Geluks-top-15: vijftien factoren die jouw werkplezier positief kunnen beïnvloeden (deel 2)

In het artikel van 16 augustus jl. noemde ik acht van de 15 factoren die bepalend zijn voor je werkplezier. In dit artikel deel ik de overige 7 factoren met je die invloed hebben op hoe gelukkig je je voelt op het werk. Ook geef ik een aantal voorbeelden hoe je je werkplezier kunt verhogen.

Heb je de eerste 8 gemist? Lees dan hier welke 8 factoren eveneens van invloed zijn op jouw werkgeluk.

Neem je werk en jezelf nog eens onder de loep, en bepaal hoe jouw werk scoort op deze 7 factoren. Welk cijfer zou je de onderdelen geven op een schaal van 1 - 10?

Geluks-top-15 (factor 9 t/m 15)

Factor 9: het salaris
Als je het idee hebt dat je collega’s meer salaris ontvangen dan jij, terwijl je dezelfde functie hebt en je werk even goed doet, geeft dat in veel gevallen een gevoel van onvrede. Ontevreden zijn over je salaris kan ervoor zorgen dat je minder je best gaat doen, en daardoor niet het beste uit jezelf haalt of van jezelf laat zien. Hoe tevreden ben jij over je salaris?

Factor 10: waardering en feedback
Bijna iedereen vind het fijn om waardering te krijgen voor wat je doet. Naast salaris, is waardering, bijvoorbeeld een compliment, ook een manier van belonen. Daarom is feedback over hoe je je werk doet zo belangrijk, vooral om te weten wat je goed doet en waar je nog kunt bijsturen. Worden jij en jouw werk voldoende gewaardeerd door jezelf en door anderen?

Factor 11: de werkomgeving
Een veilige en plezierige omgeving om in te werken draagt bij aan je arbeidsgeluk. Ervaar jij je werkomgeving als prettig?

Factor 12: je baas of leidinggevende
Heb jij een baas of leidinggevende die je ondersteunt in je werk? Die goed kan leidinggeven, die jou kaders of structuur biedt, die taken toewijst, bezorgt is over het welzijn van zijn medewerkers, luistert naar suggesties van de werkvloer, complimenten geeft en niemand voor trekt? Hoe tevreden ben je over je baas of leidinggevende?

Factor 13: de sfeer op de werkvloer
Het is prettig om te werken in een open sfeer, waar respect is voor elkaar en waar je eerlijk behandeld wordt. Discriminatie, afgunst en jaloezie op de werkvloer zorgen er voor dat je je niet gewaardeerd en erkent voelt in wie jij bent en wat jij waard bent. Hoe is de sfeer op jouw werk?

Factor 14: de reistijd en reisafstand
De afstand die je moet afleggen, of de tijd die je nodig hebt om op je werk te komen, kan invloed hebben op hoe gelukkig je bent in je werk. Elke morgen en avond in de file staan, voor dag en dauw je bed uit moeten om op tijd op je werk te zijn en ’s avonds vaak laat thuis komen, kan zoveel energie kosten, dat je al moe op je werk komt of ’s avonds geen zin en tijd meer hebt voor andere leuke dingen. Hoe tevreden ben jij over je reistijd en de reisafstand?

Factor 15: de kernwaarden van het bedrijf
Veel bedrijven hebben kernwaarden: zaken die belangrijk zijn voor de identiteit van het bedrijf. De houding en het gedrag van de medewerkers worden erdoor bepaald. Ook in uitingen van het bedrijf komen de kernwaarden naar voren. Wanneer deze waarden lijnrecht staan tegenover jouw persoonlijke waarden, is de kans groot dat je je niet echt happy voelt om in zo’n bedrijf te werken. In hoeverre komen de waarden van het bedrijf overeen met jouw persoonlijke waarden*?

*onlangs heb ik een artikel geschreven over ‘Hoe waarden jouw leven kunnen bepalen!’. Je vindt het artikel hier.

Wat vind je belangrijk?

In totaal heb je nu 15 factoren gekregen die bepalen hoe gelukkig je bent op je werk. Waarschijnlijk vind je ze niet alle 15 even belangrijk. Ga daarom deze 7 factoren nog eens langs, en bedenk welke punten meer dan gemiddeld belangrijk voor je zijn. Ook hier weer de vraag: als je op die factoren een onvoldoende hebt gegeven: waar schort het op je werk dan aan?

Wat kun je zelf doen?

Vraag jezelf eens af wat je in de praktijk kunt doen om je 'geluksniveau' op die onderdelen te verhogen. Je hoeft niet gelijk rigoureus te werk te gaan bij deze veranderingen. Ook kleine aanpassingen hebben vaak al een heel verrassend effect!

Heb jij bijvoorbeeld behoefte aan meer waardering of zou je vaker feedback willen ontvangen? Vraag er dan eens om bij je collega’s of je leidinggevende. Ja, ik geef toe, dat kan best spannend zijn. Maar wat heb je te verliezen? Een positieve waardering of feedback geeft je weer nieuwe energie, en als je open durft te staan voor dingen die minder goed zijn, dan kun je die bijsturen en verbeteren. Wie weet zorgt jouw initiatief om te vragen om feedback er wel voor dat andere collega’s dat ook gaan doen. Op die manier kan er veel opener en eerlijker met elkaar gepraat worden, en dat komt de werksfeer op je afdeling ook gelijk ten goede!

Ben jij een tijdje onderweg voor je op je werk bent en reis je met het openbaar vervoer? Kijk dan eens hoe je je reistijd op een nuttige manier kunt invullen. Misschien heb je de mogelijkheid om te werken of je mail alvast te beantwoorden. Je kunt je reistijd ook zien als tijd voor jezelf, waarin je even niets moet, maar bijvoorbeeld een boek kunt lezen of lekker naar je favoriete muziek kunt luisteren. Misschien kun je zelfs studeren in de trein zodat je ’s avonds tijd over hebt om andere dingen te doen.

Kijk ook eens naar de activiteiten die je doet naast je werk. Deze activiteiten hebben invloed op hoe gelukkig je je voelt op je werk. Een goede reden dus om naast je werk te ontspannen, en veel leuke bezigheden en hobby’s te hebben!

Is het tijd om te solliciteren?

Kom je tot de conclusie dat het echt aan je baan ligt en zie je geen mogelijkheid tot verbetering? Dan is het slim om verder te kijken naar een baan die wél bij je past!

Wil je weten welke mogelijkheden er voor jou zijn en welke baan beter aansluit bij jouw wensen? Stuur me dan een email of vraag een gratis gesprek aan. Ik kijk graag met je mee om te bepalen welke stappen je het beste kunt nemen om weer met plezier naar je werk te gaan.

Je mail mag je sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wil je liever telefonisch contact? Bel dan 06-23191898 of vraag hier een gratis gesprek aan. Ik neem dan binnen 24 uur contact met je op.

Wil je eerst zelf aan de slag om te kijken wat je wilt en waar je goed in bent? Vraag dan hier mijn gratis e-book ‘Maak werk van je toekomst’ aan en ontdek in 5 stappen wat echt bij jou past!

 

18-08-2016 Jeanet Visscher

 

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan met anderen via de social media buttons hieronder.

Deze artikelen vind je vast ook interesant:

Geluks-top-15: vijftien factoren die jouw werkplezier positief kunnen beinvloeden

Kan jouw loopbaan wel een boost gebruiken?

 

Deel dit artikel met anderen via:

Ontvang mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst!'

Dit e-book helpt jou te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je weet welke stappen je kunt zetten om te doen wat echt bij jou past!

Meest recente tips

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

"Je hebt mij op een kruispunt in mijn loopbaan een hele nieuwe route laten vinden, waardoor ik op een geweldige eindbestemming ben uitgekomen" en "Van een stuurloos schip ben ik nu weer de kapitein die aan het roer staat en ga ik een heel mooi, zinvol vervolg geven aan mijn carrière" en "Ik heb een nieuwe baan en kan per 1 januari al beginnen!” Deze 3 vrouwen durven hun hart te volgen. Lees hier hun weg er naar toe.

Lees verder >>

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Zie je er tegenop om na het weekend of je vakantie weer aan het werk te moeten? Tel jij de dagen af en kun je niet wáchten tot je weer weekend of vakantie hebt?  Zou je het liefste de deur achter je dicht trekken, en niet meer terug willen komen? In dit artikel vind je 5 vragen die je helpen weer lekker in je 'werkvel' te komen.

Lees verder >>

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Je hebt het gevoel dat je werk niet meer bij je past. Je mist het plezier, de uitdaging en de voldoening in je werk. Diep van binnen voel je dat er meer in je zit. Je wilt graag werk doen waarin je van betekenis kunt zijn, waar je voldoening uit haalt, waar je passie ligt. Maar wat wil je dan? En hoe pak je dat aan? In het kader van de landelijke Week van de Loopbaan, kun je in de maand september met mij een afspraak maken voor een GRATIS Loopbaangesprek. 

Lees verder >>

"Is dit het nou? Wil ik dit blijven doen tot mijn pensioen?"

"Is dit het? Ik ben inmiddels 45, wil ik zo verder tot mijn pensioen?" verzuchtte Monique. Zo'n moment van bezinning is niet vreemd, het 'overkomt' veel vrouwen. Ineens sta je stil bij je leven. Je kijkt terug naar wat achter je ligt, en je denkt na over wat er nog komen gaat. Hoe zal je toekomst er uit zien? Wat wil je nog graag? Welke mogelijkheden zijn er nog voor jou? In dit artikel lees je hoe Monique de antwoorden op haar vragen heeft gevonden.

Lees verder >>