MENU

Zie je er tegenop om na het weekend of je vakantie weer aan het werk te moeten? Tel jij de dagen af en kun je niet wáchten tot je weer weekend of vakantie hebt?  Zou je het liefste de deur achter je dicht trekken, en niet meer terug willen komen? In dit artikel vind je 5 vragen die je helpen weer lekker in je 'werkvel' te komen.

Misschien herken je dit:

  • je hebt al een tijd het gevoel dat je geen plezier meer hebt in je werk
  • je merkt dat je werk je meer energie kost dan dat het je oplevert
  • je hoop dat het vanzelf verandert en dat het beter wordt
  • je twijfelt: 'wil ik nog langer blijven of moet ik toch op zoek gaan naar iets wat beter bij me past?'

Ik zie dat veel mensen in zo'n situatie erg hun best doen om het vol te houden. Misschien herken je dit ook bij jezelf. Aan het begin van de week kijk je al weer uit naar het volgende weekend of naar het moment dat je eindelijk vakantie hebt. 'Straks in mijn vakantie rust ik wel uit, dan gaat het daarna wel weer beter!' zeg je tegen jezelf, om de moed er maar in te houden. 

Maar wees eens eerlijk.....

Is het echt na de vakantie ineens anders? Ga je dan ineens weer fluitend naar je werk? Kom je met bakken energie aan het eind van de dag thuis?

Wie houd je nu eigenlijk voor de gek? Oké, ik moet eerlijk toegeven dat ik dat jaren geleden zelf ook vaak gedacht heb. Ik sleepte mezelf voort, van weekend naar weekend, van vakantie naar vakantie. Ik hoopte elke keer dat het beter zou worden, dat ik weer met plezier naar mijn werk zou gaan. Toch was de realiteit anders. Soms ging het even goed, maar daarna zakte het weg en kreeg ik weer hetzelfde onrustige en ontevreden gevoel. 

Hoe lang wil je nog knokken om dit vol te houden? 

Helaas kom ik het nu in mijn werk als coach ook vaak tegen: mensen zitten tot de zomervakantie te knokken om het vol te houden, daarna 'tanken ze even bij' zoals ze het zelf vaak noemen. Na de vakantie gaat het even goed, maar in september/oktober vallen ze opnieuw in een gat, waarna ze tot de kerstvakantie weer hetzelfde patroon laten zien. 

Als je dit patroon herkent, vraag je dan eens af: hoe lang wil je nog blijven worstelen? Wanneer is het genoeg en ga je iets doen om hier uit te komen? Natuurlijk kun je gewoon blijven hopen dat het vanzelf wel verandert en beter wordt. Maar realiseer je ook dat 'als je doet wat je altijd deed, je krijgt wat je altijd kreeg!'

Merk je aan alles dat het tijd is voor verandering?

Dat er iets moet gebeuren omdat je het anders niet lang meer volhoudt? Lees dan nog even verder.

Wat kun je zelf nu al doen?

Ik geef je een aantal vragen waar je gelijk al mee aan de slag kunt. Gebruik deze periode eens om even 'stil te staan' en deze vragen voor jezelf te beantwoorden. 

Vraag 1

Kijk eens terug naar het afgelopen half jaar en vraag je af: hoe zat/zit ik er bij als het gaat om mijn werk? Hoe voel/voelde ik me? Wat maakt/maakte dat ik me zo voel/voelde?

Kijk dan eens wat je zelf kunt doen om hier verandering in te brengen. Ligt het aan het werk? Ligt het aan de werkomgeving of de omstandigheden? Of ligt het misschien aan jezelf en mag je leren om anders met bepaalde situaties om te gaan? 

Misschien ligt de oplossing niet zozeer in je werk of in jezelf, maar kun je naast je werk meer invulling geven aan je leven, door bijvoorbeeld (meer) gaan sporten, een cursus of opleiding  te beginnen en/of vrijwilligerswerk te gaan doen. 

Vraag 2

Schrijf voor jezelf eens op: wat vind ik leuk aan mijn werk? Wat geeft mij energie? Waar ben ik goed in? Vraag jezelf ook af: wat mis ik in mijn werk?

Ga eens na of er mogelijkheden zijn om meer van die activiteiten of taken te doen waar je goed in bent of die jij heel leuk vindt om te doen. Kijk ook eens of en op welke manier het mogelijk is om datgene wat je mist in je werk toch te kunnen doen of te krijgen.  

Vraag 3

Niet zozeer een vraag maar een opdracht: vul voor jezelf de gratis checklist 'Past mijn werk nog bij mij' in. Je krijgt hiermee een goed beeld van wat voor jou belangrijk is in je werk en je leven, en ontdekt of het werk wat je nu doet nog past bij wie je bent, wat je wilt en wat jij belangrijk vindt. Je kunt de checklist gratis aanvragen via deze link.

Vraag 4

Neem eens de tijd om te gaan 'dromen' over jouw toekomst. Laat je gedachten de vrije loop. In jouw dromen over je toekomst mag en kan alles, er zijn geen beperkingen. Vraag jezelf eens af: wat zou ik willen doen, willen hebben of willen zijn als ik alle tijd van de wereld had en als geld geen rol zou spelen?

Wat wil ik hebben bereikt over 5 jaar? En wat over 10 jaar? En over 20 jaar? Hoe wil ik op mezelf terugkijken als ik aan het eind van mijn leven ben? 

Ben je op de goede weg? Of moet je toch iets veranderen om dit ​​te bereiken en zo ja, wat?

Vraag 5

Denk eens na over de vragen: hoe lang wil ik dit werk nog blijven doen? Kan ik dit werk überhaupt tot mijn pensioen volhouden? Welke ontwikkelingen zijn er binnen mijn vakgebied of branche waar ik nu werk? Wat is er nodig om nu en in de toekomst weer met plezier, energie en voldoening te (blijven) werken en leven?

Kijk ook wat je hier zelf in kunt doen. Moet je nu alvast een opleiding volgen? Moet je onderzoeken welke mogelijkheden er nog meer voor je zijn? Is het verstandig om een loopbaantraject te volgen om uit te zoeken wat het beste bij jou past? Heb je een coach nodig die je helpt met je persoonlijke aspecten waar je steeds tegenaan loopt en anders mee wilt leren omgaan? 

Waarom zou je geen hulp vragen?

Misschien vind je het best lastig om antwoord te geven op al deze vragen. Misschien heb je het gevoel dat je zelfs vastloopt in je werk (of in jezelf) en niet verder komt. Misschien ben je er achter gekomen dat je werk gewoon niet meer bij je past en dat je graag verder wilt kijken naar de mogelijkheden die er nog meer voor je zijn.

Waarom zou je hier geen hulp bij vragen? Ik begeleid dagelijks mensen die vastlopen in hun werk, die steeds weer tegen dezelfde issues aanlopen in hun werk, mensen die niet weten wat ze willen, die het lastig vinden om keuzes te maken, die graag willen weten wat goed bij hen past en welke richting ze op willen in hun werk, wat de mogelijkheden voor hen zijn op de arbeidsmarkt, hoe ze dat kunnen bereiken etc.

Is dit iets voor jou?

In oktober start ik met een nieuw Loopbaanprogramma 'Maak werk van je passie'

Met een kleine groep ga je concreet aan de slag om antwoord te krijgen op vragen als ‘waar krijg ik energie van?’, ‘wat vind ik belangrijk in mijn werk?’, 'wat past bij mij?', ‘wat wil ik?’ en ‘welke mogelijkheden zijn er voor mij op de arbeidsmarkt?’

Je ontdekt wat je leuk vindt, waar je energie van krijgt en wat goed bij je past. Ook kom je er achter welke rol, functie en omgeving je goed liggen en welke beroepen en beroepsrichtingen voor jou geschikt zijn. 

Aan het eind weet je welke mogelijkheden er voor jou zijn op de arbeidsmarkt. Ook heb je een concreet plan gemaakt en weet je welke acties je gaat doen om daar daadwerkelijk te komen. 

Meer informatie over dit loopbaanprogramma vind je hier.

Wil je liever persoonlijke begeleiding of -coaching en/of ben je benieuwd wat ik verder voor jou kan betekenen?

Vraag dan een gratis oriënterend gesprek aan via het contactformulier. Natuurlijk mag je ook gelijk een afspraak voor een gratis gesprek plannen in mijn agenda. Je krijgt toegang tot mijn agenda via deze link.

Tijdens het gesprek kun je jouw specifieke situatie of vragen inbrengen. Ik denk met je mee, met het doel je direct verder te helpen. Veel mensen zijn daar voldoende mee geholpen, anderen kiezen daarna voor verdere begeleiding. 

18 september 2023, Jeanet Visscher

jeanet foto

Ik ben Loopbaan- & Lifecoach voor vrouwen (en mannen) weer met plezier, passie, energie en voldoening willen werken en leven.

PS Ik vind de privacy van mijn klanten belangrijk. Alle namen en personen waar ik over schrijf zijn fictief. Voor de situaties en onderwerpen laat ik me inspireren door voorbeelden uit mijn praktijk. 

Anderen lazen ook:

'10 signalen dat het tijd is om van baan te veranderen?'

'Miranda (42): 'ik doe al jaren werk dat ik niet leuk vind en helemaal niet blij van word'

Deel dit artikel met anderen via:

Ontvang mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst!'

Dit e-book helpt jou te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je weet welke stappen je kunt zetten om te doen wat echt bij jou past!

Meest recente tips

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Zie je er tegenop om na het weekend of je vakantie weer aan het werk te moeten? Tel jij de dagen af en kun je niet wáchten tot je weer weekend of vakantie hebt?  Zou je het liefste de deur achter je dicht trekken, en niet meer terug willen komen? In dit artikel vind je 5 vragen die je helpen weer lekker in je 'werkvel' te komen.

Lees verder >>

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Je hebt het gevoel dat je werk niet meer bij je past. Je mist het plezier, de uitdaging en de voldoening in je werk. Diep van binnen voel je dat er meer in je zit. Je wilt graag werk doen waarin je van betekenis kunt zijn, waar je voldoening uit haalt, waar je passie ligt. Maar wat wil je dan? En hoe pak je dat aan? In het kader van de landelijke Week van de Loopbaan, kun je in de maand september met mij een afspraak maken voor een GRATIS Loopbaangesprek. 

Lees verder >>

"Is dit het nou? Wil ik dit blijven doen tot mijn pensioen?"

"Is dit het? Ik ben inmiddels 45, wil ik zo verder tot mijn pensioen?" verzuchtte Monique. Zo'n moment van bezinning is niet vreemd, het 'overkomt' veel vrouwen. Ineens sta je stil bij je leven. Je kijkt terug naar wat achter je ligt, en je denkt na over wat er nog komen gaat. Hoe zal je toekomst er uit zien? Wat wil je nog graag? Welke mogelijkheden zijn er nog voor jou? In dit artikel lees je hoe Monique de antwoorden op haar vragen heeft gevonden.

Lees verder >>

Niet lekker in je werkvel? 7 tips om hier vandaag nog verandering in te brengen

Niet lekker in je werkvel? 7 tips om hier vandaag nog verandering in te brengen

Ben je enthousiast, gemotiveerd en vol energie als je naar je werk gaat? Of voel je je moe, gestrest of verveeld, alsof je in een sleur zit? Als je niet lekker in je werkvel zit, kost dat veel energie. Bovendien is het niet alleen vervelend voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Gelukkig kun je er zelf iets aan doen. In dit artikel geef ik 7 tips die je vandaag nog kunt toepassen zodat je weer lekker in je werkvel komt te zitten!

Lees verder >>