MENU

‘Hoeveel is je geluk en werkplezier je waard?’ vraag ik Marjolein. We bespreken haar collage die ze ter voorbereiding op haar 2e coachsessie heeft gemaakt. Eén van de onderdelen uit deze collage is de vraag: ‘wat is je verlangen?’ Ik vraag haar: ‘als je nu eens mocht doen wat je het liefste zou willen doen, wat zou dat dan zijn?’ Marjolein hoeft er niet lang over na te denken....

Ze vertelt precies wat haar verlangen is en wat ze het liefste zou willen doen. We praten er verder over door. ‘Hoe zou je dit verlangen vorm kunnen geven in je huidige omgeving en situatie?’ Marjolein noemt een voorbeeld van een organisatie die al vaak door haar hoofd is gegaan, en waar ze diep in haar hart graag zou willen werken. Ik ben benieuwd wat de reden is dat ze hier nog niets mee heeft gedaan, en vraag haar wat haar belemmert om dit te gaan doen.

En dan komt de aap uit de mouw...

Marjolein wrijft met haar duim langs haar wijsvinger en maakt de bekende vingerbeweging van geld. Het geld, haar salaris, is voor Marjolein de reden dat ze tot nu toe nog steeds op de plek zit waar ze eigenlijk al lang niet meer wil zijn. In haar hart wil ze veel liever een andere kant op, weg uit de bank- & verzekeringswereld waar ze nu al zo lang heeft gewerkt.

Ik stel haar de vraag: ‘hoeveel is je geluk en werkplezier je waard? Wat ben je bereid er voor op te geven?’ Marjolein kijkt me een beetje angstig aan en weet even geen antwoord op deze vraag. Wel zie ik haar worsteling: ik zie dat ze heel graag haar hart zou willen volgen en wil doen wat ze al heel lang zou willen doen. Ik zie ook haar angst, om haar financiële zekerheid los te laten en niet te weten wat ze er voor terug krijgt.

"Ik weet dat het mij niet meer gelukkig maakt"

Toch maakt mijn vraag wat bij haar los. Ze vertrouwt me toe: ‘weet je wat ik dan zo lastig vind? Dan ben ik straks weer terug op mijn werk, en dan ga ik gewoon maar weer verder met waar ik mee bezig was. En dan stel ik mezelf gerust en denk ik: misschien komt er hier intern nog wel een andere vacature vrij. Dan ga ik dáár wel op solliciteren. Terwijl ik gewoon weet dat mij dat óók niet gelukkig maakt. Want elke keer dat ik bij jou ben, wordt het me duidelijk dat ik weg moet uit deze functie en uit deze omgeving’.

"Mijn geluk en mijn werkplezier zijn me meer waard dan het geld dat ik verdien!"

Voor Marjolein is dit besef een omslagpunt. Ze bespreekt  haar wensen en verlangens met haar partner, en samen hebben ze gekeken hoe de financiële situatie er uit ziet wanneer Marjolein wat minder salaris, of helemaal geen salaris, zou hebben. Haar partner steunt haar en staat helemaal achter de keuze die ze zal maken. 

"Ik ben zó trots dat ik voor mezelf heb gekozen, ik voel me vrij en dat geeft me rust!"

Een maand later vertelt Marjolein me dat de kogel door de kerk is: ze heeft haar baan opgezegd en een vaststellingsovereenkomst getekend. ‘Mijn geluk en mijn werkplezier zijn me echt veel meer waard dan het geld dat ik verdien!’ zegt ze met een blij gezicht. ‘En weet je wat? Ik voel me echt zó trots dat ik nu eindelijk de knoop heb doorgehakt en echt voor mezelf heb gekozen! Ik voel me nu vrij, en dat geeft me héél veel rust.’ 

Marjolein heeft na 15 jaar haar ‘gouden kooi’ verlaten

Wauw, wat een dapper besluit heeft Marjolein genomen! Haar geluk en plezier zijn haar veel meer waard dan de zekerheid en vertrouwdheid van de baan bij de bank waar ze al meer dan 15 jaar heeft gewerkt. Ze heeft haar ‘gouden kooi’ verlaten, en daardoor de vleugels en de vrijheid gekregen om te gaan doen wat ze het allerliefste wil gaan doen. In de vervolgsessies die ik met Marjolein heb, kijken we samen hoe ze haar loopbaan vorm wil geven en hoe ze dat het beste aan kan pakken. Geweldig om te zien wat het met haar doet, en hoeveel energie het haar geeft, nu ze haar nieuwe richting heeft gevonden!

Maar wat doe jij?

Herken je jezelf in het verhaal van Marjolein? Voel je ook dat het tijd is voor iets nieuws? Zou je graag een andere richting op willen met je loopbaan? Of moet je misschien ‘gedwongen’ op zoek naar iets anders omdat je functie vervalt?

Wat doe jij dan? Blijf je toch maar zitten in je vertrouwde omgeving? In je ‘gouden kooi’? Vastgeketend aan je ‘gouden kettingen’? 

Blijf je, net als wat Marjolein lang heeft gedaan, maar zitten omdat je een goed salaris hebt? Omdat je denkt dat je dat elders misschien niet zoveel gaat verdienen?

Of durf je je hart te volgen en te kiezen voor je eigen geluk? Wil je de komende jaren weer met plezier en passie je werk doen? Ben je bereid om daar wel wat salaris voor in te leveren, omdat je weet dat geld alleen je ook niet gelukkig maakt?

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? 

Heb je al eens gekeken naar jouw mogelijkheden? Of vind je het best lastig om te bepalen wat je dan zou willen en waar je echt goed in bent?

Waarom zou je geen hulp vragen, net als Marjolein doet. Ik begeleid dagelijks vrouwen (en mannen) met loopbaanvragen, ik help hen helder te krijgen welke richting ze op willen in hun werk en hoe ze dat kunnen bereiken, ik help hen met keuzes maken, en ik begeleid hen in hun sollicitatieproces.

Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?

Vraag dan een gratis oriënterend gesprek aan via het contactformulier of plan een afspraak in, in mijn agenda. Je krijgt toegang tot mijn agenda via deze link.

Tijdens het gesprek maken we even kennis en kun je jouw specifieke situatie of vragen inbrengen. Ik denk met je mee, met het doel je direct verder te helpen. Sommigen zijn daar voldoende mee geholpen. Anderen kiezen daarna voor verdere begeleiding. 

Wil je liever eerst zelf aan de slag?

Vraag dan mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst' aan. Dit e-book helpt je om te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je stappen kunt zetten om te doen wat bij je past. Je kunt het e-book hier aanvragen.

16 oktober 2018, Jeanet Visscher

jeanet foto

Ik ben loopbaancoach voor vrouwen (en mannen) uit de financiële dienstverlening, die hun kwaliteiten en talenten optimaal willen benutten, en werk willen doen dat echt bij ze past, zodat ze weer plezier en voldoening halen uit hun werk en leven.

PS Ik vind de privacy van mijn klanten belangrijk. Alle namen en personen waar ik over schrijf zijn fictief. Voor de situaties en onderwerpen laat ik me inspireren door voorbeelden uit mijn praktijk. 

Anderen lazen ook:

'Kiezen met je hoofd of met je hart?'

'Help! Wat moet ik kiezen: blijven of weggaan bij de bank?'

 

Deel dit artikel met anderen via:

Ontvang mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst!'

Dit e-book helpt jou te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je weet welke stappen je kunt zetten om te doen wat echt bij jou past!

Meest recente tips

"Ik zit niet meer op m'n plek, maar wat wil ik dan en wat past bij mij?"

“Ik ben aan het overleven en ontzettend moe! Mijn energie loopt weg bij alles wat ik doe. Ik heb het gevoel dat ik niet meer op m'n plek zit, maar wat wil ik dan wél en wat past dan wél bij mij?” Een paar maanden geleden ontmoette ik Janneke. In ons kennismakingsgesprek vertrouwde ze me toe dat ze de laatste tijd zo'n ‘verloren’ gevoel had. In dit artikel lees je hoe Janneke hier mee om ging en wat er toen met haar gebeurde.

Lees verder >>

Kadootje, voor jouw persoonlijke groei in deze crisistijd!

Kadootje, voor jouw persoonlijke groei in deze crisistijd!

Wie jarig is trakteert! Visible Younique bestaat 4 jaar. Ondanks de onzekere tijd waarin we nu leven, kijk ik toch vol trots terug op de afgelopen jaren waarin ik al meer dan honderd mensen mocht begeleiden bij hun persoonlijke groei en ontwikkeling, het vinden van een nieuwe richting in hun loopbaan en het krijgen van meer plezier en voldoening in hun werk en leven. Om jou in deze crisistijd te helpen persoonlijk en/of professioneel te blijven groeien, heb ik een leuk kado voor je.

Lees verder >>

15 tips om thuiswerken zo productief en prettig mogelijk te maken

15 tips om thuiswerken zo productief en prettig mogelijk te maken

Normaal gesproken is een dag thuiswerken voor veel mensen fijn. Maar als het een soort van ‘verplicht’ is, voelt dat toch anders. Je mist je collega’s voor extra gezelligheid of motivatie.  En je concentratie wordt door alles flink op de proef gesteld. Toch wil je ook graag dat je zo productief mogelijk bent. Hoe pak je dat thuiswerken nu het beste aan? in dit artikel geef ik je 15 tips om thuiswerken zo productief en prettig mogelijk te maken.

Lees verder >>

Op zoek naar ander werk? 15 manieren om je nieuwe baan te vinden

Op zoek naar ander werk? 15 manieren om je nieuwe baan te vinden

Je wilt op zoek naar een nieuwe baan. Je weet al precies wat je wilt en kunt, en bent klaar om de arbeidsmarkt op te gaan. Maar hoe pak je het aan, en waar vind je nou die leuke baan? In dit artikel geef ik je 15 mogelijkheden die naar jouw nieuwe baan kunnen leiden. 

Lees verder >>