werkplezier werkstress
Energielekken in jouw werk, herken je ze?

‘Ik ben móe…gewoon heel erg moe!’ zei Susan met een diepe zucht toen ik vroeg hoe het met haar ging. Het was onze tweede coachsessie. Haar antwoord verbaasde me niet eerlijk gezegd, maar ik was nieuwsgierig wat haar zo moe maakte. 'Het komt door mijn werk' zei ze, 'mijn werk geeft me stress en kost me zó veel energie! Wat is er aan de hand?'

'Ik herken mezelf niet meer!'

Susan werkt al jaren bij een bank. Altijd met veel plezier, maar de laatste tijd is het anders geworden. Susan merkt dat het werk haar veel meer energie kost dan vroeger! Ze is zelfs al een paar keer op haar vrije dag gewoon in slaap gevallen toen ze even op de bank ging liggen. Dat is haar nog nooit eerder overkomen!

Ook merkt Susan dat ze de laatste tijd dingen vergeet of niet meer goed kan herinneren. Dit frustreert haar mateloos, zo kent ze zichzelf helemaal niet. Wat is er met haar aan de hand? Normaal heeft ze haar zaken altijd keurig voor elkaar, maar nu begint de stress toe te slaan en dat zorgt alleen maar voor nog meer onrust bij Susan.

Grote energievreters

Toen we hier verder over doorpraatten, werd al snel duidelijk dat vooral de werkzaamheden van Susan én de omgeving waarin ze werkt, grote energievreters voor haar zijn.

Susan vertelde me dat er een half jaar geleden weer een reorganisatie is geweest binnen de bank waar ze werkt. Hierdoor zijn haar werkzaamheden erg gewijzigd. Susan heeft nu een functie op een cliënt-ondersteunende-afdeling, maar dat is helemaal niet wat ze graag wil. Ook moet ze nu voor haar werk naar een ander kantoor reizen. Dit betekent dat ze ’s morgens vóór dag en dauw moet vertrekken, wil ze niet in de file terecht komen. Al met al grote veranderingen, die Susan heel veel energie kosten.

'Het voelt als een gevangenis'

Susan vertrouwde me toe dat de omgeving waarin ze nu werkt voor haar aanvoelt als een gevangenis: een donker hok, waar ze tijdens de lunchpauze even uit mag ontsnappen om te luchten buiten en om nog even wat daglicht te zien.

Ook inhoudelijk is het werk voor Susan een hele achteruitgang bij wat ze vóór de reorganisatie deed. Susan vond het altijd heerlijk om met klanten in gesprek te zijn en haalde daar haar energie en voldoening uit. In haar huidige functie is ze vooral uitvoerend bezig en voelt ze zich slechts een schakeltje in een proces. Ze kan ze er zelf weinig invloed op uitoefenen en voor haar gevoel ook niet genoeg toegevoegde waarde leveren.

Een drijfverenprofiel maakte veel duidelijk

Ik besloot om Susan een drijfverentest te laten doen. Haar drijfverenprofiel hebben we samen in de volgende coachsessie besproken. Voor Susan werd precies duidelijk waar de energielekken in haar werk zaten en waarom het werk haar nu meer energie kost dan het oplevert. Tegelijk werd heel helder waar Susan echt energie van krijgt, wat haar drijft en wat voor haar belangrijk is in haar werk.

Door daarnaast ook samen te kijken naar haar kwaliteiten, talenten, interesses, wensen, verlangens etc., werd het voor Susan steeds concreter welke mogelijkheden er voor haar zijn op de arbeidsmarkt, welke kant ze op wil met haar loopbaan en welke stappen en acties nodig zijn om daar te komen.

Nu kan ze gericht zoeken naar werk dat bij haar past

Inmiddels zijn we een aantal weken verder. Susan weet diep van binnen dat haar functie en werkzaamheden bij de bank haar niet meer gelukkig gaan maken. Ze weet ook wat ze nodig heeft om wél weer energie en voldoening te kunnen halen uit wat ze doet.

Het drijfverenprofiel helpt Susan om veel gerichter te zoeken naar vacatures die ook echt bij haar passen. Dit maakt dat Susan nu sneller wordt uitgenodigd voor een gesprek en meer kans maakt om die baan ook echt te krijgen!

Herken jij iets van jezelf in het verhaal van Susan?

Voel jij je ook vaak moe en heb je na je werk weinig energie over voor andere dingen? Moet je je ’s morgens bijna naar het werk slepen en zou je het liefste in bed blijven liggen?

Heb je veel last van werkstress of loop je steeds tegen dezelfde problemen aan in je werk (bijv. perfectionisme, grenzen stellen, geen nee durven zeggen, verstoorde werk-privé balans, angst om te falen, weinig zelfvertrouwen etc.)?

Zit je voor je gevoel vast in een baan of functie waarin je geen plezier en voldoening meer hebt?

Als je dit herkent, ga dan eens na wat voor jóu de grootste energievreters zijn. Ik geef je een aantal voorbeelden die je kunnen helpen (al zijn er natuurlijk nog veel meer):

  • Voor Susan voelde de omgeving waarin ze haar werk moet doen als een soort gevangenis. Kijk eens naar de omgeving waarin jij werkt: hoe ervaar je deze? Voelt het prettig voor je of juist niet? In het laatste geval: wat maakt dat de omgeving voor jou niet prettig voelt?
  • Susan moest voor dag en dauw op om op tijd op haar werk te kunnen zijn wat haar veel energie kostte. Geldt dat ook voor jou? Is de reisafstand of reistijd voor jou ook een energievreter?
  • Susan wilde graag klanten adviseren, maar dat mist ze in de functie waarin ze na de reorganisatie is geplaatst. Hoe is dat voor jou? Haal jij genoeg voldoening uit je werk? Doe je de dingen die je het liefste zou willen doen?

Past je functie nog bij jou?

Naast ‘energievreters’ kunnen er ook andere aspecten zijn die er voor zorgen dat je het niet meer naar je zin hebt op je werk. Denk bijvoorbeeld aan allerlei ontwikkelingen binnen de organisatie waar je werkt waar je niet achter staat of die je onrustig maken. Misschien twijfel je of je nog wel past binnen het bedrijf of de organisatie waar je werkt.

Het kan ook zijn dat je jezelf de laatste tijd hebt ontwikkeld en dat je het gevoel hebt dat je werk of functie niet meer bij je past. Omdat je een andere richting uit wilt of andere talenten en vaardigheden meer wilt inzetten. 

Om er achter te komen of je functie en het werk wat je nu doet nog past bij wie je bent, wat je wilt en wat je belangrijk vindt in je werk, heb ik een checklist voor je gemaakt.

Deze checklist ‘Past mijn werk nog bij mij?’ helpt je inzicht te krijgen in jouw werksituatie. Je kunt de checklist GRATIS aanvragen via deze link.

Ben jij toe aan een volgende stap? 

Susan kwam tot de conclusie dat het werk wat ze deed niet meer bij haar paste. Door haar loopbaantraject wist ze waar ze wél energie van kreeg en welke richting ze op wilde met haar loopbaan. Zo kon ze hele concrete stappen zetten, keuzes maken en op zoek gaan naar een nieuwe baan.

Spreekt jou dit aan? Overweeg dan eens om, net als Susan, een loopbaantraject te doen en te ontdekken welke mogelijkheden er voor jou zijn. In een gratis kennismakingsgesprek* vertel ik je graag meer.

Wil je niet gelijk op zoek naar ander werk, maar wél weer lekker in je werkvel zitten?

Dan is persoonlijke coaching iets voor jou! In een gratis kennismakingsgesprek* kijken we waar jij tegenaan loopt, wat je graag anders zou willen en hoe ik je erbij kan helpen. 

* een afspraak voor een gratis gesprek kun je ook rechtstreeks inplannen in mijn online agenda. Je kunt hier zelf een beschikbare datum en tijdstip uitzoeken die jou past.

Ga je liever eerst zelf aan de slag? 

Dan kun je ook mijn gratis e-book ‘Maak werk van je toekomst’ aanvragen. Dit e-book helpt je te ontdekken wie je bent, wat je wilt en wat je kunt, zodat je stappen kunt zetten om te gaan doen wat bij je past.

12 maart 2018, Jeanet Visscher

jeanet foto

Ik ben Life- & Loopbaancoach voor vrouwen (en mannen) die met plezier, passie, energie en voldoening willen werken en leven. 

PS Ik vind de privacy van mijn klanten belangrijk. Alle namen en personen waar ik over schrijf zijn fictief. Voor de situaties en onderwerpen laat ik me inspireren door voorbeelden uit mijn praktijk. 

Anderen lazen ook:

'Pas ik nog wel binnen de bank en financiële dienstverlening?'

'Hoe sterk zijn jouw drijfveren?'

Wil je GRATIS mijn nieuwe tips en inspiratie ontvangen?

Meld je dan hieronder aan en je ontvangt iedere maand mijn nieuwe tips en inspiratie automatisch in je mailbox.

 
Deel dit artikel met anderen via:

Ontvang mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst!'

Dit e-book helpt jou te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je weet welke stappen je kunt zetten om te doen wat echt bij jou past!

Meest recente tips

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

"Je hebt mij op een kruispunt in mijn loopbaan een hele nieuwe route laten vinden, waardoor ik op een geweldige eindbestemming ben uitgekomen" en "Van een stuurloos schip ben ik nu weer de kapitein die aan het roer staat en ga ik een heel mooi, zinvol vervolg geven aan mijn carrière" en "Ik heb een nieuwe baan en kan per 1 januari al beginnen!” Deze 3 vrouwen durven hun hart te volgen. Lees hier hun weg er naar toe.

Lees verder >>

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Zie je er tegenop om na het weekend of je vakantie weer aan het werk te moeten? Tel jij de dagen af en kun je niet wáchten tot je weer weekend of vakantie hebt?  Zou je het liefste de deur achter je dicht trekken, en niet meer terug willen komen? In dit artikel vind je 5 vragen die je helpen weer lekker in je 'werkvel' te komen.

Lees verder >>

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Je hebt het gevoel dat je werk niet meer bij je past. Je mist het plezier, de uitdaging en de voldoening in je werk. Diep van binnen voel je dat er meer in je zit. Je wilt graag werk doen waarin je van betekenis kunt zijn, waar je voldoening uit haalt, waar je passie ligt. Maar wat wil je dan? En hoe pak je dat aan? In het kader van de landelijke Week van de Loopbaan, kun je in de maand september met mij een afspraak maken voor een GRATIS Loopbaangesprek. 

Lees verder >>

"Is dit het nou? Wil ik dit blijven doen tot mijn pensioen?"

"Is dit het? Ik ben inmiddels 45, wil ik zo verder tot mijn pensioen?" verzuchtte Monique. Zo'n moment van bezinning is niet vreemd, het 'overkomt' veel vrouwen. Ineens sta je stil bij je leven. Je kijkt terug naar wat achter je ligt, en je denkt na over wat er nog komen gaat. Hoe zal je toekomst er uit zien? Wat wil je nog graag? Welke mogelijkheden zijn er nog voor jou? In dit artikel lees je hoe Monique de antwoorden op haar vragen heeft gevonden.

Lees verder >>