Leuk werk trek je aan!

Miranda (40 jaar) wil graag een andere baan, maar loopt al een tijdje twijfelend rond met vragen: "wat past er nu echt bij mij? Wat heb ik een nieuwe werkgever eigenlijk te bieden? Waarom zouden ze mij aannemen en niet iemand die 10 jaar jonger is dan ik? En hoe 'verkoop' ik mezelf dan in een sollicitatiegesprek?" Lees hier hoe Miranda antwoord kreeg op haar vragen.

"Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg!"

Drie maanden geleden kwam Miranda bij mij voor haar eerste coachgesprek. Miranda werkt als assistent accountmanager bij een bank. Ze doet dit werk al jaren, maar ze vindt het de laatste tijd zó onrustig met alle reorganisaties en veranderingen die plaatsvinden. Ze heeft nog werk, maar wie zegt dat zij haar baan houdt? Bovendien wil ze ook wel eens wat anders dan de bankwereld, al heeft ze nog geen idee wat dan het beste bij haar past.

Miranda vertelde me dat ze haar CV inmiddels bijgewerkt heeft, en ook al een beetje rondkijkt naar vacatures op Internet. Ze ziet regelmatig functies voorbij komen die haar aanspreken. Toch vindt ze het best eng om daarop te reageren. Ze weet dat als ze echt wat anders wil, ze moet solliciteren en zichzelf moet ‘verkopen’. En dat laatste is nu net wat haar tegenhoudt. Ze houdt er namelijk helemaal niet van om zichzelf te moeten profileren. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg!

"Waarom zou een werkgever míj aannemen en niet iemand van 10 jaar jonger?"

Bovendien vraag Miranda zich af: "wat heb ik te bieden? Ja, ik heb veel ervaring bij een bank, ik heb de benodigde opleidingen gedaan en blijf me voortdurend bijscholen om bij te blijven in het vak. Maar is dat genoeg? Er zijn zoveel mensen in de financiële dienstverlening die door alle reorganisaties op zoek moeten naar een nieuwe baan. Wie zit er nu op mij te wachten? En waarom zou een werkgever míj aannemen en niet iemand van 10 jaar jonger? Wat maakt mij nou anders dan andere bankmedewerkers?" Allemaal vragen die bij Miranda door het hoofd spoken en die haar onzeker maken. Ze is bijna 41, hoeveel kans maakt ze nog op de arbeidsmarkt?

"Wil ik nog wel in de financiële dienstverlening blijven werken?"

Miranda twijfelt ook of ze nog wel in de financiële dienstverlening wil blijven werken. Steeds weer nieuwe reorganisaties en veranderingen, waarbij het elke keer onzeker is of haar functie wel zal blijven bestaan. Tot nu toe heeft ze het overleefd, maar wie zegt dat ze er bij de volgende ronde niet uit ligt? Zover wil ze het liever niet laten komen, en dat is voor haar nog een extra reden om alvast uit te kijken naar wat anders.

"Hoe kan ik me onderscheiden van anderen?"

Maar ja...dat solliciteren en jezelf verkopen. Of nee, verkopen is het eigenlijk niet vindt ze, maar wel jezelf durven laten zien, jezelf zichtbaar maken. Zodat je niet alleen ópvalt bij potentiële werkgevers, maar ook duidelijk kunt vertellen wie je bent en waar je goed in bent. Dat je weet wat jou uniek maakt en waarin je je onderscheidt van anderen. Miranda merkt dat ze het sowieso al moeilijk vindt om dat goed te verwoorden, laat staan dat ze in een sollicitatiegesprek zichzelf moet presenteren.

"Wat trek ik aan naar een sollicitatiegesprek?"

En dan is er ook nog altijd het dilemma: wat trek je aan naar zo’n gesprek? Ga je strak in pak of is dat weer teveel van het goede? Miranda loopt nu op haar werk vaak in een nette broek met een jasje, maar dat komt eigenlijk omdat haar andere collega’s ook zo gekleed zijn. Ze zou zelf liever wat meer casual en wat stoerder gekleed gaan. Daarin voelt ze zich veel prettiger en dat past ook beter bij haar vindt ze zelf.

Miranda besluit om hulp in te roepen

’s Nachts droomt Miranda er soms over vertelde ze mij. Ze ziet zichzelf dan zitten aan tafel bij een leuk bedrijf: goed gekleed, vol zelfvertrouwen, een krachtige uitstraling. Ze hoort zichzelf praten over haar kwaliteiten, over wat haar zo aanspreekt in het werk dat ze doet, over wat haar drijft en over haar passie. Ze wordt dan met een heel blij gevoel wakker, en ze besluit dat ze er alles aan gaat doen om zich bij haar sollicitatiegesprekken ook zo te voelen. Hier heeft ze echter wel hulp bij nodig, want alleen gaat ze dit niet redden.

Toen ze dit tegen haar collega's vertelde, kreeg ze het advies contact op te nemen met Jeanet Visscher, omdat die haar als loopbaan- & imagocoach hier het beste bij kan begeleiden.

En zo startte Miranda 3 maanden geleden met een loopbaantraject bij Visible Younique

In de gesprekken die Miranda met mij heeft, ontdekt ze wie ze is, wat ze allemaal te bieden heeft en waarin ze zich kan onderscheiden van anderen. Ik help haar ook om te ontdekken wat haar drijfveren, ambities en talenten zijn, en wat voor haar belangrijk is in haar leven en werk. Miranda verwerkt al haar inzichten die ze heeft gekregen door onze gesprekken en door de opdrachten die ze heeft gedaan, in haar eigen verhaal: haar 'personal brand'. Dit document kan ze niet alleen gebruiken als basis voor sollicitatie- of netwerkgesprekken, maar ook voor haar LinkedIn profiel en haar CV of motivatiebrief.

"Wat is er met je aan de hand? Je straalt helemaal!”

Om het plaatje compleet te maken wilde Miranda ook graag een kleur- en een stijladvies van mij. Hierdoor weet ze welke kleuren het beste bij haar passen, niet alleen bij haar uiterlijk, maar ook bij haar innerlijk. Miranda heeft ook geleerd hoe ze er in een iets meer casual outfit, toch zakelijk uit kan zien, en hoe ze het stoere element bijvoorbeeld kan laten terugkomen in haar horloge of in haar schoenen.

Na het advies is Miranda gelijk de stad in gegaan om te shoppen en ze is geslaagd. Ze voelt zich in haar nieuwe outfit helemaal happy vertelde ze me. Dit past echt bij haar! Het geeft haar zelfvertrouwen en maakt dat ze zich krachtig voelt. Dat dit ook zichtbaar is voor anderen, bleek wel toen één van haar collega’s vroeg: “wat is er met je aan de hand? Je straalt helemaal!”

"Het voelt alsof ik mezelf heb herontdekt!"

Miranda vertelde me in ons laatste gesprek dat het voelt alsof ze zichzelf heeft ‘herontdekt’. Ze weet nu wie ze echt is en wat ze te bieden heeft. Ook weet ze nu welke richting ze op wil met haar leven en werk, en wat ze daar voor moet doen. En wat ook belangrijk is voor haar: ze weet dat ze niet onder hoeft te doen voor iemand die 10 jaar jonger is. Sterker nog, ze heeft ontdekt waarin ze zich onderscheidt van anderen en ze weet hoe ze dit ook zichtbaar kan maken.

Leuk werk trek je aan!

Het zelfvertrouwen van Miranda heeft een enorme boost gekregen door haar beslissing het niet allemaal zelf uit te zoeken, maar een coachtraject bij mij te gaan doen. Ze  weet wat ze wil en hoe ze dit kan bereiken. Ook kan ze zich nu goed profileren in bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek. Door het dragen van kleuren en kleding die echt bij haar passen, worden haar verhaal en haar kwaliteiten nog eens bevestigd.

Miranda heeft haar CV inmiddels uitgebreid met haar persoonlijke kwaliteiten. Ook de lay-out en vormgeving heeft ze aangepast, zodat haar CV er veel beter uitspringt en daardoor meer zichtbaar wordt tussen de sollicitatiebrieven en CV’s van anderen.

Miranda ziet de toekomst vol vertrouwen tegemoet! En ik ben er van overtuigd dat ze die leuke baan ook zeker gaat vinden!

Wil jij dit ook?

Herken je iets in het verhaal van Miranda? Denk je er ook wel eens over om wat anders te gaan doen, maar heb je geen idee wat bij je past? Vind je het best lastig om goed over te komen in sollicitatiegesprekken?

Ik begeleid dagelijks vrouwen (en mannen) met vragen zoals Miranda. Dit doe ik door individuele begeleiding & advies op maat, en via inspirerende en leerzame bijeenkomsten in groepsverband. 

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Mail me dan even op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of vraag een gratis oriënterend gesprek aan via het contactformulier

PS Vergeet niet te informeren naar de mogelijkheden die ik voor je heb, als je je ontwikkelbudget, dat o.a. de Rabobank beschikbaar stelt, hiervoor wilt gebruiken!

 

20 maart 2017, Jeanet Visscher

 

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan met anderen via de social media buttons hieronder

Deel dit artikel met anderen via:

Meest recente tips

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

"Je hebt mij op een kruispunt in mijn loopbaan een hele nieuwe route laten vinden, waardoor ik op een geweldige eindbestemming ben uitgekomen" en "Van een stuurloos schip ben ik nu weer de kapitein die aan het roer staat en ga ik een heel mooi, zinvol vervolg geven aan mijn carrière" en "Ik heb een nieuwe baan en kan volgende maand al beginnen!” Drie vrouwen die hun hart nu durven te volgen. Lees hier hun weg er naar toe.

Lees verder >>

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Zie je er tegenop om na het weekend of je vakantie weer aan het werk te moeten? Tel jij de dagen af en kun je niet wáchten tot je weer weekend of vakantie hebt?  Zou je het liefste de deur achter je dicht trekken, en niet meer terug willen komen? In dit artikel vind je 5 vragen die je helpen weer lekker in je 'werkvel' te komen.

Lees verder >>

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Je hebt het gevoel dat je werk niet meer bij je past. Je mist het plezier, de uitdaging en de voldoening in je werk. Diep van binnen voel je dat er meer in je zit. Je wilt graag werk doen waarin je van betekenis kunt zijn, waar je voldoening uit haalt, waar je passie ligt. Maar wat wil je dan? En hoe pak je dat aan? In het kader van de landelijke Week van de Loopbaan, kun je in de maand september met mij een afspraak maken voor een GRATIS Loopbaangesprek. 

Lees verder >>

"Is dit het nou? Wil ik dit blijven doen tot mijn pensioen?"

"Is dit het? Ik ben inmiddels 45, wil ik zo verder tot mijn pensioen?" verzuchtte Monique. Zo'n moment van bezinning is niet vreemd, het 'overkomt' veel vrouwen. Ineens sta je stil bij je leven. Je kijkt terug naar wat achter je ligt, en je denkt na over wat er nog komen gaat. Hoe zal je toekomst er uit zien? Wat wil je nog graag? Welke mogelijkheden zijn er nog voor jou? In dit artikel lees je hoe Monique de antwoorden op haar vragen heeft gevonden.

Lees verder >>