MENU
werkplezier
keuzes maken
loopbaanheroriëntatie

"Wat stoer zeg!", "Dat je dat durft!" Reacties die Bianca kreeg toen ze haar collega's vertelde dat ze per 1 januari weg gaat bij de bank. De keuze om te gaan maakte ze echter niet zomaar, daar ging een heel proces aan vooraf. Een periode met veel twijfels, angsten en vragen: "wat moet ik doen? Als ik weg ga bij de bank, vind ik dan wel ander werk? En wat past dan echt goed bij mij?" Lees hier hoe Bianca antwoord kreeg op haar vragen. 

"Kan ik dit werk nog wel aan?"

Bianca wist dat er iets moest gebeuren. Op deze manier doorgaan was niet langer een optie. Elke dag ging ze met tegenzin naar haar werk, en eenmaal thuis plofte ze het liefste op de bank omdat ze doodmoe was en geen energie meer over had. Diep in haar hart wist ze heel goed wat de oorzaak was: sinds de slechte beoordeling van haar nieuwe manager 3 jaar geleden, is ze erg aan zichzelf gaan twijfelen: "wat doe ik niet meer goed? Wat is er mis met mij? Kan ik dit werk nog wel aan?" 

Het gevolg was dat Bianca steeds meer haar best deed en nog harder ging werken. Ze deed er alles aan om te laten zien dat ze haar werk wél goed kon. Je raadt het al: Bianca hield het een half jaar vol, maar stortte daarna volledig in, omdat ze té veel had gegeven en ver over haar grenzen was gegaan. Na een fikse burn-out krabbelde ze langzaam weer op, begon met reïntegreren en was ruim een jaar later weer aan het werk. 

"Mijn werk is niet meer zo leuk als vroeger"

Toch bleef een gevoel van onvrede aan Bianca knagen. Toen ze, na een flinke aanvaring thuis met haar man, zich realiseerde dat ze nog steeds een heel kort lontje had, en om het minste of geringste in tranen kon uitbarsten, was voor haar de maat vol. Zo wilde ze het echt niet langer.

Bianca besloot mijn hulp in te schakelen en een loopbaantraject te gaan doen. Zo begonnen we een half jaar geleden aan onze eerste coachsessie.

"Ik wil weg uit de financiële dienstverlening"

Eén van de eerste dingen die Bianca me toevertrouwde was: "ik wil weg uit de financiële dienstverlening! Mijn werk is lang niet meer zo leuk als vroeger. Toen ik net bij de bank werkte, hadden we tenminste nog tijd voor de klant. Nu heb ik het gevoel dat ik me steeds moet verantwoorden voor alles wat ik doe. Zelfs als ik even naar het toilet ga, voel ik me bijna schuldig".

"Bovendien", voegde ze er heftig aan toe, "door al die reorganisaties van de afgelopen jaren, zijn veel van mijn collega's waar ik eerder fijn mee samenwerkte, verhuisd naar een andere locatie of boventallig geworden. Dat maakt het veel minder leuk en plezierig om hier nog te werken!" 

Al snel werd duidelijk waar Bianca energie van kreeg

Voor Bianca was het heel duidelijk dat doorlooptijden en omzetdoelen haar niet motiveren of energie geven. Ze wil veel liever met klanten werken omdat ze merkt dat die klantgesprekken haar echt blij maken en wat haar betreft vóór gaan op alle andere werkzaamheden.

Toen we in de sessies daarna o.a. de kernwaarden, drijfveren en talenten van Bianca in beeld brachten, merkte ze enthousiast op: "ik snap nu waarom ik zoveel moeite heb met mijn werk! Er worden dingen van mij verwacht die helemaal niet aansluiten bij waar ik goed in ben en die me energie geven!"

"Nu weet ik zeker dat ik de juiste keus maak!"

In plaats van aan zichzelf te gaan twijfelen, zoals ze de laatste tijd vaak deed, liet ik Bianca zien waar ze juist heel goed in was. Ze realiseerde zich dat haar werkomgeving dat blijkbaar veel minder belangrijk vond, en hele andere dingen van haar verwachtte.

Toen Bianca dat inzag, was dat een pak van haar hart. "Wat ben ik blij dat je dat zegt! Nu weet ik zeker dat ik de juiste keus maak om weg te gaan bij de bank en op zoek te gaan naar een omgeving waarin ik wél de ruimte krijg om mijn kwaliteiten en talenten helemaal in te zetten". 

Op zoek naar werk dat bij haar past

Samen hebben we gekeken welke beroepen, functies en werkomgeving goed bij haar passen, en welke mogelijkheden er voor Bianca zijn op de arbeidsmarkt.

Door zich goed te oriënteren, kreeg Bianca een duidelijk beeld van functies en mogelijkheden, en kon ze een goede keuze maken welke kant ze op wil met haar loopbaan. Ook kon Bianca heel gericht op zoek naar passende vacatures en leerde ze hoe ze zich goed kon voorbereiden op het sollicitatiegesprek.

Nog vóór onze afrondende coachsessie vertelde Bianca me enthousiast dat ze na een aantal sollicitaties een leuk nieuwe baan heeft, en dat ze haar werk bij de bank heeft opgezegd. 

Herken je jezelf in het verhaal van Bianca? 

Zit je in een soortgelijke situatie? Voel je je niet meer gelukkig in je werk? Mis je het plezier en de voldoening? Twijfel je of je moet blijven of toch op zoek moet gaan naar iets nieuws? Vind je het lastig en vraag je je af hoe je moet beginnen of het aan moet pakken? Weet je niet goed wat je zou willen of wat echt bij je past?

Vraag dan nu een gratis gesprek aan. 

Natuurlijk kun je blijven zitten waar je zit en ervan uitgaan dat het vanzelf beter of anders wordt. Maar waarom zou je blijven wachten en hoe lang ga je deze situatie nog volhouden?
Je kunt er ook voor kiezen om hulp te vragen net als Bianca heeft gedaan. Als loopbaan- & lifecoach begeleid ik dagelijks vrouwen (en mannen) met dit soort vragen en in deze situaties.  

Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?

Vraag dan een gratis oriënterend gesprek* aan via het contactformulier of plan een afspraak in, in mijn agenda. Je krijgt toegang tot mijn agenda via deze link.

* Een gratis gesprek duurt ongeveer 45-60 minuten en doen we op mijn kantoor of (kosteloos) via skype of zoom. Tijdens het gesprek kun je jouw specifieke situatie of vragen inbrengen. Ik denk met je mee, met het doel je direct verder te helpen. Sommigen zijn daar voldoende mee geholpen. Anderen kiezen daarna voor verdere begeleiding.

Toch liever eerst zelf aan de slag?

Doe dan de gratis check: 'Hoe goed past mijn werk bij mij?' Met de gratis checklist die ik voor je gemaakt heb, kun je zien hoe goed je werk nog bij je past. De gratis checklist kun je hier aanvragen.  

16 december 2019, Jeanet Visscher

jeanet foto

Ik ben Loopbaan- & Lifecoach voor vrouwen (en mannen) die met plezier, passie en voldoening willen werken en leven. 

PS Ik vind de privacy van mijn klanten belangrijk. Alle namen en personen waar ik over schrijf zijn fictief. Voor de situaties en onderwerpen laat ik me inspireren door voorbeelden uit mijn praktijk. 

Anderen lazen ook:

"Ik heb de knoop doorgehakt en ga weg bij de bank!"- 3 vrouwen stonden voor een moeilijke keuze 

Aan de slag met mijn loopbaan: moet ik dit nu doen? 

 

Wil je GRATIS mijn nieuwe tips en inspiratie ontvangen?

Meld je dan hieronder aan en je ontvangt iedere maand mijn nieuwe tips en inspiratie automatisch in je mailbox.

 
Deel dit artikel met anderen via:

Ontvang mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst!'

Dit e-book helpt jou te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je weet welke stappen je kunt zetten om te doen wat echt bij jou past!

Meest recente tips

5 tips voor een gelukkig en betekenisvol leven

5 tips voor een gelukkig en betekenisvol leven

‘Ik zou zo graag wat meer willen betekenen voor mensen’ en ‘ik wil het gevoel hebben dat ik echt ergens aan bijdraag’. Als coach hoor dit verlangen regelmatig terugkomen in de sessies met mijn klanten. Vaak sluimert deze wens al wat langer, het lukt alleen nog niet om het goed te verwoorden of er invulling aan te geven en het concreet te maken: 'wat wil ik dan precies en waar vind ik dat dan?’ 

Lees verder >>

Miranda (42): ‘ik doe al jaren werk dat ik niet leuk vind en helemaal niet blij van word’

Miranda (42): ‘ik doe al jaren werk dat ik niet leuk vind en helemaal niet blij van word’

Ik zie haar stil worden, haar blik dwaalt af richting het raam. Langzaam vullen haar ogen zich met tranen. Ik wacht tot ze me aankijkt en vraag wat haar zo raakt. Miranda antwoordt verdrietig: "het besef dat ik al jaren werk aan het doen ben dat ik eigenlijk helemaal niet leuk vind om te doen, en waar ik helemaal niet blij van word". Haar verdriet raakt me, ik weet dat het ook anders kan. Lees hier hoe Miranda haar passie terugvond. 

Lees verder >>

Ben je niet gelukkig in je werk? Doe er wat aan!

Ben je niet gelukkig in je werk? Doe er wat aan!

Hoe staat het met jouw (werk)geluk? Doe je iets wat bij je past en word je blij van je werk? Of kost je werk je juist energie en denk je regelmatig bij het opstaan op een nieuwe werkdag al: ' ik heb écht geen zin vandaag!' Ik deel graag een aantal tips met je over het herontdekken en vergroten van jouw werkgeluk!

Lees verder >>

Gratis Loopbaan Ontwikkeladvies per 01-12-2020 (met subsidie overheid)

Gratis Loopbaan Ontwikkeladvies per 01-12-2020 (met subsidie overheid)

Vanaf 1 december a.s. kun je weer een gratis Loopbaan Ontwikkeladvies aanvragen met subsidie van de overheid. Wil jij een nieuwe richting op in je loopbaan? Wil je duurzaam inzetbaar blijven binnen je huidige functie en/of voorbereid zijn op de veranderende arbeidsmarkt? Ben je, of raak je, je werk kwijt door de coronacrisis of een reorganisatie? Vraag dan een gratis Loopbaan Ontwikkeladvies aan! 

Lees verder >>