MENU
loopbaanheroriëntatie
persoonlijke groei

Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget van maximaal € 1.000,- per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Je kunt deze subsidie gebruiken voor het volgen van een (geregistreerde) training, cursus of opleiding, om zo goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. Ook iets voor jou?

Pak zelf de regie over je ontwikkeling en loopbaan

Het STAP-budget komt in de plaats van de scholingsaftrek, waarbij je achteraf geld terugkreeg van de belasting. Met het STAP-budget wil de overheid werkenden en werkzoekenden de mogelijkheid bieden om meer eigen regie te nemen bij het ontwikkelen tijdens je loopbaan. Hierdoor heb je meer kansen om je baan te houden of om een nieuwe baan te vinden.

Hieronder heb ik de belangrijkste onderdelen van de STAP-regeling even kort voor je op een rijtje gezet.

Hoe werkt het?

Als je weet hoe je je verder wilt ontwikkelen, welke richting je op wilt in je werk/loopbaan en welke opleiding je wilt doen, schrijf je je in bij een opleiding die onder de regeling valt. Met het aanmeldingsbewijs doe je vervolgens de aanvraag voor een STAP-budget bij het UWV. Aanvragen kan per persoon 1 keer per jaar. Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag betaald aan de opleider. De aanvragen worden beheerd en uitgevoerd door het UWV.

Welke opleiders en opleidingen kun je kiezen?

Opleidingen moeten aan een aantal eisen voldoen om in aanmerking te komen voor de STAP-regeling. Erkende opleiders krijgen een registratie in het Scholingsregister, dat door DUO wordt beheerd. Na een aanvraag betaalt UWV het STAP-budget als voorschot uit aan de opleider. Later, aan het eind van de opleiding, wordt de subsidie definitief vastgesteld.

Wanneer komt het STAP budget beschikbaar?

Per jaar wordt een bepaald bedrag, verdeeld over verschillende tijdvakken in dat jaar, ter beschikking gesteld.

Welke opleiding, training of cursus heb je nodig?

Om duurzaam inzetbaar te blijven binnen je huidige functie, voorbereid te zijn op de veranderende arbeidsmarkt of een nieuwe richting op te gaan met je loopbaan, is bijscholing of omscholing vaak noodzakelijk. Als je precies weet wat je wilt en wat er voor nodig is, zal het kiezen voor een opleiding of training niet echt moeilijk voor je zijn.

Heb je nog geen idee hoe je je verder wilt ontwikkelen?

Of vraag je je af welke functies of beroepen nog meer goed bij je zouden passen? Welke richting je op zou willen met je loopbaan? Welke mogelijkheden er voor je zijn op de arbeidsmarkt en wat je doen om daar ook te komen?

Dan is het volgen van een Loopbaanoriëntatietraject wellicht iets voor jou!

Een loopbaanoriëntatietraject is zinvol voor jou als je je herkent in één of meerdere vragen hieronder en daar graag antwoord op wilt krijgen:

  • Hoe wil ik mijzelf verder ontwikkelen? Wat zijn passende opleidingen en trainingen hierbij?
  • Wil ik dit werk nog blijven doen en zo niet, wat wil ik dan wel?
  • Waar krijg ik energie van in m'n werk? Hoe kan ik mijn huidige werk zo invullen dat het me meer energie en voldoening geeft?
  • Wat zijn mijn kwaliteiten en wat kan ik nog meer?
  • Wat zijn functies die bij mij passen en waar liggen arbeidsmarktkansen voor mij? Hoe kom ik daar?
  • Wat is mijn toekomstperspectief en waar zou ik naartoe willen werken in mijn loopbaan?
  • Wat heb ik hiervoor nodig (bijvoorbeeld aan opleiding of training) en wat en wie kan me hier nog meer bij helpen?
  • Ik wil graag werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling, hoe pak ik dit aan?

Gratis oriënterend gesprek

Wil jij je verder ontwikkelen in je werk (maar ook als mens), wil je je ambities ontdekken en/of je kansen en mogelijkheden voor de toekomst verkennen? Wil je duurzaam inzetbaar blijven, graag zelf de regie over je loopbaan houden en keuzes maken (ook qua opleiding) die helemaal bij jou passen?

Vraag dan eens een gratis oriënterend gesprek* aan. Ik help je graag!

* Een gratis oriënterend gesprek kun je inplannen in mijn online agenda. Het gesprek duurt ongeveer 45 minuten en doen we online of op mijn kantoor in Zwolle. Tijdens het gesprek kun je jouw specifieke situatie of vragen inbrengen. Ik denk met je mee, met het doel je direct verder te helpen. Veel mensen zijn daar voldoende mee geholpen, anderen kiezen voor verdere begeleiding.


PS Meer inhoudelijke informatie over het STAP-budget vind je op rijksoverheid.nl.

21 februari 2022, Jeanet Visscher

640 x 300 Profielfoto Jeanet 13 09 2019 gekanteld 1

Life- & Loopbaancoach voor vrouwen (en mannen) die met plezier, passie, energie en voldoening willen werken en leven. 

 

Deel dit artikel met anderen via:

Ontvang mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst!'

Dit e-book helpt jou te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je weet welke stappen je kunt zetten om te doen wat echt bij jou past!

Meest recente tips

Aanbieding: 5 plekken voor een GRATIS 1-op-1 strategiegesprek

Aanbieding: 5 plekken voor een GRATIS 1-op-1 strategiegesprek

Het jaar zit er al bijna weer op. Wat vliegt de tijd! Helemaal als je lekker in een flow zit, en werk doet wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Hoe was dat voor jou het afgelopen jaar? Ging je met plezier naar je werk? Kreeg je energie van de dingen waar je mee bezig was en haalde je voldoening uit het werk dat je deed? Of herken je meer dit?

Lees verder >>

Jolanda (45): ''Het geeft me zó veel rust, ik heb spijt dat ik dit niet eerder gedaan heb

Jolanda (45): ''Het geeft me zó veel rust, ik heb spijt dat ik dit niet eerder gedaan heb"

 'Jeanet, er is veel gebeurd na de vorige sessie, ik heb je zó veel te vertellen!' Jolanda keek me aan, een glimlach van oor tot oor: 'ik ben in mijn vakantie helemaal tot rust gekomen en heb eens goed nagedacht wat ik nu echt wil. En tóen voelde ik goed dat ik wil stoppen met het werk dat ik nu doe. Ik vind het echt niet meer leuk en het kost me veel te veel energie'. Lees hier wat er gebeurde toen Jolanda dit hardop durfde uit te spreken en wat haar heeft geholpen om een nieuwe stap te durven zetten.

Lees verder >>

Gratis Loopbaangesprek incl. 'Happy Werkscan' tijdens de Week van de Loopbaan: 12 t/m 17 september 2022

Gratis Loopbaangesprek incl. 'Happy Werkscan' tijdens de Week van de Loopbaan: 12 t/m 17 september 2022

Van 12 t/m 17 september 2022 is het de landelijke Week van de Loopbaan waarin je als werkende, werkzoekende of als werkgever gratis en vrijblijvend een afspraak kunt maken voor een Loopbaangesprek of Loopbaanadvies. Let op: vraag je tijdens De Week van de Loopbaan een gratis gesprek aan, dan ontvang je een "Happy Werkscan" kado!

Lees verder >>

10 signalen dat het tijd is om van baan te veranderen

10 signalen dat het tijd is om van baan te veranderen

"Wat heb ik behoefte aan vakantie zeg! Ik sleep mezelf naar het werk en heb het gevoel dat ik aan het overleven ben. Ik ben moe en mijn energie loopt weg bij alles wat ik doe!” Simone keek me vragend aan: “wat denk jij Jeanet? Moet ik op zoek naar ander werk?" Simone's verhaal is één van de situaties die ik veel tegenkom in mijn coaching. In dit artikel vind je 10 andere signalen die erop kunnen wijzen dat het tijd is om van baan te veranderen.

Lees verder >>