Jezelf saboteren? Weg met die excuses!

Je wilt een andere richting op met je loopbaan of op zoek naar een nieuwe baan. Misschien wil je iets veranderen in je leven, iets nieuws uitproberen of een belangrijke knoop doorhakken. Je weet dat het niet vanzelf gaat en dat je daar iets voor moet doen. Toch heb je steeds een excuus waardoor het er maar niet van komt. De tijd tikt weg. Je bent jezelf aan het saboteren en kostbare tijd aan het verspillen. Hoe kom je nu in actie?

Veranderen is spannend!

Wij mensen zijn er ontzettend goed in om onszelf te saboteren. Want veranderen of nieuwe dingen doen is eng! We doen er vaak alles aan om maar niet uit onze veilige comfortzone te hoeven komen.

Ik maak het dagelijks mee in mijn werk als coach: veel mensen die ik begeleid willen graag een nieuwe richting op in hun werk en zouden het liefste op zoek gaan naar iets anders. Toch is voor veel mensen de stap om dat ook echt te gaan doen groot, en de drempel hoog.

Vaak hoor ik argumenten als: 'je kunt wel op zoek willen naar ander werk, of heel graag willen veranderen, maar wie zegt dat dat lukt?'. Of: 'wat zullen anderen daar wel niet van denken?' En: 'ik weet nu wat ik heb, maar ik weet niet wat ik er voor terug krijg!'

Angst speelt in veel situaties vaak een grote rol 

Misschien heb jij deze gedachtes ook. Als je heel eerlijk bij jezelf nagaat waarom je steeds weer een excuus bedenkt, of waarom je het steeds maar uitstelt, dan zul je ontdekken dat je in veel gevallen eigenlijk bang bent. Dat gevoel van angst kan voor iedereen weer een andere oorzaak hebben. Ik noem een paar voorbeelden die ik regelmatig hoor in de coachgesprekken die ik met mensen heb.

Je kunt bijvoorbeeld: 

  • bang zijn dat het je niet gaat lukken
  • bang zijn voor de reacties van anderen
  • bang zijn om afgewezen te worden
  • bang zijn dat je een verkeerde keuze maakt
  • bang zijn om te falen etc.

Herken je zo'n angstgevoel?  

Ik wel! En de afgelopen maanden liep ik er zelf keihard tegenaan en merkte ik dat ik iets zat uit te stellen. Iets wat ik al langer wilde doen, maar wat er steeds maar niet van kwam.

Ik merkte namelijk dat in veel van mijn coachtrajecten naast loopbaanvragen, ook vaak andere vragen, thema's of issues een belangrijke rol spelen en er voor zorgen dat je niet meer met plezier en passie je werk kunt doen. Situaties en vragen die niet zo zeer op loopbaanvlak liggen, maar meer op persoonlijk vlak.

Toch stelde ik het steeds weer uit....

Hoewel ik al veel langer mensen begeleid en coach bij zulke persoonlijke thema's (denk bijvoorbeeld aan het vergroten van zelfvertrouwen, het leren grenzen aan te geven, het vinden van een goede balans tussen werk-privé, het verbeteren van communicatie met collega's of leidinggevende etc.), stelde ik het steeds maar uit om op mijn website naast loopbaancoaching ook deze persoonlijke coaching/lifecoaching aan te bieden, en er mee naar ‘buiten’ te gaan.

Elke keer had ik een nieuw excuus

Nu denk je misschien, dat is toch heel simpel Jeanet, dat zet je toch gewoon op je website! Zo simpel als het klinkt, was het voor mij toch niet. Ik merkte dat er steeds iets was dat me tegenhield of me blokkeerde. Elke keer bedacht ik weer een nieuw excuus om het maar niet toe te voegen op mijn site.

Ik neem je even mee in mijn gedachten en gevoelens die de kop opstaken: 

  • 'het loopt nu allemaal heel goed, als ik dit nu ga doen moet ik weer opnieuw beginnen!'
  • 'zitten mensen hier wel op te wachten?'
  • 'ik moet eerst nog weer een vervolg-coachopleiding doen om dat echt goed te kunnen!'
  • 'ik heb net mijn websitetekst klaar, dan moet ik dat wéér aanpassen en daar heb ik helemaal geen tijd voor!'

Waarom zou ik veranderen?

Kortom, allemaal gedachten en overtuigingen die mij er van weerhielden om in actie te komen. Uitstelgedrag noem ik het en ik saboteerde mezelf er mee: 'het loopt toch goed nu? Waarom zou ik dat dan veranderen?' Mijn grote valkuil was gewoon verder te gaan met wat ik al deed. Lekker makkelijk en veilig toch?

Ondertussen bleef het wel aan mij knagen en maakte het me onrustig. Elke keer hoorde ik dat stemmetje in mij dat zei: 'maar je hoort dat er veel mensen zijn die hier tegenaan lopen in hun werk en leven, en je wilt deze mensen toch ook graag helpen? Je kunt toch nog veel meer voor hen betekenen? Waarom laat je ze dat niet weten?'

Ik begon het mezelf bijna kwalijk te nemen: 'waarom doe je nu niks Jeanet? Je weet als coach bij een ander heel goed wat hij/zij moet doen of hoe hij/zij het aan moet pakken. Waarom doe je het nu zelf dan niet?'

Ik wist dat ik dit moest doorbreken om verder te komen.

Door mijn opleidingen, kennis en ervaring wist ik dat er onder mijn gevoelens en gedachten nog iets anders verborgen zat, namelijk ervaringen die ik op eerdere momenten in mijn leven heb gehad of situaties die ik heb meegemaakt, en op basis waarvan ik als kind bepaalde dingen ben gaan denken, of aannames heb gedaan, zoals bijvoorbeeld 'ik ben niet goed genoeg', 'er is niet genoeg' etc.

Zulke oude 'kindconclusies' hebben we allemaal, en hoewel ze niet waar zijn, steken ze soms, ook nu we volwassen zijn, weer de kop op en belemmeren ze ons om te doen wat we graag willen doen of willen veranderen.

Mijn oude 'kindconclusies' staken in deze situatie ineens weer de kop op en zorgden er voor dat ik steeds weer nieuwe excuses had. Gelukkig weet ik als coach hoe je hier mee om kunt gaan en wist ik wat me te doen stond. Door er bewust aan te werken, kon ik deze gedachten stopzetten en doorbreken. Daardoor kwam er ruimte om er anders naar te kijken en anders mee om te gaan. Zo kon ik gaan doen wat ik graag wilde doen, en al zo lang had uitgesteld.

En dat betekende: weg met alle excuses!

Ik merkte aan alles dat er geen enkele reden meer was om het nog langer uit te stellen of nog meer tijd te verspillen! Mijn opleiding 'Dieper Coachen' had ik afgerond, dus ook dat kon ik niet langer meer als excuus gebruiken. Bovendien had ik al gemerkt dat mijn manier van coachen de mensen veel meer gaf en verder bracht dan ze in eerste instantie hadden verwacht. 

'Jij bent veel meer dan alleen loopbaancoach'

Toen zelfs één van mijn klanten tegen me zei dat ik veel meer ben dan alleen loopbaancoach, en me het advies gaf dat ik persoonlijke coaching écht moest vermelden op mijn website omdat mensen er behoefte aan hebben en het ze echt heel veel oplevert, wist ik dat er geen enkele reden meer was om dit nog langer uit te stellen!  

Inmiddels ben ik bezig met de aanpassingen op mijn website, en met dit blog laat ik nu aan jou weten dat je naast loopbaanbegeleiding ook bij mij terecht kunt als je misschien nog niet direct van baan wilt veranderen, maar wel bijvoorbeeld vastloopt in je werk, graag meer zelfvertrouwen wilt hebben, steviger in je schoenen wilt staan, meer balans zoekt tussen werk en privé of gewoon lekkerder in je vel wilt zitten.

Ben je benieuwd wat ik hierin voor jou kan betekenen? Maak dan eens een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek of kijk eens op mijn website: www.visible-younique.nl

Wat is jouw excuus? 

Maar nu jij, hoe zit het met jou? Loop jij jezelf ook te saboteren? Heb je misschien al een tijdje het gevoel dat je vast loopt in je werk, dat je wat anders wilt, of dat je in actie moet komen om iets te veranderen of te verbeteren? Heb jij ook allerlei excuses waardoor je jezelf tegenhoudt en maar niet verder komt? Stel je jezelf gerust met woorden als: ‘het zal wel weer veranderen’ of ‘zo erg is het toch nog niet?’

Wees eens eerlijk: wat is het dat jóu tegenhoudt? Herken je misschien één van de angsten die ik hierboven noemde? Waarmee saboteer jij jezelf? 

Hoeveel tijd wil je nog verspillen? 

En als je dat hebt ontdekt, vraag je dan ook eens af: hoe lang wil je dit nog volhouden? Hoeveel tijd wil je nog verspillen? Wat levert het je op om nog langer te wachten om in actie te komen? Of sterker nog: wat kost het je of wat mis jij, of misschien iemand anders, als je nog langer wacht om jouw droom achterna te gaan of jouw verlangen te vervullen?

Kom in actie!

Wat het in jouw situatie ook is, waar je ook graag mee aan de slag zou willen, wat je ook graag anders ziet, stel het niet langer uit maar doe het. Doorbreek het patroon van uitstellen, zet je negatieve gedachten stop en besluit: 'nu ga ik het doen'.

En zeker, je mag best toegeven en erkennen dat je het spannend vindt en niet weet hoe het zal gaan. Maar durf ook verder te kijken dan je angst. Vertrouw er op dat je méér bent dan je angst. Sterker nog: je bent al goed genoeg, je hebt al genoeg, je mag er zijn, je bent precies goed zoals je bent en mensen zitten ook op jou te wachten!

Vind je het lastig om alleen te doen?

Merk je dat je toch vast loopt bijvoorbeeld in je werk? Wil je graag een volgende stap zetten in je loopbaan? Wil je meer zelfvertrouwen krijgen, steviger in je schoenen staan of een belangrijke keuze maken?

Weet je nog niet precies wat je moet doen of hoe je het moet aanpakken? Heb je nog dat laatste zetje nodig om je twijfel of angst los te laten om daadwerkelijk in actie te komen?

Gratis gesprek

Laat me je erbij helpen en aarzel niet om contact met me op te nemen. Een eerste gesprek is helemaal gratis! Ik denk met je mee, met het doel je direct verder te brengen. Veel mensen zijn daar al voldoende mee geholpen. Anderen kiezen daarna voor verdere begeleiding.

Je kunt een gratis oriënterend gesprek aanvragen via het contactformulier of je kunt direct een afspraak plannen in mijn agenda. Je krijgt toegang tot mijn agenda via deze link.

Toch liever eerst zelf aan de slag?

Vraag dan mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst' aan. Dit e-book helpt je om te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je stappen kunt zetten om te doen wat bij je past. Je kunt het e-book hier aanvragen.

11 september 2019, Jeanet Visscher

jeanet foto

Ik ben loopbaan- & lifecoach voor vrouwen (en mannen) die (weer) met plezier, passie en voldoening willen werken en leven. 

PS Ik vind de privacy van mijn klanten belangrijk. Alle namen en personen waar ik over schrijf zijn fictief. Voor de situaties en onderwerpen laat ik me inspireren door voorbeelden uit mijn praktijk. 

Anderen lazen ook:

'Hoe weet ik of ik dit kan? Ik heb dit nog nooit gedaan!' - laat jij je leiden door angst of verlangen?

'Hoeveel is geluk en werkplezier jou waard?'

 

Deel dit artikel met anderen via:

Meest recente tips

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

"Je hebt mij op een kruispunt in mijn loopbaan een hele nieuwe route laten vinden, waardoor ik op een geweldige eindbestemming ben uitgekomen" en "Van een stuurloos schip ben ik nu weer de kapitein die aan het roer staat en ga ik een heel mooi, zinvol vervolg geven aan mijn carrière" en "Ik heb een nieuwe baan en kan volgende maand al beginnen!” Drie vrouwen die hun hart nu durven te volgen. Lees hier hun weg er naar toe.

Lees verder >>

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Zie je er tegenop om na het weekend of je vakantie weer aan het werk te moeten? Tel jij de dagen af en kun je niet wáchten tot je weer weekend of vakantie hebt?  Zou je het liefste de deur achter je dicht trekken, en niet meer terug willen komen? In dit artikel vind je 5 vragen die je helpen weer lekker in je 'werkvel' te komen.

Lees verder >>

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Je hebt het gevoel dat je werk niet meer bij je past. Je mist het plezier, de uitdaging en de voldoening in je werk. Diep van binnen voel je dat er meer in je zit. Je wilt graag werk doen waarin je van betekenis kunt zijn, waar je voldoening uit haalt, waar je passie ligt. Maar wat wil je dan? En hoe pak je dat aan? In het kader van de landelijke Week van de Loopbaan, kun je in de maand september met mij een afspraak maken voor een GRATIS Loopbaangesprek. 

Lees verder >>

"Is dit het nou? Wil ik dit blijven doen tot mijn pensioen?"

"Is dit het? Ik ben inmiddels 45, wil ik zo verder tot mijn pensioen?" verzuchtte Monique. Zo'n moment van bezinning is niet vreemd, het 'overkomt' veel vrouwen. Ineens sta je stil bij je leven. Je kijkt terug naar wat achter je ligt, en je denkt na over wat er nog komen gaat. Hoe zal je toekomst er uit zien? Wat wil je nog graag? Welke mogelijkheden zijn er nog voor jou? In dit artikel lees je hoe Monique de antwoorden op haar vragen heeft gevonden.

Lees verder >>