werkplezier lekker in je werkvel
Niet lekker in je werkvel? 7 tips om hier vandaag nog verandering in te brengen

Ben je enthousiast, gemotiveerd en vol energie als je naar je werk gaat? Of voel je je moe, gestrest of verveeld, alsof je in een sleur zit? Als je niet lekker in je werkvel zit, kost dat veel energie. Bovendien is het niet alleen vervelend voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Gelukkig kun je er zelf iets aan doen. In dit artikel geef ik 7 tips die je kunt toepasen zodat je weer lekker in je werkvel komt te zitten!

Tip 1: Wees eerlijk tegen jezelf

Vraag jezelf af waarom je niet lekker in je werkvel zit. Wat zijn de oorzaken? Heeft het met je werk te maken? Is het de werkdruk, de sfeer, de inhoud van je werk, de balans tussen werk en privé of iets anders in je werk? Of heeft het met jou als persoon te maken? Leg je de lat te hoog, durf je geen nee te zeggen, voel je je verantwoordelijk voor alles wat er op je bordje ligt? Wees eerlijk tegen jezelf en schrijf eens op wat je dwarszit, waar je last van hebt, wat je mist of waar je behoefte aan hebt.

Tip 2: Praat erover met iemand die je vertrouwt

Als je niet lekker in je werkvel zit, kan het helpen om erover te praten met iemand die je vertrouwt. Dat kan een vriend, een familielid, een collega of een coach zijn. Door te praten over hoe je je voelt en wat er speelt op je werk, kun je je emoties uiten en krijg je misschien ook nieuwe perspectieven of adviezen. Het kan ook fijn zijn om te horen dat je niet de enige bent die zich zo voelt en dat er mensen zijn die naar je luisteren en je steunen.

Tip 3: Ga na wat je wilt en wat je kunt

Heb je het gevoel dat je werk niet meer bij je past? Twijfel je of je nog wel op de goede plek zit? Ga dan eens na wat je wilt en wat je kunt. Wat zijn je drijfveren, je passies, je talenten en je ambities? Waar krijg je energie van en waar word je blij van? Waar liggen jouw interesses? Wat zijn de dingen die je goed kunt en waarin wil je je nog verder ontwikkelen? Door deze vragen te beantwoorden, krijg je meer inzicht in jezelf en in wat voor soort werk bij jou past.

Tip 4: Zoek naar oplossingen (binnen of buiten je werk)

Als je weet wat de oorzaken zijn van je onvrede, kun je kijken naar mogelijke oplossingen. Wat kun je zelf doen om de situatie te verbeteren? Kun je binnen je huidige functie bijvoorbeeld meer structuur aanbrengen in je werk? Wil je graag meer verantwoordelijkheid vragen of moet je juist taken delegeren? Mag je leren meer grenzen te stellen of juist minder perfectionistisch te zijn? Kun je iets veranderen aan je werkomgeving door bijvoorbeeld meer of minder thuis, of juist op kantoor, te werken? 

Buiten je huidige werk kun je bijvoorbeeld kijken of er andere functies of organisaties zijn die beter aansluiten bij jouw wensen en kwaliteiten. Je kunt ook overwegen om een opleiding of een cursus te volgen om nieuwe kennis of vaardigheden op te doen en jezelf verder te ontwikkelen.

Tip 5: Communiceer met je leidinggevende

Laat hem of haar weten waar je tegenaan loopt, wat je wilt, wat je nodig hebt en wat je verwacht of nodig hebt van je leidinggevende. Vraag om feedback, erkenning en eventueel om begeleiding of coaching. Door een open en eerlijk gesprek met je leidinggevende creëer je niet alleen ruimte voor nieuwe mogelijkheden, maar ontstaat er vaak ook meer vertrouwen, begrip en een betere samenwerking.

Tip 6: Zorg goed voor jezelf

Je kunt niet lekker in je werkvel zitten als je niet goed voor jezelf zorgt. Dat betekent dat je voldoende rust neemt, gezond eet, regelmatig beweegt en leuke dingen doet. Door goed voor jezelf te zorgen, zorg je ervoor dat je lichamelijk en geestelijk fit blijft en dat je beter bestand bent tegen stress en tegenslagen. Bovendien vergroot het ook je zelfvertrouwen en zelfwaardering.

 Tip 7: Wees positief en proactief

Tot slot, om weer lekker in je werkvel te komen, is het belangrijk om positief en proactief te zijn. Focus niet alleen op de negatieve dingen, maar kijk ook eens naar de dingen die goed gaan, naar de kansen die er mogelijk wél zijn en naar de stappen die je al hebt gezet.

Het betekent ook dat je actie onderneemt om verandering te brengen in de situatie waarin je zit en dat je niet afwacht tot iemand anders iets voor jou doet. Door positief en proactief te zijn, vergroot je de kans dat er iets ten goede verandert en dat jij weer lekker in je werkvel zit.

Je hoeft het niet alleen te doen!

Weer lekker in je werkvel zitten is niet altijd makkelijk, maar zeker wel mogelijk. Daar geloof ik echt in en ik hoor het dagelijks van mijn klanten waar ik mee werk. Het belangrijkste is dat je actie onderneemt en niet blijft hangen in een situatie die jou niet gelukkig maakt. 

Soms lukt het echter niet om zelf uit de negatieve spiraal te komen. Dan is het verstandig om hulp te zoeken. Je hoeft het niet alleen te doen, ik help je er graag bij. Schaam je dus niet om hulp te vragen, het is juist een teken van kracht en zelfrespect. 

Wil jij ook graag weer lekker in je werkvel zitten en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? 

Laten we dan eens kennismaken! Ik hoor graag waar jij tegenaan loopt in je werk en we kijken of er een match is en op welke manier ik je kan helpen weer lekker in je werkvel te zitten. Een gratis kennismakingsgesprek plan je via deze link naar mijn online agenda

* Het gratis gesprek duurt ongeveer 45-60 minuten en doen we op mijn kantoor of (kosteloos) via Skype of Teams. Tijdens het gesprek kun je jouw specifieke situatie of vragen inbrengen. Ik denk met je mee, met het doel je direct verder te helpen. Veel mensen zijn daar al voldoende mee geholpen, anderen kiezen daarna voor verdere begeleiding.

640 x 300 Profielfoto Jeanet 13 09 2019 gekanteld 1

Jeanet Visscher, als Life- & Loopbaancoach begeleid & coach ik vrouwen (35+) die weer lekker in hun werkvel willen zitten en weer met plezier, passie, energie en voldoening willen werken & leven. 

PS Ik vind de privacy van mijn klanten belangrijk. Alle namen en personen waar ik over schrijf zijn fictief. Voor de situaties en onderwerpen laat ik me inspireren door voorbeelden uit mijn praktijk. 

Anderen lazen ook:

5 tips voor een gelukkig en betekenisvol leven

Ben je niet gelukkig in je werk? Doe er wat aan!

Deel dit artikel met anderen via:

Ontvang mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst!'

Dit e-book helpt jou te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je weet welke stappen je kunt zetten om te doen wat echt bij jou past!

Meest recente tips

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

"Je hebt mij op een kruispunt in mijn loopbaan een hele nieuwe route laten vinden, waardoor ik op een geweldige eindbestemming ben uitgekomen" en "Van een stuurloos schip ben ik nu weer de kapitein die aan het roer staat en ga ik een heel mooi, zinvol vervolg geven aan mijn carrière" en "Ik heb een nieuwe baan en kan per 1 januari al beginnen!” Deze 3 vrouwen durven hun hart te volgen. Lees hier hun weg er naar toe.

Lees verder >>

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Zie je er tegenop om na het weekend of je vakantie weer aan het werk te moeten? Tel jij de dagen af en kun je niet wáchten tot je weer weekend of vakantie hebt?  Zou je het liefste de deur achter je dicht trekken, en niet meer terug willen komen? In dit artikel vind je 5 vragen die je helpen weer lekker in je 'werkvel' te komen.

Lees verder >>

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Je hebt het gevoel dat je werk niet meer bij je past. Je mist het plezier, de uitdaging en de voldoening in je werk. Diep van binnen voel je dat er meer in je zit. Je wilt graag werk doen waarin je van betekenis kunt zijn, waar je voldoening uit haalt, waar je passie ligt. Maar wat wil je dan? En hoe pak je dat aan? In het kader van de landelijke Week van de Loopbaan, kun je in de maand september met mij een afspraak maken voor een GRATIS Loopbaangesprek. 

Lees verder >>

"Is dit het nou? Wil ik dit blijven doen tot mijn pensioen?"

"Is dit het? Ik ben inmiddels 45, wil ik zo verder tot mijn pensioen?" verzuchtte Monique. Zo'n moment van bezinning is niet vreemd, het 'overkomt' veel vrouwen. Ineens sta je stil bij je leven. Je kijkt terug naar wat achter je ligt, en je denkt na over wat er nog komen gaat. Hoe zal je toekomst er uit zien? Wat wil je nog graag? Welke mogelijkheden zijn er nog voor jou? In dit artikel lees je hoe Monique de antwoorden op haar vragen heeft gevonden.

Lees verder >>