MENU
werkplezier

Hoe staat het met jouw (werk)geluk? Doe je iets wat bij je past en word je blij van je werk? Of kost je werk je juist energie en denk je regelmatig bij het opstaan op een nieuwe werkdag al: ' ik heb écht geen zin vandaag!' Ik deel graag een aantal tips met je over het herontdekken en vergroten van jouw werkgeluk!

Wat is werkgeluk?

"Werkgeluk kan voor iedereen een andere betekenis hebben. Wat het vaak typeert is: bevlogenheid, energie en betrokkenheid.

In de literatuur worden veel verschillende definities gehanteerd, maar in onderzoeken naar werkgeluk is er altijd aandacht voor bevlogenheid (de energie die een medewerker in zijn/haar werk stopt), betrokkenheid (de energie die iemand bereid is in de organisatie te stoppen), werkplezier, voldoening, past de functie bij de competenties, vertrouwen van de leidinggevende en de verbinding die je hebt met de rest van het team.

Wat is de reden om te investeren in je werkgeluk?

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je zou werken aan je werkgeluk. De belangrijkste reden is, naast plezier in je werk, het voorkomen van uitval. Want verzuim staat vaak in relatie tot (een beperkt) werkgeluk. Als je investeert in jouw geluk werk je beter samen, voel je je meer betrokken bij de organisatie en verzuim je minder.

Uitvallen omdat het niet goed gaat op het werk, is zonde. Verzuim had namelijk voorkomen kunnen worden door oprechte aandacht voor wat jou blij maakt. Die oprechte aandacht ligt deels bij jezelf, maar ook bij de organisatie. Ook die moet aandacht hebben voor wat medewerkers drijft, waar zij blij van worden en of er aanpassingen nodig zijn om het geluk te vergroten.

Toch ligt de verantwoordelijkheid voor een gelukkige carrière vooral bij de medewerker zelf. Daarom is het belangrijk dat iedere werknemer nadenkt over wat hem of haar gelukkig maakt en hoe dat past in de organisatie. Wat is jouw toegevoegde waarde voor het bedrijf en wat betekent dat voor jou?

Tips voor het vergroten van jouw werkgeluk:

1. Breng in kaart waar je energie van krijgt. Word je blij van een strandwandeling, je kinderen, je collega’s en waarom is dat zo? Waar kom jij je bed voor uit? En hoe gelukkig word je daarvan?

2. Wat zijn jouw sterke punten? En wat betekent dit in jouw baan? Probeer ook eens naar vergelijkbare vacatures te kijken (zonder dat je hoeft te solliciteren) om te bekijken of andere elementen beter of minder goed bij je passen. En vraag feedback aan je collega’s. Hoe zien zij dat?

3. Zoek een baan die bij je past. Misschien ben je er door punt twee wel achter gekomen dat je huidige baan niet geschikt is. Mooi! Want daar kun je wat aan doen.

4. Ga het gesprek aan! Met iemand in je omgeving, je leidinggevende of HR. Want als jij niet gelukkig bent, heeft iedereen hier last van (en jij het meest). Onderneem actie om iets te veranderen"

(bron: Intermediair | Diana van Asten)

Ben jij na het lezen van dit verhaal tot de conclusie gekomen dat je niet helemaal, of misschien zelfs helemaal niet, op je plek zit? Onderzoek dan eens wat wél goed bij je past en waar jij je (werk)geluk, plezier en voldoening uit haalt.

Vind je dit lastig of kun je wel wat hulp gebruiken?

Ik help je graag. Neem eens contact met me op voor een gratis kennismakingsgesprek. Ik kan dan wat meer van jouw verhaal en situatie horen, en ik denk met je mee om je direct verder te helpen. Veel mensen zijn hier al voldoende mee geholpen, anderen kiezen voor verdere begeleiding.

Een gratis gesprek kun je aanvragen via het contactformulier op mijn website:of je kunt rechtstreeks een afspraak inplannen voor een gratis gesprek via mijn online agenda: https://calendly.com/info-0404

29 maart 2021, Jeanet Visscher

640 x 300 Profielfoto Jeanet 13 09 2019 gekanteld 1

Life- & Loopbaancoach voor vrouwen (en mannen), die weer plezier, energie en voldoening willen halen uit hun werk en leven.

PS Ik vind de privacy van mijn klanten belangrijk. Alle namen en personen waar ik over schrijf zijn fictief. Voor de situaties en onderwerpen laat ik me inspireren door voorbeelden uit mijn praktijk. 

Anderen lazen ook:

'3 vrouwen die een nieuwe stap in hun loopbaan durven te zetten'

'Stuurloos in de golven: welke kant moet ik op met mijn loopbaan?'

 

 

Deel dit artikel met anderen via:

Ontvang mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst!'

Dit e-book helpt jou te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je weet welke stappen je kunt zetten om te doen wat echt bij jou past!

Meest recente tips

Aanbieding: 5 plekken voor een GRATIS 1-op-1 strategiegesprek

Aanbieding: 5 plekken voor een GRATIS 1-op-1 strategiegesprek

Het jaar zit er al bijna weer op. Wat vliegt de tijd! Helemaal als je lekker in een flow zit, en werk doet wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Hoe was dat voor jou het afgelopen jaar? Ging je met plezier naar je werk? Kreeg je energie van de dingen waar je mee bezig was en haalde je voldoening uit het werk dat je deed? Of herken je meer dit?

Lees verder >>

Jolanda (45): ''Het geeft me zó veel rust, ik heb spijt dat ik dit niet eerder gedaan heb

Jolanda (45): ''Het geeft me zó veel rust, ik heb spijt dat ik dit niet eerder gedaan heb"

 'Jeanet, er is veel gebeurd na de vorige sessie, ik heb je zó veel te vertellen!' Jolanda keek me aan, een glimlach van oor tot oor: 'ik ben in mijn vakantie helemaal tot rust gekomen en heb eens goed nagedacht wat ik nu echt wil. En tóen voelde ik goed dat ik wil stoppen met het werk dat ik nu doe. Ik vind het echt niet meer leuk en het kost me veel te veel energie'. Lees hier wat er gebeurde toen Jolanda dit hardop durfde uit te spreken en wat haar heeft geholpen om een nieuwe stap te durven zetten.

Lees verder >>

Gratis Loopbaangesprek incl. 'Happy Werkscan' tijdens de Week van de Loopbaan: 12 t/m 17 september 2022

Gratis Loopbaangesprek incl. 'Happy Werkscan' tijdens de Week van de Loopbaan: 12 t/m 17 september 2022

Van 12 t/m 17 september 2022 is het de landelijke Week van de Loopbaan waarin je als werkende, werkzoekende of als werkgever gratis en vrijblijvend een afspraak kunt maken voor een Loopbaangesprek of Loopbaanadvies. Let op: vraag je tijdens De Week van de Loopbaan een gratis gesprek aan, dan ontvang je een "Happy Werkscan" kado!

Lees verder >>

10 signalen dat het tijd is om van baan te veranderen

10 signalen dat het tijd is om van baan te veranderen

"Wat heb ik behoefte aan vakantie zeg! Ik sleep mezelf naar het werk en heb het gevoel dat ik aan het overleven ben. Ik ben moe en mijn energie loopt weg bij alles wat ik doe!” Simone keek me vragend aan: “wat denk jij Jeanet? Moet ik op zoek naar ander werk?" Simone's verhaal is één van de situaties die ik veel tegenkom in mijn coaching. In dit artikel vind je 10 andere signalen die erop kunnen wijzen dat het tijd is om van baan te veranderen.

Lees verder >>