werkplezier keuzes maken levensdoel
5 tips voor een blij en gelukkig leven

Ben jij niet meer gelukkig in je werk? Zit je in een situatie die je veel stress geeft en energie kost? Wil je graag verandering, maar weet je niet wat bij je past of hoe je het aan moet pakken? Blijf je daarom maar zitten waar je nu zit, terwijl je steeds ongelukkiger wordt? In dit artikel geef ik je 5 tips voor een blij en gelukkig leven.

Herken je dit?

De laatste tijd spreek ik veel klanten die in een situatie zitten waar ze niet meer gelukkig zijn. Ze willen graag verandering, maar vinden het lastig om dit voor elkaar te krijgen. Vaak zijn ze niet meer tevreden met hun werk, willen wel wat anders, maar weten niet goed wat.

Anderen moeten een lastige beslissing nemen of zitten in een situatie die veel stress oplevert en energie kost. Toch lukt het ze niet om een keuze te maken, om daadwerkelijk iets te veranderen of om in actie te komen. Het gevolg: ze blijven zitten waar ze nu zitten, terwijl ze steeds ongelukkiger worden.

Zit jij ook in zo'n situatie? Dan is dit artikel speciaal voor jou.

Stel jezelf eens de vraag: 

  • Durf jij voor jezelf te kiezen en te doen wat je graag zou willen doen?
  • Durf je te kiezen voor die leuke baan die je heel graag wilt hebben?
  • Durf je te kiezen voor een opleiding die je jaren geleden al had willen doen?
  • Durf je een coach in de arm te nemen omdat je jezelf graag verder wilt ontwikkelen in je werk of als persoon?

Als jij alle vragen met 'ja' kunt beantwoorden, mag je trots zijn op jezelf. Je durft te luisteren naar je hart en je eigen keuzes te maken!

Maar niet voor iedereen is het zo makkelijk. Misschien ben jij juist helemaal niet gewend om zelf beslissingen te nemen of heb je nooit geleerd om je eigen keuzes te maken. Misschien durf je niet te kiezen, omdat je bang bent dat het verkeerd uitpakt. Of misschien maak je wel een keus, maar laat je die afhangen van wat je partner of je vriendin er van vindt.

Als je doet wat je altijd deed....

Misschien ken je de uitspraak wel: 'als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg'. Met andere woorden: als je steeds maar hetzelfde blijft doen, verandert er niets! Het gevolg van niet durven kiezen of niet in actie komen is dan dat je blijft zitten waar je zit. In het werk waar je het al lang niet meer naar je zin hebt, bij dat bedrijf waar je elke dag met tegenzin naar toe gaat, in die situatie die je zoveel energie kost, in de sleur waarin je jaren geleden terecht bent gekomen.

Hoe langer je wacht om in actie te komen, hoe ontevreden en ongelukkiger je wordt. Je bent sneller op  je teentjes getrapt, je hebt geen zin meer om leuke dingen te gaan doen. Je wordt steeds somberder en je leven ziet er niet echt meer rooskleurig uit.

Wat denk je dat dat voor effect heeft? Op de mensen om jou heen? Op je partner, je kinderen, je collega’s, je vrienden of vriendinnen? Maar bovenal ook op jezelf! Is dit hoe je het je allemaal had voorgesteld? Is dit wat je echt wilt? Is dit de persoon die je graag wilt zijn? 

Hoe zou het zijn als je voor jezelf gaat kiezen?

Hoe zou het zijn als je gaat doen wat je heel graag zou willen doen? Iets wat misschien al heel lang een wens van je is, maar wat je tot nu toe nog niet hebt gedaan. Omdat andere dingen belangrijker waren, omdat je gezin voorrang kreeg, of omdat je er geen geld aan wilde uitgeven. 

Hoe zou het zijn als je energie weer gaat stromen, als je weer met plezier over je werk vertelt omdat je het zo naar je zin hebt? Hoe zou het zijn als je die leuke dingen doet, waardoor je weer straalt en je blij en vrolijk voelt.

Dat zou toch fantastisch zijn?

5 tips op weg naar een blij en gelukkig leven

Ik geef je graag een aantal tips die je helpen om in actie te komen en de eerste stap te zetten. Ga hiervoor rustig zitten op een stoel, sluit je ogen en maak een beeld van de situatie:

  1. Ga eens bij jezelf na: hoe wil ik graag dat mijn leven er uit ziet. Wat is de ideale situatie in mijn werk en mijn leven? Wat zie je jezelf doen? Waar ben je? Wie zijn er nog meer? Hoe voel je je daar?
  1. Kijk dan een hoe de situatie nu is en wat je graag zou willen veranderen? Hoe komt het dat je het nu niet naar je zin hebt op het werk? Wat heeft er voor gezorgd dat je je leven als een sleur ervaart? Wat moet er veranderen om je weer blij en gelukkig te voelen?
  1. Als je dit voor jezelf duidelijk hebt, kijk dan eens welke invloed en mogelijkheden je hebt om hier verandering in te brengen. Moeten er nieuwe afspraken gemaakt worden met mensen om je heen? Kun je taken verdelen? Is er nog een spaarpotje wat je kunt gebruiken om de uitgave of investering te doen die je graag wilt doen? Kun je op een andere manier tijd of geld vrij maken?
  1. Vraag jezelf ook af: kan ik dit in mijn eentje of heb ik nog ergens hulp bij nodig? Neem ik een hulp in de huishouding zodat ik tijd heb om een dag extra te werken of mijn studie te gaan volgen? Vraag ik hulp van een (loopbaan)coach om er achter te komen wat nu echt bij mij past?
  1. Bepaal dan voor jezelf welke kleine stap je als eerste gaat zetten of welke actie je nu als eerste gaat doen. Misschien moet je eerst nog een keuze maken om iets wel of niet te doen voor je weer verder kunt. Ga dan een commitment aan met jezelf zodat je deze stap of actie ook daadwerkelijk gaat doen: schrijf het op, noteer het in je agenda, plan er tijd voor vrij, vertel het tegen je partner of vriendin etc. en kom in actie.

Als je niets doet, weet je zeker dat er niets verandert aan de situatie waarin je nu zit!

Misschien denk je nu je dit leest wel: ja Jeanet, dat zeg je allemaal wel, maar zo makkelijk is het niet. Ik wil best die stap zetten, maar hoe pak ik het dan aan? Ik wil graag op zoek naar een andere baan, maar ik weet niet wat bij mij past. Ik wil graag die opleiding doen, maar hoe zorg ik er voor dat ik daar ook werk in vind? Ik wil heel graag meer tijd besteden aan leuke dingen doen voor mezelf, maar hoe voorkom ik dat thuis niet alles in de soep loopt?

Als je dit denkt, heb je de eerste stap om voor jezelf te kiezen al bijna gemaakt. Je hebt de intentie om je situatie te veranderen. Je weet alleen nog niet goed hoe je dit het beste kunt aanpakken of waar je moet beginnen.

Laat mij je daar dan bij helpen.

Ik bied je een gratis strategiesessie van 30-45 minuten aan. Tijdens zo’n sessie kun je een specifieke vraag of situatie inbrengen. Ik denk met je mee, met het doel je direct verder te helpen. Sommigen zijn daar voldoende mee geholpen. Anderen kiezen daarna voor verdere begeleiding.

Waarom zou je nog langer wachten en niet gelijk de eerste stap zetten?

Als je op het contactformulier aangeeft waar jij tegenaan loopt, neem ik contact met je op en plannen we een datum voor een gratis strategiesessie. Je mag ook zelf een afspraak plannen in mijn agenda en een moment kiezen dat jou goed uitkomt. Je krijgt toegang tot mijn agenda via deze link.

De keuze is aan jou!

22 januari 2018, Jeanet Visscher

 jeanet foto

Ik help je de regie over je eigen leven en loopbaan in handen te nemen, zodat je je kwaliteiten en talenten optimaal kunt inzetten, werk doet dat echt bij je past en weer met plezier, energie en voldoening kunt werken en leven.

PS Alle namen en personen waar ik over schrijf zijn fictief.

Anderen lazen ook:

'Help! wat moet ik kiezen: blijven of weggaan bij de bank?'

'Kiezen voor jezelf, durf jij het?'

Wil je GRATIS mijn nieuwe tips en inspiratie ontvangen?

Meld je dan hieronder aan en je ontvangt iedere maand mijn nieuwe tips en inspiratie automatisch in je mailbox.

Deel dit artikel met anderen via:

Ontvang mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst!'

Dit e-book helpt jou te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je weet welke stappen je kunt zetten om te doen wat echt bij jou past!

Meest recente tips

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

"Je hebt mij op een kruispunt in mijn loopbaan een hele nieuwe route laten vinden, waardoor ik op een geweldige eindbestemming ben uitgekomen" en "Van een stuurloos schip ben ik nu weer de kapitein die aan het roer staat en ga ik een heel mooi, zinvol vervolg geven aan mijn carrière" en "Ik heb een nieuwe baan en kan per 1 januari al beginnen!” Deze 3 vrouwen durven hun hart te volgen. Lees hier hun weg er naar toe.

Lees verder >>

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Zie je er tegenop om na het weekend of je vakantie weer aan het werk te moeten? Tel jij de dagen af en kun je niet wáchten tot je weer weekend of vakantie hebt?  Zou je het liefste de deur achter je dicht trekken, en niet meer terug willen komen? In dit artikel vind je 5 vragen die je helpen weer lekker in je 'werkvel' te komen.

Lees verder >>

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Je hebt het gevoel dat je werk niet meer bij je past. Je mist het plezier, de uitdaging en de voldoening in je werk. Diep van binnen voel je dat er meer in je zit. Je wilt graag werk doen waarin je van betekenis kunt zijn, waar je voldoening uit haalt, waar je passie ligt. Maar wat wil je dan? En hoe pak je dat aan? In het kader van de landelijke Week van de Loopbaan, kun je in de maand september met mij een afspraak maken voor een GRATIS Loopbaangesprek. 

Lees verder >>

"Is dit het nou? Wil ik dit blijven doen tot mijn pensioen?"

"Is dit het? Ik ben inmiddels 45, wil ik zo verder tot mijn pensioen?" verzuchtte Monique. Zo'n moment van bezinning is niet vreemd, het 'overkomt' veel vrouwen. Ineens sta je stil bij je leven. Je kijkt terug naar wat achter je ligt, en je denkt na over wat er nog komen gaat. Hoe zal je toekomst er uit zien? Wat wil je nog graag? Welke mogelijkheden zijn er nog voor jou? In dit artikel lees je hoe Monique de antwoorden op haar vragen heeft gevonden.

Lees verder >>