belemmerende gedachten arbeidsmarktoriëntatie

“Er is echt een wereld voor me open gegaan" vertrouwt Marian me toe met een grote glimlach op haar gezicht. Krachtig en vol energie loopt ze naar buiten na haar coachsessie. Na ruim 15 jaar in het bank- & verzekeringswezen wilde Marian graag weten: "welke mogelijkheden zijn er buiten de bank voor mij op de arbeidsmarkt?"

Voor Marian was het haar derde coachsessie waarin we de richtingen en beroepen hebben besproken die er voor haar zijn op de arbeidsmarkt. Om dit voor Marian concreet te kunnen maken heb ik haar de eerste twee sessies uitgebreid geïnterviewd en vragen gesteld.   

Stap 1: informatie verzamelen

In het eerste interview hebben we vooral aandacht besteed aan Marians levensverhaal. Wat deed ze als kind het liefst? Wat vond ze leuke vakken op school? Welke werkzaamheden vond ze leuk om te doen? Een mooi interview waarin veel herinneringen naar boven kwamen en waarin zelfs al een rode draad in haar leven te zien was.

In het tweede interview heb ik Marian veel vragen gesteld naar aanleiding van wensberoepen die ze had bedacht. In deze sessie kon Marian even heerlijk ongeremd fantaseren over wat ze graag zou willen doen, zonder zich te laten belemmeren door kennis, ervaring, leeftijd, geld, afstand of plaats waar ze woont. Ook in dit interview kwam heel duidelijk naar voren wat Marian drijft in haar werk en wat voor haar belangrijk is.

Stap 2: kernwoorden bepalen

Aan de hand van deze interviews zijn Marian en ik op zoek gegaan naar kernwoorden. Kernwoorden die niet alleen aangeven wat Marian's interessegebieden zijn, maar ook wat belangrijk voor haar is, waar ze graag een bijdrage aan wil leveren, wat haar drive is en wat haar voldoening geeft. Samen met de kernwoorden die haar wensen weergeven voor haar werkomgeving en arbeidsvoorwaarden, vormen ze Marian's persoonlijke profiel. 

Stap 3: vertaling maken naar beroepen en functies

Daarna volgt een belangrijke stap: we gaan de vertaling maken van deze kernwoorden uit het profiel, naar beroepen en functies die hier helemaal bij passen. Marian kreeg in deze 3e sessie een overzicht van de mogelijkheden die ze zelf had bedacht en die ik voor haar had gevonden.

"Dat vind ik echt heel verrassend, ik zou hier zelf nooit op gekomen zijn!" reageerde ze enthousiast toen ik de beroepen en functies met haar deelde die ik voor haar had bedacht. Toch begrijpt ze precies waarom die heel goed bij haar passen en is ze heel blij met de extra tips die ik haar gaf, en waarmee ze ook uit haar huidige werk nog meer energie kan halen. 

Het persoonlijke profiel

Het profiel wat ontstaat op basis van de kernwoorden is natuurlijk heel persoonlijk en uniek. Marian heeft haar eigen profiel. Als ik dezelfde interviews met jou zou doen, komt daar een heel ander profiel uit. En doe ik dat met jouw collega, dan zal het profiel er wéér anders uitzien, ook al doe je hetzelfde werk. Er is namelijk niemand die hetzelfde levensverhaal heeft als jij, er is niemand die dezelfde combinatie van wensberoepen heeft als jij.

Dat maakt het voor mij als loopbaancoach ook ontzettend mooi en interessant om elke keer opnieuw samen met degene die ik begeleid te kijken naar welk soort werk, welke functies of welke beroepen er passen op basis van zijn/haar persoonlijke profiel.

Verrassende mogelijkheden waar je zelf nooit aan heb gedacht

Marian heeft het al mogen ervaren: vaak gaat er een wereld voor je open en ontdek je mogelijkheden waar je zelf nog nooit aan hebt gedacht! Vooral als je al wat langer na loopt te denken over de volgende stap die je wilt zetten, blijf je vaak in hetzelfde kringetje ronddraaien. Out of the box denken is voor veel mensen erg lastig, waardoor je bepaalde richtingen, beroepen of functies die heel goed passen over het hoofd ziet.

Net als bij Marian gebeurde, merk ik dat veel mensen verrast zijn als ik de mogelijkheden met hen deel die in me opkwamen naar aanleiding van hun persoonlijke profiel. Vaak is die richting of dat beroep/functie nog nooit in hen opgekomen, maar begrijpen ze met mijn motivatie heel goed waarom dit een mogelijk beroep of beroepsrichting is die heel goed bij hen past.

Belemmerende gedachten

Toch steken dan ook belemmerende overtuigingen de kop op. “Ach, dat lukt mij toch niet!”, “daar heb ik helemaal niet genoeg ervaring voor” of “dat is veel te ver van mijn bed show” zijn reacties die ik vaak hoor. Natuurlijk kun je dan de mogelijke richting of beroep laten voor wat het is, maar wat nu als je die belemmerende gedachte eerst eens om zet in een vraag? 

Ik geef je een voorbeeld: je denkt gelijk 'ja maar, ik heb geen ervaring met .......... om dat te gaan doen!' Wat ik vaak zie gebeuren is dat er dan een aanname wordt gedaan, terwijl dat in de praktijk lang niet altijd waar hoeft te zijn. Mijn tip: zet je belemmerende geachte om in een vraag en ga dat eerst onderzoeken. In dit voorbeeld: ga eens na welke ervaring er precies gevraagd wordt voor deze functie. Bedenk dan ook eens welke kwaliteiten jij al hebt die je kunt gebruiken om dit werk goed te kunnen doen.

Stap 4: onderzoek en ontdek

Om een goed beeld te krijgen van een bepaald beroep en bepaalde functie is onderzoek nodig. Vaak denken we dat we wel weten wat een bepaald beroep of functie inhoudt. Maar wie zegt dat dat plaatje wat jij in je hoofd hebt klopt met de werkelijkheid? Wie zegt dat de persoon die jij je voor de geest haalt, omdat hij of zij die functie heeft, klopt met dezelfde functie binnen een ander bedrijf of andere branche?

Door hier onderzoek of research naar te doen, krijg je een goed beeld van wat het werk precies inhoudt. Ik hoor van mijn klanten hoeveel toegevoegde waarde het heeft als ze hier gericht mee aan het werk zijn geweest.

Soms wordt heel duidelijk dat de werkelijkheid een ander beeld geeft dan je in eerste instantie dacht. Soms blijkt dat je hart er helemaal niet sneller van gaat kloppen als je er over leest, of dat de toekomstverwachting van het werk niet echt rooskleurig is. Dan kun je deze mogelijkheid ook met een gerust hart los laten en hoef je er niet meer verder over na te denken.

In andere gevallen wordt het enthousiasme alleen nog maar groter en wordt het steeds duidelijker dat dát de nieuwe functie wordt.

En weet je wat zo mooi is?

Door er zo concreet mee bezig te zijn komt het ook steeds dichterbij, en wordt de stap om er te komen steeds kleiner! 

Marian is inmiddels bezig met haar oriëntatie op de nieuwe mogelijkheden waar ze zelf nog niet eerder aan heeft gedacht. Veel anderen die ik heb begeleid, hebben hun nieuwe richting inmiddels gevonden, en zijn hun hart gaan volgen of hebben weer nieuwe energie gekregen om de volgende stap te zetten in hun werk of loopbaan.

Spreekt jou dit aan en wil jij dit ook?

Dan is mijn Loopbaanworkshop iets voor jou!

Binnenkort starten we met een nieuwe groep. Je gaat 3 dagdelen aan de slag met vragen als ‘waar krijg ik energie van?’, ‘wat vind ik belangrijk in mijn werk?’, ‘wat wil ik precies?’ en ‘welke mogelijkheden zijn er voor mij op de arbeidsmarkt?’ Je ontdekt wat je echt leuk vindt, waar je energie van krijgt en wat goed bij je past. Ook kom je er achter welke rol, functie en werkomgeving het beste bij je passen en welke beroepen en beroepsrichtingen voor jou geschikt zijn.

Aan het eind van het traject weet je welke mogelijkheden er voor jou zijn op de arbeidsmarkt. Ook heb je een concreet zoekprofiel waarin staat hoe jouw volgende functie er uit ziet en heb je een actieplan opgesteld om daar ook daadwerkelijk te komen.

Voor Marian is er een wereld open gegaan nu ze weet welke mogelijkheden er voor haar zijn op de arbeidsmarkt. Met nieuwe energie gaat ze aan de slag nu ze weet wat voor haar belangrijk is in haar werk en op welke manier ze daar invulling aan kan geven.

Wil jij ook weten wat je wilt en welke mogelijkheden er voor jóu zijn?

Meld je dan snel aan. Meer informatie over het loopbaanprogramma en het aanmeldformulier vind je hier.

PS Wil je liever een individueel traject of heb je andere vragen of wensen om met je loopbaan aan de slag te gaan? Vraag dan een gratis gesprek aan via het contactformulier of mail me even: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Natuurlijk mag je ook direct een afspraak voor een gratis kennismaking of oriënterend gesprek inplannen in mijn agenda. Je krijgt toegang tot mijn agenda via deze link.

20 april 2019, Jeanet Visscher

jeanet foto

Ik ben loopbaancoach voor vrouwen (en mannen), die hun kwaliteiten en talenten optimaal willen benutten, en werk willen doen dat echt bij ze past, zodat ze weer plezier, energie en voldoening halen uit hun werk en leven.

PS Ik vind de privacy van mijn klanten belangrijk. Alle namen en personen waar ik over schrijf zijn fictief. Voor de situaties en onderwerpen laat ik me inspireren door voorbeelden uit mijn praktijk. 

Anderen lazen ook: 

'Stuurloos in de golven: welke kant moet ik op met mijn loopbaan?'

'Op wiens toestemming zit jij nog te wachten?'

Wil je GRATIS mijn nieuwe tips en inspiratie ontvangen?

Meld je dan hieronder aan en je ontvangt iedere maand mijn nieuwe tips en inspiratie automatisch in je mailbox.

Deel dit artikel met anderen via:

Meest recente tips

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

"Je hebt mij op een kruispunt in mijn loopbaan een hele nieuwe route laten vinden, waardoor ik op een geweldige eindbestemming ben uitgekomen" en "Van een stuurloos schip ben ik nu weer de kapitein die aan het roer staat en ga ik een heel mooi, zinvol vervolg geven aan mijn carrière" en "Ik heb een nieuwe baan en kan volgende maand al beginnen!” Drie vrouwen die hun hart nu durven te volgen. Lees hier hun weg er naar toe.

Lees verder >>

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Zie je er tegenop om na het weekend of je vakantie weer aan het werk te moeten? Tel jij de dagen af en kun je niet wáchten tot je weer weekend of vakantie hebt?  Zou je het liefste de deur achter je dicht trekken, en niet meer terug willen komen? In dit artikel vind je 5 vragen die je helpen weer lekker in je 'werkvel' te komen.

Lees verder >>

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Je hebt het gevoel dat je werk niet meer bij je past. Je mist het plezier, de uitdaging en de voldoening in je werk. Diep van binnen voel je dat er meer in je zit. Je wilt graag werk doen waarin je van betekenis kunt zijn, waar je voldoening uit haalt, waar je passie ligt. Maar wat wil je dan? En hoe pak je dat aan? In het kader van de landelijke Week van de Loopbaan, kun je in de maand september met mij een afspraak maken voor een GRATIS Loopbaangesprek. 

Lees verder >>

"Is dit het nou? Wil ik dit blijven doen tot mijn pensioen?"

"Is dit het? Ik ben inmiddels 45, wil ik zo verder tot mijn pensioen?" verzuchtte Monique. Zo'n moment van bezinning is niet vreemd, het 'overkomt' veel vrouwen. Ineens sta je stil bij je leven. Je kijkt terug naar wat achter je ligt, en je denkt na over wat er nog komen gaat. Hoe zal je toekomst er uit zien? Wat wil je nog graag? Welke mogelijkheden zijn er nog voor jou? In dit artikel lees je hoe Monique de antwoorden op haar vragen heeft gevonden.

Lees verder >>