Is er leven ná de financiële dienstverlening?

Ben ik er dit keer bij? Komt mijn functie te vervallen? Is er nog plek voor mij binnen de financiële wereld? En zo niet, is er dan wel werk voor mij buiten de financiële sector? Vragen die veel mensen bezig houden in een tijd van reorganisaties en bezuinigingen. Onlangs was het de ING waar de klappen vielen, maar ook de Rabobank en ABN AMRO hebben al flink moeten snijden in hun personeel, en het einde is nog niet in zicht. Het gevolg: onrust en onzekerheid bij de werknemers.

Maar het gebeurt niet alleen in de financiële dienstverlening!

Misschien heb je het zelf meegemaakt, en zo niet dan ken je vast wel iemand die hier mee te maken heeft gehad. Reorganisaties zijn er niet alleen in de financiële dienstverlening, maar ook in veel andere sectoren en bedrijven. Je kunt in dit artikel de 'financiële dienstverlening' daarom ook gewoon vervangen door de sector, branche of het bedrijf waar je zelf werkt. Overal gebeurt hetzelfde: zekerheden die je dacht te hebben, blijken toch geen zekerheid (meer) te zijn en je wereld wordt even op de kop gezet als je hoort dat het jouw afdeling of jouw functie betreft die gaat verdwijnen.

Ik weet hoe het voelt en wat deze onzekerheid met je doet. Ik heb het namelijk zelf ervaren. Elke keer als ik zo’n bericht hoor of lees, gaan mijn gedachten uit naar de mensen die het treft, en denk ik even terug aan bijna 5 jaar geleden.

30 januari 2012: de dag van de waarheid....

Bij ABN AMRO Verzekeringen waar ik op dat moment werkte, was al lange tijd sprake van een reorganisatie die doorgevoerd zou worden. Dat ook onze pensioenafdeling geraakt werd, was wel zeker. De vraag die iedereen echter bezig hield was: per wanneer gaat het gebeuren, hoeveel mensen moeten er uit en vooral: wie zijn het? Na maanden van onrust en onzekerheid brak eindelijk de dag aan dat er meer bekend werd gemaakt.

Die bewuste dag begon voor mij net als alle andere: ik liep onze afdeling op, zette mijn tas op een leeg bureau, hing mijn jas op en zag toen in mijn ooghoeken onze teamleidster opstaan. Ze kwam mijn kant op. Naar wie zou ze gaan, dacht ik nog. Ze stopte echter bij mijn bureau. ‘Jeanet, loop je even mee?’ Nee hè, dat meen je niet! Ben ik het? Met bonzend hart pakte ik mijn spullen, en liep met haar mee de afdeling af naar één van de spreekkamers aan de andere kant van het gebouw. Twintig paar ogen van collega's prikten in mijn rug.....

'Dat betekent dus dat jij boventallig wordt'

‘Je hebt het waarschijnlijk al begrepen Jeanet, maar de functie van senior relatiebeheerder komt door de reorganisatie te vervallen. Dat betekent dat jij boventallig wordt’. Auw, dat doet best zeer als dat tegen je gezegd wordt. Op dat moment ging er dan ook van alles door mij heen: schrik, verbijstering, ongeloof. Eigenlijk voelde ik me gewoon even lam geslagen en wist ik niet wat ik moest zeggen. Even later kwamen de tranen en drong het pas goed tot me door: ik zit er bij, ik ben de pineut! Mijn functie vervalt en het is afgelopen hier.

Toch een vreemd gevoel dat je, ondanks je inzet en nog voldoende werk, gewoon niet meer nodig bent. Ook al had ik er in mijn achterhoofd wel degelijk rekening mee gehouden dat ook mijn functie zou kunnen vervallen, het komt toch hard aan als blijkt dat het ook werkelijk zo is!

Het liefste wilde ik me ongezien uit de voeten maken!

Het moment dat ik weer terug moest naar de afdeling vond ik eerlijk gezegd best moeilijk. Ik merkte een soort schaamtegevoel, net alsof ik iets verkeerd had gedaan, terwijl ik wist dat mijn boventalligheid niets met mijn functioneren te maken had. Ik had me nog niet vaak zo kwetsbaar gevoeld. Het liefste wilde ik me ongezien uit de voeten maken en naar huis gaan. Toch deed ik dat niet: ik besloot te blijven. Ik heb mezelf moed ingepraat en ben teruggelopen naar de afdeling. Wat was ik achteraf blij dat ik weer terug gegaan ben naar de rest van mijn collega’s. Als ik ongezien naar huis was gegaan, was de drempel voor mij alleen maar hoger geworden om weer naar kantoor te gaan. Nu kreeg ik gelijk steun van collega’s en kon ik mijn emotie met een aantal van hen delen.

Gelukkig heeft deze reorganisatie in mijn geval toch positief uitgepakt

Inmiddels zijn we 5 jaar verder en is er veel veranderd. Hoewel ik niet blij was dat ik mijn baan kwijt raakte, kan ik nu uit de grond van mijn hart zeggen dat ik dankbaar ben dat mijn functie kwam te vervallen. Voor mij is dit namelijk hét moment geweest om bewust na te denken over mijn toekomst, en de tijd te nemen om goed uit te zoeken welke richting ik op wilde met mijn leven en mijn werk.

Zo ontdekte ik een rode draad in al mijn functies en werkzaamheden en ik merkte dat ik daar graag meer mee wilde doen. Ook realiseerde ik me dat ik daarvoor niet persé bij een bank of verzekeraar hoefde te werken, maar dat er buiten deze sector ook voldoende mogelijkheden waren om mijn kennis en ervaring in te zetten.

Dit heeft er toe geleid dat ik uiteindelijk de financiële dienstverlening heb verlaten, en mijn eigen (loopbaan)coachpraktijk ben begonnen. Mijn kennis en vaardigheden gebruik ik nu om anderen te begeleiden en te helpen in hun zoektocht naar werk dat echt past bij wie ze zijn, wat ze graag willen en wat ze goed kunnen. En uit diverse loopbaantrajecten die ik met mensen heb gedaan, is gebleken dat er ook mogelijkheden zijn búiten de branche, sector of functie waarin je altijd hebt gewerkt!

Is er leven nà de financiële dienstverlening?

Ja, dat is er zeker! Ook voor jou, daar geloof ik echt in! Vaak is er méér mogelijk dan je zelf denkt! Neem daarom de tijd om dit te ontdekken en aarzel niet om hulp te vragen aan mensen die je daarbij kunnen helpen. Zie de mogelijkheden die jouw ontslag je biedt. Je krijgt de kans om aan het werk te gaan met je toekomst en keuzes te maken die je anders misschien nooit gemaakt zou hebben. Pak deze kans daarom met beide handen aan!

Bonus: 15 do's en don'ts bij baanverlies na een reorganisatie

Tot slot wil ik je graag een aantal tips meegeven over wat je beter wel en niet kunt doen als je boventallig wordt en je baan komt te vervallen:
  1. Praat er over, lucht je hart bij collega’s, familie, vrienden of andere mensen waar jij je goed bij voelt.
  2. Zie jezelf niet als slachtoffer, ondanks dat je misschien het gevoel hebt dat je gefaald hebt of bent afgewezen.
  3. Sta stil bij je gevoelens en gedachten over de situatie waar jij nu mee te maken krijgt, en geef deze ook de tijd en de ruimte om er te mogen zijn. Neem tijd om tot rust te komen.
  4. Kijk eens hoe je je talenten en vaardigheden ook buiten de sector waarin je nu werkt kunt inzetten.
  5. Maak gebruik van een begeleidingstraject via je werkgever of kies, als je liever zelf het stuur van je loopbaan in handen wilt houden, voor een loopbaantraject bij een coach waar jij een klik mee hebt en die je verder helpt met jouw vragen!

Wil je meer tips? In dit artikel vind je er nóg tien: Boventallig? 15 do's en don'ts bij baanverlies door een reorganisatie

Reageren?

Zit je zelf in een soortgelijke situatie of wil je reageren op mijn verhaal? Heb je vragen of kun je wel wat hulp hierbij gebruiken? Ben je benieuwd hoe een loopbaantraject er voor jou uit ziet?

Stuur me dan even een mail of vraag een gratis gesprek aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of http://www.visible-younique.nl/contact?onderwerp=gratisgesprek

Ik help je graag verder!

Wil je liever eerst zelf aan de slag? Download dan mijn gratis E-book 'Maak werk van je toekomst'. Het boek helpt je te onderzoeken wie jij bent, wat jij kunt en wat jij wilt, zodat jij stappen kunt zetten om te gaan doen wat echt bij jou past!

 

09-11-2016 Jeanet Visscher

 

Deel dit artikel met anderen via:

Ontvang mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst!'

Dit e-book helpt jou te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je weet welke stappen je kunt zetten om te doen wat echt bij jou past!

Meest recente tips

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

"Je hebt mij op een kruispunt in mijn loopbaan een hele nieuwe route laten vinden, waardoor ik op een geweldige eindbestemming ben uitgekomen" en "Van een stuurloos schip ben ik nu weer de kapitein die aan het roer staat en ga ik een heel mooi, zinvol vervolg geven aan mijn carrière" en "Ik heb een nieuwe baan en kan per 1 januari al beginnen!” Deze 3 vrouwen durven hun hart te volgen. Lees hier hun weg er naar toe.

Lees verder >>

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Zie je er tegenop om na het weekend of je vakantie weer aan het werk te moeten? Tel jij de dagen af en kun je niet wáchten tot je weer weekend of vakantie hebt?  Zou je het liefste de deur achter je dicht trekken, en niet meer terug willen komen? In dit artikel vind je 5 vragen die je helpen weer lekker in je 'werkvel' te komen.

Lees verder >>

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Je hebt het gevoel dat je werk niet meer bij je past. Je mist het plezier, de uitdaging en de voldoening in je werk. Diep van binnen voel je dat er meer in je zit. Je wilt graag werk doen waarin je van betekenis kunt zijn, waar je voldoening uit haalt, waar je passie ligt. Maar wat wil je dan? En hoe pak je dat aan? In het kader van de landelijke Week van de Loopbaan, kun je in de maand september met mij een afspraak maken voor een GRATIS Loopbaangesprek. 

Lees verder >>

"Is dit het nou? Wil ik dit blijven doen tot mijn pensioen?"

"Is dit het? Ik ben inmiddels 45, wil ik zo verder tot mijn pensioen?" verzuchtte Monique. Zo'n moment van bezinning is niet vreemd, het 'overkomt' veel vrouwen. Ineens sta je stil bij je leven. Je kijkt terug naar wat achter je ligt, en je denkt na over wat er nog komen gaat. Hoe zal je toekomst er uit zien? Wat wil je nog graag? Welke mogelijkheden zijn er nog voor jou? In dit artikel lees je hoe Monique de antwoorden op haar vragen heeft gevonden.

Lees verder >>