'Should I stay or should I go?' is de titel van een oude hit uit de jaren '80 maar voor Sandra (38) nog steeds een hele actuele vraag nu ze op haar werk de zoveelste reorganisatie meemaakt. 'Wil ik blijven of is dit hét moment om weg te gaan?' 'Kies ik voor mezelf of kies ik voor financiële zekerheid?' Lees hier wat er gebeurde toen Sandra haar keus maakte.

'Zou dit hét moment zijn om voor mezelf te kiezen?'

3 maanden geleden kwam Sandra bij mij voor haar eerste coachgesprek. Sandra is 38 jaar en werkt als assistent relatiemanager bij een bank. Ze vertelde me dat ze het prima naar haar zin heeft op haar werk, alleen heeft ze net gehoord dat er weer een reorganisatie komt. Hierdoor gaat Sandra’s functie inhoudelijk veranderen en worden de werkzaamheden gecentraliseerd. Dit heeft tot gevolg dat Sandra op een andere locatie komt te werken, waardoor ze veel tijd kwijt is met reizen. 

Hoewel Sandra nog steeds plezier heeft in haar werk, twijfelt ze toch of ze nog wel langer bij de bank wil blijven werken. De reorganisatie geeft Sandra de gelegenheid om er met een ontslagvergoeding uit te stappen als ze dat wil. Ze vraagt zich af: 'is dit niet hét moment om voor mezelf te kiezen en iets anders te gaan doen? Ik heb nu een mooie leeftijd om nog een volgende stap te zetten en een nieuwe richting op te gaan'.

'Maar wat kan ik dan buiten de bank en wie zit er nu op mij te wachten?' 

Toch vindt ze dit heel eng en twijfelt ze of ze deze stap wel durft te nemen. Onzekerheid steekt de kop op: ‘kan ik wel iets buiten de bank?’ ‘Kom ik wel weer aan het werk?’ ‘Wie zit er nu op mij te wachten?’ Allemaal stemmetjes die het voor Sandra moeilijk maken om te kiezen: moet ik blijven of zal ik toch weggaan bij de bank? Omdat Sandra er zelf niet uit kwam en maar bleef twijfelen, besloot ze hulp te zoeken.

Toen Sandra een artikel van mij las waarin ze zich helemaal herkende, maakte ze een afspraak voor een eerste kennismakingsgesprek. Het klikte gelijk en Sandra besloot een loopbaantraject te gaan volgen, waarin duidelijk wordt wat ze precies wil en kan, en wat het beste bij haar past. Door het traject weet ze welke mogelijkheden er voor haar zijn binnen en buiten de bank, welke richting ze op wil en welke stappen daarvoor nodig zijn.

'Ik ben helemaal niet blij dat ik geplaatst ben!'

Inmiddels zijn we ruim 2 maanden verder, en op haar werk zijn er nieuwe ontwikkelingen. In ons coachgesprek vanmorgen vertelde Sandra dat ze net gehoord heeft dat ze geplaatst is in de nieuwe functie. Blij is ze echter helemaal niet! Als ze heel eerlijk is, wil ze helemaal niet mee naar de nieuwe functie en werkplek! Alles in haar verzet zich er tegen. Ze wil zélf keuzes maken en niet afhankelijk zijn van wat anderen bepalen dat ze moet doen.

Sandra moet binnen een week beslissen wat ze doet: mee naar de nieuwe functie of afscheid nemen van de bank. Voor Sandra nog steeds een moeilijke keuze. Hoewel ze in haar hart voelt dat ze weg moet gaan, blijft de onzekerheid aan haar trekken. Alle voor- en nadelen van blijven of weggaan heeft ze voor zichzelf al op papier gezet, maar ze komt er niet uit…..

Eigenlijk is ze boos op alles en ook op zichzelf. Waarom durft ze nu niet gewoon bij de bank weg te gaan en voor zichzelf te kiezen? Waarom blijft ze maar twijfelen? Ze weet dat het vooral het financiële plaatje is dat haar vasthoudt, terwijl ze al lang heeft uitgerekend dat ze het ook makkelijk redden met wat minder inkomen. De hele situatie maakt haar onrustig. Ze slaapt al een tijdje slecht, voelt een knoop in haar maag en druk op haar hoofd.

Tranen van blijdschap en opluchting stromen over haar wangen

Ik voel haar onrust en zie haar keuzestress. Ik weet, dit is het juiste moment om Sandra te helpen met het nemen van een beslissing en het maken van een keuze die voor haar heel goed voelt. In de oefening die we doen wordt het voor Sandra al heel snel duidelijk dat ze niet mee wil naar haar nieuwe functie, maar nu echt gaat kiezen voor zichzelf! 

Wauw, wat is dat een mooi moment: tranen van blijdschap en opluchting stromen over haar wangen. Wat is ze blij en trots dat ze besluit om voor zichzelf te kiezen! Dat het voor haar zó duidelijk is wat ze wil met haar leven!

En wat mooi om te zien wat er daarna met Sandra gebeurt. Die emotie, de lach die doorbreekt op haar gezicht, de opluchting, het lichaam dat zich ontspant. Eindelijk voelt ze rust, de rust waar ze zo naar verlangt! Tegelijk zie ik haar hele houding veranderen: ze straalt een enorme kracht en trots uit! Fier rechtop zit ze op haar stoel als ze zegt: 'ik kies voor mezelf en ik ga weg bij de bank!' Het ontroert mij, ik krijg er kippevel van. Zo mooi om te zien wat met je doet als je echt kiest voor jezelf!

Voor Sandra is de kogel door de kerk. Ze gaat afscheid nemen van de bank en op zoek naar een nieuwe uitdaging. Natuurlijk blijft het spannend voor Sandra wat de toekomst haar gaat brengen. Maar Sandra heeft een belangrijk beslissing genomen en een keuze gemaakt. Ze gaat een nieuwe richting uit. Door haar loopbaantraject heeft ze inmiddels al zoveel duidelijkheid gekregen over wat ze wil, kan en wat het beste bij haar past, dat ze vol vertrouwen het nieuwe jaar in gaat!

Wil jij dit ook?

Herken je iets in het verhaal van Sandra? Sta je zelf ook op een kruispunt en moet je een belangrijke beslissing nemen? Zou jij ook graag wat anders willen maar vind je het lastig om een goede keuze te maken? Omdat je niet goed weet wat bij je past? Of omdat je bang bent dat je dan geen andere baan meer vindt?  

Waarom zou je geen hulp vragen, net als Sandra deed? Ik begeleid dagelijks vrouwen (en mannen) met loopbaanvragen, ik help hen met keuzes die ze moeten maken, met hun sollicitatieproces etc. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden of wat ik voor je kan betekenen? Vraag dan een gratis oriënterend gesprek aan via het contactformulier of mail me even: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

PS Informeer gelijk even naar de mogelijkheden die ik voor je heb, als je een ontwikkelbudget dat je werkgever beschikbaar stelt hiervoor wilt gebruiken!

Liever eerst zelf aan de slag? Mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst' helpt je om te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je stappen kunt zetten om te doen wat bij je past. Je kunt het e-book hier aanvragen.

11 december 2017, Jeanet Visscher

 jeanet foto

Ik ben loopbaancoach voor vrouwen (en mannen) uit de financiële dienstverlening, die hun kwaliteiten en talenten optimaal willen benutten, en werk willen doen dat echt bij ze past, zodat ze weer plezier en voldoening halen uit hun werk en leven.

PS Ik vind de privacy van mijn klanten belangrijk. Alle namen en personen waar ik over schrijf zijn fictief. Voor de situaties en onderwerpen laat ik me inspireren door voorbeelden uit mijn praktijk.

 

Wil je GRATIS mijn nieuwe tips en inspiratie ontvangen?

Meld je dan hieronder aan en je ontvangt iedere maand mijn nieuwe tips en inspiratie automatisch in je mailbox.

Deel dit artikel met anderen via:

Ontvang mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst!'

Dit e-book helpt jou te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je weet welke stappen je kunt zetten om te doen wat echt bij jou past!

Meest recente tips

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

"Je hebt mij op een kruispunt in mijn loopbaan een hele nieuwe route laten vinden, waardoor ik op een geweldige eindbestemming ben uitgekomen" en "Van een stuurloos schip ben ik nu weer de kapitein die aan het roer staat en ga ik een heel mooi, zinvol vervolg geven aan mijn carrière" en "Ik heb een nieuwe baan en kan per 1 januari al beginnen!” Deze 3 vrouwen durven hun hart te volgen. Lees hier hun weg er naar toe.

Lees verder >>

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Zie je er tegenop om na het weekend of je vakantie weer aan het werk te moeten? Tel jij de dagen af en kun je niet wáchten tot je weer weekend of vakantie hebt?  Zou je het liefste de deur achter je dicht trekken, en niet meer terug willen komen? In dit artikel vind je 5 vragen die je helpen weer lekker in je 'werkvel' te komen.

Lees verder >>

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Je hebt het gevoel dat je werk niet meer bij je past. Je mist het plezier, de uitdaging en de voldoening in je werk. Diep van binnen voel je dat er meer in je zit. Je wilt graag werk doen waarin je van betekenis kunt zijn, waar je voldoening uit haalt, waar je passie ligt. Maar wat wil je dan? En hoe pak je dat aan? In het kader van de landelijke Week van de Loopbaan, kun je in de maand september met mij een afspraak maken voor een GRATIS Loopbaangesprek. 

Lees verder >>

"Is dit het nou? Wil ik dit blijven doen tot mijn pensioen?"

"Is dit het? Ik ben inmiddels 45, wil ik zo verder tot mijn pensioen?" verzuchtte Monique. Zo'n moment van bezinning is niet vreemd, het 'overkomt' veel vrouwen. Ineens sta je stil bij je leven. Je kijkt terug naar wat achter je ligt, en je denkt na over wat er nog komen gaat. Hoe zal je toekomst er uit zien? Wat wil je nog graag? Welke mogelijkheden zijn er nog voor jou? In dit artikel lees je hoe Monique de antwoorden op haar vragen heeft gevonden.

Lees verder >>