loopbaanheroriëntatie
Stuurloos in de golven: welke kant moet ik op met mijn loopbaan?

"Ik voel me net een bootje op de oceaan: ik dobber maar wat rond, maar heb géén idee welke kant ik op moet". Daniëlle zucht en kijkt me wanhopig aan. "Ik wil zo graag een andere baan, maar weet gewoon niet wat bij mij past. Waar ben ik nou goed in? Waar word ik blij van? Welk werk geeft mij energie in plaats van alleen maar stress?" Lees hier hoe Daniëlle haar nieuwe koers vindt.

"Dit is niet de baan waar ik gelukkig van word"

Sinds Daniëlle door een reorganisatie haar baan verloor, voelde ze zich erg onrustig. Het liefst wilde ze zo snel mogelijk weer aan het werk, want in de WW komen vond ze helemaal niets. Een nieuwe baan had ze snel gevonden. Een half jaar later merkt ze echter dat het toch niet de baan is waar ze echt gelukkig van wordt. Maar ja, wat dan wel? Daniëlle weet dat ze er alleen niet uitkomt. Ze besluit mijn hulp te vragen om duidelijk te krijgen wat ze graag wil en welke mogelijkheden er voor haar zijn op de arbeidsmarkt. 

"Ik voel me stuurloos!"

Daniëlle vertelt me: "ik voel me echt stuurloos op dit moment en weet even niet wat ik moet doen. Ik heb al een keer gesolliciteerd, maar eigenlijk wist ik van tevoren al dat het niets zou worden. Ik weet gewoon niet wat ik wil. Welke kant moet ik op? Wat vind ik nu wél leuk genoeg? Waar haal ik wél voldoening uit?"

Ik zie dat het haar raakt, tranen springen in haar ogen. Het rond dobberende bootje waar ze me over vertelde, zie ik levensgroot voor me op die oceaan. Ik voel dat ze zó graag in beweging wil komen en op weg wil naar een nieuwe bestemming. 

 "Dit houd ik echt niet lang vol!"

Ik besluit om de metafoor van het bootje wat verder met haar uit te diepen. Als ik Daniëlle vraag hoe de oceaan er uit ziet antwoordt ze: "dat wisselt heel erg. De ene keer ligt het bootje rustig te dobberen en drijft het een beetje met de golven meer. De andere keer word ik heen en weer geslingerd door de golven. De paniek slaat me dan om het hart! Help, wat moet ik doen? Als dat zo nog lang blijft doorgaan, sla ik overboord en ga ik kopje onder in de golven. Dit houd ik echt niet lang vol!"

"Ik moet in beweging komen en heb een route nodig"

Voor Daniëlle had die situatie lang genoeg geduurd. Ze wilde niet langer stuurloos rond blijven drijven. Zonder doel om zich op te richten en zonder een stip op de horizon waar ze naar toe kan varen. Ze wilde in beweging komen, maar realiseerde zich dat ze een kaart en een kompas nodig had. Zo komt ze er achter waar ze zich precies bevindt, welke bestemmingen er allemaal voor haar zijn en welke routes ze kan nemen. Als ze dat weet kan ze veel beter de richting kiezen waar ze naar toe wil.

"Het wordt steeds duidelijker welke richting ik op wil"

In het loopbaantraject brengen we samen in kaart waar Daniëlle op dit moment staat. Hoe is ze hier gekomen en wat was de rode draad in haar reis (arbeidsverleden) tot nu toe. We kijken waar ze blij van wordt, wat ze leuk vindt en waar haar passie ligt. Waar is ze goed in en wat zou ze het liefste willen. Wat drijft haar en op welke manier wil ze graag van betekenins zijn? Aan de hand van dit profiel bekijken we welke mogelijkheden en kansen er op de arbeidsmarkt zijn voor Daniëlle, en wordt het voor haar duidelijk welke richting ze op wil. 

Via de beste route gaat ze op weg naar haar bestemming

Door haar loopbaantraject kan Daniëlle roeien met alle riemen die ze heeft. In de goede richting, om via de beste route op haar uiteindelijke bestemming aan te komen. Het bootje dobbert niet langer meer stuurloos rond maar komt weer in beweging. Langzaam maar zeker krijgt het vaart. Op weg naar die stip op de horizon.

Wordt het een makkelijke weg? 

Nee, Danielle zal zeker in actie moeten blijven. Het bootje gaat niet vanzelf de juiste richting op en vindt niet vanzelf z'n koers. Maar Daniëlle weet ook dat ze door stuurloos rond te blijven drijven niet verder komt. Even voor anker liggen was prima, soms zelfs hard nodig om haar de rust te geven goed uit te zoeken waar ze naar toe wil. Zodra ze het doel en de bestemming duidelijk had, kon ze op weg. Slag voor slag, stap voor stap. Soms met een omweg, omdat de wind even tegen stond. Soms ook met volle kracht vooruit, de wind in de zeilen.

En Daniëlle? Daniëlle staat rechtop in de wind aan het roer en doorklieft de golven van de eens voor haar zo onstuimige oceaan. 

Is ze zeker van een goede aankomst? 

Nee, ook dat niet. Maar Daniëlle is wel onderweg naar een nieuwe bestemming, een nieuwe toekomst. En zelfs wanneer haar volgende baan misschien nog niet gelijk haar meest ideale baan is, mag ze dat zien als een 'tussenhaven'. Ook dan weet ze echter welke route ze kan nemen en hoe ze verder moet om die eindbestemming uiteindelijk te bereiken. 

Hoe is het bij jou? 

  • Voel jij je ook wel eens zo'n bootje dat maar een beetje rond dobbert in een grote oceaan? Stuurloos? Zonder dat je weet welke kant je op moet?
  • Heb je ook het gevoel dat je graag eens wat anders zou willen doen in je werk? Een volgende stap zetten in je loopbaan? Het roer omgooien? 
  • Vind je het net als Daniëlle ook lastig om je koers of je richting te bepalen? Omdat je niet goed weet wat je wilt? Omdat je niet weet wat bij je past?  

Waarom zou je nog langer wachten of stuurloos blijven rond dobberen?

Waarom zou je geen hulp vragen, net als Daniëlle heeft gedaan (en naast haar nog veel meer anderen)?

Ik begeleid dagelijks vrouwen (en mannen) die vastlopen in hun werk, die vaak stress ervaren in of door hun werk, die weer met plezier en voldoening willen halen uit hun werk, die benieuwd zijn wat goed bij ze past en helder willen krijgen wat ze precies willen, die graag de mogelijkheden willen weten die er voor hen zijn op de arbeidsmarkt etc. 

Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen en hoe ik jou kan helpen?

Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan. Een gratis kennismakingsgesprek duurt ongeveer 45 minuten en doen we op mijn kantoor in Zwolle of (kosteloos) online via Teams of Skype. Tijdens het gesprek kun je jouw specifieke situatie of vragen inbrengen. Ik hoor graag jouw verhaal en samen kijken we waar je tegenaan loopt, wat je zou willen, wat daarvoor nodig is en op welke manier ik je daarbij kan helpen.

Via mijn online agenda kun je je gratis gesprek zelf inplannen op een beschikbare datum en een tijdstip dat jou het beste uitkomt..

Wil je liever eerst zelf aan de slag?

Vraag dan mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst' aan. Dit e-book helpt je om te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je stappen kunt zetten om te doen wat bij je past. Je kunt het e-book hier aanvragen.

 

jeanet foto

Mijn naam is Jeanet Visscher, ik ben Loopbaan- & Lifecoach voor vrouwen (en mannen), die willen weten wie ze echt zijn, die hun kwaliteiten en talenten optimaal willen benutten, en werk willen doen dat echt bij ze past, zodat ze weer plezier, energie en voldoening halen uit hun werk en leven.

PS Ik vind de privacy van mijn klanten belangrijk. Alle namen en personen waar ik over schrijf zijn fictief. Voor de situaties en onderwerpen laat ik me inspireren door voorbeelden uit mijn praktijk. 

Anderen lazen ook: 

'3 vrouwen stonden voor een moeilijke keuze'

'De waarheid drong ineens keihard tot me door'

 

 

Wil je GRATIS mijn nieuwe tips en inspiratie ontvangen?

Meld je dan hieronder aan en je ontvangt iedere maand mijn nieuwe tips en inspiratie automatisch in je mailbox.

 
Deel dit artikel met anderen via:

Meest recente tips

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

"Je hebt mij op een kruispunt in mijn loopbaan een hele nieuwe route laten vinden, waardoor ik op een geweldige eindbestemming ben uitgekomen" en "Van een stuurloos schip ben ik nu weer de kapitein die aan het roer staat en ga ik een heel mooi, zinvol vervolg geven aan mijn carrière" en "Ik heb een nieuwe baan en kan volgende maand al beginnen!” Drie vrouwen die hun hart nu durven te volgen. Lees hier hun weg er naar toe.

Lees verder >>

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Zie je er tegenop om na het weekend of je vakantie weer aan het werk te moeten? Tel jij de dagen af en kun je niet wáchten tot je weer weekend of vakantie hebt?  Zou je het liefste de deur achter je dicht trekken, en niet meer terug willen komen? In dit artikel vind je 5 vragen die je helpen weer lekker in je 'werkvel' te komen.

Lees verder >>

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Je hebt het gevoel dat je werk niet meer bij je past. Je mist het plezier, de uitdaging en de voldoening in je werk. Diep van binnen voel je dat er meer in je zit. Je wilt graag werk doen waarin je van betekenis kunt zijn, waar je voldoening uit haalt, waar je passie ligt. Maar wat wil je dan? En hoe pak je dat aan? In het kader van de landelijke Week van de Loopbaan, kun je in de maand september met mij een afspraak maken voor een GRATIS Loopbaangesprek. 

Lees verder >>

"Is dit het nou? Wil ik dit blijven doen tot mijn pensioen?"

"Is dit het? Ik ben inmiddels 45, wil ik zo verder tot mijn pensioen?" verzuchtte Monique. Zo'n moment van bezinning is niet vreemd, het 'overkomt' veel vrouwen. Ineens sta je stil bij je leven. Je kijkt terug naar wat achter je ligt, en je denkt na over wat er nog komen gaat. Hoe zal je toekomst er uit zien? Wat wil je nog graag? Welke mogelijkheden zijn er nog voor jou? In dit artikel lees je hoe Monique de antwoorden op haar vragen heeft gevonden.

Lees verder >>