MENU

"Ik voel me net een bootje op de oceaan: ik dobber maar wat rond, maar heb géén idee welke kant ik op moet". Daniëlle zucht en kijkt me wanhopig aan. "Ik wil zo graag een andere baan, maar weet gewoon niet wat bij mij past. Waar ben ik nou goed in? Waar word ik blij van? Welk werk geeft mij energie in plaats van alleen maar stress?" Lees hier hoe Daniëlle haar nieuwe koers vindt.

"Dit is niet de baan waar ik gelukkig van word"

Sinds Daniëlle door een reorganisatie haar baan verloor, voelde ze zich erg onrustig. Het liefst wilde ze zo snel mogelijk weer aan het werk, want in de WW komen vond ze helemaal niets. Een nieuwe baan had ze snel gevonden. Een half jaar later merkt ze echter dat het toch niet de baan is waar ze echt gelukkig van wordt. Maar ja, wat dan wel? Daniëlle weet dat ze er alleen niet uitkomt. Ze besluit mijn hulp te vragen om duidelijk te krijgen wat ze graag wil en welke mogelijkheden er voor haar zijn op de arbeidsmarkt. 

"Ik voel me stuurloos!"

Daniëlle vertelt me: "ik voel me echt stuurloos op dit moment en weet even niet wat ik moet doen. Ik heb al een keer gesolliciteerd, maar eigenlijk wist ik van tevoren al dat het niets zou worden. Ik weet gewoon niet wat ik wil. Welke kant moet ik op? Wat vind ik nu wél leuk genoeg? Waar haal ik wél voldoening uit?"

Ik zie dat het haar raakt, tranen springen in haar ogen. Het rond dobberende bootje waar ze me over vertelde, zie ik levensgroot voor me op die oceaan. Ik voel dat ze zó graag in beweging wil komen en op weg wil naar een nieuwe bestemming. 

 "Dit houd ik echt niet lang vol!"

Ik besluit om de metafoor van het bootje wat verder met haar uit te diepen. Als ik Daniëlle vraag hoe de oceaan er uit ziet antwoordt ze: "dat wisselt heel erg. De ene keer ligt het bootje rustig te dobberen en drijft het een beetje met de golven meer. De andere keer word ik heen en weer geslingerd door de golven. De paniek slaat me dan om het hart! Help, wat moet ik doen? Als dat zo nog lang blijft doorgaan, sla ik overboord en ga ik kopje onder in de golven. Dit houd ik echt niet lang vol!"

"Ik moet in beweging komen en heb een route nodig"

Voor Daniëlle had die situatie lang genoeg geduurd. Ze wilde niet langer stuurloos rond blijven drijven. Zonder doel om zich op te richten en zonder een stip op de horizon waar ze naar toe kan varen. Ze wilde in beweging komen, maar realiseerde zich dat ze een kaart en een kompas nodig had. Zo komt ze er achter waar ze zich precies bevindt, welke bestemmingen er allemaal voor haar zijn en welke routes ze kan nemen. Als ze dat weet kan ze veel beter de richting kiezen waar ze naar toe wil.

"Het wordt steeds duidelijker welke richting ik op wil"

In het loopbaantraject brengen we samen in kaart waar Daniëlle op dit moment staat. Hoe is ze hier gekomen en wat was de rode draad in haar reis (arbeidsverleden) tot nu toe. We kijken waar ze blij van wordt, wat ze leuk vindt en waar haar passie ligt. Waar is ze goed in en wat zou ze het liefste willen. Wat drijft haar en op welke manier wil ze graag van betekenins zijn? Aan de hand van dit profiel bekijken we welke mogelijkheden en kansen er op de arbeidsmarkt zijn voor Daniëlle, en wordt het voor haar duidelijk welke richting ze op wil. 

Via de beste route gaat ze op weg naar haar bestemming

Door haar loopbaantraject kan Daniëlle roeien met alle riemen die ze heeft. In de goede richting, om via de beste route op haar uiteindelijke bestemming aan te komen. Het bootje dobbert niet langer meer stuurloos rond maar komt weer in beweging. Langzaam maar zeker krijgt het vaart. Op weg naar die stip op de horizon.

Wordt het een makkelijke weg? 

Nee, Danielle zal zeker in actie moeten blijven. Het bootje gaat niet vanzelf de juiste richting op en vindt niet vanzelf z'n koers. Maar Daniëlle weet ook dat ze door stuurloos rond te blijven drijven niet verder komt. Even voor anker liggen was prima, soms zelfs hard nodig om haar de rust te geven goed uit te zoeken waar ze naar toe wil. Zodra ze het doel en de bestemming duidelijk had, kon ze op weg. Slag voor slag, stap voor stap. Soms met een omweg, omdat de wind even tegen stond. Soms ook met volle kracht vooruit, de wind in de zeilen.

En Daniëlle? Daniëlle staat rechtop in de wind aan het roer en doorklieft de golven van de eens voor haar zo onstuimige oceaan. 

Is ze zeker van een goede aankomst? 

Nee, ook dat niet. Maar Daniëlle is wel onderweg naar een nieuwe bestemming, een nieuwe toekomst. En zelfs wanneer haar volgende baan misschien nog niet gelijk haar meest ideale baan is, mag ze dat zien als een 'tussenhaven'. Ook dan weet ze echter welke route ze kan nemen en hoe ze verder moet om die eindbestemming uiteindelijk te bereiken. 

Hoe is het bij jou? 

  • Voel jij je ook wel eens zo'n bootje dat maar een beetje rond dobbert in een grote oceaan? Stuurloos? Zonder dat je weet welke kant je op moet?
  • Heb je ook het gevoel dat je graag eens wat anders zou willen doen in je werk? Een volgende stap zetten in je loopbaan? Het roer omgooien? 
  • Vind je het net als Daniëlle ook lastig om je koers of je richting te bepalen? Omdat je niet goed weet wat je wilt? Omdat je niet weet wat bij je past?  

Waarom zou je nog langer wachten of stuurloos blijven rond dobberen?

Waarom zou je geen hulp vragen, net als Daniëlle heeft gedaan (en naast haar nog veel meer anderen)?

Ik begeleid dagelijks vrouwen (en mannen) die vastlopen in hun werk, die vaak stress ervaren in of door hun werk, die weer met plezier en voldoening willen halen uit hun werk, die benieuwd zijn wat goed bij ze past en helder willen krijgen wat ze precies willen, die graag de mogelijkheden willen weten die er voor hen zijn op de arbeidsmarkt etc. 

Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen en hoe ik jou kan helpen?

Vraag dan een vrijblijvend en gratis gesprek aan. Een gratis gesprek duurt ongeveer 45-60 minuten en doen we op mijn kantoor in Zwolle of online via Skype, Zoom of Teams. Via mijn online agenda kun je je gratis gesprek zelf inplannen op een beschikbare datum en een tijdstip dat jou het beste uitkomt..

Wil je liever eerst zelf aan de slag?

Vraag dan mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst' aan. Dit e-book helpt je om te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je stappen kunt zetten om te doen wat bij je past. Je kunt het e-book hier aanvragen.

10 januari 2019, Jeanet Visscher

jeanet foto

Ik ben Loopbaan- & Lifecoach voor vrouwen (en mannen), die willen weten wie ze echt zijn, die hun kwaliteiten en talenten optimaal willen benutten, en werk willen doen dat echt bij ze past, zodat ze weer plezier, energie en voldoening halen uit hun werk en leven.

PS Ik vind de privacy van mijn klanten belangrijk. Alle namen en personen waar ik over schrijf zijn fictief. Voor de situaties en onderwerpen laat ik me inspireren door voorbeelden uit mijn praktijk. 

Anderen lazen ook: 

'3 vrouwen stonden voor een moeilijke keuze'

'De waarheid drong ineens keihard tot me door'

 

 

Wil je GRATIS mijn nieuwe tips en inspiratie ontvangen?

Meld je dan hieronder aan en je ontvangt iedere maand mijn nieuwe tips en inspiratie automatisch in je mailbox.

 
Deel dit artikel met anderen via:

Ontvang mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst!'

Dit e-book helpt jou te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je weet welke stappen je kunt zetten om te doen wat echt bij jou past!

Meest recente tips

Jolanda (45): ''Het geeft me zó veel rust, ik heb spijt dat ik dit niet eerder gedaan heb

Jolanda (45): ''Het geeft me zó veel rust, ik heb spijt dat ik dit niet eerder gedaan heb"

 'Jeanet, er is veel gebeurd na de vorige sessie, ik heb je zó veel te vertellen!' Jolanda keek me aan, een glimlach van oor tot oor: 'ik ben in mijn vakantie helemaal tot rust gekomen en heb eens goed nagedacht wat ik nu echt wil. En tóen voelde ik goed dat ik wil stoppen met het werk dat ik nu doe. Ik vind het echt niet meer leuk en het kost me veel te veel energie'. Lees hier wat er gebeurde toen Jolanda dit hardop durfde uit te spreken en wat haar heeft geholpen om een nieuwe stap te durven zetten.

Lees verder >>

Gratis Loopbaangesprek incl. 'Happy Werkscan' tijdens de Week van de Loopbaan: 12 t/m 17 september 2022

Gratis Loopbaangesprek incl. 'Happy Werkscan' tijdens de Week van de Loopbaan: 12 t/m 17 september 2022

Van 12 t/m 17 september 2022 is het de landelijke Week van de Loopbaan waarin je als werkende, werkzoekende of als werkgever gratis en vrijblijvend een afspraak kunt maken voor een Loopbaangesprek of Loopbaanadvies. Let op: vraag je tijdens De Week van de Loopbaan een gratis gesprek aan, dan ontvang je een "Happy Werkscan" kado!

Lees verder >>

10 signalen dat het tijd is om van baan te veranderen

10 signalen dat het tijd is om van baan te veranderen

"Wat heb ik behoefte aan vakantie zeg! Ik sleep mezelf naar het werk en heb het gevoel dat ik aan het overleven ben. Ik ben moe en mijn energie loopt weg bij alles wat ik doe!” Simone keek me vragend aan: “wat denk jij Jeanet? Moet ik op zoek naar ander werk?" Simone's verhaal is één van de situaties die ik veel tegenkom in mijn coaching. In dit artikel vind je 10 andere signalen die erop kunnen wijzen dat het tijd is om van baan te veranderen.

Lees verder >>

Aanbieding: 5 plekken voor een gratis 1-op-1 gesprek

Aanbieding: 5 plekken voor een gratis 1-op-1 gesprek

Het eerste kwartaal van dit jaar zit er al bijna weer op. Wat vliegt de tijd! Ik merk dat zelf vooral als ik lekker in een flow zit, en bezig ben met dingen in mijn werk die ik leuk vind en waar ik energie van krijg. Hoe was dat voor jou de afgelopen periode? Zat je lekker in je vel? Ging je met plezier naar je werk? 

Lees verder >>