MENU

‘Ik ben móe…gewoon heel erg moe!’ zei Susan met een diepe zucht toen ik vroeg hoe het met haar ging. Het was onze tweede coachsessie. Haar antwoord verbaasde me niet eerlijk gezegd, maar ik was nieuwsgierig wat haar zo moe maakte. 'Het komt door mijn werk' zei ze, 'mijn werk kost me zó veel energie! Wat is er aan de hand?'

'Ik herken mezelf niet meer!'

Susan werkt al jaren bij een bank. Altijd met veel plezier, maar de laatste tijd is het anders geworden. Susan merkt dat het werk haar veel meer energie kost dan vroeger! Ze is zelfs al een paar keer op haar vrije dag gewoon in slaap gevallen toen ze even op de bank ging liggen. Dat is haar nog nooit eerder overkomen!

Ook merkt Susan dat ze de laatste tijd dingen vergeet of niet meer goed kan herinneren. Dit frustreert haar mateloos, zo kent ze zichzelf helemaal niet. Wat is er met haar aan de hand? Normaal heeft ze haar zaken altijd keurig voor elkaar, maar nu begint de stress toe te slaan en dat zorgt alleen maar voor nog meer onrust bij Susan.

Grote energievreters

Toen we hier verder over doorpraatten, werd al snel duidelijk dat vooral de werkzaamheden van Susan én de omgeving waarin ze werkt, grote energievreters voor haar zijn.

Susan vertelde me dat er een half jaar geleden weer een reorganisatie is geweest binnen de bank waar ze werkt. Hierdoor zijn haar werkzaamheden erg gewijzigd. Susan heeft nu een functie op een cliënt-ondersteunende-afdeling, maar dat is helemaal niet wat ze graag wil. Ook moet ze nu voor haar werk naar een ander kantoor reizen. Dit betekent dat ze ’s morgens vóór dag en dauw moet vertrekken, wil ze niet in de file terecht komen. Al met al grote veranderingen, die Susan heel veel energie kosten.

'Het voelt als een gevangenis'

Susan vertrouwde me toe dat de omgeving waarin ze nu werkt voor haar aanvoelt als een gevangenis: een donker hok, waar ze tijdens de lunchpauze even uit mag ontsnappen om te luchten buiten en om nog even wat daglicht te zien.

Ook inhoudelijk is het werk voor Susan een hele achteruitgang bij wat ze vóór de reorganisatie deed. Susan vond het altijd heerlijk om met klanten in gesprek te zijn en haalde daar haar energie en voldoening uit. In haar huidige functie is ze vooral uitvoerend bezig en voelt ze zich slechts een schakeltje in een proces. Ze kan ze er zelf weinig invloed op uitoefenen en voor haar gevoel ook niet genoeg toegevoegde waarde leveren.

Een drijfverenprofiel maakte veel duidelijk

Ik besloot om Susan een drijfverentest te laten doen. Haar drijfverenprofiel hebben we samen in de volgende coachsessie besproken. Voor Susan werd precies duidelijk waar de energielekken in haar werk zaten en waarom het werk haar nu meer energie kost dan het oplevert. Tegelijk werd heel helder waar Susan echt energie van krijgt, wat haar drijft en wat voor haar belangrijk is in haar werk.

Door daarnaast ook samen te kijken naar haar kwaliteiten, talenten, wensen, verlangens etc., werd het voor Susan steeds concreter welke kant ze op wil met haar loopbaan. 

Nu kan ze gericht zoeken naar werk dat bij haar past

Inmiddels zijn we een aantal weken verder. Susan weet diep van binnen dat haar functie en werkzaamheden bij de bank haar niet meer gelukkig gaan maken. Ze weet ook wat ze nodig heeft om wél weer energie en voldoening te kunnen halen uit wat ze doet.

Het drijfverenprofiel helpt Susan om veel gerichter te zoeken naar vacatures die ook echt bij haar passen. Dit maakt dat Susan nu sneller wordt uitgenodigd voor een gesprek en meer kans maakt om die baan ook echt te krijgen!

Herken jij iets van jezelf in het verhaal van Susan?

Voel jij je ook vaak moe en heb je na je werk weinig energie over voor andere dingen? Moet je je ’s morgens bijna naar het werk slepen en zou je het liefste in bed blijven liggen? Zit je voor je gevoel vast in een baan of functie waarin je geen plezier en voldoening meer hebt?

Als je dit herkent, ga dan eens na wat voor jóu de grootste energievreters zijn. Ik geef je een aantal voorbeelden die je kunnen helpen:

  • Voor Susan voelde de omgeving waarin ze haar werk moet doen als een soort gevangenis. Kijk eens naar de omgeving waarin jij werkt: hoe ervaar je deze? Voelt het prettig voor je of juist niet? In het laatste geval: wat maakt dat de omgeving voor jou niet prettig voelt?
  • Susan moest voor dag en dauw op om op tijd op haar werk te kunnen zijn wat haar veel energie kostte. Geldt dat ook voor jou? Is de reisafstand of reistijd voor jou ook een energievreter?
  • Susan wilde graag klanten adviseren, maar dat mist ze in de functie waarin ze na de reorganisatie is geplaatst. Hoe is dat voor jou? Haal jij genoeg voldoening uit je werk? Doe je de dingen die je het liefste zou willen doen?

Past je functie nog bij jou?

Naast ‘energievreters’ kunnen er ook andere aspecten zijn die er voor zorgen dat je het niet meer naar je zin hebt op je werk. Denk bijvoorbeeld aan allerlei ontwikkelingen binnen de organisatie waar je werkt waar je niet achter staat of die je onrustig maken. Misschien twijfel je of je nog wel past binnen het bedrijf of de organisatie waar je werkt.

Het kan ook zijn dat je jezelf de laatste tijd hebt ontwikkeld en dat je het gevoel hebt dat je werk of functie niet meer bij je past. Omdat je een andere richting uit wilt of andere talenten en vaardigheden meer wilt inzetten. 

Om er achter te komen of je functie en het werk wat je nu doet nog past bij wie je bent, wat je wilt en wat je belangrijk vindt in je werk, heb ik een checklist voor je gemaakt.

Deze checklist ‘Past mijn werk nog bij mij?’ helpt je inzicht te krijgen in jouw werksituatie. Je kunt de checklist GRATIS aanvragen via deze link.

Ben jij toe aan een volgende stap? 

Susan kwam tot de conclusie dat het werk wat ze deed niet meer bij haar paste. Door haar loopbaantraject wist ze waar ze wél energie van kreeg en welke richting ze op wilde met haar loopbaan. Zo kon ze hele concrete stappen zetten, keuzes maken en op zoek gaan naar een nieuwe baan.

Spreekt jou dit aan? Overweeg dan eens om, net als Susan, een loopbaantraject te doen en te ontdekken welke mogelijkheden er voor jou zijn. In een gratis kennismakingsgesprek vertel ik je graag meer.

Training 'Ken jezelf en kies voor een functie die bij je past!

Wil je liever niet gelijk een loopbaantraject doen, maar wil je wel graag weten waar jij energie van krijgt en welke functies en werkomgeving het beste bij je passen? 

Meld je dan aan voor de Training 'Ken jezelf en kies voor een functie die bij je past!'.

In deze training ontdek je aan de hand van je persoonlijke drijfverenprofiel:

  • wat jou drijft en motiveert, waar je energie van krijgt en wat voor jou belangrijk is in je werk en leven.
  • je krijgt inzicht in je kwaliteiten, maar ook in je allergieën en ontwikkelpunten
  • je weet welke soort functies het beste bij je passen
  • je weet in wat voor soort werkomgeving en organisatiecultuur je het beste tot je recht komt
  • je kunt gerichte keuzes maken in je loopbaan, vervolgopleiding of carrièrestap
  • je weet hoe je weer plezier, energie en voldoening kunt halen uit je werk

Meer informatie over de training vind je hier.

Ga je liever eerst zelf aan de slag? Dan kun je ook mijn gratis e-book ‘Maak werk van je toekomst’ aanvragen. Dit e-book helpt je te ontdekken wie je bent, wat je wilt en wat je kunt, zodat je stappen kunt zetten om te gaan doen wat bij je past.

12 maart 2018, Jeanet Visscher

jeanet foto

Ik ben loopbaancoach voor mensen die hun kwaliteiten en talenten optimaal willen benutten, en werk willen doen dat echt bij ze past, zodat ze weer plezier en voldoening halen uit hun werk en leven.

PS Alle namen en personen waar ik over schrijf zijn fictief. 

Anderen lazen ook:

'Pas ik nog wel binnen de bank en financiële dienstverlening?'

'Hoe sterk zijn jouw drijfveren?'

Wil je GRATIS mijn nieuwe tips en inspiratie ontvangen?

Meld je dan hieronder aan en je ontvangt iedere maand mijn nieuwe tips en inspiratie automatisch in je mailbox.

Deel dit met anderen via:

Ontvang mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst!'

Dit e-book helpt jou te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je weet welke stappen je kunt zetten om te doen wat echt bij jou past!

Meest recente tips

Is er leven na de bank?

Is er leven na de bank?

De zoveelste reorganisatie....ben ik er dit keer bij? Is er nog wel plek voor mij binnen de bank? Of komt mijn functie nu toch te vervallen? En wat moet ik dan? Wil ik eigenlijk nog wel in deze branche blijven werken? Maar is er dan wel werk voor mij buiten de financiële sector? Vragen die veel mensen bezig houden in een tijd van reorganisaties en bezuinigingen. Het gevolg: veel onrust en onzekerheid bij de werknemers.

Lees verder >>

Jezelf saboteren? Weg met die excuses!

Jezelf saboteren? Weg met die excuses!

Je wilt een andere richting op met je loopbaan of op zoek naar een nieuwe baan. Misschien wil je iets veranderen in je leven, iets nieuws uitproberen of een belangrijke knoop doorhakken. Je weet dat het niet vanzelf gaat en dat je daar iets voor moet doen. Toch heb je steeds een excuus waardoor het er maar niet van komt. De tijd tikt weg. Je bent jezelf aan het saboteren en kostbare tijd aan het verspillen. Hoe kom je nu in actie?

Lees verder >>

“Hoe weet ik of ik dit kan? Ik heb dit nog nooit gedaan!” - laat jij je leiden door angst of door verlangen?

“Hoe weet ik of ik dit kan? Ik heb dit nog nooit gedaan!” - laat jij je leiden door angst of door verlangen?

“Hoe weet ik nou of ik dit kan? Ik heb dit nog nooit eerder gedaan!” Angstig kijkt Mirjam mij aan. Al langere tijd heeft ze een wens om voor zichzelf te beginnen. Toch durfde ze tot nu toe de stap nog nooit te zetten. Aan alles merkt ze echter dat haar vuurtje bij haar huidige werkgever is gedoofd. Ze wil weg, wat anders. Maar hoe zet Mirjam haar twijfels om in verlangen? 

Lees verder >>

5 tips die je helpen weer lekker in je 'werkvel' te zitten

5 tips die je helpen weer lekker in je 'werkvel' te zitten

Tel jij de dagen af en kun je niet wáchten tot je weer weekend of vakantie hebt? Zie je er tegenop om na het weekend of je vakantie weer aan het werk te moeten? Zou je het liefste de deur achter je dicht trekken, en niet meer terug willen komen? Ik geef je 5 tips om je te helpen weer lekker in je 'werkvel' te komen.

Lees verder >>