MENU

Boventallig worden overkomt veel mensen in deze tijd van reorganisaties en bezuinigingen. Vaak is er al een periode vol onrust en onzekerheid aan vooraf gegaan. Ben ik er dit keer bij? Wanneer je hoort dat je je baan kwijt raakt, dan is dat een ingrijpende gebeurtenis waarbij allerlei emoties naar boven komen. De verleiding is groot om direct op zoek te gaan naar iets anders, maar dit is niet de beste oplossing. Lees hier de 15 do's en don'ts.

15 do's en don'ts bij baanverlies door een reorganisatie

 1. Praat er over, lucht je hart bij collega’s, familie, vrienden of andere mensen waar jij je goed bij voelt.
 2. Zie jezelf niet als slachtoffer, ondanks dat je misschien het gevoel hebt dat je gefaald hebt of bent afgewezen.
 3. Sta stil bij je gevoelens en gedachten over de situatie waar jij nu mee te maken krijgt, en geef deze ook de tijd en de ruimte om er te mogen zijn. Schrijf ze eventueel op als je dat prettig vindt.
 4. Zorg ervoor dat je je niet steeds negatief uitlaat over alles wat er gebeurd (is). Je bederft daarmee niet alleen de sfeer op de afdeling, maar het kost je ook nog eens veel energie. Deze energie kun je veel beter gebruiken voor het vinden van een leuke, nieuwe baan.
 5. Ga niet gelijk in op allerlei (vaak goedbedoelde) aanbiedingen of vacatures waar anderen mee aan komen.
 6. Neem de tijd om even tot rust te komen en een pas op de plaats te maken voordat je je gaat oriënteren op je toekomst.
 7. Pas wanneer je het oude loslaat kun je weer open staan voor iets nieuws.
 8. Zie de mogelijkheden die jouw ontslag je biedt.
 9. Je krijgt de kans om aan het werk te gaan met je toekomst, en keuzes te maken die je misschien anders nooit gemaakt zou hebben.
 10. Pak deze kans met beide handen aan!
 11. Blijf vertrouwen in jezelf en in jouw mogelijkheden!
 12. Vaak is er veel meer mogelijk dan je zelf denkt.
 13. Ga eens bij jezelf na of je wilt blijven werken in de sector waarin je werkzaam bent.
 14. Kijk ook eens welke talenten en vaardigheden jij hebt, en hoe je die ook buiten de sector waarin je nu werkt kunt inzetten.
 15. Maak als je deze mogelijkheid hebt, gebruik van een begeleidingstraject via je werkgever of kies, als je liever zelf het stuur van je loopbaan in handen wilt houden, voor een loopbaantraject bij een coach waar jij een klik mee hebt en die je verder helpt met jouw vragen!

Wil je reageren? Zit jij in een soortgelijke situatie en heb je vragen? Ben je benieuwd hoe een loopbaantraject er voor jou uit ziet? Neem dan contact met me op voor een gratis gesprek: jeanet@visible-younique.nl of tel. 06-23191898

7 november 2016 - Jeanet Visscher

 

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan met anderen via de social media buttons hieronder.

Anderen lazen ook:

Welke gedachten en excuses belemmeren jou om de volgende stap te zetten?

Het is nooit te laat om te worden wat je had kunnen zijn

Deel dit artikel met anderen via:

Ontvang mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst!'

Dit e-book helpt jou te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je weet welke stappen je kunt zetten om te doen wat echt bij jou past!

Meest recente tips

40-ers dilemma: 'is dit het nou? Is dit het leven waarvan ik heb gedroomd?'

40-ers dilemma: 'is dit het nou? Is dit het leven waarvan ik heb gedroomd?'

"Is dit het nou? Is dit het leven waarvan ik heb gedroomd?" Susan zuchtte diep. "Ik heb het gevoel dat ik iets mis, maar wat? Ligt het aan mijn werk? Moet ik iets anders gaan zoeken?" Wanhopig keek ze me aan. Susan is niet de enige, het 'overkomt' veel vrouwen: ineens word je je bewust van je situatie en heb je zo'n moment van bezinning. Je kijkt terug naar wat achter je ligt, en je denkt na over de toekomst: wat wil ik eigenlijk met de rest van mijn leven? Wat is er nog mogelijk voor mij? Dit heeft Susan geholpen antwoord te krijgen op haar vragen:

Lees verder >>

"Mijn werk is niet meer zo leuk als vroeger, wat moet ik doen?"

"Wat stoer zeg!", "Dat je dat durft!" Reacties die Bianca kreeg toen ze haar collega's vertelde dat ze per 1 januari weg gaat bij de bank. De keuze om te gaan maakte ze echter niet zomaar, daar ging een heel proces aan vooraf. Een periode met veel twijfels, angsten en vragen: "wat moet ik doen? Als ik weg ga bij de bank, vind ik dan wel ander werk? En wat past dan echt goed bij mij?" Lees hier hoe Bianca antwoord kreeg op haar vragen. 

Lees verder >>

3 vrouwen die een nieuwe stap in hun loopbaan durven te zetten

3 vrouwen die een nieuwe stap in hun loopbaan durven te zetten

 “Ik heb de baan gekregen!”, “Ik krijg het voorstel nog op papier, maar het lijkt er op dat ik in januari een nieuwe baan heb!” en “Ik heb gisteren mijn baan opgezegd omdat ik per 1 februari ander werk heb”. Deze 3 vrouwen durven een nieuwe stap te maken in hun loopbaan. Lees hier hun weg er naar toe:

Lees verder >>

Is er leven na de bank?

Is er leven na de bank?

De zoveelste reorganisatie....ben ik er dit keer bij? Is er nog wel plek voor mij binnen de bank? Of komt mijn functie nu toch te vervallen? En wat moet ik dan? Wil ik eigenlijk nog wel in deze branche blijven werken? Maar is er dan wel werk voor mij buiten de financiële sector? Vragen die veel mensen bezig houden in een tijd van reorganisaties en bezuinigingen. Het gevolg: veel onrust en onzekerheid bij de werknemers.

Lees verder >>