MENU
loopbaan
belemmerende gedachten

Ineens is ze los, slaat haar vleugels uit, daar gaat ze! Ze doet me denken aan een vlinder verstrikt geraakt in een web van gedachten, vastzittend in een werkomgeving die in haar periode van ziekte zó is veranderd dat er, zo lijkt het, voor haar geen plek meer is. Nieuwe, veel jongere collega’s die haar werk nu doen. Een andere teamleider die haar niet kent, die niet weet wie ze is, en wat ze allemaal deed en kan. 

"Zitten ze nog wel op mij te wachten? Wat heb ik nog te bieden?" 

Na haar ziekte was het hard werken om haar werkzaamheden weer op te pakken en haar plekje te vinden binnen de afdeling. Maar o, wat kostte dat veel energie.

Ondertussen sloegen de twijfel en onzekerheid toe: ‘kan ik dit werk nog wel allemaal doen na mijn ziekte? Zitten ze nog wel op mij te wachten?’ Steeds meer raakte ze gevangen in haar eigen gedachtes en overtuigingen: ‘ik kan niks meer’, ‘wat heb ik nu nog te bieden?’

Ze geloofde er niet meer in

Het hield haar klein en ze deed zichzelf tekort. Deze vrouw, nog in de bloei van haar leven, met zo veel kennis en ervaring. Ze kan zo veel betekenen voor mensen, van waarde zijn voor anderen. Alleen… ze zag het zelf niet, ze geloofde er niet meer in.

Gelukkig klopte ze bij mij aan voor hulp. Ik mocht haar begeleiden en samen zijn we op zoek gegaan naar haar echte passie, haar drijfveren en talenten, haar wensen en haar verlangens. Bij elke sessie werd duidelijker voor haar wat ze echt graag wil gaan doen en waar ze blij van wordt.

Toch was ze nog niet zover om het oude los te laten

De gedachte van niet meer nodig zijn bleef echter aan haar knagen. Ze voelde aan alles dat ze nog niet zover was om het oude los te laten en de stap te wagen.

Onze laatste sessie brak aan. Aan haar gezicht zag ik al dat er sinds onze vorige sessie iets was gebeurd. Verslagen vertelde ze me dat ze van haar leidinggevende had gehoord dat haar functie definitief kwam te vervallen.

Boosheid, verdriet, schaamte….alle emoties kwamen in deze sessie naar boven. Het mocht er allemaal zijn. Het was nodig om haar te laten voelen, te laten leven.

"Het past niet meer bij wie ik ben en wat ik wil!"

En het luchtte op. Ik zag wat het met haar deed: na een tijdje ging ze rechtop zitten. Ze hief haar kin wat omhoog, spanning vloeide weg uit haar lichaam en toen ze me aankeek zag ik in haar ogen een bevrijdende lach.

‘Ik wil dit niet meer zo’ zei ze met een diepe zucht. ‘Het past niet meer bij wie ik ben en wat ik wil! Ik voel nu voor het eerst wat het met me doet. Ik zat vast, ik was zó aan het vechten voor mijn plek! Maar ik wil het nu loslaten, helemaal!’

Als je loslaat wat je hebt, wie ben je dan?

Ik gaf haar een memoblaadje met een vraag die in mijn gedachten omhoog kwam: ‘Als je loslaat wat je hebt, wie ben je dan?’

Het raakte haar diep, tranen sprongen in haar ogen. ‘Dit is waar het inderdaad om gaat. Ik mag het oude loslaten, het past niet meer bij mij en het dient mij niet meer. Hier kom ik niet meer tot mijn recht. Ik weet nu wie ik ben en wat ik echt wil. Er ligt iets nieuws op mij te wachten, iets waar ik weer tot bloei mag komen en van betekenis mag zijn!’

De vlinder spreidt haar vleugels en vliegt de wijde wereld in

De vlinder was los uit het web waarin ze de afgelopen periode gevangen zat. Ze spreidt haar vleugels uit en vliegt de wijde wereld in.

Met een glimlach nam ze afscheid en liep de deur uit, haar nieuwe toekomst tegemoet.

Herken je jezelf in dit verhaal?  

Zit je in een soortgelijke situatie of loop je vast in je werk of in je leven? Voel je je niet meer gelukkig? Mis je het plezier en de voldoening in je werk? Vraag je je af wat je dan zou willen en wat echt bij je past? Weet je niet goed waar te beginnen of hoe je het moet pakken? 

Laat me je helpen

Natuurlijk kun je blijven zitten waar je zit en ervan uitgaan dat het vanzelf beter of anders wordt. Maar hoe lang ga je deze situatie nog volhouden? Waarom zou je blijven wachten?

Je kunt er ook, net als Ellen, voor kiezen om hulp te vragen. Ik begeleid dagelijks vrouwen (en mannen) die worstelen met vragen over hun loopbaan, zingeving en levensdoel, of die het lastig vinden om keuzes te maken, steeds weer tegen dezelfde problemen aanlopen of vastzitten in oude patronen of overtuigingen.  

Ik help je te ontdekken wie je echt bent, wat je kunt, wat je daarmee wilt en wat je te doen hebt om dit te bereiken. Als je dit helder hebt, kun je keuzes maken die echt bij je passen, sta je stevig in je schoenen, ervaar je meer rust en vrijheid en kun je (weer) met plezier, passie en voldoening werken en leven. Dit gun ik iedereen!

Vraag eens een gratis gesprek aan

Vraag dan een gratis oriënterend gesprek* aan of plan rechtstreeks een afspraak voor een gratis gesprek in mijn agenda. Je krijgt toegang tot mijn agenda via deze link.

* Een gratis gesprek duurt ongeveer 45-60 minuten en doen we op mijn kantoor of (kosteloos) via skypezoom of teams. Tijdens het gesprek kun je jouw specifieke situatie of vragen inbrengen. Ik denk met je mee, met het doel je direct verder te helpen. Sommigen zijn daar voldoende mee geholpen. Anderen kiezen daarna voor verdere begeleiding.

13 juli 2021, Jeanet Visscher

640 x 300 Profielfoto Jeanet 13 09 2019 gekanteld 1

Ik ben Life- & Loopbaan voor vrouwen (en mannen) die met plezier, passie en voldoening willen werken en leven. 

PS Ik vind de privacy van mijn klanten belangrijk. Alle namen en personen waar ik over schrijf zijn fictief. Voor de situaties en onderwerpen laat ik me inspireren door voorbeelden uit mijn praktijk. 

Anderen lazen ook:

'Miranda (42): 'ik doe al jaren werk dat ik niet leuk vind en helemaal niet blij van word''

'40-ers dilemma: is dit het nou? Is dit het leven waarvan ik heb gedroomd?' 

 

Deel dit artikel met anderen via:

Ontvang mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst!'

Dit e-book helpt jou te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je weet welke stappen je kunt zetten om te doen wat echt bij jou past!

Meest recente tips

Jolanda (45): ''Het geeft me zó veel rust, ik heb spijt dat ik dit niet eerder gedaan heb

Jolanda (45): ''Het geeft me zó veel rust, ik heb spijt dat ik dit niet eerder gedaan heb"

 'Jeanet, er is veel gebeurd na de vorige sessie, ik heb je zó veel te vertellen!' Jolanda keek me aan, een glimlach van oor tot oor: 'ik ben in mijn vakantie helemaal tot rust gekomen en heb eens goed nagedacht wat ik nu echt wil. En tóen voelde ik goed dat ik wil stoppen met het werk dat ik nu doe. Ik vind het echt niet meer leuk en het kost me veel te veel energie'. Lees hier wat er gebeurde toen Jolanda dit hardop durfde uit te spreken en wat haar heeft geholpen om een nieuwe stap te durven zetten.

Lees verder >>

Gratis Loopbaangesprek incl. 'Happy Werkscan' tijdens de Week van de Loopbaan: 12 t/m 17 september 2022

Gratis Loopbaangesprek incl. 'Happy Werkscan' tijdens de Week van de Loopbaan: 12 t/m 17 september 2022

Van 12 t/m 17 september 2022 is het de landelijke Week van de Loopbaan waarin je als werkende, werkzoekende of als werkgever gratis en vrijblijvend een afspraak kunt maken voor een Loopbaangesprek of Loopbaanadvies. Let op: vraag je tijdens De Week van de Loopbaan een gratis gesprek aan, dan ontvang je een "Happy Werkscan" kado!

Lees verder >>

10 signalen dat het tijd is om van baan te veranderen

10 signalen dat het tijd is om van baan te veranderen

"Wat heb ik behoefte aan vakantie zeg! Ik sleep mezelf naar het werk en heb het gevoel dat ik aan het overleven ben. Ik ben moe en mijn energie loopt weg bij alles wat ik doe!” Simone keek me vragend aan: “wat denk jij Jeanet? Moet ik op zoek naar ander werk?" Simone's verhaal is één van de situaties die ik veel tegenkom in mijn coaching. In dit artikel vind je 10 andere signalen die erop kunnen wijzen dat het tijd is om van baan te veranderen.

Lees verder >>

Aanbieding: 5 plekken voor een gratis 1-op-1 gesprek

Aanbieding: 5 plekken voor een gratis 1-op-1 gesprek

Het eerste kwartaal van dit jaar zit er al bijna weer op. Wat vliegt de tijd! Ik merk dat zelf vooral als ik lekker in een flow zit, en bezig ben met dingen in mijn werk die ik leuk vind en waar ik energie van krijg. Hoe was dat voor jou de afgelopen periode? Zat je lekker in je vel? Ging je met plezier naar je werk? 

Lees verder >>