MENU
werkplezier

Hoe staat het met jouw (werk)geluk? Doe je iets wat bij je past en word je blij van je werk? Of kost je werk je juist energie en denk je regelmatig bij het opstaan op een nieuwe werkdag al: ' ik heb écht geen zin vandaag!' Ik deel graag een aantal tips met je over het herontdekken en vergroten van jouw werkgeluk!

Wat is werkgeluk?

"Werkgeluk kan voor iedereen een andere betekenis hebben. Wat het vaak typeert is: bevlogenheid, energie en betrokkenheid.

In de literatuur worden veel verschillende definities gehanteerd, maar in onderzoeken naar werkgeluk is er altijd aandacht voor bevlogenheid (de energie die een medewerker in zijn/haar werk stopt), betrokkenheid (de energie die iemand bereid is in de organisatie te stoppen), werkplezier, voldoening, past de functie bij de competenties, vertrouwen van de leidinggevende en de verbinding die je hebt met de rest van het team.

Wat is de reden om te investeren in je werkgeluk?

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je zou werken aan je werkgeluk. De belangrijkste reden is, naast plezier in je werk, het voorkomen van uitval. Want verzuim staat vaak in relatie tot (een beperkt) werkgeluk. Als je investeert in jouw geluk werk je beter samen, voel je je meer betrokken bij de organisatie en verzuim je minder.

Uitvallen omdat het niet goed gaat op het werk, is zonde. Verzuim had namelijk voorkomen kunnen worden door oprechte aandacht voor wat jou blij maakt. Die oprechte aandacht ligt deels bij jezelf, maar ook bij de organisatie. Ook die moet aandacht hebben voor wat medewerkers drijft, waar zij blij van worden en of er aanpassingen nodig zijn om het geluk te vergroten.

Toch ligt de verantwoordelijkheid voor een gelukkige carrière vooral bij de medewerker zelf. Daarom is het belangrijk dat iedere werknemer nadenkt over wat hem of haar gelukkig maakt en hoe dat past in de organisatie. Wat is jouw toegevoegde waarde voor het bedrijf en wat betekent dat voor jou?

Tips voor het vergroten van jouw werkgeluk:

1. Breng in kaart waar je energie van krijgt. Word je blij van een strandwandeling, je kinderen, je collega’s en waarom is dat zo? Waar kom jij je bed voor uit? En hoe gelukkig word je daarvan?

2. Wat zijn jouw sterke punten? En wat betekent dit in jouw baan? Probeer ook eens naar vergelijkbare vacatures te kijken (zonder dat je hoeft te solliciteren) om te bekijken of andere elementen beter of minder goed bij je passen. En vraag feedback aan je collega’s. Hoe zien zij dat?

3. Zoek een baan die bij je past. Misschien ben je er door punt twee wel achter gekomen dat je huidige baan niet geschikt is. Mooi! Want daar kun je wat aan doen.

4. Ga het gesprek aan! Met iemand in je omgeving, je leidinggevende of HR. Want als jij niet gelukkig bent, heeft iedereen hier last van (en jij het meest). Onderneem actie om iets te veranderen"

(bron: Intermediair | Diana van Asten)

Ben jij na het lezen van dit verhaal tot de conclusie gekomen dat je niet helemaal, of misschien zelfs helemaal niet, op je plek zit? Onderzoek dan eens wat wél goed bij je past en waar jij je (werk)geluk, plezier en voldoening uit haalt.

Vind je dit lastig of kun je wel wat hulp gebruiken?

Ik help je graag. Neem eens contact met me op voor een gratis kennismakingsgesprek. Ik kan dan wat meer van jouw verhaal en situatie horen, en ik denk met je mee om je direct verder te helpen. Veel mensen zijn hier al voldoende mee geholpen, anderen kiezen voor verdere begeleiding.

Een gratis gesprek kun je aanvragen via het contactformulier op mijn website:of je kunt rechtstreeks een afspraak inplannen voor een gratis gesprek via mijn online agenda: https://calendly.com/info-0404

29 maart 2021, Jeanet Visscher

640 x 300 Profielfoto Jeanet 13 09 2019 gekanteld 1

Life- & Loopbaancoach voor vrouwen (en mannen), die weer plezier, energie en voldoening willen halen uit hun werk en leven.

PS Ik vind de privacy van mijn klanten belangrijk. Alle namen en personen waar ik over schrijf zijn fictief. Voor de situaties en onderwerpen laat ik me inspireren door voorbeelden uit mijn praktijk. 

Anderen lazen ook:

'3 vrouwen die een nieuwe stap in hun loopbaan durven te zetten'

'Stuurloos in de golven: welke kant moet ik op met mijn loopbaan?'

 

 

Deel dit artikel met anderen via:

Ontvang mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst!'

Dit e-book helpt jou te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je weet welke stappen je kunt zetten om te doen wat echt bij jou past!

Meest recente tips

Aanbieding: 5 plekken voor een gratis 1-op-1 gesprek

Aanbieding: 5 plekken voor een gratis 1-op-1 gesprek

Het eerste kwartaal van dit jaar zit er al bijna weer op. Wat vliegt de tijd! Ik merk dat zelf vooral als ik lekker in een flow zit, en bezig ben met dingen in mijn werk die ik leuk vind en waar ik energie van krijg. Hoe was dat voor jou de afgelopen periode? Zat je lekker in je vel? Ging je met plezier naar je werk? 

Lees verder >>

STAP budget € 1.000,- beschikbaar per 1 maart 2022

STAP budget € 1.000,- beschikbaar per 1 maart 2022

Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget van maximaal € 1.000,- per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Je kunt deze subsidie gebruiken voor het volgen van een (geregistreerde) training, cursus of opleiding, om zo goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. Ook iets voor jou?

Lees verder >>

Oproep: 3 vrouwen met stress- of burnoutklachten die gecoacht willen worden. Iets voor jou?

Oproep: 3 vrouwen met stress- of burnoutklachten die gecoacht willen worden. Iets voor jou?

Voor de opleiding 'Dynamisch Coachen bij Stress & Burn-out' die ik momenteel doe, ben ik op zoek naar vrouwen die door stress- of burnoutklachten zijn vastgelopen (of dreigen vast te lopen) in hun werk, die daar graag hulp van een coach bij willen, en die ik de komende maanden in een coachtraject zou mogen begeleiden. Kijk snel of dit ook iets voor jou kan zijn!

Lees verder >>

Hoe kom je in actie? 5 tips voor een succesvolle verandering

Hoe kom je in actie? 5 tips voor een succesvolle verandering

Je weet of je voelt dat het tijd is voor verandering: de situatie waarin je zit - of waar je telkens weer tegenaan of in vastloopt - maakt je onrustig of gestrest. Het kost je veel energie en je merkt dat je dit niet lang meer volhoudt. Zo kan het niet doorgaan, het is tijd voor verandering. Maar hoe kom je in beweging en pak je dit nou succesvol aan? 

Lees verder >>