werkplezier keuzes maken loopbaanheroriëntatie

"Wat stoer zeg!", "Dat je dat durft!" Reacties die Bianca kreeg toen ze haar collega's vertelde dat ze weg ging bij de bank. De keuze om te gaan maakte ze echter niet zomaar, daar ging een heel proces aan vooraf. Een periode met veel twijfels, angsten en vragen: "wat moet ik doen? Als ik weg ga bij de bank, vind ik dan wel ander werk? En wat past dan echt goed bij mij?" Lees hieronder hoe Bianca antwoord kreeg op haar vragen. 

"Kan ik dit werk nog wel aan?"

Bianca wist dat er iets moest gebeuren. Op deze manier doorgaan was niet langer een optie. Elke dag ging ze met tegenzin naar haar werk, en eenmaal thuis plofte ze het liefste op de bank omdat ze doodmoe was en geen energie meer over had. Diep in haar hart wist ze heel goed wat de oorzaak was: sinds de slechte beoordeling van haar nieuwe manager is ze erg aan zichzelf gaan twijfelen: "wat doe ik niet meer goed? Wat is er mis met mij? Kan ik dit werk nog wel aan?" 

Het gevolg was dat Bianca steeds meer haar best deed en nog harder ging werken. Ze deed er alles aan om te laten zien dat ze haar werk wél goed kon. Je raadt het al: Bianca hield het een half jaar vol, maar stortte daarna volledig in, omdat ze té veel had gegeven en ver over haar grenzen was gegaan. Na een fikse burn-out krabbelde ze langzaam weer op, begon met reïntegreren en was ruim een jaar later weer aan het werk. 

"Mijn werk is niet meer zo leuk als vroeger"

Toch bleef een gevoel van onvrede aan Bianca knagen. Toen ze, na een flinke aanvaring thuis met haar man, zich realiseerde dat ze nog steeds een heel kort lontje had, en om het minste of geringste in tranen kon uitbarsten, was voor haar de maat vol. Zo wilde ze het echt niet langer.

Bianca besloot mijn hulp in te schakelen en een loopbaantraject te gaan doen. Zo begonnen we een half jaar geleden aan onze eerste coachsessie.

"Ik wil weg uit de financiële dienstverlening"

Eén van de eerste dingen die Bianca me toevertrouwde was: "ik wil weg uit de financiële dienstverlening! Mijn werk is lang niet meer zo leuk als vroeger. Toen ik net bij de bank werkte, hadden we tenminste nog tijd voor de klant. Nu heb ik het gevoel dat ik me steeds moet verantwoorden voor alles wat ik doe. Zelfs als ik even naar het toilet ga, voel ik me bijna schuldig".

"Bovendien", voegde ze er heftig aan toe, "door al die reorganisaties van de afgelopen jaren, zijn veel van mijn collega's waar ik eerder fijn mee samenwerkte, verhuisd naar een andere locatie of boventallig geworden. Dat maakt het veel minder leuk en plezierig om hier nog te werken!" 

Al snel werd duidelijk waar Bianca energie van kreeg

Voor Bianca was het heel duidelijk dat doorlooptijden en omzetdoelen haar niet motiveren of energie geven. Ze wil veel liever met klanten werken omdat ze merkt dat die klantgesprekken haar echt blij maken en wat haar betreft vóór gaan op alle andere werkzaamheden.

Toen we in de sessies daarna o.a. de kernwaarden, drijfveren en talenten van Bianca in beeld brachten, merkte ze enthousiast op: "ik snap nu waarom ik zoveel moeite heb met mijn werk! Er worden dingen van mij verwacht die helemaal niet aansluiten bij waar ik goed in ben en die me energie geven!"

"Nu weet ik zeker dat ik de juiste keus maak!"

In plaats van aan zichzelf te gaan twijfelen, zoals ze de laatste tijd vaak deed, liet ik Bianca zien waar ze juist heel goed in was. Ze realiseerde zich dat haar werkomgeving dat blijkbaar veel minder belangrijk vond, en hele andere dingen van haar verwachtte.

Toen Bianca dat inzag, was dat een pak van haar hart. "Wat ben ik blij dat je dat zegt! Nu weet ik zeker dat ik de juiste keus maak om weg te gaan bij de bank en op zoek te gaan naar een omgeving waarin ik wél de ruimte krijg om mijn kwaliteiten en talenten helemaal in te zetten". 

Op zoek naar werk dat bij haar past

Samen hebben we gekeken welke beroepen, functies en werkomgeving goed bij haar passen, en welke mogelijkheden er voor Bianca zijn op de arbeidsmarkt.

Door zich goed te oriënteren, kreeg Bianca een duidelijk beeld van functies en mogelijkheden, en kon ze een goede keuze maken welke kant ze op wil met haar loopbaan. Ook kon Bianca heel gericht op zoek naar passende vacatures en leerde ze hoe ze zich goed kon voorbereiden op het sollicitatiegesprek.

Nog vóór onze afrondende coachsessie vertelde Bianca me enthousiast dat ze na een aantal sollicitaties een leuk nieuwe baan heeft, en dat ze haar werk bij de bank heeft opgezegd. 

Herken je jezelf in het verhaal van Bianca? 

Zit je in een soortgelijke situatie? Voel je je niet meer gelukkig in je werk? Mis je het plezier en de voldoening? Twijfel je of je moet blijven of toch op zoek moet gaan naar iets nieuws? Vind je het lastig en vraag je je af hoe je moet beginnen of het aan moet pakken? Weet je niet goed wat je zou willen of wat echt bij je past?

Vraag dan nu een gratis kennismakingsgesprek aan. 

Natuurlijk kun je blijven zitten waar je zit en ervan uitgaan dat het vanzelf beter of anders wordt. Maar waarom zou je blijven wachten en hoe lang ga je deze situatie nog volhouden?
Je kunt er ook voor kiezen om hulp te vragen net als Bianca heeft gedaan. Als loopbaan- & lifecoach begeleid ik dagelijks vrouwen (en mannen) met dit soort vragen en in deze situaties.  

Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?

Plan dan eens een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek*. Je krijgt toegang tot mijn agenda via deze link waarmee je zelf een datum en tijdstip kunt kiezen en een gratis gesprek kunt inplannen.

* Een gratis gesprek duurt ongeveer 45-60 minuten en doen we op mijn kantoor of (kosteloos) via Skype of Teams. Tijdens het gesprek kun je jouw specifieke situatie of vragen inbrengen. Ik hoor graag jouw verhaal, we onderzoeken waar je nu staat en/of tegenaan loopt, wat je graag zou willen en op welke manier ik je hierbij kan helpen. 

Toch liever eerst zelf aan de slag?

Doe dan de gratis check: 'Hoe goed past mijn werk bij mij?' Met de gratis checklist die ik voor je gemaakt heb, kun je zien hoe goed je werk nog bij je past. De gratis checklist kun je hier aanvragen.  

jeanet foto

Jeanet Visscher, Loopbaan- & Lifecoach voor 40+ vrouwen die (weer) met plezier, passie, energie en voldoening willen werken en leven. 

PS Ik vind de privacy van mijn klanten belangrijk. Alle namen en personen waar ik over schrijf zijn fictief. Voor de situaties en onderwerpen laat ik me inspireren door voorbeelden uit mijn praktijk. 

Anderen lazen ook:

"Ik heb de knoop doorgehakt en ga weg bij de bank!"- 3 vrouwen stonden voor een moeilijke keuze 

Aan de slag met mijn loopbaan: moet ik dit nu doen? 

 

Wil je GRATIS mijn nieuwe tips en inspiratie ontvangen?

Meld je dan hieronder aan en je ontvangt iedere maand mijn nieuwe tips en inspiratie automatisch in je mailbox.

 
Deel dit artikel met anderen via:

Meest recente tips

Weer werken met plezier? Volg dan het Zomer Loopbaantraject!

Weer werken met plezier? Volg dan het Zomer Loopbaantraject!

De zomer is nu echt begonnen! Ik heb daarom een leuk aanbod voor je: het Zomer Loopbaantraject. Een kortlopend traject waarin helder wordt wat jij belangrijk vindt in je werk, waar jouw talenten, drijfveren en interesses liggen, welke banen daar goed bij passen. Je ontdekt jouw kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt, weet wat je wilt en welke acties je kunt doen zodat je na de zomerperiode weer met plezier, passie, energie en voldoening kunt werken en leven! 

Lees verder >>

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

"Je hebt mij op een kruispunt in mijn loopbaan een hele nieuwe route laten vinden, waardoor ik op een geweldige eindbestemming ben uitgekomen" en "Van een stuurloos schip ben ik nu weer de kapitein die aan het roer staat en ga ik een heel mooi, zinvol vervolg geven aan mijn carrière" en "Ik heb een nieuwe baan en kan volgende maand al beginnen!” Drie vrouwen die hun hart nu durven te volgen. Lees hier hun weg er naar toe.

Lees verder >>

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Zie je er tegenop om na het weekend of je vakantie weer aan het werk te moeten? Tel jij de dagen af en kun je niet wáchten tot je weer weekend of vakantie hebt?  Zou je het liefste de deur achter je dicht trekken, en niet meer terug willen komen? In dit artikel vind je 5 vragen die je helpen weer lekker in je 'werkvel' te komen.

Lees verder >>

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Je hebt het gevoel dat je werk niet meer bij je past. Je mist het plezier, de uitdaging en de voldoening in je werk. Diep van binnen voel je dat er meer in je zit. Je wilt graag werk doen waarin je van betekenis kunt zijn, waar je voldoening uit haalt, waar je passie ligt. Maar wat wil je dan? En hoe pak je dat aan? In het kader van de landelijke Week van de Loopbaan, kun je in de maand september met mij een afspraak maken voor een GRATIS Loopbaangesprek. 

Lees verder >>