekend of je vakantie weer aan het werk te moeten? Tel jij de dagen af en kun je niet wáchten tot je weer weekend of vakantie hebt?  Zou je het liefste de deur achter je dicht trekken, en niet meer terug willen komen? In dit artikel vind je 5 vragen die je helpen weer lekker in je 'werkvel' te komen.

Lees verder >>

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Je hebt het gevoel dat je werk niet meer bij je past. Je mist het plezier, de uitdaging en de voldoening in je werk. Diep van binnen voel je dat er meer in je zit. Je wilt graag werk doen waarin je van betekenis kunt zijn, waar je voldoening uit haalt, waar je passie ligt. Maar wat wil je dan? En hoe pak je dat aan? In het kader van de landelijke Week van de Loopbaan, kun je in de maand september met mij een afspraak maken voor een GRATIS Loopbaangesprek. 

Lees verder >>