MENU

Boventallig worden overkomt veel mensen in deze tijd van reorganisaties en bezuinigingen. Vaak is er al een periode vol onrust en onzekerheid aan vooraf gegaan. Ben ik er dit keer bij? Wanneer je hoort dat je je baan kwijt raakt, dan is dat een ingrijpende gebeurtenis waarbij allerlei emoties naar boven komen. De verleiding is groot om direct op zoek te gaan naar iets anders, maar dit is niet de beste oplossing. Lees hier de 15 do's en don'ts.

15 do's en don'ts bij baanverlies door een reorganisatie

 1. Praat er over, lucht je hart bij collega’s, familie, vrienden of andere mensen waar jij je goed bij voelt.
 2. Zie jezelf niet als slachtoffer, ondanks dat je misschien het gevoel hebt dat je gefaald hebt of bent afgewezen.
 3. Sta stil bij je gevoelens en gedachten over de situatie waar jij nu mee te maken krijgt, en geef deze ook de tijd en de ruimte om er te mogen zijn. Schrijf ze eventueel op als je dat prettig vindt.
 4. Zorg ervoor dat je je niet steeds negatief uitlaat over alles wat er gebeurd (is). Je bederft daarmee niet alleen de sfeer op de afdeling, maar het kost je ook nog eens veel energie. Deze energie kun je veel beter gebruiken voor het vinden van een leuke, nieuwe baan.
 5. Ga niet gelijk in op allerlei (vaak goedbedoelde) aanbiedingen of vacatures waar anderen mee aan komen.
 6. Neem de tijd om even tot rust te komen en een pas op de plaats te maken voordat je je gaat oriënteren op je toekomst.
 7. Pas wanneer je het oude loslaat kun je weer open staan voor iets nieuws.
 8. Zie de mogelijkheden die jouw ontslag je biedt.
 9. Je krijgt de kans om aan het werk te gaan met je toekomst, en keuzes te maken die je misschien anders nooit gemaakt zou hebben.
 10. Pak deze kans met beide handen aan!
 11. Blijf vertrouwen in jezelf en in jouw mogelijkheden!
 12. Vaak is er veel meer mogelijk dan je zelf denkt.
 13. Ga eens bij jezelf na of je wilt blijven werken in de sector waarin je werkzaam bent.
 14. Kijk ook eens welke talenten en vaardigheden jij hebt, en hoe je die ook buiten de sector waarin je nu werkt kunt inzetten.
 15. Maak als je deze mogelijkheid hebt, gebruik van een begeleidingstraject via je werkgever of kies, als je liever zelf het stuur van je loopbaan in handen wilt houden, voor een loopbaantraject bij een coach waar jij een klik mee hebt en die je verder helpt met jouw vragen!

Wil je reageren? Zit jij in een soortgelijke situatie en heb je vragen? Ben je benieuwd hoe een loopbaantraject er voor jou uit ziet? Neem dan contact met me op voor een gratis gesprek: jeanet@visible-younique.nl of tel. 06-23191898

7 november 2016 - Jeanet Visscher

 

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan met anderen via de social media buttons hieronder.

Anderen lazen ook:

Welke gedachten en excuses belemmeren jou om de volgende stap te zetten?

Het is nooit te laat om te worden wat je had kunnen zijn

Deel dit met anderen via:

Ontvang mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst!'

Dit e-book helpt jou te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je weet welke stappen je kunt zetten om te doen wat echt bij jou past!

Meest recente tips

Is er leven na de bank?

Is er leven na de bank?

De zoveelste reorganisatie....ben ik er dit keer bij? Is er nog wel plek voor mij binnen de bank? Of komt mijn functie nu toch te vervallen? En wat moet ik dan? Wil ik eigenlijk nog wel in deze branche blijven werken? Maar is er dan wel werk voor mij buiten de financiële sector? Vragen die veel mensen bezig houden in een tijd van reorganisaties en bezuinigingen. Het gevolg: veel onrust en onzekerheid bij de werknemers.

Lees verder >>

Jezelf saboteren? Weg met die excuses!

Jezelf saboteren? Weg met die excuses!

Je wilt een andere richting op met je loopbaan of op zoek naar een nieuwe baan. Misschien wil je iets veranderen in je leven, iets nieuws uitproberen of een belangrijke knoop doorhakken. Je weet dat het niet vanzelf gaat en dat je daar iets voor moet doen. Toch heb je steeds een excuus waardoor het er maar niet van komt. De tijd tikt weg. Je bent jezelf aan het saboteren en kostbare tijd aan het verspillen. Hoe kom je nu in actie?

Lees verder >>

“Hoe weet ik of ik dit kan? Ik heb dit nog nooit gedaan!” - laat jij je leiden door angst of door verlangen?

“Hoe weet ik of ik dit kan? Ik heb dit nog nooit gedaan!” - laat jij je leiden door angst of door verlangen?

“Hoe weet ik nou of ik dit kan? Ik heb dit nog nooit eerder gedaan!” Angstig kijkt Mirjam mij aan. Al langere tijd heeft ze een wens om voor zichzelf te beginnen. Toch durfde ze tot nu toe de stap nog nooit te zetten. Aan alles merkt ze echter dat haar vuurtje bij haar huidige werkgever is gedoofd. Ze wil weg, wat anders. Maar hoe zet Mirjam haar twijfels om in verlangen? 

Lees verder >>

5 tips die je helpen weer lekker in je 'werkvel' te zitten

5 tips die je helpen weer lekker in je 'werkvel' te zitten

Tel jij de dagen af en kun je niet wáchten tot je weer weekend of vakantie hebt? Zie je er tegenop om na het weekend of je vakantie weer aan het werk te moeten? Zou je het liefste de deur achter je dicht trekken, en niet meer terug willen komen? Ik geef je 5 tips om je te helpen weer lekker in je 'werkvel' te komen.

Lees verder >>