loopbaanheroriëntatie arbeidsmarktoriëntatie
Loopbaanheroriëntatie: welke mogelijkheden zijn er voor jou op de arbeidsmarkt?

 “Jeanet, waarom schrijf je vaak over vrouwen die het niet meer naar hun zin hebben op het werk? Ik werk al jaren bij de bank, maar vind mijn werk nog steeds heel erg leuk! Toch heb ik dit traject bij jou gedaan omdat ik graag wilde weten welke mogelijkheden er nog meer voor mij zijn op de arbeidsmarkt. Ik denk dat er meer mensen zijn die hun werk leuk vinden, maar die ook andere mogelijkheden willen onderzoeken." Jolanda heeft helemaal gelijk! Lees hier haar ervaring.

Welke richting moet ik op met mijn werk en mijn leven?

Ik schrijf regelmatig over vrouwen die niet meer met plezier naar hun werk gaan, die moe thuiskomen van hun werk omdat het werk hen meer energie kost dan het oplevert, of vrouwen die door een reorganisatie actief mobiel of boventallig (dreigen te) worden. Veel mensen die een loopbaantraject bij mij doen, zitten in zo’n situatie of hebben al geen werk meer. Ze willen graag hulp bij het vinden van de juiste richting in hun leven en zijn op zoek naar werk dat goed bij hen past.

Een paar voorbeelden

Lees bijvoorbeeld het verhaal van Daniëlle die zich net een bootje op de oceaan voelde en maar wat ronddobberde omdat ze geen idee had welke kant ze op moest. Of het verhaal van Marieke, die op haar 40e overvallen werd door een gevoel van weemoed toen de waarheid tot haar door drong: 'ik ben 40! Menselijkerwijs gesproken ben ik al op de helft van mijn leven! Waar ben ik eigenlijk mee bezig? Vind ik het echt nog leuk wat ik doe? Wil ik dit werk blijven doen tot mijn pensioen? En zo niet, wat wil ik dan wél doen de rest van mijn leven?"

Oriënteren op andere mogelijkheden

Toch zijn er ook veel mensen die hun werk nog heel leuk vinden, maar verder willen kijken naar andere mogelijkheden. Jolanda is niet de enige die met haar loopbaan aan het werk gaat terwijl ze het nog prima naar haar zin heeft op de bank.

Ik begeleid veel mensen die net als Jolanda in de financiële dienstverlening werken. De medewerkers van banken en verzekeraars hebben vaak te maken met reorganisaties en centralisatie van werkzaamheden. Ook in andere bedrijven zorgen reorganisaties, faillissementen en fusies voor veel onrust. Veel medewerkers zijn hun baan niet meer zeker en willen voorbereid zijn op wat er nog gaat komen.

"Ik ben klaar om de volgende stap te zetten"

Ook Jolanda keek alvast vooruit en besloot haar ontwikkelbudget in te zetten voor een loopbaantraject om uit te zoeken waar ze nu echt energie van krijgt en waar haar kwaliteiten en talenten liggen. Daarnaast wilde ze graag weten welke mogelijkheden er nog meer voor haar zijn op de arbeidsmarkt.

In onze laatste coachsessie vertrouwde ze me toe: "ik ben zo blij dat ik dit traject bij jou gedaan heb! Ik heb nu een duidelijk beeld van mezelf gekregen en weet wat ik echt goed kan. Ik weet nu ook wat mijn passie is en waar ik echt voldoening uit haal. Zelf bleef ik maar rondjes draaien en kwam gewoon niet verder. Nu heb ik echt ontdekt wat goed bij mij past en welke mogelijkheden er nog meer voor mij zijn. Ik blijf voorlopig nog bij de bank omdat ik het nog té leuk vindt. Maar als ik bij een volgende reorganisatie boventallig zou worden, of op zoek moet naar een nieuwe baan, weet ik wat ik wil en kan, en ben ik door jouw hulp helemaal klaar om de volgende stap te zetten", 

Hoe is dat bij jou?

Ben jij net als Jolanda klaar voor de toekomst? Heb jij een plan B waar je mee verder kunt mocht dat nodig zijn?

Misschien heb jij het op dit moment ook nog prima naar je zin op je werk, maar vraag je je af welke mogelijkheden er nog meer voor je zijn naast de bank of verzekeraar of andere organisatie waar je nu werkt. 

Een loopbaanheroriëntatie-traject helpt je dit te ontdekken.

In een loopbaanheroriëntatie-traject help ik je om antwoord te krijgen op vragen als: wat wil ik? waar krijg ik energie van? welke mogelijkheden heb ik nog meer? Je ontdekt wat voor jou echt belangrijk is in je werk en weet welke rol, functie en omgeving het beste bij je passen en welke beroepen en beroepsrichtingen voor jou geschikt zijn. Aan het eind van het traject weet je welke mogelijkheden er voor jou zijn op de arbeidsmarkt, welke richting je op wilt en welke stappen daarvoor nodig zijn of welke acties je daarvoor moet nemen.

Misschien ben je door het traject al wel zo enthousiast geworden dat je graag de volgende stap wilt zetten. Ook dat kan! Je hebt namelijk al een concreet profiel en een realistisch plan van aanpak klaar, waarmee je de arbeidsmarkt op kunt en doelgericht kunt solliciteren.

Spreekt dit je aan en wil je meer weten?

Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan. Ik vertel je graag meer over de mogelijkheden voor jou in ons gesprek.

Een gratis gesprek duurt ongeveer 45-60 minuten doen we op mijn kantoor in Zwolle of (kosteloos) via Skype of Teams. Je kunt een gratis gesprek aanvragen via het contactformulier, maar je mag ook rechstreeks een afspraak voor een gratis gesprek inplannen in mijn agenda. Je krijgt toegang tot mijn agenda via deze link.

Wil je liever eerst zelf aan de slag?

Vraag dan mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst' aan. Dit e-book helpt je om te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je stappen kunt zetten om te doen wat bij je past. Je kunt het e-book hier aanvragen..

jeanet foto 

Mijn naam is Jeanet Visscher. Ik ben Loopbaan- & Lifecoach voor vrouwen die hun kwaliteiten en talenten optimaal willen benutten, en werk willen doen dat echt bij ze past, zodat ze weer plezier, energie en voldoening halen uit hun werk en leven.

PS Ik vind de privacy van mijn klanten belangrijk. Alle namen en personen waar ik over schrijf zijn fictief. Voor de situaties en onderwerpen laat ik me inspireren door voorbeelden uit mijn praktijk. 

Anderen lazen ook: 

'Aan de slag met mijn loopbaan: moet ik dit nu doen?'

'3 vrouwen stonden voor een moeilijke keuze'

 

Wil je GRATIS mijn nieuwe tips en inspiratie ontvangen?

Meld je dan hieronder aan en je ontvangt iedere maand mijn nieuwe tips en inspiratie automatisch in je mailbox.

 
Deel dit artikel met anderen via:

Meest recente tips

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

"Je hebt mij op een kruispunt in mijn loopbaan een hele nieuwe route laten vinden, waardoor ik op een geweldige eindbestemming ben uitgekomen" en "Van een stuurloos schip ben ik nu weer de kapitein die aan het roer staat en ga ik een heel mooi, zinvol vervolg geven aan mijn carrière" en "Ik heb een nieuwe baan en kan volgende maand al beginnen!” Drie vrouwen die hun hart nu durven te volgen. Lees hier hun weg er naar toe.

Lees verder >>

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Zie je er tegenop om na het weekend of je vakantie weer aan het werk te moeten? Tel jij de dagen af en kun je niet wáchten tot je weer weekend of vakantie hebt?  Zou je het liefste de deur achter je dicht trekken, en niet meer terug willen komen? In dit artikel vind je 5 vragen die je helpen weer lekker in je 'werkvel' te komen.

Lees verder >>

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Je hebt het gevoel dat je werk niet meer bij je past. Je mist het plezier, de uitdaging en de voldoening in je werk. Diep van binnen voel je dat er meer in je zit. Je wilt graag werk doen waarin je van betekenis kunt zijn, waar je voldoening uit haalt, waar je passie ligt. Maar wat wil je dan? En hoe pak je dat aan? In het kader van de landelijke Week van de Loopbaan, kun je in de maand september met mij een afspraak maken voor een GRATIS Loopbaangesprek. 

Lees verder >>

"Is dit het nou? Wil ik dit blijven doen tot mijn pensioen?"

"Is dit het? Ik ben inmiddels 45, wil ik zo verder tot mijn pensioen?" verzuchtte Monique. Zo'n moment van bezinning is niet vreemd, het 'overkomt' veel vrouwen. Ineens sta je stil bij je leven. Je kijkt terug naar wat achter je ligt, en je denkt na over wat er nog komen gaat. Hoe zal je toekomst er uit zien? Wat wil je nog graag? Welke mogelijkheden zijn er nog voor jou? In dit artikel lees je hoe Monique de antwoorden op haar vragen heeft gevonden.

Lees verder >>