Hoeveel is geluk en werkplezier jou waard?

‘Hoeveel is je geluk en werkplezier je waard?’ vraag ik Marjolein. We bespreken haar collage die ze ter voorbereiding op haar 2e coachsessie heeft gemaakt. Eén van de onderdelen uit deze collage is de vraag: ‘wat is je verlangen?’ Ik vraag haar: ‘als je nu eens mocht doen wat je het liefste zou willen doen, wat zou dat dan zijn?’ Marjolein hoeft er niet lang over na te denken....

Ze vertelt precies wat haar verlangen is en wat ze het liefste zou willen doen. We praten er verder over door. ‘Hoe zou je dit verlangen vorm kunnen geven in je huidige omgeving en situatie?’ Marjolein noemt een voorbeeld van een organisatie die al vaak door haar hoofd is gegaan, en waar ze diep in haar hart graag zou willen werken. Ik ben benieuwd wat de reden is dat ze hier nog niets mee heeft gedaan, en vraag haar wat haar belemmert om dit te gaan doen.

En dan komt de aap uit de mouw...

Marjolein wrijft met haar duim langs haar wijsvinger en maakt de bekende vingerbeweging van geld. Het geld, haar salaris, is voor Marjolein de reden dat ze tot nu toe nog steeds op de plek zit waar ze eigenlijk al lang niet meer wil zijn. In haar hart wil ze veel liever een andere kant op, weg uit de bank- & verzekeringswereld waar ze nu al zo lang heeft gewerkt.

Ik stel haar de vraag: ‘hoeveel is je geluk en werkplezier je waard? Wat ben je bereid er voor op te geven?’ Marjolein kijkt me een beetje angstig aan en weet even geen antwoord op deze vraag. Wel zie ik haar worsteling: ik zie dat ze heel graag haar hart zou willen volgen en wil doen wat ze al heel lang zou willen doen. Ik zie ook haar angst, om haar financiële zekerheid los te laten en niet te weten wat ze er voor terug krijgt.

"Ik weet dat het mij niet meer gelukkig maakt"

Toch maakt mijn vraag wat bij haar los. Ze vertrouwt me toe: ‘weet je wat ik dan zo lastig vind? Dan ben ik straks weer terug op mijn werk, en dan ga ik gewoon maar weer verder met waar ik mee bezig was. En dan stel ik mezelf gerust en denk ik: misschien komt er hier intern nog wel een andere vacature vrij. Dan ga ik dáár wel op solliciteren. Terwijl ik gewoon weet dat mij dat óók niet gelukkig maakt. Want elke keer dat ik bij jou ben, wordt het me duidelijk dat ik weg moet uit deze functie en uit deze omgeving’.

"Mijn geluk en mijn werkplezier zijn me meer waard dan het geld dat ik verdien!"

Voor Marjolein is dit besef een omslagpunt. Ze bespreekt  haar wensen en verlangens met haar partner, en samen hebben ze gekeken hoe de financiële situatie er uit ziet wanneer Marjolein wat minder salaris, of helemaal geen salaris, zou hebben. Haar partner steunt haar en staat helemaal achter de keuze die ze zal maken. 

"Ik ben zó trots dat ik voor mezelf heb gekozen, ik voel me vrij en dat geeft me rust!"

Een maand later vertelt Marjolein me dat de kogel door de kerk is: ze heeft haar baan opgezegd en een vaststellingsovereenkomst getekend. ‘Mijn geluk en mijn werkplezier zijn me echt veel meer waard dan het geld dat ik verdien!’ zegt ze met een blij gezicht. ‘En weet je wat? Ik voel me echt zó trots dat ik nu eindelijk de knoop heb doorgehakt en echt voor mezelf heb gekozen! Ik voel me nu vrij, en dat geeft me héél veel rust.’ 

Marjolein heeft na 15 jaar haar ‘gouden kooi’ verlaten

Wauw, wat een dapper besluit heeft Marjolein genomen! Haar geluk en plezier zijn haar veel meer waard dan de zekerheid en vertrouwdheid van de baan bij de bank waar ze al meer dan 15 jaar heeft gewerkt. Ze heeft haar ‘gouden kooi’ verlaten, en daardoor de vleugels en de vrijheid gekregen om te gaan doen wat ze het allerliefste wil gaan doen. In de vervolgsessies die ik met Marjolein heb, kijken we samen hoe ze haar loopbaan vorm wil geven en hoe ze dat het beste aan kan pakken. Geweldig om te zien wat het met haar doet, en hoeveel energie het haar geeft, nu ze haar nieuwe richting heeft gevonden!

Maar wat doe jij?

Herken je jezelf in het verhaal van Marjolein? Voel je ook dat het tijd is voor iets nieuws? Zou je graag een andere richting op willen met je loopbaan? Of moet je misschien ‘gedwongen’ op zoek naar iets anders omdat je functie vervalt?

Wat doe jij dan? Blijf je toch maar zitten in je vertrouwde omgeving? In je ‘gouden kooi’? Vastgeketend aan je ‘gouden kettingen’? 

Blijf je, net als wat Marjolein lang heeft gedaan, maar zitten omdat je een goed salaris hebt? Omdat je denkt dat je dat elders misschien niet zoveel gaat verdienen?

Of durf je je hart te volgen en te kiezen voor je eigen geluk? Wil je de komende jaren weer met plezier en passie je werk doen? Ben je bereid om daar wel wat salaris voor in te leveren, omdat je weet dat geld alleen je ook niet gelukkig maakt?

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? 

Heb je al eens gekeken naar jouw mogelijkheden? Of vind je het best lastig om te bepalen wat je dan zou willen en waar je echt goed in bent?

Waarom zou je geen hulp vragen, net als Marjolein doet. Ik begeleid dagelijks vrouwen (en mannen) met loopbaanvragen, ik help hen helder te krijgen welke richting ze op willen in hun werk en hoe ze dat kunnen bereiken, ik help hen met keuzes maken, en ik begeleid hen in hun sollicitatieproces.

Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?

Vraag dan een gratis oriënterend gesprek aan via het contactformulier of plan een afspraak in, in mijn agenda. Je krijgt toegang tot mijn agenda via deze link.

Tijdens het gesprek maken we even kennis en kun je jouw specifieke situatie of vragen inbrengen. Ik denk met je mee, met het doel je direct verder te helpen. Sommigen zijn daar voldoende mee geholpen. Anderen kiezen daarna voor verdere begeleiding. 

Wil je liever eerst zelf aan de slag?

Vraag dan mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst' aan. Dit e-book helpt je om te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je stappen kunt zetten om te doen wat bij je past. Je kunt het e-book hier aanvragen.

16 oktober 2018, Jeanet Visscher

jeanet foto

Ik ben loopbaancoach voor vrouwen (en mannen) uit de financiële dienstverlening, die hun kwaliteiten en talenten optimaal willen benutten, en werk willen doen dat echt bij ze past, zodat ze weer plezier en voldoening halen uit hun werk en leven.

PS Ik vind de privacy van mijn klanten belangrijk. Alle namen en personen waar ik over schrijf zijn fictief. Voor de situaties en onderwerpen laat ik me inspireren door voorbeelden uit mijn praktijk. 

Anderen lazen ook:

'Kiezen met je hoofd of met je hart?'

'Help! Wat moet ik kiezen: blijven of weggaan bij de bank?'

 

Deel dit artikel met anderen via:

Ontvang mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst!'

Dit e-book helpt jou te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je weet welke stappen je kunt zetten om te doen wat echt bij jou past!

Meest recente tips

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

"Je hebt mij op een kruispunt in mijn loopbaan een hele nieuwe route laten vinden, waardoor ik op een geweldige eindbestemming ben uitgekomen" en "Van een stuurloos schip ben ik nu weer de kapitein die aan het roer staat en ga ik een heel mooi, zinvol vervolg geven aan mijn carrière" en "Ik heb een nieuwe baan en kan per 1 januari al beginnen!” Deze 3 vrouwen durven hun hart te volgen. Lees hier hun weg er naar toe.

Lees verder >>

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Zie je er tegenop om na het weekend of je vakantie weer aan het werk te moeten? Tel jij de dagen af en kun je niet wáchten tot je weer weekend of vakantie hebt?  Zou je het liefste de deur achter je dicht trekken, en niet meer terug willen komen? In dit artikel vind je 5 vragen die je helpen weer lekker in je 'werkvel' te komen.

Lees verder >>

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Je hebt het gevoel dat je werk niet meer bij je past. Je mist het plezier, de uitdaging en de voldoening in je werk. Diep van binnen voel je dat er meer in je zit. Je wilt graag werk doen waarin je van betekenis kunt zijn, waar je voldoening uit haalt, waar je passie ligt. Maar wat wil je dan? En hoe pak je dat aan? In het kader van de landelijke Week van de Loopbaan, kun je in de maand september met mij een afspraak maken voor een GRATIS Loopbaangesprek. 

Lees verder >>

"Is dit het nou? Wil ik dit blijven doen tot mijn pensioen?"

"Is dit het? Ik ben inmiddels 45, wil ik zo verder tot mijn pensioen?" verzuchtte Monique. Zo'n moment van bezinning is niet vreemd, het 'overkomt' veel vrouwen. Ineens sta je stil bij je leven. Je kijkt terug naar wat achter je ligt, en je denkt na over wat er nog komen gaat. Hoe zal je toekomst er uit zien? Wat wil je nog graag? Welke mogelijkheden zijn er nog voor jou? In dit artikel lees je hoe Monique de antwoorden op haar vragen heeft gevonden.

Lees verder >>