Durf jij een nieuwe deur naar jouw toekomst te openen?

Je hebt het gevoel dat je werk niet meer bij je past. Het liefst zou je deze deur achter je sluiten en een nieuwe deur openen. Toch twijfel je nog. Wat geef ik op? Wat krijg ik er voor terug? Mijn artikel helpt je een beslissing te nemen die je misschien al heel lang uitstelt.

"Ik voelde me opgesloten in een gouden kooi"

Een paar weken geleden sprak ik Bionda. Het was onze laatste sessie van haar loopbaantraject. Bionda was door een reorganisatie in een functie terecht gekomen waar haar energie volledig werd weggezogen. Ze merkte aan alles dat ze niet meer gelukkig was in haar werk.

Bionda wilde heel graag wat anders gaan doen. Toch voelde ze zich opgesloten in een ‘gouden kooi’. Wat gaf het haar een groot gevoel van onrust om het oude los te moeten laten. Om afscheid te nemen van een goede werkgever, waar ze jaren lang met veel plezier had gewerkt. Angst en twijfel maakten haar onzeker: “wat geef ik op? Durf ik uit te vliegen?”

In ons afrondende gesprek vertelde Bionda mij dat het loopbaantraject haar zoveel vertrouwen heeft gegeven in haar eigen kwaliteiten en mogelijkheden, dat ze haar vleugels durft uit te slaan en het oude, vertrouwde nest durft te verlaten.

Juist door het oude los te laten en op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden, gingen er nieuwe deuren voor Bionda open. En daardoor start ze binnenkort met haar nieuwe baan, bij een nieuwe werkgever, in een nieuwe branche. Bionda kan de deuren van haar oude baan voorgoed achter zich doen.

Zal ik wel of zal ik niet?

Toch is het voor veel mensen moeilijk om de deur te sluiten achter werk waarvan ze al lang weten dat het niet (meer) bij hen past. Omdat het niet meer genoeg voldoening geeft of omdat het meer energie kost dan het oplevert. 

Juist omdat het zo lastig is die deur te sluiten, lukt het je vaak ook niet om de andere deur te openen. De deur waarachter nieuwe mogelijkheden voor je liggen, waar nieuwe kansen voor je zijn en waar je nieuwe hoop vindt.

Misschien ben je nieuwsgierig hoe dat er uit ziet, en wat zich achter die andere deur bevindt. Maar om daar achter te komen moet je wel de eerste deur sluiten. En dat is eng, dat is spannend en maakt je onrustig.

Je blijft liever staan in het halletje, tussen de 2 deuren in. Met beide deurknoppen in je hand. Twijfelend...zal ik wel of zal ik niet? Wat ga ik doen? Open? Dicht? Soms lijkt het bijna alsof je in het halletje woont. Omdat je niet durft te kiezen....

Herken je dat? 

Heb jij ook het gevoel dat je op dit moment in zo'n halletje bent? Dat je op de drempel staat van de ene deur, en heel graag de andere deur zou willen openen? Maar dat je het niet durft, omdat je niet weet wat je daar te wachten staat? 

Als dat zo is, mag ik je dan uitnodigen om alvast een kijkje te nemen wat zich achter de tweede deur bevindt?

Ik heb een oefening voor je die je hierbij kan helpen. En misschien is dit voor jou nou nét de stimulans die je nodig hebt om een beslissing te nemen die je al heel lang uitstelt.

Durf jij de deur naar jouw toekomst te openen? 

De oefening werkt het beste als je eerst de tekst hieronder in een rustig tempo inspreekt op een voice-recorder. Als je de ingesproken tekst afspeelt, kun je er rustig met je ogen dicht naar luisteren en beelden in je naar boven laten komen. Je kunt ook iemand anders vragen om het langzaam voor te lezen, en je de tijd te geven om je de situatie voor te stellen.

 • Zorg er voor dat je je ontspant en sluit je ogen. Haal een paar keer goed diep adem. Gaap, rek je uit ga dan lekker zitten. Zoek een rustige plek in je binnenwereld. Een plek waar je je veilig en prettig voelt.
 • Stel je nu voor dat je in een halletje staat, tussen 2 deuren in. Hoe is het voor jou om daar te staan?
 • Visualiseer nu dat je met je linkerhand de deurknop van de deur links naast je vasthoudt. Deze deur is nog niet gesloten. Je rechterhand strek je uit naar de knop van de deur rechts van je; deze deur is nog dicht.
 • Besef dat je heel lang kunt blijven staan in deze positie. Misschien sta je in je huidige situatie zelfs al heel lang op deze plek. Je neemt nu echter een besluit.
 • Je gaat met je aandacht naar de deur links van je. Je weet wat zich in die kamer bevindt, iets dat je achter je mag laten (je klanten, je collega’s, je leidinggevende, het bedrijf waar je jaren hebt gewerkt). Kijk nog eens goed de kamer in, denk aan de mooie herinneringen en voel dankbaarheid voor de dingen en de mensen die je daar ziet. Je weet echter dat het tijd voor je is om verder te gaan.
 • Bedank de mensen in deze kamer voor wat ze voor je hebben betekend, voor wat je hebt mogen leren, voor de tijd dat je met hen gewerkt hebt. Kijk nog even rond wat je eventueel uit deze kamer zou willen meenemen. Dan sluit je de deur en ademt even diep uit.
 • Ga nu met je aandacht naar de deur rechts van je. Je weet dat daar iets nieuws op je wacht, iets waar je naar verlangt en wat je meer plezier, energie en voldoening zal geven. Je strekt je rechterhand uit naar de deur, opent deze en kijkt naar binnen.
 • Wat zie je daar? Hoe ziet de omgeving er uit? Wat voor mensen zijn daar aanwezig? Is het er licht of juist donker? Welke sfeer hangt er? Welk gevoel krijg je?
 • Om het echt goed tot je te laten doordringen en te ervaren, stap je over de drempel de kamer binnen. Haal diep adem als je dit doet. Hoe is het voor jou om in deze nieuwe omgeving te staan? Voelt het voor jou prettig om hier te zijn of juist niet?
 • Welk inzicht krijg je als je naar deze kamer kijkt? Welke veranderingen in je leven en werk zou het met zich meebrengen als je hier naar toe gaat? Hoe voelt dat?
 • Neem als je alles in je op hebt genomen voor jezelf de beslissing of je weer terug wilt naar het halletje, of in deze nieuwe omgeving wilt blijven.
 • Wat betekent deze keuze voor jou? Hoe zou je leven er uit gaan zien als je werkelijk deze stap zou zetten?
 • Open rustig je ogen, adem even diep uit en schrijf de inzichten die je hebt gekregen op.

Welke deur wil jij graag sluiten?

Ik ben natuurlijk heel benieuwd hoe het was om dit te doen? Durfde je het aan om de deur achter je dicht te doen, en nieuwsgierig te zijn naar wat zich achter de andere deur bevindt? Stond het je aan wat je daar zag? Zo ja, welke deur zou je nu heel graag willen sluiten? Welke beslissingen vragen erom om nú genomen te worden?

Wat wordt jouw eerste stap die je gaat zetten om een nieuwe deur te openen?

Ik gun het je dat je, net als Bionda, met vertrouwen in jezelf en in je eigen kwaliteiten en mogelijkheden, het oude los durft te laten. Dat je je vleugels durft uit te slaan en aan iets nieuws durft te beginnen! En weet je, dat betekent echt niet dat je vandaag of morgen al je baan hoeft op te zeggen of binnen 2 maanden al een nieuwe baan moet hebben gevonden. 

Maar als je het wel echt wilt, ga dan aan de slag. Onderneem actie, maak een plan om ook daadwerkelijk die nieuwe deur over niet al te lange tijd te kunnen openen. 

Wat wordt jouw eerste stap die je nu gaat zetten?

Hulp nodig?

Misschien vind je het best lastig om een stap te maken of is het voor jou gewoon nog niet duidelijk wat dan het beste bij je past. Ook Bionda wist, voor ze bij me kwam, nog niet precies welke richting ze op wilde. 

Laat me je er bij helpen, zodat ook voor jou duidelijk wordt welke mogelijkheden er voor je zijn, en wat er nodig is om die oude deur met een goed gevoel achter je dicht te kunnen trekken.

Is het jouw tijd om aan de slag te gaan en te ontdekken wat je graag wilt en wat het beste bij je past? Dan nodig ik je graag uit voor een gratis gesprek. Je kunt dit gesprek hier aanvragen, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Wil je liever eerst zelf uitzoeken welke richting je uit wilt of wat jouw volgende stap is? Mijn gratis E-book ‘Maak werk van je toekomst’ kan je hierbij helpen. Je ontdekt wie je bent, wat je wilt en wat je kunt, zodat je stappen kunt zetten om te doen wat echt bij je past. Het E-book kun je hier gratis aanvragen.

27-10-2017 Jeanet Visscher

jeanet foto

Ik ben loopbaancoach voor vrouwen die hun kwaliteiten en talenten optimaal willen benutten en werk willen doen dat echt bij ze past, zodat ze weer plezier en voldoening halen uit hun werk en leven. 

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan gerust met anderen via de social media buttons hieronder.

 

Deel dit artikel met anderen via:

Meest recente tips

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

"Je hebt mij op een kruispunt in mijn loopbaan een hele nieuwe route laten vinden, waardoor ik op een geweldige eindbestemming ben uitgekomen" en "Van een stuurloos schip ben ik nu weer de kapitein die aan het roer staat en ga ik een heel mooi, zinvol vervolg geven aan mijn carrière" en "Ik heb een nieuwe baan en kan volgende maand al beginnen!” Drie vrouwen die hun hart nu durven te volgen. Lees hier hun weg er naar toe.

Lees verder >>

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Zie je er tegenop om na het weekend of je vakantie weer aan het werk te moeten? Tel jij de dagen af en kun je niet wáchten tot je weer weekend of vakantie hebt?  Zou je het liefste de deur achter je dicht trekken, en niet meer terug willen komen? In dit artikel vind je 5 vragen die je helpen weer lekker in je 'werkvel' te komen.

Lees verder >>

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Je hebt het gevoel dat je werk niet meer bij je past. Je mist het plezier, de uitdaging en de voldoening in je werk. Diep van binnen voel je dat er meer in je zit. Je wilt graag werk doen waarin je van betekenis kunt zijn, waar je voldoening uit haalt, waar je passie ligt. Maar wat wil je dan? En hoe pak je dat aan? In het kader van de landelijke Week van de Loopbaan, kun je in de maand september met mij een afspraak maken voor een GRATIS Loopbaangesprek. 

Lees verder >>

"Is dit het nou? Wil ik dit blijven doen tot mijn pensioen?"

"Is dit het? Ik ben inmiddels 45, wil ik zo verder tot mijn pensioen?" verzuchtte Monique. Zo'n moment van bezinning is niet vreemd, het 'overkomt' veel vrouwen. Ineens sta je stil bij je leven. Je kijkt terug naar wat achter je ligt, en je denkt na over wat er nog komen gaat. Hoe zal je toekomst er uit zien? Wat wil je nog graag? Welke mogelijkheden zijn er nog voor jou? In dit artikel lees je hoe Monique de antwoorden op haar vragen heeft gevonden.

Lees verder >>