MENU

"Help! Ik heb een sollicitatiebrief geschreven voor een vacature bij de bank, maar ik twijfel héél erg of ik hem wel moet versturen!" Angelique staat voor een belangrijke beslissing in haar leven: wil ik de financiële dienstverlening verlaten of niet? Wat moet ik kiezen? Luister ik naar mijn verstand of volg ik mijn gevoel? Lees hier hoe Angelique haar keuze maakte en wat er toen gebeurde:

Wat kan het soms toch vreselijk moeilijk zijn om een goede keuze te maken als het gaat om je werk

Neem bijvoorbeeld Angelique. Angelique is één van de mensen die ik begeleid in een loopbaantraject. Ze is 42 jaar en werkt inmiddels ruim 20 jaar als adviseur bij een bank-/verzekeraar.

De afgelopen jaren heeft Angelique meerdere keren ziek thuis gezeten, omdat ze ver over haar grenzen was gegaan. Hoewel ze het contact met klanten erg leuk vindt, merkt ze dat er veel van haar gevraagd wordt in haar functie. Hierdoor neemt ze vaak werk mee naar huis en is de balans tussen werk en privé flink verstoord.

Na haar burn-out is Angelique inmiddels weer zover dat ze haar volledige aantal uren kan werken. Toch twijfelt ze erg of ze nog wel langer in haar huidige functie wil blijven. Sterker nog, ze vraagt zich steeds vaker af of ze überhaupt nog wel bij de bank en in de financiële dienstverlening wil blijven werken.

"Wat past nou echt bij mij?"

De vraag ‘wat past nou echt bij mij en wat wil ik de komende jaren gaan doen?’ houdt haar al een tijdje bezig. Het zorgt er voor dat ze zich vaak onrustig voelt, en soms zelfs slapeloze nachten heeft.  

Op aanraden van haar leidinggevende heeft Angelique ervoor gekozen om een loopbaantraject bij mij te doen. Dit helpt haar om helder te krijgen welke richting ze op wil, en te ontdekken welke mogelijkheden er nog meer voor haar zijn, ook buiten de bank.

Afgelopen week hadden we weer een coachsessie. Voor Angelique is het in de eerste sessies al steeds duidelijker geworden dat de financiële dienstverlening niet meer bij haar past. Diep in haar hart zou ze ook best iets anders willen, al vindt ze het enorm spannend om zo’n stap te maken: “20 jaar bij dezelfde werkgever is niet niks, en dat laat je niet zomaar achter je!”

"Ik begon enorm te twijfelen of ik die sollicitatiebrief wel moet versturen"

Aan het begin van de sessie vertelde Angelique me: “ik ben een paar weken geleden in een opwelling een bankkantoor in mijn woonplaats binnengestapt, en heb daar gevraagd of er nog vacatures waren. Van één van de medewerkers kreeg ik het advies om een open sollicitatie te sturen, en zij zou er voor zorgen dat deze op de juiste plaats terecht kwam. Ik moest echt alle moed bij elkaar rapen, maar afgelopen weekend heb ik de brief geschreven voor een open sollicitatie bij de bank. Voordat ik hem ga verzenden, wil ik hem nog graag even aan jou laten zien, zodat je mij nog wat tips en advies kunt geven als dat nodig is.

Gisteren kreeg ik een heel naar gevoel. Ik begon enorm te twijfelen: doe ik er wel goed aan om die sollicitatie te versturen? De hele tijd heb ik me afgevraagd: waarom doe ik dit? Wil ik echt weer bij een bank werken? Of wil ik juist de bank- & verzekeringswereld verlaten? Echt Jeanet, de paniek sloeg gewoon toe en tegelijkertijd voelde ik me ook heel verdrietig. Wat moet ik doen?”

"Als ik hier weg ga, waar kom ik dan terecht?"

Angelique vocht tegen haar tranen toen ze me dit vertelde. Ik zag haar worsteling. Ze wilde zó graag een leuke baan, waarin ze weer met plezier kon werken, maar tegelijk was er de angst voor het onbekende. "Als ik hier weg ga, waar kom ik dan terecht, en kan ik dat dan wél volhouden?”

Toen we er in de sessie verder op in gingen, werd het voor Angelique al snel duidelijk dat haar keuze om een open sollicitatie naar de bank te sturen, een keuze was die ze met haar hoofd had gemaakt: “het is lekker dicht bij huis, de omgeving is vertrouwd. Ik weet dat ik de kwaliteiten en ervaring heb om dit werk te doen, omdat ik het al eerder gedaan heb”.

Een gevoel van benauwdheid overviel haar

Toch merkte ze ook dat ze zich er helemaal niet prettig bij voelde, haar bloed ging er ook absoluut niet sneller van stromen. Integendeel: een gevoel van benauwdheid overviel haar zelfs, toen ik haar in een oefening vroeg om zich eens voor te stellen hoe het was als ze daar werkte.

Ik legde Angelique uit dat het nare gevoel, de paniek en de emotie die haar overviel, niet voor niets was. Het is een duidelijk signaal dat dit blijkbaar niet de juiste keuze is voor haar. Haar gevoel liet haar duidelijk merken dat deze beslissing helemaal niet overeen kwam met wat ze eigenlijk het liefste wilde.

Angelique besefte dat deze ‘verstandelijke’ keuze, gemaakt met haar hoofd en haar verstand, vooral gebaseerd was op veiligheid en zekerheid. "Als ik bij de bank blijf werken, hoef ik niet mijn veilige en bekende omgeving te verlaten”.

Bij de bank blijven maakt haar niet meer gelukkig 

Tegelijk realiseerde ze zich dat het benauwde gevoel haar ook vertelde dat blijven werken bij een financiële dienstverlener niet de juiste keus was om weer gelukkig te worden.

Toen dat goed tot haar doordrong, kwamen de emoties los. Tranen van opluchting rolden over haar wangen. Wat voelde dat als een bevrijding! Ze had gekozen, eindelijk was de kogel door de kerk! “Geen twijfel meer, geen slapeloze nachten meer. Een pak van mijn hart!” zei ze opgelucht.

Wat geweldig was dat om te zien. Haar hele houding veranderde. Weg was het benauwde gevoel. Ze rekte zich uit en een stralende lach verscheen op haar gezicht. Door te luisteren naar haar gevoel, kreeg ze de juiste aanwijzingen en richting. Ze vertelde dat ze dit al vaker in haar leven heeft meegemaakt en wat bijzonder om te zien hoe dit haar nu bij deze lastige keuze wéér heeft geholpen.

Eindelijk kan ze haar hart gaan volgen

Voor Angelique is het duidelijk: ze gaat afscheid nemen van het bank- en verzekeringswezen, weg uit de financiële dienstverlening en helemaal haar hart volgen. En ja, dat betekent voor haar nog steeds: mensen helpen. Maar niet langer meer in een omgeving waarbij het klantcontact door de digitalisering steeds minder wordt, en waarbij de werkdruk en de eisen waar je aan moet voldoen steeds hoger worden.

Haar hart gaat uit naar écht contact met mensen, op een dieper en persoonlijker niveau. Hoe dat er precies uit gaat zien is nu niet niet helemaal helder, maar dat gaan we samen in de komende sessies van het loopbaantraject verder vorm geven.

De open sollicitatie gaat Angelique in ieder geval niet verzenden. Resoluut pakte ze aan het eind van de sessie haar brief en scheurde hem in stukken. Een mooi gebaar als bekrachtiging van haar keuze.

Maar wat doe jij?

Herken je iets in het verhaal van Angelique? Moet je een belangrijke beslissing nemen maar weet je niet goed wat je moet kiezen? Zou jij ook graag wat anders willen, maar heb je geen idee wat? Omdat je niet goed weet wat bij je past? Of omdat je bang bent om het oude, vertrouwde los te moeten laten?   

Wees eens eerlijk: hoe kies jij?

Kies je met je hoofd, met je verstand? Ga je ook voor zekerheid en veiligheid en blijf je liever in je veilige, comfortabele omgeving zitten?

Of durf je te luisteren naar je hart? Te vertrouwen op je gevoel? Durf je het oude los te laten omdat je verlangt naar iets nieuws? Iets dat beter bij je past of iets wat je al heel lang diep in je hart zou willen doen?

Vind je het lastig om een goede keuze te maken of een beslissing te nemen?

Ik weet hoe lastig het is om een keuze te maken. Uiteindelijk heb ik zelf na 25 jaar bank- & verzekeringswezen de sprong gewaagd, en heb ik de financiële dienstverlening verlaten om mijn eigen praktijk te beginnen als loopbaancoach.

Waarom zou je geen hulp vragen, net als Angelique doet?

Ik begeleid dagelijks vrouwen (en mannen) met loopbaanvragen, ik help hen met keuzes die ze moeten maken, help hen helder te krijgen welke richting ze op willen in hun werk en hoe ze dat kunnen bereiken, en ik begeleid hen in hun sollicitatieproces.

Spreekt je dit aan, maar ben je benieuwd of, en zo ja, wat ik voor jou kan betekenen? Maak dan eens een afspraak voor een gratis oriënterend gesprek via het contactformulier of mail me even: jeanet@visible-younique.nlNatuurlijk mag je ook direct een afspraak inplannen in mijn agenda op een moment dat het jou uitkomt. Je krijgt toegang tot mijn agenda via deze link.

Wil je liever eerst zelf aan de slag? Vraag dan mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst' aan. Dit e-book helpt je om te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je stappen kunt zetten om te doen wat bij je past. Je kunt het e-book hier aanvragen.

29 augustus 2018, Jeanet Visscher

jeanet foto

Ik ben loopbaancoach voor vrouwen (en mannen) uit de financiële dienstverlening, die hun kwaliteiten en talenten optimaal willen benutten, en werk willen doen dat echt bij ze past, zodat ze weer plezier en voldoening halen uit hun werk en leven.

PS Ik vind de privacy van mijn klanten belangrijk. Alle namen en personen waar ik over schrijf zijn fictief. Voor de situaties en onderwerpen laat ik me inspireren door voorbeelden uit mijn praktijk. 

Anderen lazen ook:

'De waarheid drong ineens keihard tot me door' 

'Help! Wat moet ik kiezen: blijven of weggaan bij de bank?'

  

Wil je GRATIS mijn nieuwe tips en inspiratie ontvangen?

Meld je dan hieronder aan en je ontvangt iedere maand mijn nieuwe tips en inspiratie automatisch in je mailbox.

Deel dit artikel met anderen via:

Ontvang mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst!'

Dit e-book helpt jou te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je weet welke stappen je kunt zetten om te doen wat echt bij jou past!

Meest recente tips

40-ers dilemma: 'is dit het nou? Is dit het leven waarvan ik heb gedroomd?'

40-ers dilemma: 'is dit het nou? Is dit het leven waarvan ik heb gedroomd?'

"Is dit het nou? Is dit het leven waarvan ik heb gedroomd?" Susan zuchtte diep. "Ik heb het gevoel dat ik iets mis, maar wat? Ligt het aan mijn werk? Moet ik iets anders gaan zoeken?" Wanhopig keek ze me aan. Susan is niet de enige, het 'overkomt' veel vrouwen: ineens word je je bewust van je situatie en heb je zo'n moment van bezinning. Je kijkt terug naar wat achter je ligt, en je denkt na over de toekomst: wat wil ik eigenlijk met de rest van mijn leven? Wat is er nog mogelijk voor mij? Dit heeft Susan geholpen antwoord te krijgen op haar vragen:

Lees verder >>

"Mijn werk is niet meer zo leuk als vroeger, wat moet ik doen?"

"Wat stoer zeg!", "Dat je dat durft!" Reacties die Bianca kreeg toen ze haar collega's vertelde dat ze per 1 januari weg gaat bij de bank. De keuze om te gaan maakte ze echter niet zomaar, daar ging een heel proces aan vooraf. Een periode met veel twijfels, angsten en vragen: "wat moet ik doen? Als ik weg ga bij de bank, vind ik dan wel ander werk? En wat past dan echt goed bij mij?" Lees hier hoe Bianca antwoord kreeg op haar vragen. 

Lees verder >>

3 vrouwen die een nieuwe stap in hun loopbaan durven te zetten

3 vrouwen die een nieuwe stap in hun loopbaan durven te zetten

 “Ik heb de baan gekregen!”, “Ik krijg het voorstel nog op papier, maar het lijkt er op dat ik in januari een nieuwe baan heb!” en “Ik heb gisteren mijn baan opgezegd omdat ik per 1 februari ander werk heb”. Deze 3 vrouwen durven een nieuwe stap te maken in hun loopbaan. Lees hier hun weg er naar toe:

Lees verder >>

Is er leven na de bank?

Is er leven na de bank?

De zoveelste reorganisatie....ben ik er dit keer bij? Is er nog wel plek voor mij binnen de bank? Of komt mijn functie nu toch te vervallen? En wat moet ik dan? Wil ik eigenlijk nog wel in deze branche blijven werken? Maar is er dan wel werk voor mij buiten de financiële sector? Vragen die veel mensen bezig houden in een tijd van reorganisaties en bezuinigingen. Het gevolg: veel onrust en onzekerheid bij de werknemers.

Lees verder >>