Boventallig? 15 do's en don'ts bij baanverlies door een reorganisatie

Boventallig worden overkomt veel mensen in deze tijd van reorganisaties en bezuinigingen. Vaak is er al een periode vol onrust en onzekerheid aan vooraf gegaan. Ben ik er dit keer bij? Wanneer je hoort dat je je baan kwijt raakt, dan is dat een ingrijpende gebeurtenis waarbij allerlei emoties naar boven komen. De verleiding is groot om direct op zoek te gaan naar iets anders, maar dit is niet de beste oplossing. Lees hier de 15 do's en don'ts.

15 do's en don'ts bij baanverlies door een reorganisatie

 1. Praat er over, lucht je hart bij collega’s, familie, vrienden of andere mensen waar jij je goed bij voelt.
 2. Zie jezelf niet als slachtoffer, ondanks dat je misschien het gevoel hebt dat je gefaald hebt of bent afgewezen.
 3. Sta stil bij je gevoelens en gedachten over de situatie waar jij nu mee te maken krijgt, en geef deze ook de tijd en de ruimte om er te mogen zijn. Schrijf ze eventueel op als je dat prettig vindt.
 4. Zorg ervoor dat je je niet steeds negatief uitlaat over alles wat er gebeurd (is). Je bederft daarmee niet alleen de sfeer op de afdeling, maar het kost je ook nog eens veel energie. Deze energie kun je veel beter gebruiken voor het vinden van een leuke, nieuwe baan.
 5. Ga niet gelijk in op allerlei (vaak goedbedoelde) aanbiedingen of vacatures waar anderen mee aan komen.
 6. Neem de tijd om even tot rust te komen en een pas op de plaats te maken voordat je je gaat oriënteren op je toekomst.
 7. Pas wanneer je het oude loslaat kun je weer open staan voor iets nieuws.
 8. Zie de mogelijkheden die jouw ontslag je biedt.
 9. Je krijgt de kans om aan het werk te gaan met je toekomst, en keuzes te maken die je misschien anders nooit gemaakt zou hebben.
 10. Pak deze kans met beide handen aan!
 11. Blijf vertrouwen in jezelf en in jouw mogelijkheden!
 12. Vaak is er veel meer mogelijk dan je zelf denkt.
 13. Ga eens bij jezelf na of je wilt blijven werken in de sector waarin je werkzaam bent.
 14. Kijk ook eens welke talenten en vaardigheden jij hebt, en hoe je die ook buiten de sector waarin je nu werkt kunt inzetten.
 15. Maak als je deze mogelijkheid hebt, gebruik van een begeleidingstraject via je werkgever of kies, als je liever zelf het stuur van je loopbaan in handen wilt houden, voor een loopbaantraject bij een coach waar jij een klik mee hebt en die je verder helpt met jouw vragen!

Wil je reageren? Zit jij in een soortgelijke situatie en heb je vragen? Ben je benieuwd hoe een loopbaantraject er voor jou uit ziet? Neem dan contact met me op voor een gratis gesprek: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 06-23191898

7 november 2016 - Jeanet Visscher

 

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan met anderen via de social media buttons hieronder.

Anderen lazen ook:

Welke gedachten en excuses belemmeren jou om de volgende stap te zetten?

Het is nooit te laat om te worden wat je had kunnen zijn

Deel dit artikel met anderen via:

Ontvang mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst!'

Dit e-book helpt jou te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je weet welke stappen je kunt zetten om te doen wat echt bij jou past!

Meest recente tips

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

"Je hebt mij op een kruispunt in mijn loopbaan een hele nieuwe route laten vinden, waardoor ik op een geweldige eindbestemming ben uitgekomen" en "Van een stuurloos schip ben ik nu weer de kapitein die aan het roer staat en ga ik een heel mooi, zinvol vervolg geven aan mijn carrière" en "Ik heb een nieuwe baan en kan per 1 januari al beginnen!” Deze 3 vrouwen durven hun hart te volgen. Lees hier hun weg er naar toe.

Lees verder >>

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Zie je er tegenop om na het weekend of je vakantie weer aan het werk te moeten? Tel jij de dagen af en kun je niet wáchten tot je weer weekend of vakantie hebt?  Zou je het liefste de deur achter je dicht trekken, en niet meer terug willen komen? In dit artikel vind je 5 vragen die je helpen weer lekker in je 'werkvel' te komen.

Lees verder >>

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Je hebt het gevoel dat je werk niet meer bij je past. Je mist het plezier, de uitdaging en de voldoening in je werk. Diep van binnen voel je dat er meer in je zit. Je wilt graag werk doen waarin je van betekenis kunt zijn, waar je voldoening uit haalt, waar je passie ligt. Maar wat wil je dan? En hoe pak je dat aan? In het kader van de landelijke Week van de Loopbaan, kun je in de maand september met mij een afspraak maken voor een GRATIS Loopbaangesprek. 

Lees verder >>

"Is dit het nou? Wil ik dit blijven doen tot mijn pensioen?"

"Is dit het? Ik ben inmiddels 45, wil ik zo verder tot mijn pensioen?" verzuchtte Monique. Zo'n moment van bezinning is niet vreemd, het 'overkomt' veel vrouwen. Ineens sta je stil bij je leven. Je kijkt terug naar wat achter je ligt, en je denkt na over wat er nog komen gaat. Hoe zal je toekomst er uit zien? Wat wil je nog graag? Welke mogelijkheden zijn er nog voor jou? In dit artikel lees je hoe Monique de antwoorden op haar vragen heeft gevonden.

Lees verder >>