Welke gedachten en excuses belemmeren jou om de volgende stap te zetten?

Vorig weekend had ik een gesprek met een leuke, spontane vrouw van midden 30 jaar. Ze vertelde me dat ze haar werk niet zo leuk meer vond, en al een tijdje op zoek wilde naar een loopbaancoach. Het liefst had ze een half jaar geleden al een afspraak willen maken, maar tot nu toe was het er steeds maar niet van gekomen. Al snel bleek wat de echte reden was waarom ze nog geen stappen had gezet: 

"Het wordt dan wel heel serieus! Ik moet dan echt gaan kijken wat ik wil, en dan moet ik keuzes maken en beslissingen nemen. Nu weet ik tenminste wat ik heb, en ik moet maar afwachten wat ik er voor terug krijg!"

Herkenbaar?

In mijn werk als coach hoor ik deze reactie regelmatig van mijn klanten. Misschien herken je jezelf ook in deze situatie en vind jij het ook moeilijk om bestaande zekerheden los te laten. Het oude, vertrouwde zorgt er voor dat je weet wat je hebt, het is lekker veilig. Je hoeft niet te veranderen, je hoeft niet te kiezen, je kunt heerlijk in je comfortzone blijven zitten.

Stel je toch eens voor, dat uit gesprekken met een loopbaancoach blijkt dat je beter wat anders kunt gaan zoeken! Dan wordt het spannend en moet je het vertrouwde opgeven, terwijl je niet weet wat er voor in de plaats komt! Misschien zorgt die onzekerheid er bij jou ook voor dat je maar gewoon blijft zitten in de situatie waarin je nu zit, en dat je allerlei excuses zoekt om maar niet in actie te hoeven komen en niet de stap hoeft te zetten naar iemand die met je mee kan kijken naar wat het beste bij jou past en naar welke mogelijkheden er voor jou zijn.

Het is zover!

Gelukkig was ons gesprek voor deze vrouw een eye-opener: ze weet nu waarom ze het steeds maar voor zich uit schoof om een loopbaancoach te zoeken. Ik heb haar ook uitgelegd hoe ik werk als loopbaancoach en haar verteld dat we eerst samen gaan kijken wie ze nu echt is en wat ze belangrijk vindt in haar werk en haar leven. Ook gaan we kijken naar waar ze goed in is, wat ze heel graag zou willen doen en welke (werk)omgeving hier het beste bij past. Het wordt voor haar dan al snel duidelijk of haar huidige functie nog bij haar past en als dit niet het geval is, kan ze zelf kiezen wat ze wil gaan doen: blijven zitten in de huidige situatie of gaan doen wat wél bij haar past.

Het gesprek was voldoende om haar eerste stap te zetten: 2 dagen na ons gesprek kreeg ik een mail van haar waarin ze schreef: "Het is zover....;-) Het moet er nu echt eens van komen. Ik zou graag bij jou willen starten met loopbaancoaching!"

Wat houdt jou nog tegen?

Gaaf dat deze vrouw er voor kiest om de volgende stap te zetten en echt te gaan ontdekken wat bij haar past. Hoe zit dat bij jou? Denk jij er ook wel eens aan om wat anders te gaan doen? Vraag je je wel eens af wat dan bij jou past? Zou je best wel eens met een loopbaancoach daarover willen praten, maar stel jij het ook steeds uit?

Wees eens eerlijk: wat houdt jou tegen om te onderzoeken wat je het liefste zou willen doen en de stap te zetten naar iemand die met je mee kan kijken naar je mogelijkheden? Wat maakt dat jij geen keuze maakt of een beslissing neemt? Dat je blijft zitten in een situatie waarin je niet tevreden en gelukkig bent?

Is het angst?

Angst voor het onbekende? Is het onzekerheid omdat je niet weet waar je terecht komt? Ben je bang om een verkeerde keus te maken, een keus waar je achteraf spijt van krijgt? Heb je er wel eens aan gedacht dat je ook spijt kunt krijgen als je géén keus maakt?

Een tijdje geleden heb ik een artikel geschreven dat gaat over het maken van keuzes. Ben je benieuwd hoe dit jou kan helpen? Klik dan hier om het artikel te lezen: 'Het is nooit te laat om te worden wat je had kunnen zijn'.

Het kan ook zijn dat je geen stappen zet omdat je je financiële zekerheid niet kwijt wilt. Je weet wat je nu hebt, je uitgavenpatroon heb je er op aangepast. Stel je voor dat je financiële situatie verandert en dat je dan bepaalde leuke dingen niet meer kunt doen! Hoe erg is dat? Is dat voor jou reden om geen stappen te zetten en maar te blijven zitten waar je zit? Misschien wel in een situatie die je zoveel energie kost dat de kans op een burn-out op de loer ligt? Welke prijs wil je er uiteindelijk voor betalen?

Zit je gevangen?

Misschien houdt de zekerheid van een vast contract je 'gevangen' in je huidige baan, en belemmert dit je om te solliciteren naar een functie die veel beter bij je past. Denk je dat jou met een vast contract niets kan gebeuren, en dat jouw bedje tot je pensioen gespreid is? Helaas, ik moet je dan echt teleurstellen. Kijk alleen maar eens naar de financiële sector, waarin onlangs de zoveelste bezuinigingsronde werd aangekondigd en wéér meer dan duizend banen verdwijnen. Ook een vast contract biedt tegenwoordig geen enkele zekerheid en ik kan daar uit eigen ervaring over mee praten.

Misschien stel jij een volgende stap uit omdat je het lastig vindt om je collega's los te moeten laten. Misschien houdt de sfeer op je werk je nog op de been. Beide factoren kunnen er voor zorgen dat je het nog een beetje leuk vindt op je werk, maar vraag je eens af: zijn het je collega's waarvoor je elke dag je bed uit komt? Wil je dáár je werkplezier van af laten hangen Of wil je graag werk doen waar je zélf blij van wordt en voldoening uit haalt?

Het kan ook zijn dat er bij jou nog een andere gedachte speelt die je tegenhoudt om stappen te zetten: je vindt jezelf te oud om nog wat anders te gaan doen. Je denkt bij voorbaat al dat je toch geen kans maakt om aangenomen te worden. Of misschien wil je heel graag nog een opleiding of studie doen, maar vraag je je af of je daar wel tijd voor hebt en of je nog wel zo goed kunt leren.

Hoe lang blijf je dit nog volhouden?

Hoe lang wil je nog doorgaan met jezelf zo onder te waarderen? Hoe lang blijf je nog denken dat je het niet kunt? Hoe lang maak je jezelf klein in plaats van te luisteren naar je hart en te onderzoeken welke mogelijkheden je wél hebt om te doen wat je graag zou willen doen?

Begrijp me goed: je bent niet de enige die zichzelf tegenhoudt met allerlei excuses en bezwaren. Ik ken ze, ik heb ze zelf ook gehad. En ik weet hoe hardnekkig ze soms kunnen zijn, en hoe ze er voor kunnen zorgen dat je maar blijft zitten waar je zit en geen keus durft te maken. Ik heb echter ook ervaren welke mooie dingen er gebeuren als je wél stappen gaat zetten.

Om die reden komen belemmerende gedachten en overtuigingen ook regelmatig aan de orde in de coachgesprekken. Door samen te onderzoeken en aandacht te besteden aan dat wat je tegenhoudt, komt er inzicht en ruimte voor nieuwe mogelijkheden.

Ik zie dat elke keer opnieuw bij de mensen die ik coach, en dat gun ik jou ook!

Ik wil je daarom zeggen, vanuit de grond van mijn hart: laat je niet langer belemmeren, door welke gedachte of excuus dan ook! Ga er voor! Neem de stap en zoek hulp, bij mij of bij iemand anders die jou verder kan helpen. Je bent het waard!

Ben jij zover?

Ben je geïnspireerd of geraakt en wil jij ook echt aan het werk met jouw loopbaanvragen? Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Ik loop graag een stukje met je mee!

Wanneer je een gratis gesprek aanvraagt via onderstaande link, of via een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., neem ik contact met je op, zodat we kunnen kijken wat ik voor jou kan betekenen en of ik de loopbaancoach ben die jij zoekt. Zet jij de volgende stap?

Ja, ik wil een gratis gesprek aanvragen

PS wist je dat de Rabobank een speciaal ontwikkelbudget heeft ad € 1.500,- (2017) voor haar medewerkers, die je kunt besteden aan een loopbaantraject? Ik vertel je graag meer over de mogelijkheden.  

Wil je toch liever eerst zelf aan de slag? Vraag dan mijn gratis E-book 'Maak werk van je toekomst' aan. Dit e-book helpt je in 5 stappen op weg om te gaan doen wat echt bij je past!

Ja, ik wil het gratis E-book aanvragen

 

16-09-2016 Jeanet Visscher

 

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan met anderen via de social media buttons hieronder.

Dit artikel vind je vast ook interessant:

http://www.visible-younique.nl/tips/ontdek-hoe-je-in-5-stappen-jouw-droombaan-kunt-bereiken

http://www.visible-younique.nl/tips/15-factoren-die-jouw-werkplezier-positief-kunnen-beinvloeden

http://www.visible-younique.nl/tips/15-factoren-die-jouw-werkplezier-positief-kunnen-beinvloeden-deel-2

 

 

Deel dit artikel met anderen via:

Ontvang mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst!'

Dit e-book helpt jou te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je weet welke stappen je kunt zetten om te doen wat echt bij jou past!

Meest recente tips

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

"Je hebt mij op een kruispunt in mijn loopbaan een hele nieuwe route laten vinden, waardoor ik op een geweldige eindbestemming ben uitgekomen" en "Van een stuurloos schip ben ik nu weer de kapitein die aan het roer staat en ga ik een heel mooi, zinvol vervolg geven aan mijn carrière" en "Ik heb een nieuwe baan en kan per 1 januari al beginnen!” Deze 3 vrouwen durven hun hart te volgen. Lees hier hun weg er naar toe.

Lees verder >>

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Zie je er tegenop om na het weekend of je vakantie weer aan het werk te moeten? Tel jij de dagen af en kun je niet wáchten tot je weer weekend of vakantie hebt?  Zou je het liefste de deur achter je dicht trekken, en niet meer terug willen komen? In dit artikel vind je 5 vragen die je helpen weer lekker in je 'werkvel' te komen.

Lees verder >>

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Je hebt het gevoel dat je werk niet meer bij je past. Je mist het plezier, de uitdaging en de voldoening in je werk. Diep van binnen voel je dat er meer in je zit. Je wilt graag werk doen waarin je van betekenis kunt zijn, waar je voldoening uit haalt, waar je passie ligt. Maar wat wil je dan? En hoe pak je dat aan? In het kader van de landelijke Week van de Loopbaan, kun je in de maand september met mij een afspraak maken voor een GRATIS Loopbaangesprek. 

Lees verder >>

"Is dit het nou? Wil ik dit blijven doen tot mijn pensioen?"

"Is dit het? Ik ben inmiddels 45, wil ik zo verder tot mijn pensioen?" verzuchtte Monique. Zo'n moment van bezinning is niet vreemd, het 'overkomt' veel vrouwen. Ineens sta je stil bij je leven. Je kijkt terug naar wat achter je ligt, en je denkt na over wat er nog komen gaat. Hoe zal je toekomst er uit zien? Wat wil je nog graag? Welke mogelijkheden zijn er nog voor jou? In dit artikel lees je hoe Monique de antwoorden op haar vragen heeft gevonden.

Lees verder >>