MENU

'Ik wil zo snel mogelijk een andere baan. Ik reageer op veel vacatures, maar toch word ik steeds afgewezen. Wat doe ik verkeerd?' vraag Carolien mij ongerust in ons kennismakingsgesprek. Als we hier verder over doorpraten, wordt het al snel duidelijk wat er aan de hand is: Carolien schiet met hagel en heeft nog geen duidelijk doel in haar vizier!

Herken je één van deze situaties?

Je doet al een tijdje hetzelfde werk. Je had het altijd prima naar je zin, maar de laatste tijd vind je het allemaal niet zo leuk meer als vroeger.

Je werkt al jaren bij hetzelfde bedrijf, ging er met plezier naar toe, maar je hebt nu voor de zoveelste keer te horen gekregen dat jouw functie door een reorganisatie gaat veranderen of zelfs komt te vervallen.

Je hebt al heel wat dienstjaren achter de rug bij je werkgever, maar je krijgt de laatste tijd steeds vaker kritiek en commentaar op je functioneren. Het lijkt wel alsof je niets meer goed doet en of iedereen tegen je is. Je begrijpt er niets van. Je doet steeds harder je best, maar de situatie wordt onhoudbaar. Inmiddels heb je verschillende gesprekken gehad met je leidinggevende, maar het wordt er niet beter op. Uiteindelijk besluit je samen om met een vaststellingsovereenkomst je dienstverband te beëindigen.

Zomaar een paar situaties waar je in terecht kunt komen, en die vaak voor veel onrust en paniek zorgen.

Wat ga je doen als jou dit overkomt?

Ga je lukraak solliciteren op vacatures die voorbij komen en waarvan je denkt dat ze wel ongeveer bij je zullen passen? Wil je zo snel mogelijk een andere baan, omdat je niet in de WW terecht wilt komen?

Ik maak het regelmatig mee dat mensen op deze manier gaan handelen als ze dit overkomt. Net als Carolien.

En eerlijk gezegd begrijp ik hen ook als ze zeggen: 'ik wil niet zonder werk komen te zitten! Wat zullen mensen dan wel niet van me denken, en hoe moet het dan verder?'

Niemand wil graag zijn of haar zekerheid, structuur en soms zelf identiteit verliezen!

Toch gaat het me aan het hart, als ik ze zie worstelen en als ze dan, net als Carolien, bij mij komen met de vraag: ‘hoe kan het dat ik steeds een afwijzing krijg of zelfs niet eens wordt uitgenodigd?’ Vaak geven ze de CV of de motivatiebrief de schuld. Die zullen wel niet goed genoeg zijn, want naar eigen zeggen voldoen ze toch echt wel aan de gevraagde eisen van de vacature.

In veel gevallen verbaast het me echter niet dat ze een afwijzing krijgen of niet uitgenodigd worden. Als ik hen namelijk vraag ‘wat zoek je precies?’ krijg ik meestal als antwoord dat ze eigenlijk helemaal niet goed weten waar ze concreet naar op zoek zijn.

En dáár gaat het vaak mis!

Want lukraak solliciteren op vacatures die ‘wel iets hebben waar je goed in bent en wat wel ongeveer past’, is in mijn ogen hetzelfde als met hagel schieten op één of ander dier dat je wilt vangen. Als je maar genoeg hagel verschiet, is er vast wel een keer eentje raak!

Maar helaas, zo werkt het in de praktijk niet.

Vraag je daarom eens af: hoeveel hagel wil je verspillen voordat je eindelijk raak schiet? Ofwel: hoeveel sollicitaties wil je de deur uit doen, voordat je eindelijk een keer geen afwijzing ontvangt? Hoeveel teleurstelling en frustratie wil je meemaken, voordat je helemaal aan jezelf begint te twijfelen?

Het kan ook anders!

Waarom zou je zoveel moeite en tijd verspillen door met hagel te schieten, als je ook de mogelijkheid heb om heel gericht je doel in het vizier te krijgen en met scherp te kunnen schieten? Waarom zou je lukraak op allerlei vacatures reageren, als je ook heel gericht kunt zoeken naar werk dat helemaal bij je past?

Want ja, gericht zoeken naar vacatures die echt bij je passen is mogelijk, ook voor jou! Het enige wat je daarvoor moet doen is duidelijk weten wat je wilt en waar je naar op zoek bent.

Dat vraagt om een investering

Zoek voordat je begint te solliciteren goed uit wat bij je past. Daarvoor zul je moeten investeren. Investeren in tijd en energie. Investeren in geld, in een loopbaancoach of in een traject. Maar bovenal investeren in jezelf!

Als jij namelijk de tijd neemt, er energie in steekt, om er achter te komen wat je precies wilt, waar jouw kwaliteiten liggen en wat voor jou belangrijk is in je werk, dan wordt het zoeken naar een geschikte vacature veel gemakkelijker, en kun je je richten op werk dat echt bij je past!

Jouw zoektocht naar een nieuwe baan is dan geen schieten meer met hagel, in de hoop op een ‘lucky shot’. Integendeel, je hebt duidelijk je doel in het vizier en gaat gericht op zoek naar een functie die helemaal aansluit bij jouw kwaliteiten, interesses en mogelijkheden.

Wat denk je dat dat voor gevolgen heeft voor jouw kansen op een nieuwe baan?

Hulp nodig om je vizier goed te kunnen richten?

Vind je het nou nog best lastig om scherp te krijgen wat het beste bij je past? Laat me je dan helpen.

In een Sollicitatie-Strategie-Traject krijg je in 3 coachgeprekken helemaal helder waar jouw kansen en mogelijkheden liggen. Ook laat ik je nieuwe mogelijkheden zien, hoe jij gericht kunt zoeken naar vacatures voor een baan die helemaal bij jou past.

Spreekt dit je aan en wil je weten of dit traject ook voor jou geschikt is? 

Stuur even een mail naar jeanet@visible-younique.nl dan neem ik contact met je op, en kijken we hoe jij met deze strategie jouw doel kunt bereiken.  

Ben jij van de snelle actie en wil je in één middag al jouw richting bepalen?

Meld je dan aan voor mijn training ‘Ken jezelf en vind de baan die bij je past!’ die ik vrijdag 20 april a.s. geef. Meer informatie over de training vind je hier.

Liever eerst helemaal zelf aan de slag?

Dan kun je ook mijn gratis e-book ‘Maak werk van je toekomst’ aanvragen. Dit e-book helpt je te ontdekken wie je bent, wat je wilt en wat je kunt, zodat je stappen kunt zetten om te gaan doen wat bij je past.

5 april  2018, Jeanet Visscher

jeanet foto

Ik ben loopbaancoach voor mensen die hun kwaliteiten en talenten optimaal willen benutten, en werk willen doen dat echt bij ze past, zodat ze weer plezier en voldoening halen uit hun werk en leven.

PS Alle namen en personen waar ik over schrijf zijn fictief. 

Wil je GRATIS mijn nieuwe tips en inspiratie ontvangen?

Meld je dan hieronder aan en je ontvangt iedere maand mijn nieuwe tips en inspiratie automatisch in je mailbox.

Deel dit artikel met anderen via:

Ontvang mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst!'

Dit e-book helpt jou te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je weet welke stappen je kunt zetten om te doen wat echt bij jou past!

Meest recente tips

"Ik zit niet meer op m'n plek, maar wat wil ik dan en wat past bij mij?"

“Ik ben aan het overleven en ontzettend moe! Mijn energie loopt weg bij alles wat ik doe. Ik heb het gevoel dat ik niet meer op m'n plek zit, maar wat wil ik dan wél en wat past dan wél bij mij?” Een paar maanden geleden ontmoette ik Janneke. In ons kennismakingsgesprek vertrouwde ze me toe dat ze de laatste tijd zo'n ‘verloren’ gevoel had. In dit artikel lees je hoe Janneke hier mee om ging en wat er toen met haar gebeurde.

Lees verder >>

Kadootje, voor jouw persoonlijke groei in deze crisistijd!

Kadootje, voor jouw persoonlijke groei in deze crisistijd!

Wie jarig is trakteert! Visible Younique bestaat 4 jaar. Ondanks de onzekere tijd waarin we nu leven, kijk ik toch vol trots terug op de afgelopen jaren waarin ik al meer dan honderd mensen mocht begeleiden bij hun persoonlijke groei en ontwikkeling, het vinden van een nieuwe richting in hun loopbaan en het krijgen van meer plezier en voldoening in hun werk en leven. Om jou in deze crisistijd te helpen persoonlijk en/of professioneel te blijven groeien, heb ik een leuk kado voor je.

Lees verder >>

15 tips om thuiswerken zo productief en prettig mogelijk te maken

15 tips om thuiswerken zo productief en prettig mogelijk te maken

Normaal gesproken is een dag thuiswerken voor veel mensen fijn. Maar als het een soort van ‘verplicht’ is, voelt dat toch anders. Je mist je collega’s voor extra gezelligheid of motivatie.  En je concentratie wordt door alles flink op de proef gesteld. Toch wil je ook graag dat je zo productief mogelijk bent. Hoe pak je dat thuiswerken nu het beste aan? in dit artikel geef ik je 15 tips om thuiswerken zo productief en prettig mogelijk te maken.

Lees verder >>

Op zoek naar ander werk? 15 manieren om je nieuwe baan te vinden

Op zoek naar ander werk? 15 manieren om je nieuwe baan te vinden

Je wilt op zoek naar een nieuwe baan. Je weet al precies wat je wilt en kunt, en bent klaar om de arbeidsmarkt op te gaan. Maar hoe pak je het aan, en waar vind je nou die leuke baan? In dit artikel geef ik je 15 mogelijkheden die naar jouw nieuwe baan kunnen leiden. 

Lees verder >>