keuzes maken levensdoel 40-ers dilemma
40-ers dilemma: 'is dit het nou? Is dit het leven waarvan ik heb gedroomd?'

"Is dit het nou? Is dit het leven waarvan ik heb gedroomd?" Susan zuchtte diep. "Ik heb het gevoel dat ik iets mis, maar wat? Ligt het aan mijn werk? Moet ik iets anders gaan zoeken?" Wanhopig keek ze me aan. Susan is niet de enige, het 'overkomt' veel vrouwen: ineens word je je bewust van je situatie en heb je zo'n moment van bezinning. Je kijkt terug naar wat achter je ligt, en je denkt na over de toekomst: wat wil ik eigenlijk met de rest van mijn leven? Wat is er nog mogelijk voor mij? Dit heeft Susan geholpen antwoord te krijgen op haar vragen:

"Ineens drong het keihard tot me door: ik ben niet meer gelukkig zo!"

Susan vertelde me hoe een gevoel van onrust haar overviel: "ineens drong het keihard tot me door! Ik ben gewoon niet meer gelukkig zoals het nu allemaal gaat! M'n werk kost me veel energie en ook thuis loopt het allemaal niet lekker."

Al een tijdje vroeg ze zich af: "waarom voel ik me nu zo? Ik heb toch alles wat ik me kan wensen? Een leuke man, 2 lieve kinderen, een betaalde baan. Waar ligt het dan aan? Is het mijn werk? Moet ik ander werk zoeken? Maar wil ik dan met mijn leven? Er moet toch meer zijn dan dit?"

"Het werk kost me veel energie en geeft geen voldoening meer"

In ons gesprek werd snel duidelijk wat er aan de hand is. Susan voelt zich door haar nieuwe leidinggevende niet altijd serieus genomen, en doet erg haar best om zich steeds opnieuw te bewijzen. Ze wil geen fouten maken en legt daarom de lat erg hoog, wat haar veel energie kost.

Dat is echter niet het enige. Susan vertelde hoe in de loop van de tijd haar functie erg is veranderd. Ook het contact met klanten wat ze zo leuk vindt, wordt steeds minder. Daarvoor in de plaats moet ze werkzaamheden doen, waar ze nauwelijks energie uit haalt.

Bovendien moet het werk met steeds minder mensen gedaan worden en neemt de werkdruk alleen maar toe. Susan werkt regelmatig wat langer door om alles af te krijgen en ook 's avonds thuis kruipt ze nog wel eens weer achter de pc. 

 Al snel werd duidelijk wat echt belangrijk is in haar leven

"Ik voel me gewoon schuldig naar mijn partner en kinderen" bekende ze. "Ik ben veel vaker aan het werk dan ik eigenlijk zou willen. Ik merk dat ik, nu de kinderen wat ouder worden, er voor hen wil zijn en tijd wil doorbrengen met mijn gezin. Dát is wat ik echt belangrijk vind en wat me nu niet lukt!" 

Steeds vaker had Susan het gevoel dat haar werk niet meer bij haar past en dat ze dit zo niet gaat volhouden tot haar pensioen. Ze mist de voldoening zoals ze eerder altijd had. Maar wat dan? Moet ze minder gaan werken of toch op zoek gaan naar iets anders? Ze kwam er niet uit. Zo doorgaan was in ieder geval geen optie en Susan is blij dat ze mijn hulp heeft ingeschakeld.

Ze ziet de toekomst weer hoopvol tegemoet! 

Door haar coachtraject heeft Susan ontdekt wat ze echt graag zou willen en wat ze nu mist in haar leven en haar werk. Nu ze weet wat haar passie is en waar ze echt blij van wordt, ziet ze ook waarom haar werk haar zoveel energie kost en niet meer bij haar past.

Voor Susan is het helder dat ze dit werk niet langer meer wil doen, en dat ze een andere richting op wil met haar loopbaan. Samen hebben we de verschillende mogelijkheden onderzocht die er voor Susan zijn om haar passie en talenten in te zetten en weer plezier en energie te halen uit wat ze doet.

"Ik heb weer zin om hier mee aan de slag te gaan!"

Prachtig om te zien hoe Susan inzag hoe ze al jaren 'zichzelf' was vergeten, en er nooit goed bij stil had gestaan wat ze zelf graag wilde. Nu ze weet wat voor haar belangrijk is en waar ze haar tijd en energie aan wil besteden, bloeit ze weer helemaal op en voelt ze de energie weer stromen. "Ik heb zin om hier mee aan de slag te gaan!" lacht ze enthousiast.

Susan ziet haar toekomst weer hoopvol tegemoet. Ze weet wat ze wil en hoe ze daar kan komen. Zelfverzekerd en vol vertrouwen durft ze de stappen te zetten en op zoek te gaan naar de nieuwe baan die helemaal bij haar past! 

Veel vrouwen ervaren dit rond hun 40e levensjaar

Susan is niet de enige die vragen had of het zo heeft ervaren. Veel vrouwen (maar ook mannen) komen zo rond hun 35e - 45e levensjaar in een fase waarin ze zich gaan afvragen: wat wil ik eigenlijk met mjin leven? Wat is voor mij nou echt belangrijk? Doe ik wel wat ik graag zou willen doen? Waar laat ik mijn keuzes door bepalen? Besteed ik mijn tijd wel aan de dingen die er voor mij ook echt toe doen?  

Vaak is het een levensfase waarin je de behoefte voelt om meer diepgang te krijgen in je werk en in je leven. Je wilt meer betekenen voor de samenleving, voor de wereld en de maatschappij. Het liefst wil je zinvol werk doen, werk waarmee je echt iets kunt bijdragen en het verschil kunt maken.

Sta jij wel eens stil bij wat je nou echt zou willen?

Misschien herken je het gevoel van Susan en zit je op dit moment ook in zo'n fase van je leven. Loop je rond met vragen als: 

  • Is dit het nu?
  • Wat wil ik met de rest van mijn (beroeps)leven?
  • Wat is voor mij nou echt belangrijk en waar wil ik mijn tijd aan besteden? 
  • Waar ligt mijn hart, wat is mijn passie?
  • Waar ben ik nu echt goed in en wat zijn míjn talenten?
  • Wil ik mijn werk nog 10 jaar blijven doen? 
  • Hoe kan ik een goede balans krijgen tussen mijn werk en mijn gezin?

Misschien maakt het je onrustig, vliegt het je soms aan. Wat wil je? Wat kun je? Welke mogelijkheden heb je nog? Ben je niet te laat om nog iets anders te gaan doen?

Waarom zou je nog langer blijven lopen met dit gevoel?

Toen Susan ontdekte wat voor haar echt belangrijk is en waar ze haar tijd en energie aan wil besteden, kon ze de juiste keuzes maken en weer plezier en voldoening halen uit de dingen die ze doet. Ze weet hoe ze haar passie en haar talenten kan inzetten in iets wat helemaal bij haar past en waar ze weer blij en gelukkig van wordt. 

Wil jij dit ook?

Waarom zou je geen hulp vragen, net als Susan heeft gedaan? Ik begeleid dagelijks vrouwen (en mannen) met loopbaan- en levensvragen, en help hen hun passie en talenten te ontdekken en helder te krijgen waar ze energie van krijgen en blij van worden. Ze ontdekken hoe ze dit vorm en inhoud kunnen geven in hun werk en leven, en welke mogelijkheden er allemaal zijn op de arbeidsmarkt. Daarnaast zijn ze helemaal voorbereid en weten ze hoe ze zich goed kunnen profileren en presenteren in het sollicitatieproces.   

Spreekt jou dit aan? Maak dan eens een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

Waarom zou je nog wachten?

Misschien denk je dat het vanzelf wel goed komt. Maar laat ik eerlijk zijn: als je 20 bent ligt de hele wereld nog voor je open. Je hebt het gevoel dat je nog zeeën van tijd hebt waarin alles mogelijk is. ‘Later’ is dan het toverwoord: later word ik…., later zal ik….., later ga ik…... Maar als je zo eind dertig, begin veertig bent weet je dat je tijd hier op aarde niet eeuwig is. En waarschijnlijk heb je inmiddels ervaren dat de dingen ‘later’ niet vanzelf naar je toekomen.

Het begint bij jou! Je zult zelf in actie moeten komen, een besluit moeten nemen. Je weet het, je merkt het, je voelt het, het is jouw tijd!

Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?

Vraag dan een eens gratis kennismakingsgesprek aan via het contactformulier of mail me even: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je mag ook een afspraak voor een gratis gesprek inplannen in mijn agenda. Je krijgt toegang tot mijn agenda via deze link.

Wil je toch liever eerst zelf aan de slag? Dit is wat ik nog meer voor je heb:

Mijn gratis E-book 'Maak werk van je toekomst'. Het boek helpt je te onderzoeken wie jij bent, wat jij kunt en wat jij wilt, zodat jij stappen kunt zetten om te gaan doen wat echt bij jou past! Je kunt het e-book hier aanvragen. 

Gratis check 'Past mijn werk nog wel bij mij?' Ik heb een speciale checklist voor je gemaakt, die je helpt om antwoord te krijgen op vragen als 'zit ik nog wel op de juiste plek?' 'past mijn functie nog wel bij mij?' Je ontdekt of het werk wat je nu doet nog past bij wie je bent, wat je wilt en wat je belangrijk vindt in je werk. De gratis checklist kun je hier aanvragen

4 februari 2020, Jeanet Visscher

jeanet foto

Ik ben Loopbaan- & Lifecoach voor vrouwen (en mannen) die (weer) met plezier, passie, energie en voldoening willen werken en leven. 

PS Ik vind de privacy van mijn klanten belangrijk. Alle namen en personen waar ik over schrijf zijn fictief. Voor de situaties en onderwerpen laat ik me inspireren door voorbeelden uit mijn praktijk. 

Anderen lazen ook:

'Stuurloos in de golven, welke kant moet ik op?'

'Mijn werk is niet meer zo leuk als vroeger, wat moet ik doen?' 

 

Wil je GRATIS mijn nieuwe tips en inspiratie ontvangen?

Meld je dan hieronder aan en je ontvangt iedere maand mijn nieuwe tips en inspiratie automatisch in je mailbox.

 
Deel dit artikel met anderen via:

Ontvang mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst!'

Dit e-book helpt jou te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je weet welke stappen je kunt zetten om te doen wat echt bij jou past!

Meest recente tips

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

"Je hebt mij op een kruispunt in mijn loopbaan een hele nieuwe route laten vinden, waardoor ik op een geweldige eindbestemming ben uitgekomen" en "Van een stuurloos schip ben ik nu weer de kapitein die aan het roer staat en ga ik een heel mooi, zinvol vervolg geven aan mijn carrière" en "Ik heb een nieuwe baan en kan volgende maand al beginnen!” Drie vrouwen die hun hart nu durven te volgen. Lees hier hun weg er naar toe.

Lees verder >>

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Zie je er tegenop om na het weekend of je vakantie weer aan het werk te moeten? Tel jij de dagen af en kun je niet wáchten tot je weer weekend of vakantie hebt?  Zou je het liefste de deur achter je dicht trekken, en niet meer terug willen komen? In dit artikel vind je 5 vragen die je helpen weer lekker in je 'werkvel' te komen.

Lees verder >>

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Je hebt het gevoel dat je werk niet meer bij je past. Je mist het plezier, de uitdaging en de voldoening in je werk. Diep van binnen voel je dat er meer in je zit. Je wilt graag werk doen waarin je van betekenis kunt zijn, waar je voldoening uit haalt, waar je passie ligt. Maar wat wil je dan? En hoe pak je dat aan? In het kader van de landelijke Week van de Loopbaan, kun je in de maand september met mij een afspraak maken voor een GRATIS Loopbaangesprek. 

Lees verder >>

"Is dit het nou? Wil ik dit blijven doen tot mijn pensioen?"

"Is dit het? Ik ben inmiddels 45, wil ik zo verder tot mijn pensioen?" verzuchtte Monique. Zo'n moment van bezinning is niet vreemd, het 'overkomt' veel vrouwen. Ineens sta je stil bij je leven. Je kijkt terug naar wat achter je ligt, en je denkt na over wat er nog komen gaat. Hoe zal je toekomst er uit zien? Wat wil je nog graag? Welke mogelijkheden zijn er nog voor jou? In dit artikel lees je hoe Monique de antwoorden op haar vragen heeft gevonden.

Lees verder >>