arbeidsmarktoriëntatie
Op zoek naar ander werk? 15 manieren om je nieuwe baan te vinden

Je wilt op zoek naar een nieuwe baan. Je weet al precies wat je wilt en kunt, en bent klaar om de arbeidsmarkt op te gaan. Maar hoe pak je het aan, en waar vind je nou die leuke baan? In dit artikel geef ik je 15 mogelijkheden die naar jouw nieuwe baan kunnen leiden. 

15 manieren om een nieuwe baan te vinden

1. Vacatures via internet

Op internet vind je een keur aan vacaturesites. Bekende grotere site zijn bijvoorbeeld monsterboard.nl, nationalevacaturebank.nlintermediair.nl en jobted.nl. Een aantal sites verzamelen van vacatures van verschillende vacaturesites zoals bijvoorbeeld indeed.nl. Op deze sites kun je je zoekcriteria invullen en krijg je een overzicht van vacatures die hieraan voldoen.

 2. Vacatures in specifieke branches of organisaties

Voor vacatures in een bepaalde branche of bij specifieke organisaties, kun je ook zoeken naar vacaturesites die zich speciaal daar op richten (bijvoorbeeld werkenbijdeoverheid.nl of rabobank.jobs/nl). Als je googlet op de juiste trefwoorden vind je vacaturesites voor de branche of de organisatie waarin jij zoekt.

3. Job-alerts

Op veel vacaturesites kun je een job-alert aanmaken op basis van jouw zoekcritera. Zo word je automatisch elke dag of week automatisch op de hoogte gehouden van nieuwe vacatures die op de site verschijnen. Sommige sites geven je ook de gelegenheid om je CV te plaatsen. Kies dan de voor jou relevante vacaturesites.

4. Website van een bedrijf of organisatie

Heb je een bedrijf of organisatie waar je graag zou willen werken? Check dan regelmatig hun website. Vaak worden daar ook de vacatures geplaatst die er binnen het bedrijf zijn.

5. Vacatures in de krant

Met name in regionale bladen vind je nog regelmatig advertenties die niet op internet te vinden zijn (met name voor functies tot en met MBO-niveau).

6. Via werving en selectiebureaus

Deze bureaus doen voor organisaties en bedrijven de werving en selectie van kandidaten voor vacatures. Zoek relevante bureaus en zorg dat jouw gegevens daar in het bestand komen.

7. Via uitzendbureaus

Veel van de banen via een uitzendbureau worden omgezet naar een vaste(re) baan. De uitzendperiode wordt door bedrijven vaak als proefperiode gebruikt. Schrijf je in bij een paar bureaus (vooral nuttig tot en met MBO-niveau).

8. Via detacheringsbureaus

Deze bureaus nemen mensen in dienst die ze vervolgens uitzenden naar andere organisaties voor tijdelijke projecten. Neem contact op met een paar bureaus en onderzoek of je in hun klantenbestand kunt worden opgenomen.

9. Via LinkedIn

Op LinkedIn plaatsen steeds meer organisaties hun vacatures. Je kunt hier ook weer een zoekopdracht instellen waarmee je automatisch meldingen ontvangt van nieuwe vacatures.

Daarnaast plaatsen mensen zelf ook vaak een bericht op hun tijdlijn bijvoorbeeld dat ze op zoek zijn naar een nieuwe collega of zelf van baan zijn veranderd. Misschien had diegene net de baan of functie waar jij naar op zoek bent en is die vacature nog niet ingevuld!

Ook recruiters maken gebruik van LinkedIn om te kijken of ze geschikte kandidaten kunnen vinden. Zorg dus voor een goed profiel waaruit duidelijk blijkt wie jij bent, wat je zoekt en wat je te bieden hebt.

10. Via Facebook, Twitter, Instagram

Steeds meer vacatures zijn tegenwoordig ook te vinden op deze sociale media. Op Twitter worden dagelijks meer dan 100 nieuwe vacatures geplaatst. Zoek bijvoorbeeld eens op #vacature en kijk wat voor jou interessant is om te volgen. Ook via Facebook en zelfs via Instagram vinden mensen een nieuwe baan. Zorg er dus voor dat je zichtbaar bent en gevonden kunt worden, én dat je profiel op deze social media in orde is.

Wil je jezelf goed profileren in je CV, motivatiebrief en LinkedIn profiel? Vind je het lastig om jezelf goed te presenteren in sollicitatie- of netwerkgesprekken, en wil je weten hoe je dat het beste kunt doen? Dan is sollicitatie-coaching iets voor jou.

Ik help je zodat je voorbereid de arbeidsmarkt op kunt en je profiel staat als een huis. Je voelt je zelfverzekerd op sollicitatie- en netwerkgesprekken en vergroot de kans op de baan die echt bij jou past. Meer weten? Maak een afspraak voor een gratis gesprek of klik hier.

11. Doe een open sollicitatie

Maak een lijstje met voor jou interessante organisaties of bedrijven en benader deze met een korte enthousiaste sollicitatiebrief waarin je aangeeft welke functie je zoekt en wat je daarvoor meebrengt.

Open solliciteren werkt het beste nadat je hebt gesproken met iemand die bij het betreffende bedrijf of organisatie werkt. Kijk bijvoorbeeld eerst of je iemand kent die daar werkt, of neem contact op met een HR medewerker van het bedrijf en vraag of ze daar voor open staan.

Geef in je open sollicitatie duidelijk aan waarom je daar graag wilt werken en maak duidelijk voor welke functie je in aanmerking zou willen komen. Als je het aandurft, kun je ook zelf naar het bedrijf toegaan en je motivatiebrief persoonlijk afleveren en misschien zelfs mondeling toelichten.

12. Schakel je netwerk in

Laat iedereen die je kent (online en offline) weten dat je op zoek bent naar werk en vertel hen wat je precies zoekt. Hoe concreter, hoe beter. Je kunt eventueel een kort CV maken of een overzicht met jouw belangrijkste kennis en vaardigheden wat je naar je contacten mailt, zodat ze weten wat je kunt en wat je wilt.

13. Bezoek (banen)beurzen, carrière-events en seminars

Hier kun je in contact komen met bedrijven die zich presenteren (bijvoorbeeld de Nationale Carrièrebeurs). Je kunt een kort CV meenemen en achterlaten of een visitekaartje maken met je contactgegevens en (eventueel) de functie die je zoekt.

Als je zonder werk zit, kun je ook bijeenkomsten bezoeken die voor en door werkzoekenden georganiseerd worden. Denk bijvoorbeeld aan JobOn (voorheen De Broekriem) die landelijk events organiseert, of aan regionale organisaties zoals ArboPositief bij mij in de buurt van Zwolle. De kans is groot dat er bij jou in de buurt ook zoiets wordt georganiseerd.

14. Ga onderzoek doen en vraag om ‘meewerkstages’

Vraag eens aan mensen die werken in een branche of organisatie waar jij misschien wel zou willen werken, of je een interview met ze mag doen over hun werk. Maak een afspraak en ga op pad met een lijstje vragen waarmee je inzicht krijgt in hun dagelijkse werkzaamheden en hoe het is om daar te werken.

Mocht het klikken en ben je in de gelegenheid om bijvoorbeeld een dag in de week mee te lopen en/of een project voor zo’n organisatie te doen, bied dat dan aan.

15. Maak een Google Alert aan

Als je een specifieke functie zoekt, kun je via Google ook een Google Alert (google.nl/alerts) instellen voor deze zoekterm. Als er dan nieuwe content op internet wordt gezet waarin deze zoekterm voor komt, ontvang je een melding. Wie weet is het een ingang voor jou om zo je nieuwe baan te krijgen!

Bonustip        

Binnenkort komt er nóg een mogelijkheid beschikbaar om een nieuwe baan te vinden, namelijk ‘Google for Jobs’.

Met Google for Jobs wil Google werkzoekenden en werkgevers sneller en eenvoudiger bij elkaar brengen. Zo worden banen getoond die aansluiten bij de wensen van de zoeker. Je eerdere zoekgedrag, je locatie en demografische kenmerken worden meegenomen bij de bepaling van vacatures. Natuurlijk kun je ook zelf filteren op zaken als type contract en branche.

Heb je zelf nog andere tips?

Ik heb er alle vertrouwen in dat je met deze 15 manieren jouw kansen op de arbeidsmarkt en op een hele leuke baan enorm gaat vergroten. Ik ben dan ook heel benieuwd welke van de 15 jij gaat inzetten of misschien al wel gebruikt. 

Heb je zelf nog andere tips of mogelijkheden? Deel ze dan even met me, dan voeg ik ze toe en kunnen er nog veel meer mensen hun voordeel mee doen. 

Wat nu als je wel graag op zoek zou willen naar ander werk, maar eigenlijk nog niet goed weet wat je wilt of wat bij je past?

Misschien denk je er al langer over om op zoek te gaan naar ander werk, maar weet je niet goed wat je dan zou moeten doen. Misschien heb je het gevoel dat je op een kruispunt staat, maar niet zo goed weet welke richting je op wilt met je loopbaan. 

Meld je dan aan voor de Loopbaantraining ‘Ontdek de nieuwe richting in je loopbaan’.

In deze training ontdek je waar je echt blij van wordt, wat je passie is, waar je goed in bent en hoe je dat kunt vertalen naar werk of een baan waar je weer plezier en voldoening uit haalt. 

Je gaat concreet aan de slag om antwoord te krijgen op vragen als ‘waar krijg ik energie van?’, ‘wat vind ik belangrijk in mijn werk?’, ‘wat wil ik precies?’, ‘welke mogelijkheden zijn er voor mij op de arbeidsmarkt?’ en 'hoe kom ik daar?' Door waardevolle opdrachten ontdek je wat je echt leuk vindt, waar je energie van krijgt en waar jij goed in bent. 

Je krijgt een duidelijk beeld van welke rol, functie en werkomgeving het beste bij je passen en welke beroepen en beroepsrichtingen voor jou geschikt zijn. Aan het eind van de training weet je welke mogelijkheden er voor jou zijn op de arbeidsmarkt en wat je moet doen om daar ook daadwerkelijk te komen. 

Meer informatie over de training vind je hier.

Wil je liever individuele begeleiding en ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?

Vraag dan een gratis oriënterend gesprek aan via het contactformulier. Natuurlijk mag je ook gelijk een afspraak voor een gratis gesprek plannen in mijn agenda. Je krijgt toegang tot mijn agenda via deze link. 

Tijdens het gesprek kun je jouw specifieke situatie of vragen inbrengen. Ik denk met je mee, met het doel je direct verder te helpen. Sommigen zijn daar voldoende mee geholpen. Anderen kiezen daarna voor verdere begeleiding. 

11 maart 2020, Jeanet Visscher

jeanet foto

Ik ben loopbaan- & lifecoach voor vrouwen (en mannen), die hun kwaliteiten en talenten optimaal willen benutten, en werk willen doen dat echt bij ze past, zodat ze weer plezier, energie en voldoening halen uit hun werk en leven. Ik begeleid dagelijks mensen die vastlopen in hun werk, mensen met loopbaanvragen, mensen die graag willen weten wat goed bij hen past en welke richting ze op willen in hun werk, wat de mogelijkheden voor hen zijn op de arbeidsmarkt, hoe ze dat kunnen bereiken etc.

PS Ik vind de privacy van mijn klanten belangrijk. Alle namen en personen waar ik over schrijf zijn fictief. Voor de situaties en onderwerpen laat ik me inspireren door voorbeelden uit mijn praktijk. 

Anderen lazen ook:

'Mijn werk is niet meer zo leuk als vroeger, wat moet ik doen?' 

'3 vrouwen die een nieuwe stap in hun loopbaan durven te zetten

 

Wil je GRATIS mijn nieuwe tips en inspiratie ontvangen?

Meld je dan hieronder aan en je ontvangt iedere maand mijn nieuwe tips en inspiratie automatisch in je mailbox.

 
Deel dit artikel met anderen via:

Ontvang mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst!'

Dit e-book helpt jou te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je weet welke stappen je kunt zetten om te doen wat echt bij jou past!

Meest recente tips

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

"Je hebt mij op een kruispunt in mijn loopbaan een hele nieuwe route laten vinden, waardoor ik op een geweldige eindbestemming ben uitgekomen" en "Van een stuurloos schip ben ik nu weer de kapitein die aan het roer staat en ga ik een heel mooi, zinvol vervolg geven aan mijn carrière" en "Ik heb een nieuwe baan en kan per 1 januari al beginnen!” Deze 3 vrouwen durven hun hart te volgen. Lees hier hun weg er naar toe.

Lees verder >>

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Zie je er tegenop om na het weekend of je vakantie weer aan het werk te moeten? Tel jij de dagen af en kun je niet wáchten tot je weer weekend of vakantie hebt?  Zou je het liefste de deur achter je dicht trekken, en niet meer terug willen komen? In dit artikel vind je 5 vragen die je helpen weer lekker in je 'werkvel' te komen.

Lees verder >>

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Je hebt het gevoel dat je werk niet meer bij je past. Je mist het plezier, de uitdaging en de voldoening in je werk. Diep van binnen voel je dat er meer in je zit. Je wilt graag werk doen waarin je van betekenis kunt zijn, waar je voldoening uit haalt, waar je passie ligt. Maar wat wil je dan? En hoe pak je dat aan? In het kader van de landelijke Week van de Loopbaan, kun je in de maand september met mij een afspraak maken voor een GRATIS Loopbaangesprek. 

Lees verder >>

"Is dit het nou? Wil ik dit blijven doen tot mijn pensioen?"

"Is dit het? Ik ben inmiddels 45, wil ik zo verder tot mijn pensioen?" verzuchtte Monique. Zo'n moment van bezinning is niet vreemd, het 'overkomt' veel vrouwen. Ineens sta je stil bij je leven. Je kijkt terug naar wat achter je ligt, en je denkt na over wat er nog komen gaat. Hoe zal je toekomst er uit zien? Wat wil je nog graag? Welke mogelijkheden zijn er nog voor jou? In dit artikel lees je hoe Monique de antwoorden op haar vragen heeft gevonden.

Lees verder >>