Hoe haal je meer plezier en voldoening uit je werk en je leven?

De vraag 'waarom doe ik wat ik doe?' is een belangrijke vraag, een vraag die raakt aan de essentie van wie je bent en aan het doel van je leven. Het antwoord op deze vraag helpt je om weer plezier en voldoening te kunnen halen uit je werk en je leven. In dit artikel vertel ik je meer. 

“Waarom doe ik wat ik doe?”

Een vraag die vaak aan de orde komt tijdens een coachgesprek. Het is een belangrijke vraag, niet alleen voor mij persoonlijk of als loopbaancoach, maar eigenlijk voor iedereen. Tegelijk is het ook een vraag die niet heel makkelijk en snel te beantwoorden is.

In een loopbaancoachgesprek vraag ik mijn klanten bijvoorbeeld waarom ze het werk doen wat ze nu doen, Ik krijg dan vaak deze antwoorden:

“Bij mij was het echt een bewuste keuze: ik wilde vroeger al graag ...... (vul je beroep in) worden en bij een ........ (vul soort organisatie/bedrijf) werken.”

“Ik ben er eigenlijk gewoon ingerold. Ik heb stage gelopen bij dit bedrijf. Toen ik klaar was werd mij gelijk een baan aangeboden, en nu werk ik er nog steeds.”

“Ik heb eerst in een andere branche gewerkt, maar ik merkte dat dat niet helemaal bij mij paste. Ik zag een vacature voorbij komen voor ........(vul je huidige/laatste functie in) en toen heb ik daar maar op gesolliciteerd.”

“Ik ben onderaan begonnen en werd elke keer gevraagd voor een nieuwe (hogere) functie. Omdat ik me graag verder wilde ontwikkelen, heb ik dat maar gedaan.”

“Ik heb altijd als .....(vul naam beroep in) gewerkt, maar door een reorganisatie kwam die functie te vervallen. In een loopbaantraject ben ik er achter gekomen waar mijn passie ligt, waar ik echt goed in ben en wat ik graag zou willen. Ik heb toen gericht gezocht naar dit werk.”

Werk je met plezier of heb je een 'blèh-gevoel`?

Wanneer we daar verder over doorpraten, valt het me op dat veel mensen niet een bewuste keus hebben gemaakt voor het werk dat ze nu doen. En dat blijkt vaak één van de redenen te zijn waarom ze het na verloop van tijd niet meer naar hun zin hebben op het werk.

Dat gevoel van ‘het niet meer naar je zin hebben op het werk’ uit zich op verschillende manieren: de één heeft ’s morgens een ‘blèh-gevoel' bij het wakker worden en gaat met grote tegenzin naar het werk. Een ander merkt dat het werk zoveel energie kost, dat hij of zij ’s avonds doodmoe thuis komt, en helemaal geen energie meer heeft om nog andere (sociale) activiteiten te doen. Weer een ander leeft van vakantie tot vakantie, of telt de dagen af tot het weer weekend is, want dan kan ze eindelijk weer dingen doen waar ze echt plezier in heeft.

Helaas wordt het niet vanzelf anders of beter....

Ik herken dit 'blèh-gevoel' maar al te goed, ik heb dit zelf namelijk ook ervaren. Er is een periode geweest dat ik me soms naar mijn werk moest ‘slepen’. Ik had het gevoel dat ik me elke keer weer op moest laden om mijn werk goed te blijven doen. Ook heb ik ervaren hoe zwaar dat is, en hoeveel energie het kost om dan toch door te gaan. Ik had namelijk steeds de ijdele hoop dat het op korte termijn wel zou veranderen en beter werd. Maar helaas, dat gebeurde niet....

Misschien herken je deze gevoelens en heb je er ook al een tijdje last van. Misschien heb je al van alles geprobeerd om het te veranderen, of heb je nog steeds de hoop dat het vanzelf beter of anders wordt. Ik moet je helaas teleurstellen....het zal niet vanzelf veranderen. Jíj bent degene die hier wat aan kan doen!

De bal ligt bij jou!

Wil je graag weer met plezier naar je werk en daar energie en voldoening uit halen, dan zul je dus zelf in actie moeten komen. En dat is precies wat ik heb gedaan toen ik het al een tijdje niet meer naar m’n zin had. Door zelf in actie te komen, kon ik veel beter keuzes maken, en die keuzes zorgen er nu voor dat ik met elke dag met plezier aan het werk ben, en ook nog eens heel veel voldoening haal uit wat ik dagelijks doe.

Eén van de dingen die mij hierbij enorm geholpen heeft wil ik graag met je delen.

Toen ik merkte dat ik geen voldoening en plezier meer had in mijn werk, heb ik mezelf afgevraagd hoe dit kwam. Wat mis ik in mijn werk? Welke kwaliteiten of talenten zou ik graag (nog meer) willen inzetten? Welk deel van mezelf wordt onvoldoende gezien of kan ik niet kwijt in mijn huidige werk? Wat is voor mij heel belangrijk, maar is nu geen tijd of ruimte voor?

Door hier bewust bij stil te staan en een eerlijk antwoord op te geven, werd voor mij duidelijk dat de omgeving, de cultuur, de sfeer en de manier waarop met elkaar werd omgegaan binnen het bedrijf, niet meer paste bij wie ik ben en wat ik belangrijk vond. Voor mij was dat een reden om uit te kijken naar iets wat wél bij mij past, en besloot ik niet langer bij dat bedrijf te blijven werken.

Zo haal je weer plezier, energie en voldoening uit je werk:

Ik kwam er achter dat als je echt voldoening wilt halen uit je werk, het heel belangrijk is dat je werk aansluit bij wie je bent en bij wat voor jou belangrijk is. Het moet dus aansluiten bij je waarden en je drijfveren. Daarnaast haal je energie en plezier uit je werk, als je je passie en je talenten en kwaliteiten er in kwijt kunt. Er is echter nog een veel belangrijker aspect dat niet vergeten moet worden, namelijk de vraag: wat maakt het werk voor jou zo belangrijk? Wat is de betekenis die je er aan geeft? Waaróm doe je het?

Deze vragen zijn gelijk de moeilijkste van allemaal, omdat ze gaan over je diepste verlangens, je hoogste doel, je missie. En dan gaat het over zingeving: waarom ben ik hier op aarde? Wat zou ik tot stand willen brengen in mijn leven? Wat staat mij te doen als ik mijn hart en hoofd zou volgen? Het antwoord op deze vragen is datgene wat je doel is in je leven en wat jouw leven tot ‘vervulling’ brengt.

En die antwoorden zitten vaak zó diep weggestopt dat we er heel moeilijk bij kunnen. Toch heb ik ervaren, en ik merk dat ook elke keer weer bij de klanten die ik coach, dat het zoveel duidelijkheid en rust geeft, als je ontdekt wat je doel is met je leven hier op aarde. Het geeft richting aan je leven en aan je handelen. Het helpt je bij het maken van keuzes en je weet waar je je energie op moet richten. Hierdoor kun je ook veel gerichter op zoek gaan naar het soort werk, de cultuur, de organisatie, de omgeving etc. die daar het beste bij passen.

Hoe vind je nu je ‘waarom'?

Vaak heeft je ‘waarom’ te maken met je hoogste waarde: je kernwaarde. Door trouw te blijven aan je waarden, blijf je trouw aan jezelf. In mijn artikel ‘Hoe waarden jouw leven kunnen bepalen’, kun je meer lezen over waarden en hoe waarden van invloed zijn op je werk en leven.

Hoe bepaal je je hoogste waarde?

Onderstaande oefening kan je helpen om je hoogste waarde, je kernwaarde, te bepalen.

Via deze link kom je bij het bijbehorende document met een overzicht van een aantal verschillende waarden. Maak een lijstje met jouw 10 belangrijkste waarden. Als je dit gedaan hebt, kies je uit deze tien waarden de belangrijkste 5 waarden. Hierna kies je uit deze vijf waarden de kernwaarde die voor jou het allerbelangrijkste is.

Ga dan eens bij jezelf na:

-         wat maakt dat deze waarde voor jou zo belangrijk is?

-         welk gevoel geeft deze waarde jou?

-         wat brengt deze waarde een ander?

Als je deze vragen hebt beantwoord, kun je proberen om deze antwoorden te vertalen naar een doel (jouw levensdoel). Je kunt dit doen door bijvoorbeeld deze zin verder aan te vullen: ‘Ik wil graag.................(je doel), zodat............(het resultaat)'.

Sluit je werk nog aan bij jouw 'waarom'?

Als je weet wat je ‘waarom’ is, kun je bepalen of je werk nog wel bij je past. Ga maar eens na in hoeverre je huidige werk aansluit bij jouw ‘waarom’. Kun je je ‘waarom’ vervullen of waarmaken in of met je huidige werk? Zo niet, zijn er mogelijkheden om je huidige werk zo in te vullen dat het wél mogelijk is? Lukt dit ook niet? Dan wordt het tijd om te ontdekken welk soort werkzaamheden, welke functies, welke branches, welke omgeving etc. wél bij je passen, zodat ook jíj weer met plezier naar je werk kunt gaan.

Ik denk graag met je mee!

Ik realiseer me heel goed dat het best lastig kan zijn om je ‘waarom’ te ontdekken of om je waarden te vertalen naar je levensdoel. Of misschien ben je er wel achter gekomen dat je werk hier niet meer bij past, maar vraag je je af wat dan wel?  

Speciaal voor deze vragen (maar natuurlijk ook andere vragen die je hebt mbt tot je loopbaan), bied ik je een gratis inspiratiesessie aan van een half uur (telefonisch of via Skype). Elke maand heb ik plek voor 4 van deze sessies.

Wil je hier graag gebruik van maken? Stuur me even een mailtje: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of vul het contactformulier in. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op.

Wees er wel snel bij, want vol=vol!

PS Wil je toch liever eerst zelf aan de slag? Download dan hier mijn gratis E-book 'Maak werk van je toekomst' en ontdek wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je stappen kunt zetten om te doen wat echt bij jou past!

 11-05-2017 Jeanet Visscher 

jeanet foto

Ik ben loopbaancoach voor vrouwen die hun kwaliteiten en talenten optimaal willen benutten en werk willen doen dat echt bij ze past, zodat ze weer plezier en voldoening halen uit hun werk en leven

 Vond je dit artikel interessant? Deel het dan met anderen via de social media buttons hieronder.

  

Deel dit artikel met anderen via:

Meest recente tips

Weer werken met plezier? Volg dan het Zomer Loopbaantraject!

Weer werken met plezier? Volg dan het Zomer Loopbaantraject!

De zomer is nu echt begonnen! Ik heb daarom een leuk aanbod voor je: het Zomer Loopbaantraject. Een kortlopend traject waarin helder wordt wat jij belangrijk vindt in je werk, waar jouw talenten, drijfveren en interesses liggen, welke banen daar goed bij passen. Je ontdekt jouw kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt, weet wat je wilt en welke acties je kunt doen zodat je na de zomerperiode weer met plezier, passie, energie en voldoening kunt werken en leven! 

Lees verder >>

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

"Je hebt mij op een kruispunt in mijn loopbaan een hele nieuwe route laten vinden, waardoor ik op een geweldige eindbestemming ben uitgekomen" en "Van een stuurloos schip ben ik nu weer de kapitein die aan het roer staat en ga ik een heel mooi, zinvol vervolg geven aan mijn carrière" en "Ik heb een nieuwe baan en kan volgende maand al beginnen!” Drie vrouwen die hun hart nu durven te volgen. Lees hier hun weg er naar toe.

Lees verder >>

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Zie je er tegenop om na het weekend of je vakantie weer aan het werk te moeten? Tel jij de dagen af en kun je niet wáchten tot je weer weekend of vakantie hebt?  Zou je het liefste de deur achter je dicht trekken, en niet meer terug willen komen? In dit artikel vind je 5 vragen die je helpen weer lekker in je 'werkvel' te komen.

Lees verder >>

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Je hebt het gevoel dat je werk niet meer bij je past. Je mist het plezier, de uitdaging en de voldoening in je werk. Diep van binnen voel je dat er meer in je zit. Je wilt graag werk doen waarin je van betekenis kunt zijn, waar je voldoening uit haalt, waar je passie ligt. Maar wat wil je dan? En hoe pak je dat aan? In het kader van de landelijke Week van de Loopbaan, kun je in de maand september met mij een afspraak maken voor een GRATIS Loopbaangesprek. 

Lees verder >>