werkplezier
Ben je niet gelukkig in je werk? Doe er wat aan!

Hoe staat het met jouw (werk)geluk? Doe je iets wat bij je past en word je blij van je werk? Of kost je werk je juist energie en denk je regelmatig bij het opstaan op een nieuwe werkdag al: ' ik heb écht geen zin vandaag!' Ik deel graag een aantal tips met je over het herontdekken en vergroten van jouw werkgeluk!

Wat is werkgeluk?

"Werkgeluk kan voor iedereen een andere betekenis hebben. Wat het vaak typeert is: bevlogenheid, energie en betrokkenheid.

In de literatuur worden veel verschillende definities gehanteerd, maar in onderzoeken naar werkgeluk is er altijd aandacht voor bevlogenheid (de energie die een medewerker in zijn/haar werk stopt), betrokkenheid (de energie die iemand bereid is in de organisatie te stoppen), werkplezier, voldoening, past de functie bij de competenties, vertrouwen van de leidinggevende en de verbinding die je hebt met de rest van het team.

Wat is de reden om te investeren in je werkgeluk?

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je zou werken aan je werkgeluk. De belangrijkste reden is, naast plezier in je werk, het voorkomen van uitval. Want verzuim staat vaak in relatie tot (een beperkt) werkgeluk. Als je investeert in jouw geluk werk je beter samen, voel je je meer betrokken bij de organisatie en verzuim je minder.

Uitvallen omdat het niet goed gaat op het werk, is zonde. Verzuim had namelijk voorkomen kunnen worden door oprechte aandacht voor wat jou blij maakt. Die oprechte aandacht ligt deels bij jezelf, maar ook bij de organisatie. Ook die moet aandacht hebben voor wat medewerkers drijft, waar zij blij van worden en of er aanpassingen nodig zijn om het geluk te vergroten.

Toch ligt de verantwoordelijkheid voor een gelukkige carrière vooral bij de medewerker zelf. Daarom is het belangrijk dat iedere werknemer nadenkt over wat hem of haar gelukkig maakt en hoe dat past in de organisatie. Wat is jouw toegevoegde waarde voor het bedrijf en wat betekent dat voor jou?

Tips voor het vergroten van jouw werkgeluk:

1. Breng in kaart waar je energie van krijgt. Word je blij van een strandwandeling, je kinderen, je collega’s en waarom is dat zo? Waar kom jij je bed voor uit? En hoe gelukkig word je daarvan?

2. Wat zijn jouw sterke punten? En wat betekent dit in jouw baan? Probeer ook eens naar vergelijkbare vacatures te kijken (zonder dat je hoeft te solliciteren) om te bekijken of andere elementen beter of minder goed bij je passen. En vraag feedback aan je collega’s. Hoe zien zij dat?

3. Zoek een baan die bij je past. Misschien ben je er door punt twee wel achter gekomen dat je huidige baan niet geschikt is. Mooi! Want daar kun je wat aan doen.

4. Ga het gesprek aan! Met iemand in je omgeving, je leidinggevende of HR. Want als jij niet gelukkig bent, heeft iedereen hier last van (en jij het meest). Onderneem actie om iets te veranderen"

(bron: Intermediair | Diana van Asten)

Ben jij na het lezen van dit verhaal tot de conclusie gekomen dat je niet helemaal, of misschien zelfs helemaal niet, op je plek zit? Onderzoek dan eens wat wél goed bij je past en waar jij je (werk)geluk, plezier en voldoening uit haalt.

Vind je dit lastig of kun je wel wat hulp gebruiken?

Ik help je graag. Neem eens contact met me op voor een gratis kennismakingsgesprek. Ik kan dan wat meer van jouw verhaal en situatie horen, en ik denk met je mee om je direct verder te helpen. Veel mensen zijn hier al voldoende mee geholpen, anderen kiezen voor verdere begeleiding.

Een gratis gesprek kun je aanvragen via het contactformulier op mijn website:of je kunt rechtstreeks een afspraak inplannen voor een gratis gesprek via mijn online agenda: https://calendly.com/info-0404

640 x 300 Profielfoto Jeanet 13 09 2019 gekanteld 1

Life- & Loopbaancoach voor vrouwen (en mannen), die weer plezier, energie en voldoening willen halen uit hun werk en leven.

PS Ik vind de privacy van mijn klanten belangrijk. Alle namen en personen waar ik over schrijf zijn fictief. Voor de situaties en onderwerpen laat ik me inspireren door voorbeelden uit mijn praktijk. 

Anderen lazen ook:

'3 vrouwen die een nieuwe stap in hun loopbaan durven te zetten'

'Stuurloos in de golven: welke kant moet ik op met mijn loopbaan?'

Deel dit artikel met anderen via:

Meest recente tips

Weer werken met plezier? Volg dan het Zomer Loopbaantraject!

Weer werken met plezier? Volg dan het Zomer Loopbaantraject!

De zomer is nu echt begonnen! Ik heb daarom een leuk aanbod voor je: het Zomer Loopbaantraject. Een kortlopend traject waarin helder wordt wat jij belangrijk vindt in je werk, waar jouw talenten, drijfveren en interesses liggen, welke banen daar goed bij passen. Je ontdekt jouw kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt, weet wat je wilt en welke acties je kunt doen zodat je na de zomerperiode weer met plezier, passie, energie en voldoening kunt werken en leven! 

Lees verder >>

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

"Je hebt mij op een kruispunt in mijn loopbaan een hele nieuwe route laten vinden, waardoor ik op een geweldige eindbestemming ben uitgekomen" en "Van een stuurloos schip ben ik nu weer de kapitein die aan het roer staat en ga ik een heel mooi, zinvol vervolg geven aan mijn carrière" en "Ik heb een nieuwe baan en kan volgende maand al beginnen!” Drie vrouwen die hun hart nu durven te volgen. Lees hier hun weg er naar toe.

Lees verder >>

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Zie je er tegenop om na het weekend of je vakantie weer aan het werk te moeten? Tel jij de dagen af en kun je niet wáchten tot je weer weekend of vakantie hebt?  Zou je het liefste de deur achter je dicht trekken, en niet meer terug willen komen? In dit artikel vind je 5 vragen die je helpen weer lekker in je 'werkvel' te komen.

Lees verder >>

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Je hebt het gevoel dat je werk niet meer bij je past. Je mist het plezier, de uitdaging en de voldoening in je werk. Diep van binnen voel je dat er meer in je zit. Je wilt graag werk doen waarin je van betekenis kunt zijn, waar je voldoening uit haalt, waar je passie ligt. Maar wat wil je dan? En hoe pak je dat aan? In het kader van de landelijke Week van de Loopbaan, kun je in de maand september met mij een afspraak maken voor een GRATIS Loopbaangesprek. 

Lees verder >>