MENU
loopbaan
belemmerende gedachten

Ineens is ze los, slaat haar vleugels uit, daar gaat ze! Ze doet me denken aan een vlinder verstrikt geraakt in een web van gedachten, vastzittend in een werkomgeving die in haar periode van ziekte zó is veranderd dat er, zo lijkt het, voor haar geen plek meer is. Nieuwe, veel jongere collega’s die haar werk nu doen. Een andere teamleider die haar niet kent, die niet weet wie ze is, en wat ze allemaal deed en kan. 

"Zitten ze nog wel op mij te wachten? Wat heb ik nog te bieden?" 

Na haar ziekte was het hard werken om haar werkzaamheden weer op te pakken en haar plekje te vinden binnen de afdeling. Maar o, wat kostte dat veel energie.

Ondertussen sloegen de twijfel en onzekerheid toe: ‘kan ik dit werk nog wel allemaal doen na mijn ziekte? Zitten ze nog wel op mij te wachten?’ Steeds meer raakte ze gevangen in haar eigen gedachtes en overtuigingen: ‘ik kan niks meer’, ‘wat heb ik nu nog te bieden?’

Ze geloofde er niet meer in

Het hield haar klein en ze deed zichzelf tekort. Deze vrouw, nog in de bloei van haar leven, met zo veel kennis en ervaring. Ze kan zo veel betekenen voor mensen, van waarde zijn voor anderen. Alleen… ze zag het zelf niet, ze geloofde er niet meer in.

Gelukkig klopte ze bij mij aan voor hulp. Ik mocht haar begeleiden en samen zijn we op zoek gegaan naar haar echte passie, haar drijfveren en talenten, haar wensen en haar verlangens. Bij elke sessie werd duidelijker voor haar wat ze echt graag wil gaan doen en waar ze blij van wordt.

Toch was ze nog niet zover om het oude los te laten

De gedachte van niet meer nodig zijn bleef echter aan haar knagen. Ze voelde aan alles dat ze nog niet zover was om het oude los te laten en de stap te wagen.

Onze laatste sessie brak aan. Aan haar gezicht zag ik al dat er sinds onze vorige sessie iets was gebeurd. Verslagen vertelde ze me dat ze van haar leidinggevende had gehoord dat haar functie definitief kwam te vervallen.

Boosheid, verdriet, schaamte….alle emoties kwamen in deze sessie naar boven. Het mocht er allemaal zijn. Het was nodig om haar te laten voelen, te laten leven.

"Het past niet meer bij wie ik ben en wat ik wil!"

En het luchtte op. Ik zag wat het met haar deed: na een tijdje ging ze rechtop zitten. Ze hief haar kin wat omhoog, spanning vloeide weg uit haar lichaam en toen ze me aankeek zag ik in haar ogen een bevrijdende lach.

‘Ik wil dit niet meer zo’ zei ze met een diepe zucht. ‘Het past niet meer bij wie ik ben en wat ik wil! Ik voel nu voor het eerst wat het met me doet. Ik zat vast, ik was zó aan het vechten voor mijn plek! Maar ik wil het nu loslaten, helemaal!’

Als je loslaat wat je hebt, wie ben je dan?

Ik gaf haar een memoblaadje met een vraag die in mijn gedachten omhoog kwam: ‘Als je loslaat wat je hebt, wie ben je dan?’

Het raakte haar diep, tranen sprongen in haar ogen. ‘Dit is waar het inderdaad om gaat. Ik mag het oude loslaten, het past niet meer bij mij en het dient mij niet meer. Hier kom ik niet meer tot mijn recht. Ik weet nu wie ik ben en wat ik echt wil. Er ligt iets nieuws op mij te wachten, iets waar ik weer tot bloei mag komen en van betekenis mag zijn!’

De vlinder spreidt haar vleugels en vliegt de wijde wereld in

De vlinder was los uit het web waarin ze de afgelopen periode gevangen zat. Ze spreidt haar vleugels uit en vliegt de wijde wereld in.

Met een glimlach nam ze afscheid en liep de deur uit, haar nieuwe toekomst tegemoet.

Herken je jezelf in dit verhaal?  

Zit je in een soortgelijke situatie of loop je vast in je werk of in je leven? Voel je je niet meer gelukkig? Mis je het plezier en de voldoening in je werk? Vraag je je af wat je dan zou willen en wat echt bij je past? Weet je niet goed waar te beginnen of hoe je het moet pakken? 

Laat me je helpen

Natuurlijk kun je blijven zitten waar je zit en ervan uitgaan dat het vanzelf beter of anders wordt. Maar hoe lang ga je deze situatie nog volhouden? Waarom zou je blijven wachten?

Je kunt er ook, net als Ellen, voor kiezen om hulp te vragen. Ik begeleid dagelijks vrouwen (en mannen) die worstelen met vragen over hun loopbaan, zingeving en levensdoel, of die het lastig vinden om keuzes te maken, steeds weer tegen dezelfde problemen aanlopen of vastzitten in oude patronen of overtuigingen.  

Ik help je te ontdekken wie je echt bent, wat je kunt, wat je daarmee wilt en wat je te doen hebt om dit te bereiken. Als je dit helder hebt, kun je keuzes maken die echt bij je passen, sta je stevig in je schoenen, ervaar je meer rust en vrijheid en kun je (weer) met plezier, passie en voldoening werken en leven. Dit gun ik iedereen!

Vraag eens een gratis gesprek aan

Vraag dan een gratis oriënterend gesprek* aan of plan rechtstreeks een afspraak voor een gratis gesprek in mijn agenda. Je krijgt toegang tot mijn agenda via deze link.

* Een gratis gesprek duurt ongeveer 45-60 minuten en doen we op mijn kantoor of (kosteloos) via skypezoom of teams. Tijdens het gesprek kun je jouw specifieke situatie of vragen inbrengen. Ik denk met je mee, met het doel je direct verder te helpen. Sommigen zijn daar voldoende mee geholpen. Anderen kiezen daarna voor verdere begeleiding.

13 juli 2021, Jeanet Visscher

640 x 300 Profielfoto Jeanet 13 09 2019 gekanteld 1

Ik ben Life- & Loopbaan voor vrouwen (en mannen) die met plezier, passie en voldoening willen werken en leven. 

PS Ik vind de privacy van mijn klanten belangrijk. Alle namen en personen waar ik over schrijf zijn fictief. Voor de situaties en onderwerpen laat ik me inspireren door voorbeelden uit mijn praktijk. 

Anderen lazen ook:

'Miranda (42): 'ik doe al jaren werk dat ik niet leuk vind en helemaal niet blij van word''

'40-ers dilemma: is dit het nou? Is dit het leven waarvan ik heb gedroomd?' 

 

Deel dit artikel met anderen via:

Ontvang mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst!'

Dit e-book helpt jou te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je weet welke stappen je kunt zetten om te doen wat echt bij jou past!

Meest recente tips

Ellen (47):

Ellen (47): "Zitten ze nog wel op mij te wachten? Wat heb ik nog te bieden?"

Ineens is ze los, slaat haar vleugels uit, daar gaat ze! Ze doet me denken aan een vlinder verstrikt geraakt in een web van gedachten, vastzittend in een werkomgeving die in haar periode van ziekte zó is veranderd dat er, zo lijkt het, voor haar geen plek meer is. Nieuwe, veel jongere collega’s die haar werk nu doen. Een andere teamleider die haar niet kent, die niet weet wie ze is, en wat ze allemaal deed en kan. 

Lees verder >>

Weer werken met plezier? Meld je aan voor het Zomer Loopbaanadvies!

Weer werken met plezier? Meld je aan voor het Zomer Loopbaanadvies!

De zomer is deze week officieel begonnen en daarom heb ik een leuke aanbieding voor je: het Zomer Loopbaanadvies. Een kort loopbaantraject van 3 waardevolle sessies waarin je deze zomermaanden gebruikt om je te oriënteren op je huidige werk, loopbaan of ontwikkeling, en klaar bent om weer met plezier, passie en voldoening aan het werk te kunnen! 

Lees verder >>

5 tips voor een gelukkig en betekenisvol leven

5 tips voor een gelukkig en betekenisvol leven

‘Ik zou zo graag wat meer willen betekenen voor mensen’ en ‘ik wil het gevoel hebben dat ik echt ergens aan bijdraag’. Als coach hoor dit verlangen regelmatig terugkomen in de sessies met mijn klanten. Vaak sluimert deze wens al wat langer, het lukt alleen nog niet om het goed te verwoorden of er invulling aan te geven en het concreet te maken: 'wat wil ik dan precies en waar vind ik dat dan?’ 

Lees verder >>

Miranda (42): ‘ik doe al jaren werk dat ik niet leuk vind en helemaal niet blij van word’

Miranda (42): ‘ik doe al jaren werk dat ik niet leuk vind en helemaal niet blij van word’

Ik zie haar stil worden, haar blik dwaalt af richting het raam. Langzaam vullen haar ogen zich met tranen. Ik wacht tot ze me aankijkt en vraag wat haar zo raakt. Miranda antwoordt verdrietig: "het besef dat ik al jaren werk aan het doen ben dat ik eigenlijk helemaal niet leuk vind om te doen, en waar ik helemaal niet blij van word". Haar verdriet raakt me, ik weet dat het ook anders kan. Lees hier hoe Miranda haar passie terugvond. 

Lees verder >>