MENU
loopbaan
werkplezier

"Wat heb ik behoefte aan vakantie zeg! Ik sleep mezelf naar het werk en heb het gevoel dat ik aan het overleven ben. Ik ben moe en mijn energie loopt weg bij alles wat ik doe!” Simone keek me vragend aan: “wat denk jij Jeanet? Moet ik op zoek naar ander werk?" Simone's verhaal is één van de situaties die ik veel tegenkom in mijn coaching. In dit artikel vind je 10 andere signalen die erop kunnen wijzen dat het tijd is om van baan te veranderen.

Elke dag met tegenzin naar je werk?

Iedereen heeft weleens een slechte dag op het werk. Het loopt bijvoorbeeld niet allemaal zoals je had verwacht, je hebt niet afgekregen wat je had willen doen die dag of een promotie is net aan je neus voorbij gegaan. Maar als je elke werkdag met grote tegenzin naar je werk gaat, of regelmatig het idee hebt dat je op instorten staat, dan heb je waarschijnlijk een groter probleem.

Blijf je daar te lang mee doorlopen, dan kun je zelfs in een negatieve spiraal terecht komen. Je wordt minder productief en voelt je steeds minder prettig. Bovendien loop je ook nog eens het risico dat je uitvalt door allerlei fysieke klachten, overspannenheid of een burnout. 

Wil je het zover niet laten komen?

Check dan eens deze 10 signalen om een indicatie te krijgen of het voor jou ook tijd wordt om van werk te veranderen:

1. Je hebt geen plezier meer in je werk

Je vindt je werk niet (meer) leuk. Wellicht zijn er af en toe nog wat leuke momenten die even voor een opleving zorgen, maar deze lijken steeds meer een uitzondering te worden.

2. Je sleept je naar je werk toe

Je hebt het gevoel dat je het je elke dag opnieuw veel moeite kost om naar je werk te gaan. Alleen al als je aan je werk denkt, voel je al tegenzin of weerstand. Het liefste zou je in bed blijven liggen, je ziek willen melden of vrij willen nemen.

3. Je werkdag lijkt eeuwen te duren

De tijd op je werk kruipt als een slak voorbij, je telt de uren af totdat je weer naar huis kunt. Je merkt bij jezelf dat je steeds minder doet op je werk. Misschien heb je wel dingen te doen, maar je hebt er gewoon geen zin in, je hebt er geen fut meer voor.

4. Je hebt negatieve gedachten over je werk

Er lijkt niets positiefs meer te zijn als het om je werk gaat. Je stoort je aan je collega’s, je leidinggevende is een eikel, de werkdruk is veel te hoog en niemand ziet hoe goed jij je werk wel niet doet. Ook als je thuis bent, blijf je in gedachten met je werk bezig. Je maalt over dingen die mis gingen en waarom. Het laat je niet los en je negatieve gedachten en gevoelens maken dat je zelfs niet meer geniet van je vrije tijd.

 5. Je klaagt veel of vermijdt het juist om over je werk te praten

Je onvrede over je werk neem je mee naar huis, en je grijpt elke gelegenheid aan om je vrienden en familie te laten weten wat er allemaal mis is met je werk. Je klaagt veel, heerlijk om even je hart te luchten ook al weet je dat het niets oplost. Wanneer iemand op een feestje of verjaardag geïnteresseerd is in wat voor werk je doet, wil je het hier liever helemaal niet over hebben. Je kunt best jaloers zijn als je anderen vol enthousiasme hoort praten over hun werk. Maar jij hebt het helemaal niet naar je zin en wilt dit onderwerp het liefst vermijden.

6. Je bent vaker slecht gehumeurd en hebt een kort lontje

Je werk vraagt al je energie. Je voelt je moe, kunt weinig hebben en het begint door te werken op je humeur. Je geduld raakt snel op en je reageert het af op je collega’s, je partner, je kinderen en andere mensen om je heen.

7. Je lichaam geeft je signalen

Je hebt de laatste tijd veel last van stress en regelmatig hoofdpijn, rugpijn, nek- en schouderklachten en/of concentratieproblemen. Je slaapt slecht en hebt veel minder energie dan je eerder altijd had.

8. Je leeft van weekend naar weekend

De laatste werkdag van de week voelt als een bevrijding. Je bent blij dat het weekend is. Op zondag krijg je echter al pijn in je buik als je alleen nog maar dénkt aan een nieuwe werkweek die weer voor je ligt.

9. Je geeft niks meer om je prestaties

Hoewel je eerder altijd betrokken en gemotiveerd was om je werk te doen, merk je dat je je interesse in je werk hebt verloren. Je stelt dingen uit, levert slordig werk af of begint fouten te maken. Het boeit je allemaal niet meer zo en je hebt helemaal geen zin om je er druk over te maken.

10. Je herkent jezelf niet meer

Je merkt dat je klaagt over bijna alles, je doet vaak cynische uitlatingen op en over je werk. Je reageert onverschillig of soms ook agressief naar je collega’s. Zo ben je normaal helemaal niet, je lijkt jezelf wel helemaal te zijn kwijt geraakt.

Herken je bij jezelf één of meerdere signalen?

Als deze signalen herkenbaar zijn, dan kan ik je maar één raad geven: blijf niet te lang meer zitten in je huidige werksituatie. Het is duidelijk dat je werk alle energie en levenslust uit je weg zuigt! Doe jezelf (en je naasten) een groot plezier en neem actie voor het van kwaad naar erger gaat. 

Wil je graag weer met plezier, energie en voldoening werken en leven?

Weet je alleen niet goed wat je nu het beste kunt doen of hoe je het zult aanpakken? Loop je vast of heb je hulp nodig?

Neem dan, net als Simone deed, contact met me op voor een gratis gesprek*. Tijdens het gesprek kun je jouw specifieke situatie of vragen inbrengen. Ik denk met je mee, met het doel je direct verder te helpen. Ook geef ik je minimaal 2 concrete tips waardoor je meer energie, plezier, passie en voldoening in je werk en leven gaat ervaren. Veel mensen zijn daar voldoende mee geholpen, anderen kiezen voor verdere begeleiding.

Mijn begeleiding is altijd maatwerk. Samen kijken we wat je in jouw situatie nodig hebt en welke mogelijkheden er voor jou zijn. 

*het gratis gesprek duurt ongeveer 45-60 minuten en doen we op mijn kantoor in Zwolle of online via Skype of Teams. Via mijn online agenda kun je je gratis gesprek zelf inplannen.

Hoe ging het verder met Simone?

Simone heeft na onze kennismaking besloten een coachtraject bij mij te doen en inmiddels heeft ze heel helder waar haar energie op wegloopt. Ook heeft ze ontdekt wat haar júist energie geeft, waar ze echt goed in is en wat ze graag zou willen. Hoewel het soms al voldoende is om je eigen taken en functie wat anders in te delen, is Simone tot de conclusie gekomen dat een andere functie veel beter bij haar past. Inmiddels heeft ze haar eerste sollicitatiebrief verzonden en mag ze binnenkort op gesprek!   

Ben jij ook toe aan een nieuwe stap in je werk of loopbaan?

Plan dan een gratis oriënterend gesprek, ik help je er graag bij!  

05 juli 2022, Jeanet Visscher

640 x 300 Profielfoto Jeanet 13 09 2019 gekanteld 1

Life- & Loopbaancoach voor vrouwen (en mannen), die weer plezier, energie, passie en voldoening willen halen uit hun werk & leven.

PS Ik vind de privacy van mijn klanten belangrijk. Alle namen en personen waar ik over schrijf zijn fictief. Voor de situaties en onderwerpen laat ik me inspireren door voorbeelden uit mijn praktijk. 

Anderen lazen ook:

'Ben je niet gelukkig in je werk? Doe er wat aan!'

'Hoe kom je in actie? 5 tips voor een succesvolle verandering'

Deel dit artikel met anderen via:

Ontvang mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst!'

Dit e-book helpt jou te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je weet welke stappen je kunt zetten om te doen wat echt bij jou past!

Meest recente tips

Jolanda (45): ''Het geeft me zó veel rust, ik heb spijt dat ik dit niet eerder gedaan heb

Jolanda (45): ''Het geeft me zó veel rust, ik heb spijt dat ik dit niet eerder gedaan heb"

 'Jeanet, er is veel gebeurd na de vorige sessie, ik heb je zó veel te vertellen!' Jolanda keek me aan, een glimlach van oor tot oor: 'ik ben in mijn vakantie helemaal tot rust gekomen en heb eens goed nagedacht wat ik nu echt wil. En tóen voelde ik goed dat ik wil stoppen met het werk dat ik nu doe. Ik vind het echt niet meer leuk en het kost me veel te veel energie'. Lees hier wat er gebeurde toen Jolanda dit hardop durfde uit te spreken en wat haar heeft geholpen om een nieuwe stap te durven zetten.

Lees verder >>

Gratis Loopbaangesprek incl. 'Happy Werkscan' tijdens de Week van de Loopbaan: 12 t/m 17 september 2022

Gratis Loopbaangesprek incl. 'Happy Werkscan' tijdens de Week van de Loopbaan: 12 t/m 17 september 2022

Van 12 t/m 17 september 2022 is het de landelijke Week van de Loopbaan waarin je als werkende, werkzoekende of als werkgever gratis en vrijblijvend een afspraak kunt maken voor een Loopbaangesprek of Loopbaanadvies. Let op: vraag je tijdens De Week van de Loopbaan een gratis gesprek aan, dan ontvang je een "Happy Werkscan" kado!

Lees verder >>

10 signalen dat het tijd is om van baan te veranderen

10 signalen dat het tijd is om van baan te veranderen

"Wat heb ik behoefte aan vakantie zeg! Ik sleep mezelf naar het werk en heb het gevoel dat ik aan het overleven ben. Ik ben moe en mijn energie loopt weg bij alles wat ik doe!” Simone keek me vragend aan: “wat denk jij Jeanet? Moet ik op zoek naar ander werk?" Simone's verhaal is één van de situaties die ik veel tegenkom in mijn coaching. In dit artikel vind je 10 andere signalen die erop kunnen wijzen dat het tijd is om van baan te veranderen.

Lees verder >>

Aanbieding: 5 plekken voor een gratis 1-op-1 gesprek

Aanbieding: 5 plekken voor een gratis 1-op-1 gesprek

Het eerste kwartaal van dit jaar zit er al bijna weer op. Wat vliegt de tijd! Ik merk dat zelf vooral als ik lekker in een flow zit, en bezig ben met dingen in mijn werk die ik leuk vind en waar ik energie van krijg. Hoe was dat voor jou de afgelopen periode? Zat je lekker in je vel? Ging je met plezier naar je werk? 

Lees verder >>