Kiezen voor jezelf, durf jij het?

Soms wordt je gedwongen om een keuze te maken. Een keuze die je liever niet wilt maken of die je eigenlijk niet durft te maken. Omdat je bang bent voor de gevolgen, omdat je niet weet welke consequenties je keuze heeft of omdat je de gevolgen van je keuze niet kunt overzien.

Toch weet je dat het verstandig is dat je de keuze maakt. Omdat het gewoon beter en gezonder voor je is, of omdat je er gelukkiger van wordt. Je weet dat het, als je de keuze niet maakt, gevolgen zal hebben voor je gezondheid, of voor je werk, of voor de mensen om je heen.

De afgelopen weken stond ik zelf voor zo'n lastige keuze

Sinds een aantal jaren sta ik onder controle bij de huisarts voor mijn bloeddruk: 5 jaar geleden kwamen we er bij toeval achter dat deze te hoog was. Gelukkig is het met medicijnen prima onder controle te houden, maar de laatste jaarlijkse 24-uurs-meting van mijn bloeddruk was helaas wat aan de hoge kant. Van mijn huisarts kreeg ik daarom het advies om een afspraak te maken met een diëtiste voor een zoutbeperkt dieet. Slik....dat was andere koek!

Het was een keuze die veel impact zou hebben

Ik heb de afspraak gemaakt, maar kan je zeggen dat ik niet heel vrolijk werd van wat ik hoorde! De keuze om zoutbeperkt te gaan eten heeft behoorlijk veel impact op wat ik wel en niet (meer) mag eten, en betekent voor mij een heel andere manier van koken en gebruik van producten. Nu is koken niet echt mijn hobby, en ben ik niet iemand die uren in de keuken staat om een maaltijd klaar te maken. Bovendien had ik het gevoel dat ik nu mijn hele leven op een soort van 'crash-dieet' moest, waarbij ik alleen maar verse groenten en ongepaneerd vlees mag eten, geen producten uit pak of blik meer mag gebruiken en geen snacks etc. meer mag hebben.

Ik voelde een enorme weerstand

Allerlei stemmetjes riepen keihard in mijn oor: 'ik wil dit helemaal niet!', 'ik heb helemaal geen tijd om zo lang te staan koken', 'nu moet ik zeker alleen maar gezonde dingen eten en mag ik nooit meer een zak chips, een kroket of drop!' Tussen deze stemmetjes door klonk echter ook een wijze en waarschuwende stem: 'dat is misschien wel zo Jeanet, maar als je deze keuze niet maakt, gaat het ten koste van je gezondheid. En dat wil je ook niet! Doe het nu maar, ook al kun je misschien de consequenties van deze keuze nog niet helemaal overzien.'

Uiteindelijk koos ik voor mijn gezondheid

Ondanks alles heb ik er toch voor gekozen om te doen wat het beste is voor mij en mijn gezondheid: ik ben overgestapt naar een zoutbeperkt dieet. Inmiddels ben ik een week bezig en ik moet zeggen: het is eigenlijk best goed te doen en het smaakt zelfs lekker! Bijkomend voordeel: als ik dan toch gezonder aan het eten ben, val ik hopenlijk ook nog wat kilootjes af. 

Wat kun jij nu met dit verhaal?

Ik vertel je dit, omdat je het misschien herkent: je zit in een situatie waarvan je weet dat het niet gezond is voor jezelf of voor je lichaam. Je weet dat je eigenlijk een keuze moet maken die beter voor je is of waar je gelukkiger van wordt. Toch stel je de keuze uit: je wilt het liever niet, of je durft het eigenlijk niet. Omdat je weerstand voelt.... omdat je het spannend vindt.... omdat je de gevolgen van je keuze niet kunt overzien.....

Misschien heb je op dit moment werk dat je veel stress geeft of veel energie kost

Misschien heb je gehoord dat je functie komt te vervallen, en maak je je zorgen wat je dan verder moet. Misschien heb je het al langer niet meer naar je zin op het werk en zou je graag wat anders willen, maar heb je geen idee wat bij je past. Misschien laat je anderen steeds over je grenzen gaan, durf je geen 'nee' te zeggen, en heb je zoveel werk op je bordje liggen dat je het bijna niet meer trekt, en véél meer werkt dan goed voor je is.

Hoe lang wil je dit volhouden?

Ga je door tot het nog erger wordt? Tot je er bij neer valt? Burn-out raakt? Of misschien een hartinfarct krijgt? Of wordt het nu tijd om voor jezelf te gaan kiezen? Omdat het beter voor je is. Omdat het gezonder voor je is. Omdat het je gelukkiger maakt.

Misschien betekent voor 'jezelf kiezen' in jouw situatie dat je eerder je grenzen moet aangeven of dat je vaker 'nee' moet zeggen. Misschien betekent het dat je op zoek moet naar ander werk of naar een andere omgeving die beter bij je past.

De keuze om te veranderen is vaak spannend!

Ervoor kiezen om iets te veranderen is vaak spannend en moeilijk. Vooral als je de gevolgen van je keuze nog niet kunt overzien. Of wanneer je weerstand voelt, omdat het een keuze is die je diep in je hart helemaal niet wilt maken. Misschien vind je het heel lastig om uit het patroon te komen waarin je nu zit, of vind je het heel eng om (financiële) zekerheden die je nu hebt los te moeten laten.

In één van mijn vorige blogs lees je welke gedachten en excuses ons vaak belemmeren te kiezen, of een volgende stap te zetten, en hoe je hiermee om kunt gaan. Je vindt het blog hier.

Kies jij voor jezelf, je gezondheid en je geluk wanneer dat nodig is?

Ondanks dat het spannend en moeilijk is, wil ik je toch vragen: naar welke stemmetje luister jij? Het stemmetje dat zegt: 'ik durf het niet'', 'ik kan het niet', 'wat moet ik dan'? Of luister je naar de andere stem: 'doe het maar', 'vertrouw op je eigen kracht', 'als je het lastig vindt om alleen te doen, zoek dan iemand die je erbij kan helpen'.

Naar welke stem luister jij?

Kies jij voor jezelf, en kun je in jouw situatie wel wat coaching of begeleiding gebruiken? Ben je bijvoorbeeld benieuwd welke mogelijkheden er voor je zijn in je werk of in je loopbaan? Heb je hulp nodig om beter je grenzen aan te kunnen geven en vaker 'nee' te kunnen zeggen?

Maak dan eens een afspraak voor een gratis oriënterend gesprek, zodat we kunnen kijken hoe ik je hierbij kan helpen, en je een aantal tips kan geven waar je mee aan de slag kunt.  

Wil je liever eerst zelf aan het werk? Mijn gratis e-book ‘Maak werk van je toekomst’ kan je helpen te ontdekken wie je bent, wat je wilt en wat je kunt, zodat je stappen kunt zetten om te gaan doen wat beter bij je past. Je kunt het e-book hier aanvragen.

16-06-2017 Jeanet Visscher

jeanet foto

Ik ben loopbaancoach voor vrouwen die hun kwaliteiten en talenten optimaal willen benutten en werk willen doen dat echt bij ze past, zodat ze weer plezier en voldoening halen uit hun werk en leven

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan met anderen via de social media buttons hieronder.

 

Deel dit artikel met anderen via:

Ontvang mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst!'

Dit e-book helpt jou te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je weet welke stappen je kunt zetten om te doen wat echt bij jou past!

Meest recente tips

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

"Je hebt mij op een kruispunt in mijn loopbaan een hele nieuwe route laten vinden, waardoor ik op een geweldige eindbestemming ben uitgekomen" en "Van een stuurloos schip ben ik nu weer de kapitein die aan het roer staat en ga ik een heel mooi, zinvol vervolg geven aan mijn carrière" en "Ik heb een nieuwe baan en kan per 1 januari al beginnen!” Deze 3 vrouwen durven hun hart te volgen. Lees hier hun weg er naar toe.

Lees verder >>

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Zie je er tegenop om na het weekend of je vakantie weer aan het werk te moeten? Tel jij de dagen af en kun je niet wáchten tot je weer weekend of vakantie hebt?  Zou je het liefste de deur achter je dicht trekken, en niet meer terug willen komen? In dit artikel vind je 5 vragen die je helpen weer lekker in je 'werkvel' te komen.

Lees verder >>

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Je hebt het gevoel dat je werk niet meer bij je past. Je mist het plezier, de uitdaging en de voldoening in je werk. Diep van binnen voel je dat er meer in je zit. Je wilt graag werk doen waarin je van betekenis kunt zijn, waar je voldoening uit haalt, waar je passie ligt. Maar wat wil je dan? En hoe pak je dat aan? In het kader van de landelijke Week van de Loopbaan, kun je in de maand september met mij een afspraak maken voor een GRATIS Loopbaangesprek. 

Lees verder >>

"Is dit het nou? Wil ik dit blijven doen tot mijn pensioen?"

"Is dit het? Ik ben inmiddels 45, wil ik zo verder tot mijn pensioen?" verzuchtte Monique. Zo'n moment van bezinning is niet vreemd, het 'overkomt' veel vrouwen. Ineens sta je stil bij je leven. Je kijkt terug naar wat achter je ligt, en je denkt na over wat er nog komen gaat. Hoe zal je toekomst er uit zien? Wat wil je nog graag? Welke mogelijkheden zijn er nog voor jou? In dit artikel lees je hoe Monique de antwoorden op haar vragen heeft gevonden.

Lees verder >>