Jij hebt echt lef!

‘Stoer van je!’, ‘jij hebt echt lef!’, ‘knap hoor dat je dat durft!’ Zomaar een paar reacties die ik kreeg van mensen op mijn stap om voor mezelf te beginnen. Reacties die mij aan het denken zetten. Ben ik echt zo stoer? Heb ik echt zoveel lef dat ik deze stap durf te zetten? En die twijfels dan?

Ben ik echt zo stoer? En die twijfels dan?

Ik merk dat ik me eigenlijk helemaal niet zo ‘stoer’ voel. Natuurlijk ben ik trots op deze stap, maar ik heb zeker ook mijn twijfels gehad (en die heb ik echt af en toe nog hoor): kan ik dit allemaal wel? Heb ik wel de kwaliteiten om een ondernemer te zijn? Krijg ik wel klanten en zijn ze geïnteresseerd in wat ik bied. Kan ik hier mijn inkomen uit halen?

De beslissing om het roer om te gooien en voor mezelf te beginnen, heb ik dan ook niet van de ene op de andere dag genomen. Dit is een proces geweest, waarbij stapje voor stapje duidelijk werd voor mij welke richting ik op wilde en hoe ik daar vorm aan kon geven. Op dit pad ben ik ook allerlei obstakels tegen gekomen. Ik noemde al mijn onzekerheid over of ik het wel kan. Wat als het niet lukt? Hoe zal mijn omgeving dan reageren? Heb ik dan gefaald? Deze gedachten hebben mij lang beperkt in wat ik graag wilde doen, en ik maakte mezelf daarmee kleiner dan ik in werkelijkheid was.

Van olifant naar vogel!

In één van de gesprekken die ik een paar jaar geleden had met mijn coach, schetste ze een metafoor van een olifant die aan een klein paaltje vastgebonden zat met een touwtje. De olifant voelde zich vastgeketend en het leek alsof hij geen kant op kon. Toch kon hij zich zo los rukken, hij was veel sterker dan het touw en het paaltje. Ik realiseerde mij door dit beeld dat ik mezelf, net als die olifant, vastlegde aan een paaltje en mij daardoor veel te veel beperkte bij wat ik graag wilde doen.

Door bewust met deze obstakels aan het werk te gaan, en ze stap voor stap weg te nemen, heb ik me niet laten stoppen om mijn droom waar te maken. Door te blijven luisteren naar mijn gevoel en de redenen waarom ik dit wilde doen, kon ik doorzetten en nieuwe wegen inslaan richting mijn doel.

En zo kwam vanzelf het moment dat ik zover was om daadwerkelijk te gaan starten. Het voelde voor mij als een vogel die op de rand van het nest staat, en eindelijk uit mag vliegen, de wijde wereld in. Nu is het ‘echt’ en mag ik laten zien wat ik te bieden heb. Ik mag mezelf nog meer zichtbaar maken, als coach, als ondernemer en als mens. Hoe eng ik dat soms ook nog vind! Dát is lef hebben!

Welke associatie heb jij?

Door de reacties die ik de afgelopen dagen kreeg, merkte ik dat er iets wordt geraakt en ‘getriggerd’ bij mensen. Zit er misschien bij hen zelf een heel diep weggestopt verlangen om ook een stap te maken? Een verlangen om wat anders te gaan doen, een andere keuze te maken, een andere richting uit te gaan met hun leven en hun loopbaan?

Hoe zit dat bij jou? Heb jij dat gevoel ook? Herken jij jezelf in dit verhaal? Voel je je misschien als de olifant die denkt dat hij vastgeketend zit aan een paaltje? Of voel je je meer de vogel die op de rand van het nest staat, en graag de vleugels uit wil slaan, maar durf je de ‘sprong’ in het diepe nog niet te wagen?

Herken je dit gevoel en wil je hier wel eens over sparren of zou je er graag wat hulp bij willen hebben? Neem dan eens contact met mij op om te kijken wat jou tegenhoudt om jouw droom waar te maken en hoe je hiermee aan het werk zou kunnen gaan.

Heb jij dat lef?

Is dat stoer? Zeker! Er is lef voor nodig om naar jezelf en je eigen beperkende gedachten te kijken. Soms moet je zelfs een drempel over om daar hulp bij te vragen. Maar het belangrijkste is dat je daarmee trouw blijft aan jezelf, en luistert naar wat jij het allerliefste zou willen doen!

Liever toch eerst zelf aan de slag? Ik heb een gratis e-book geschreven dat je helpt naar werk dat echt bij je past. Je kunt dit e-book 'Maak werk van je toekomst' hier aanvragen.

 

19-04-2016 - Jeanet Visscher

Deel dit artikel met anderen via:

Ontvang mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst!'

Dit e-book helpt jou te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je weet welke stappen je kunt zetten om te doen wat echt bij jou past!

Meest recente tips

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

"Je hebt mij op een kruispunt in mijn loopbaan een hele nieuwe route laten vinden, waardoor ik op een geweldige eindbestemming ben uitgekomen" en "Van een stuurloos schip ben ik nu weer de kapitein die aan het roer staat en ga ik een heel mooi, zinvol vervolg geven aan mijn carrière" en "Ik heb een nieuwe baan en kan per 1 januari al beginnen!” Deze 3 vrouwen durven hun hart te volgen. Lees hier hun weg er naar toe.

Lees verder >>

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Zie je er tegenop om na het weekend of je vakantie weer aan het werk te moeten? Tel jij de dagen af en kun je niet wáchten tot je weer weekend of vakantie hebt?  Zou je het liefste de deur achter je dicht trekken, en niet meer terug willen komen? In dit artikel vind je 5 vragen die je helpen weer lekker in je 'werkvel' te komen.

Lees verder >>

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Je hebt het gevoel dat je werk niet meer bij je past. Je mist het plezier, de uitdaging en de voldoening in je werk. Diep van binnen voel je dat er meer in je zit. Je wilt graag werk doen waarin je van betekenis kunt zijn, waar je voldoening uit haalt, waar je passie ligt. Maar wat wil je dan? En hoe pak je dat aan? In het kader van de landelijke Week van de Loopbaan, kun je in de maand september met mij een afspraak maken voor een GRATIS Loopbaangesprek. 

Lees verder >>

"Is dit het nou? Wil ik dit blijven doen tot mijn pensioen?"

"Is dit het? Ik ben inmiddels 45, wil ik zo verder tot mijn pensioen?" verzuchtte Monique. Zo'n moment van bezinning is niet vreemd, het 'overkomt' veel vrouwen. Ineens sta je stil bij je leven. Je kijkt terug naar wat achter je ligt, en je denkt na over wat er nog komen gaat. Hoe zal je toekomst er uit zien? Wat wil je nog graag? Welke mogelijkheden zijn er nog voor jou? In dit artikel lees je hoe Monique de antwoorden op haar vragen heeft gevonden.

Lees verder >>