Het is nooit te laat om te worden wat je had kunnen zijn!

Heb jij wel eens spijt van keuzes die je hebt gemaakt? Denk je wel eens bij jezelf: hád ik nu maar voor die andere opleiding gekozen, dan zou ik nu een véél leukere baan hebben? Keuzes die je jaren geleden gemaakt hebt, kunnen lang doorwerken in je leven. Er zijn momenten dat je heel veel spijt hebt van bepaalde keuzes, en het liefste zou je de tijd terug willen draaien....

Vorige week sprak ik een vriendin die ik al jaren niet meer gesproken had. Nadat we als kind vaak met elkaar speelden en voetbalden, is het contact toen we ouder werden verwaterd. We spraken elkaar af en toe nog op de middelbare school, maar daarna gingen we ieder onze eigen weg: zij koos voor een secretaresse opleiding en ik ging werken bij de bank. Een paar weken geleden kwamen we elkaar weer tegen op een receptie. We hebben gelijk een afspraak gemaakt om weer bij te praten met elkaar. Als vanzelf kwam ons gesprek ook op het werk wat we nu doen.

Kies je voor jezelf of voor een ander?

Mijn vriendin vertelde dat ze op dit moment 3 dagen per week werkt als managementassistent. Hoewel dit werk perfect aansluit bij haar opleiding en ervaring, heeft ze het eigenlijk helemaal niet meer naar haar zin, en haalt ze er totaal geen voldoening meer uit. Toen ik haar vroeg wat ze graag zou willen doen, antwoordde ze dat het haar geweldig leek om wat te betekenen in de begeleiding van moeilijk opvoedbare kinderen. Ze voegde daar gelijk aan toe dat dat wel iets héél anders was dan waar ze voor geleerd had, dus dat zou wel nooit wat worden.

Toch zou ze best nog wel een opleiding of studie willen doen, maar ja, dat kost geld. En inmiddels zijn haar kinderen op een leeftijd dat die ook willen studeren. Ook dat kost geld....En dan komt als vanzelf de vraag: waar kies je voor? Laat je je kinderen de studie doen die ze graag willen doen? Of ga je zelf een opleiding volgen die al tijden op je wensenlijstje staat? Kies je voor je eigen wensen en geluk of voor dat van je kinderen?

Kansen geven of nemen?

In dit geval kiest ze heel bewust er voor om haar oudste de kans te geven de studie te gaan doen die hij al heel lang graag wil doen. Ook wil ze de jongste twee de gelegenheid geven om te gaan studeren als ze dat willen. Voor haar is het belangrijk dat haar kinderen nu alle kansen krijgen om te kiezen wat ze echt graag willen doen. Kansen die ze zelf niet heeft gekregen. Maar o, wat heeft ze spijt dat ze dit vroeger zelf niet heeft gedaan! Ook al was de keus die ze op dat moment maakte, de beste keuze die ze toen kón maken, in die omstandigheden en met alles wat ze op dat moment wist en in zich had. Het betekent ook dat de opleiding die ze heeft gekozen op dat moment het beste voor haar was, vooral gezien haar gezondheid.

Welke keuze maak jij?

Herken jij jezelf in dit verhaal? Zou jij ook graag een studie of opleiding willen doen, of van baan willen veranderen, maar kan dat volgens jou niet omdat je rekening moet houden met anderen? Laat jij je eigen verlangens en wensen los, om er voor te kunnen zorgen dat anderen wel kunnen gaan doen wat ze graag willen doen?

Misschien heb je net als die vriendin een hele goede reden om hier voor te kiezen. Uiteindelijk blijft het je eigen keus en ik respecteer dat ook. Toch wil ik je vragen om eens eerlijk bij jezelf na te gaan: hoe groot is het ‘offer’ dat jij wilt brengen? Welke kansen en mogelijkheden laat jij voorbij gaan hierdoor? Ben je diep in je hart echt tevreden met deze keuze? Sta je er helemaal achter?

Is het antwoord op deze laatste vragen ‘ja’ dan kies je er dus voor dat je je eigen verlangen en dromen los laat. Heb je al ervaren wat dat doet met jou en met jouw zelfrespect? Ik hoor in gesprekken met mijn klanten vaak dat zo’n beslissing grote impact heeft op hun leven. Ze cijferen zichzelf weg, laten anderen over hun grenzen heen gaan, zijn niet meer tevreden met hun leven, krijgen problemen met hun partner etc.

Welke mogelijkheden zijn er binnen je huidige functie?

Omdat ik graag wil voorkomen dat dit jou ook overkomt, raad ik je het volgende aan: ga eens bij jezelf na waarom je zo graag wilt doen wat je het liefste zou willen doen. Wat maakt dat dit zo belangrijk voor je is om te doen? Wat is jouw verlangen dat hiermee vervuld wordt? Wat motiveert je om dit te doen?

Als je dit weet, kun je kijken of er in jouw huidige werk mogelijkheden zijn waarmee je invulling kunt geven aan deze verlangens of behoeftes. Misschien kun je bepaalde taken overnemen van collega’s die jij graag zou willen doen? Misschien helpt het je om eens door een andere bril naar jouw functie of rol in het team te kijken zodat je dit in een ander perspectief ziet. Misschien kun je deelnemen in bepaalde projecten om jouw kwaliteiten beter in te zetten. Misschien zijn er mogelijkheden om lid te worden van een ondernemingsraad of een vakbond, wanneer je je graag inzet voor bijvoorbeeld de menselijke aspecten binnen het bedrijf waar je werkt. Door op die manier keuzes te maken, kun je ook invulling geven aan je wensen en verlangens, zonder direct van baan te veranderen of een studie te gaan doen.

Het is nooit te laat om te worden wat je had kunnen zijn!

Natuurlijk kun je ook beslissen om wél voor jezelf te kiezen en op zoek te gaan naar je droombaan of een studie te gaan doen die je altijd al graag had willen doen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat je altijd de keus hebt of je bij wilt sturen of misschien wel het roer om wilt gooien. En ook al heb je dan misschien spijt van keuzes die je in het verleden hebt gemaakt, en is het niet allemaal gelopen zoals je graag had gewild, herinner jezelf er steeds weer aan: het is nooit te laat om te worden wat je had kunnen zijn!

Vind je dit nou lastig? Loop je al langer rond met de vraag welke kant jij op wilt en hoe je dat het beste kunt doen? Vind je het moeilijk om keuzes te maken of om voor jezelf te kiezen?

Ik help je graag verder.

Vraag eens een gratis gesprek aan zodat we er via de telefoon of skype over kunnen doorpraten. Je mag me natuurlijk ook mailen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De keus is helemaal aan jou! Hoe mooi is dat! Zorg er dan alleen wel voor dat je er geen spijt van krijgt, welke keus je ook maakt.

PS Wil je graag eerst uitzoeken wat voor jou belangrijk is, wat je kunt en wat je wilt, zodat je een keuze kunt maken voor iets dat echt bij je past? Download dan mijn gratis E-book 'Maak werk van je toekomst'.

 

22-06-2016 Jeanet Visscher

 

Anderen lazen ook:

http://www.visible-younique.nl/tips/5-met-plezier-naar-je-werk

http://www.visible-younique.nl/tips/6-jij-hebt-echt-lef

Deel dit artikel met anderen via:

Ontvang mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst!'

Dit e-book helpt jou te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je weet welke stappen je kunt zetten om te doen wat echt bij jou past!

Meest recente tips

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

"Je hebt mij op een kruispunt in mijn loopbaan een hele nieuwe route laten vinden, waardoor ik op een geweldige eindbestemming ben uitgekomen" en "Van een stuurloos schip ben ik nu weer de kapitein die aan het roer staat en ga ik een heel mooi, zinvol vervolg geven aan mijn carrière" en "Ik heb een nieuwe baan en kan per 1 januari al beginnen!” Deze 3 vrouwen durven hun hart te volgen. Lees hier hun weg er naar toe.

Lees verder >>

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Zie je er tegenop om na het weekend of je vakantie weer aan het werk te moeten? Tel jij de dagen af en kun je niet wáchten tot je weer weekend of vakantie hebt?  Zou je het liefste de deur achter je dicht trekken, en niet meer terug willen komen? In dit artikel vind je 5 vragen die je helpen weer lekker in je 'werkvel' te komen.

Lees verder >>

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Je hebt het gevoel dat je werk niet meer bij je past. Je mist het plezier, de uitdaging en de voldoening in je werk. Diep van binnen voel je dat er meer in je zit. Je wilt graag werk doen waarin je van betekenis kunt zijn, waar je voldoening uit haalt, waar je passie ligt. Maar wat wil je dan? En hoe pak je dat aan? In het kader van de landelijke Week van de Loopbaan, kun je in de maand september met mij een afspraak maken voor een GRATIS Loopbaangesprek. 

Lees verder >>

"Is dit het nou? Wil ik dit blijven doen tot mijn pensioen?"

"Is dit het? Ik ben inmiddels 45, wil ik zo verder tot mijn pensioen?" verzuchtte Monique. Zo'n moment van bezinning is niet vreemd, het 'overkomt' veel vrouwen. Ineens sta je stil bij je leven. Je kijkt terug naar wat achter je ligt, en je denkt na over wat er nog komen gaat. Hoe zal je toekomst er uit zien? Wat wil je nog graag? Welke mogelijkheden zijn er nog voor jou? In dit artikel lees je hoe Monique de antwoorden op haar vragen heeft gevonden.

Lees verder >>