MENU

Waar word ik echt blij van? Waar ben ik goed in? Wat zijn mijn talenten en kwaliteiten? Wat vind ik belangrijk in mijn werk en in mijn leven? Belangrijke vragen die richting geven aan je loopbaan. Denk jij er wel eens over na? De 6 stappen uit de volgende oefening kunnen je verder helpen.

Toen ik ruim 25 jaar gewerkt had in de financiële dienstverlening, raakte ik in 2012 door een reorganisatie mijn baan kwijt. Ik heb toen heel bewust nagedacht over de vraag wat ik de komende 25 jaren wilde doen. Voor mij werd snel duidelijk dat ik graag wat anders wilde, maar het heeft nog wel even een paar maanden geduurd voordat ik wist wát ik wilde gaan doen, namelijk mensen coachen en begeleiden in hún zoektocht naar wie ze zijn, wat ze kunnen en willen en wat bij ze past.

Eén van de oefeningen die ik deed in een loopbaantraject dat ik toen volgde, heeft mij daar heel goed bij geholpen en veel nieuwe inzichten gegeven. Ik doe deze oefening daarom regelmatig in de loopbaantrajecten die ik heb met mijn eigen klanten, en daardoor wordt de richting die iemand op wil al snel duidelijk. Met de oefening ga je onderzoeken wat jou drijft en motiveert. Je gaat in 6 stappen naar de kern toe van wat voor jou echt belangrijk is in je leven en je werk. Bij elke stap die je neemt, pel je als het ware een laagje af, en ga je weer een stukje dieper in jezelf op zoek naar jouw antwoorden. Het mooie is dat je een belangrijk deel van deze oefening ook prima zelf thuis kunt doen!

De oefening gaat als volgt:

Bedenk voor jezelf een vraag waar je mee zit. Een voorbeeld van een vraag met betrekking tot je loopbaan kan zijn: ‘zit ik in mijn huidige functie nog wel op de goede plek?’. Zorg er voor dat je vraag zo concreet en duidelijk mogelijk is. Daarna doorloop je de stappen 1 t/m 6. Je stelt jezelf bij elke stap de vragen die daar vermeld staan en geeft hier zo uitgebreid mogelijk antwoord op. Zeg alles wat er in je op komt en gebruik hierbij ook je gevoel. Je kunt bij deze oefening zelfs fysiek een stap zetten als je naar het volgende onderdeel gaat.

Tip: je kunt de vragen laten voorlezen door bijv. je partner of een vriend of vriendin. Zo kun je je goed concentreren op de vragen. Als je de oefening alleen doet, houd dan pen en papier bij de hand, zodat je na elke stap je antwoorden kunt opschrijven. Je kunt uiteraard ook alles opnemen op video of een voicerecorder, zodat je later weer terug kunt kijken/luisteren.

Stap 1: Omgeving

Beschrijf je huidige situatie of werkomgeving zoals die van toepassing is op jouw vraag.

- Wat zie je? Beschrijf dit zo concreet mogelijk.

- Wat hoor je?

- Wat voel je? Welke sfeer ademt deze omgeving uit?

- Als er mensen zijn, omschrijf deze mensen eens. Wat betekenen deze mensen voor jou? Waar staan zij voor?

 Stap :2 Gedrag en taken

- Wat doe je in deze omgeving? Hoe zit dat eruit?

- Wat doe je eerst, wat daarna en wat dan?

- Wat zie of hoor je jezelf zeggen?

- Als je jezelf (en eventueel anderen) van een afstand bekijkt, wat valt je dan op?

 Stap 3: Kwaliteiten en vaardigheden

- Wat kun je?

- Over welke kennis, kwaliteiten en vaardigheden beschik je om het door jou beschreven gedrag te kunnen vertonen?

- Welke kwaliteiten en vaardigheden zet je vaak in?

- Wat mis je en zou je graag willen leren? 

Stap 4: Waarden en overtuigingen

- Wat zijn jouw eigen gedachten en overtuigingen over de vraag die je hebt?

- Welke heb je daarvan vanuit je opvoeding meegekregen?

- Waarvan ben jij echt overtuigd ten aanzien van jezelf?

- En ten aanzien van je werk? En van mensen om je heen?

 Stap 5: Identiteit

- Wie ben jij?

- Met wie of wat zou je jezelf kunnen vergelijken als je je werk doet?

- Welke rol vervul je vaak in je werk?

- Welk antwoord zou je geven op je vraag als je weer 6 jaar oud zou zijn? 

Stap 6: Kern/doel/missie

- Wat geeft jou energie?

- Waar haal je echt voldoening uit? Welke gevoel geeft dat je?

- Welk groter doel streef je na als je doet wat je het liefste doet?

- Waarom ben jij op deze wereld?

Als je alle stappen hebt doorlopen, lees dan je antwoorden terug en kijk hoe deze je kunnen helpen om antwoord te geven op je hoofdvraag. Misschien heb je nieuwe inzichten gekregen, waardoor je anders naar de situatie kijkt. Misschien is voor jou duidelijk geworden wat jouw doel is in je leven, en heb je daardoor bevestiging gekregen dat je niet (meer) op de goede plek zit, maar op zoek wilt naar een baan die echt past bij wie jij bent, en bij wat jij kunt en wilt.

Samen kom je verder!

Vind je deze oefening lastig om zelf te doen? Wil je liever samen met andere gelijkgestemden jouw talenten, jouw passie en jouw missie helder krijgen en er achter komen wat nu echt bij je past?

Dat kan!

In een klein groepje van ongeveer 4 - 6 mensen gaan we aan het werk met deze onderwerpen, zodat jij weet welke richting je op wilt met je loopbaan en welke stappen je hiervoor kunt zetten. Wil jij hier graag bij zijn? Laat me dit dan weten door een email te sturen naar jeanet@visible-younique.nl of het contactformulier in te vullen. 

Als je in de mail of het contactformulier aangeeft wat jouw vragen zijn, en waar je graag mee aan het werk zou willen, neem ik deze mee bij de voorbereiding van de workshop. Ik breng je uiteraard op de hoogte zodra de inhoud en de datum van de workshop bekend is, én je krijgt de mogelijkheid om je daar als eerste voor aan te melden!

Wil je toch liever één-op-één werken aan jouw toekomst? Maak dan eens een afspraak voor een gratis oriënterend gesprek, zodat we kunnen kijken wat je nodig hebt en hoe ik je daarbij zou kunnen helpen. Je mag me natuurlijk ook mailen: jeanet@visible-younique.nl of bellen: 06-23191898.  

Toch liever eerst zelf aan de slag? Download dan mijn gratis E-book 'Maak werk van je toekomst'. Het boek helpt je te onderzoeken wie jij bent, wat jij kunt en wat jij wilt, zodat jij stappen kunt zetten om te gaan doen wat echt bij jou past!

 

14-12-2016 Jeanet Visscher

 

Anderen lazen ook:

Is er leven na de financiële dienstverlening?

Boventallig? 15 do's en don'ts bij baanverlies door een reorganisatie

 

 

Deel dit artikel met anderen via:

Ontvang mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst!'

Dit e-book helpt jou te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je weet welke stappen je kunt zetten om te doen wat echt bij jou past!

Meest recente tips

40-ers dilemma: 'is dit het nou? Is dit het leven waarvan ik heb gedroomd?'

40-ers dilemma: 'is dit het nou? Is dit het leven waarvan ik heb gedroomd?'

"Is dit het nou? Is dit het leven waarvan ik heb gedroomd?" Susan zuchtte diep. "Ik heb het gevoel dat ik iets mis, maar wat? Ligt het aan mijn werk? Moet ik iets anders gaan zoeken?" Wanhopig keek ze me aan. Susan is niet de enige, het 'overkomt' veel vrouwen: ineens word je je bewust van je situatie en heb je zo'n moment van bezinning. Je kijkt terug naar wat achter je ligt, en je denkt na over de toekomst: wat wil ik eigenlijk met de rest van mijn leven? Wat is er nog mogelijk voor mij? Dit heeft Susan geholpen antwoord te krijgen op haar vragen:

Lees verder >>

"Mijn werk is niet meer zo leuk als vroeger, wat moet ik doen?"

"Wat stoer zeg!", "Dat je dat durft!" Reacties die Bianca kreeg toen ze haar collega's vertelde dat ze per 1 januari weg gaat bij de bank. De keuze om te gaan maakte ze echter niet zomaar, daar ging een heel proces aan vooraf. Een periode met veel twijfels, angsten en vragen: "wat moet ik doen? Als ik weg ga bij de bank, vind ik dan wel ander werk? En wat past dan echt goed bij mij?" Lees hier hoe Bianca antwoord kreeg op haar vragen. 

Lees verder >>

3 vrouwen die een nieuwe stap in hun loopbaan durven te zetten

3 vrouwen die een nieuwe stap in hun loopbaan durven te zetten

 “Ik heb de baan gekregen!”, “Ik krijg het voorstel nog op papier, maar het lijkt er op dat ik in januari een nieuwe baan heb!” en “Ik heb gisteren mijn baan opgezegd omdat ik per 1 februari ander werk heb”. Deze 3 vrouwen durven een nieuwe stap te maken in hun loopbaan. Lees hier hun weg er naar toe:

Lees verder >>

Is er leven na de bank?

Is er leven na de bank?

De zoveelste reorganisatie....ben ik er dit keer bij? Is er nog wel plek voor mij binnen de bank? Of komt mijn functie nu toch te vervallen? En wat moet ik dan? Wil ik eigenlijk nog wel in deze branche blijven werken? Maar is er dan wel werk voor mij buiten de financiële sector? Vragen die veel mensen bezig houden in een tijd van reorganisaties en bezuinigingen. Het gevolg: veel onrust en onzekerheid bij de werknemers.

Lees verder >>