MENU

De zoveelste reorganisatie....ben ik er dit keer bij? Is er nog wel plek voor mij binnen de bank? Of komt mijn functie nu toch te vervallen? En wat moet ik dan? Wil ik eigenlijk nog wel in deze branche blijven werken? Maar is er dan wel werk voor mij buiten de financiële sector? Vragen die veel mensen bezig houden in een tijd van reorganisaties en bezuinigingen. Het gevolg: veel onrust en onzekerheid bij de werknemers.

Helaas komt het niet alleen voor bij banken en verzekeraars!

Misschien heb je het zelf meegemaakt, en zo niet dan ken je vast wel iemand die hier mee te maken heeft gehad. Reorganisaties zijn er niet alleen in de financiële dienstverlening, maar ook in veel andere sectoren en bedrijven. Je kunt in dit artikel de 'financiële dienstverlening' of 'bank' daarom ook gewoon vervangen door de sector, branche of het bedrijf waar je zelf werkt.

Overal gebeurt hetzelfde: zekerheden die je dacht te hebben, blijken toch geen zekerheid (meer) te zijn en je wereld wordt even op de kop gezet als je hoort dat het jouw afdeling of jouw functie betreft die gaat verdwijnen.

Ik weet hoe het voelt en wat deze onzekerheid met je doet. Ik heb het namelijk zelf ervaren. Elke keer als ik zo’n bericht hoor of lees, gaan mijn gedachten uit naar de mensen die het treft, en denk ik even terug aan bijna 8 jaar geleden.

30 januari 2012: de dag van de waarheid....

Bij ABN AMRO Verzekeringen waar ik op dat moment werkte, was al lange tijd sprake van een reorganisatie die doorgevoerd zou worden. Dat ook onze pensioenafdeling geraakt werd, was wel zeker. De vraag die iedereen echter bezig hield was: per wanneer gaat het gebeuren, hoeveel mensen moeten er uit en vooral: wie zijn het? Na maanden van onrust en onzekerheid brak eindelijk de dag aan dat er meer bekend werd gemaakt.

Die bewuste dag begon voor mij net als alle andere: ik liep onze afdeling op, zette mijn tas op een leeg bureau, hing mijn jas op en zag toen in mijn ooghoeken onze teamleidster opstaan. Ze kwam mijn kant op. Naar wie zou ze gaan, dacht ik nog. Ze stopte echter bij mijn bureau. ‘Jeanet, loop je even mee?’ Nee hè, dat meen je niet! Ben ik het? Met bonzend hart pakte ik mijn spullen, en liep met haar mee de afdeling af naar één van de spreekkamers aan de andere kant van het gebouw. Twintig paar ogen van collega's prikten in mijn rug.....

'Dat betekent dus dat jij boventallig wordt'

‘Je hebt het waarschijnlijk al begrepen Jeanet, maar de functie van senior relatiebeheerder komt door de reorganisatie te vervallen. Dat betekent dat jij boventallig wordt’. Auw, dat doet best zeer als dat tegen je gezegd wordt. Op dat moment ging er dan ook van alles door mij heen: schrik, verbijstering, ongeloof. Eigenlijk voelde ik me gewoon even lam geslagen en wist ik niet wat ik moest zeggen. Even later kwamen de tranen en drong het pas goed tot me door: ik zit er bij, ik ben de pineut! Mijn functie vervalt en het is afgelopen hier.

Toch een vreemd gevoel dat je, ondanks je inzet en nog voldoende werk, gewoon niet meer nodig bent. Ook al had ik er in mijn achterhoofd wel degelijk rekening mee gehouden dat ook mijn functie zou kunnen vervallen, het komt toch hard aan als blijkt dat het ook werkelijk zo is!

Ik schaamde me bijna en wilde me het liefste ongezien uit de voeten maken!

Het moment dat ik weer terug moest naar de afdeling vond ik eerlijk gezegd best moeilijk. Ik merkte een soort schaamtegevoel, net alsof ik iets verkeerd had gedaan, terwijl ik wist dat mijn boventalligheid niets met mijn functioneren te maken had. Ik had me nog niet vaak zo kwetsbaar gevoeld. Het liefste wilde ik me ongezien uit de voeten maken en naar huis gaan.

Toch deed ik dat niet: ik besloot te blijven. Ik heb mezelf moed ingepraat en ben teruggelopen naar de afdeling. Wat was ik achteraf blij dat ik weer terug gegaan ben naar de rest van mijn collega’s. Als ik ongezien naar huis was gegaan, was de drempel voor mij alleen maar hoger geworden om weer naar kantoor te gaan. Nu kreeg ik gelijk steun van collega’s en kon ik mijn emotie met een aantal van hen delen.

Gelukkig heeft deze reorganisatie in mijn geval toch positief uitgepakt

Inmiddels zijn we jaren verder en is er veel veranderd. Hoewel ik niet blij was dat ik mijn baan kwijt raakte, kan ik nu uit de grond van mijn hart zeggen dat ik dankbaar ben dat mijn functie kwam te vervallen. Voor mij is dit namelijk hét moment geweest om bewust na te denken over mijn toekomst, en de tijd te nemen om goed uit te zoeken welke richting ik op wilde met mijn leven en mijn werk.

Zo ontdekte ik een rode draad in al mijn functies en werkzaamheden en ik merkte dat ik daar graag meer mee wilde doen. Ook realiseerde ik me dat ik daarvoor niet persé bij een bank of verzekeraar hoefde te werken, maar dat er buiten deze sector ook voldoende mogelijkheden waren om mijn kennis en ervaring in te zetten.

Weg uit de financiële sector

Dit heeft er toe geleid dat ik uiteindelijk de financiële dienstverlening heb verlaten, diverse coachopleidingen heb gevolgd en mijn eigen Life- & Loopbaancoachpraktijk Visible Younique ben begonnen. Mijn kennis en ervaring gebruik ik nu dagelijks om mensen te begeleiden en te helpen in hun zoektocht naar werk dat echt past bij wie ze zijn, wat ze graag willen en wat ze goed kunnen.

Mijn missie? Mensen weer met plezier, passie en voldoening laten werken en leven! En uit de vele loopbaan-, outplacement- en coachtrajecten die ik de afgelopen jaren met mensen heb gedaan, blijkt wel hoeveel mogelijkheden voor een nieuwe baan er zijn búiten de branche, sector of functie waarin ze altijd hebben gewerkt!

Is er leven nà de bank of de financiële dienstverlening?

Ja, dat is er zeker! Ook voor jou, daar geloof ik echt in! Vaak is er veel méér mogelijk dan je zelf denkt!

Ga daarom niet gelijk over één nacht ijs, maar neem de tijd om te ontdekken wat je echt graag wilt en oriënteer je op de mogelijkheden die er voor je zijn. Aarzel niet om hulp te vragen aan mensen die je daarbij kunnen helpen.

Als loopbaancoach én ervaringdeskundige gun ik je dat je ook de mogelijkheden ziet die jouw ontslag je biedt. Je krijgt de kans om aan het werk te gaan met je toekomst en keuzes te maken die je anders misschien nooit gemaakt zou hebben. Pak deze kans daarom met beide handen aan!

Reageren?

Zit je zelf in een soortgelijke situatie of wil je reageren op mijn verhaal? Vind je het lastig en weet je niet goed hoe je moet beginnen of het aan moet pakken? Heb je vragen of kun je wel wat hulp gebruiken? Ben je benieuwd hoe een loopbaantraject of outplacementtraject er voor jou uit ziet of hoe ik je kan helpen?

Vraag dan eens een gratis gesprek aan. Dat kan via het contactformulier of rechtstreeks in mijn agenda. Ik help je graag! 

Meer lezen over reorganisatie, ontslag, baanverlies en loopbaan?

De afgelopen jaren heb ik verschillende artikelen geschreven over reorganisatie, ontslag, baanverlies en loopbaankeuzes. Hieronder deel ik er een aantal die ook interessant kunnen zijn voor jou!

Boventallig? 15 do's en don'ts bij baanverlies door een reorganisatie

Reorganisatie, actief mobiel, boventallig of ontslag, hoe overleven jij en je collega's dit? 

Ontslagen maar niet verslagen

6 stappen om richting te geven aan je loopbaan

Wil je meer lezen? Je vindt al mijn gratis artikelen op mijn website: https://www.visible-younique.nl/tips

Liever direct zelf aan de slag? Dit is wat ik nog meer voor je heb:

Mijn gratis E-book 'Maak werk van je toekomst'. Het boek helpt je te onderzoeken wie jij bent, wat jij kunt en wat jij wilt, zodat jij stappen kunt zetten om te gaan doen wat echt bij jou past! Je kunt het e-book hier aanvragen. 

Gratis check 'Past mijn werk nog wel bij mij?' Ik heb een speciale checklist voor je gemaakt, die je helpt om antwoord te krijgen op vragen als 'zit ik nog wel op de juiste plek?' 'past mijn functie nog wel bij mij?' Je ontdekt of het werk wat je nu doet nog past bij wie je bent, wat je wilt en wat je belangrijk vindt in je werk. De gratis checklist kun je hier aanvragen

Ben je toe aan een grotere stap? Check dan of de loopbaantraining 'Ontdek de nieuwe richtiing in je loopbaan' iets voor je is. Meer informatie vind je hier.

22 oktober 2019, Jeanet Visscher

jeanet foto

Ik ben Loopbaan- & Lifecoach voor vrouwen die (weer) met plezier, passie en voldoening willen werken en leven. 

PS Ik vind de privacy van mijn klanten belangrijk. Alle namen en personen waar ik over schrijf zijn fictief. Voor de situaties en onderwerpen laat ik me inspireren door voorbeelden uit mijn praktijk. 

Anderen lazen ook:

'Hoe weet ik of ik dit kan? Ik heb dit nog nooit gedaan!' - laat jij je leiden door angst of verlangen?

'Loopbaanheroriëntatie: welke mogelijkheden zijn er voor jou op de arbeidsmarkt?'

 

Wil je GRATIS mijn nieuwe tips en inspiratie ontvangen?

Meld je dan hieronder aan en je ontvangt iedere maand mijn nieuwe tips en inspiratie automatisch in je mailbox.

Deel dit artikel met anderen via:

Ontvang mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst!'

Dit e-book helpt jou te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je weet welke stappen je kunt zetten om te doen wat echt bij jou past!

Meest recente tips

5 tips voor een gelukkig en betekenisvol leven

5 tips voor een gelukkig en betekenisvol leven

‘Ik zou zo graag wat meer willen betekenen voor mensen’ en ‘ik wil het gevoel hebben dat ik echt ergens aan bijdraag’. Als coach hoor dit verlangen regelmatig terugkomen in de sessies met mijn klanten. Vaak sluimert deze wens al wat langer, het lukt alleen nog niet om het goed te verwoorden of er invulling aan te geven en het concreet te maken: 'wat wil ik dan precies en waar vind ik dat dan?’ 

Lees verder >>

Miranda (42): ‘ik doe al jaren werk dat ik niet leuk vind en helemaal niet blij van word’

Miranda (42): ‘ik doe al jaren werk dat ik niet leuk vind en helemaal niet blij van word’

Ik zie haar stil worden, haar blik dwaalt af richting het raam. Langzaam vullen haar ogen zich met tranen. Ik wacht tot ze me aankijkt en vraag wat haar zo raakt. Miranda antwoordt verdrietig: "het besef dat ik al jaren werk aan het doen ben dat ik eigenlijk helemaal niet leuk vind om te doen, en waar ik helemaal niet blij van word". Haar verdriet raakt me, ik weet dat het ook anders kan. Lees hier hoe Miranda haar passie terugvond. 

Lees verder >>

Ben je niet gelukkig in je werk? Doe er wat aan!

Ben je niet gelukkig in je werk? Doe er wat aan!

Hoe staat het met jouw (werk)geluk? Doe je iets wat bij je past en word je blij van je werk? Of kost je werk je juist energie en denk je regelmatig bij het opstaan op een nieuwe werkdag al: ' ik heb écht geen zin vandaag!' Ik deel graag een aantal tips met je over het herontdekken en vergroten van jouw werkgeluk!

Lees verder >>

Gratis Loopbaan Ontwikkeladvies per 01-12-2020 (met subsidie overheid)

Gratis Loopbaan Ontwikkeladvies per 01-12-2020 (met subsidie overheid)

Vanaf 1 december a.s. kun je weer een gratis Loopbaan Ontwikkeladvies aanvragen met subsidie van de overheid. Wil jij een nieuwe richting op in je loopbaan? Wil je duurzaam inzetbaar blijven binnen je huidige functie en/of voorbereid zijn op de veranderende arbeidsmarkt? Ben je, of raak je, je werk kwijt door de coronacrisis of een reorganisatie? Vraag dan een gratis Loopbaan Ontwikkeladvies aan! 

Lees verder >>