Schiet je met hagel of heb je je doel in het vizier?

'Ik wil zo snel mogelijk een andere baan. Ik reageer op veel vacatures, maar toch word ik steeds afgewezen. Wat doe ik verkeerd?' vraag Carolien mij ongerust in ons kennismakingsgesprek. Als we hier verder over doorpraten, wordt het al snel duidelijk wat er aan de hand is: Carolien schiet met hagel en heeft nog geen duidelijk doel in haar vizier!

Herken je één van deze situaties?

Je doet al een tijdje hetzelfde werk. Je had het altijd prima naar je zin, maar de laatste tijd vind je het allemaal niet zo leuk meer als vroeger.

Je werkt al jaren bij hetzelfde bedrijf, ging er met plezier naar toe, maar je hebt nu voor de zoveelste keer te horen gekregen dat jouw functie door een reorganisatie gaat veranderen of zelfs komt te vervallen.

Je hebt al heel wat dienstjaren achter de rug bij je werkgever, maar je krijgt de laatste tijd steeds vaker kritiek en commentaar op je functioneren. Het lijkt wel alsof je niets meer goed doet en of iedereen tegen je is. Je begrijpt er niets van. Je doet steeds harder je best, maar de situatie wordt onhoudbaar. Inmiddels heb je verschillende gesprekken gehad met je leidinggevende, maar het wordt er niet beter op. Uiteindelijk besluit je samen om met een vaststellingsovereenkomst je dienstverband te beëindigen.

Zomaar een paar situaties waar je in terecht kunt komen, en die vaak voor veel onrust en paniek zorgen.

Wat ga je doen als jou dit overkomt?

Ga je lukraak solliciteren op vacatures die voorbij komen en waarvan je denkt dat ze wel ongeveer bij je zullen passen? Wil je zo snel mogelijk een andere baan, omdat je niet in de WW terecht wilt komen?

Ik maak het regelmatig mee dat mensen op deze manier gaan handelen als ze dit overkomt. Net als Carolien.

En eerlijk gezegd begrijp ik hen ook als ze zeggen: 'ik wil niet zonder werk komen te zitten! Wat zullen mensen dan wel niet van me denken, en hoe moet het dan verder?'

Niemand wil graag zijn of haar zekerheid, structuur en soms zelf identiteit verliezen!

Toch gaat het me aan het hart, als ik ze zie worstelen en als ze dan, net als Carolien, bij mij komen met de vraag: ‘hoe kan het dat ik steeds een afwijzing krijg of zelfs niet eens wordt uitgenodigd?’ Vaak geven ze de CV of de motivatiebrief de schuld. Die zullen wel niet goed genoeg zijn, want naar eigen zeggen voldoen ze toch echt wel aan de gevraagde eisen van de vacature.

In veel gevallen verbaast het me echter niet dat ze een afwijzing krijgen of niet uitgenodigd worden. Als ik hen namelijk vraag ‘wat zoek je precies?’ krijg ik meestal als antwoord dat ze eigenlijk helemaal niet goed weten waar ze concreet naar op zoek zijn.

En dáár gaat het vaak mis!

Want lukraak solliciteren op vacatures die ‘wel iets hebben waar je goed in bent en wat wel ongeveer past’, is in mijn ogen hetzelfde als met hagel schieten op één of ander dier dat je wilt vangen. Als je maar genoeg hagel verschiet, is er vast wel een keer eentje raak!

Maar helaas, zo werkt het in de praktijk niet.

Vraag je daarom eens af: hoeveel hagel wil je verspillen voordat je eindelijk raak schiet? Ofwel: hoeveel sollicitaties wil je de deur uit doen, voordat je eindelijk een keer geen afwijzing ontvangt? Hoeveel teleurstelling en frustratie wil je meemaken, voordat je helemaal aan jezelf begint te twijfelen?

Het kan ook anders!

Waarom zou je zoveel moeite en tijd verspillen door met hagel te schieten, als je ook de mogelijkheid heb om heel gericht je doel in het vizier te krijgen en met scherp te kunnen schieten? Waarom zou je lukraak op allerlei vacatures reageren, als je ook heel gericht kunt zoeken naar werk dat helemaal bij je past?

Want ja, gericht zoeken naar vacatures die echt bij je passen is mogelijk, ook voor jou! Het enige wat je daarvoor moet doen is duidelijk weten wat je wilt en waar je naar op zoek bent.

Dat vraagt om een investering

Zoek voordat je begint te solliciteren goed uit wat bij je past. Daarvoor zul je moeten investeren. Investeren in tijd en energie. Investeren in geld, in een loopbaancoach of in een traject. Maar bovenal investeren in jezelf!

Als jij namelijk de tijd neemt, er energie in steekt, om er achter te komen wat je precies wilt, waar jouw kwaliteiten liggen en wat voor jou belangrijk is in je werk, dan wordt het zoeken naar een geschikte vacature veel gemakkelijker, en kun je je richten op werk dat echt bij je past!

Jouw zoektocht naar een nieuwe baan is dan geen schieten meer met hagel, in de hoop op een ‘lucky shot’. Integendeel, je hebt duidelijk je doel in het vizier en gaat gericht op zoek naar een functie die helemaal aansluit bij jouw kwaliteiten, interesses en mogelijkheden.

Wat denk je dat dat voor gevolgen heeft voor jouw kansen op een nieuwe baan?

Hulp nodig om je vizier goed te kunnen richten?

Vind je het nou nog best lastig om scherp te krijgen wat het beste bij je past? Een loopbaancoachtraject helpt je antwoord te krijgen op jouw vragen en levert je het volgende op:

  • je ontdekt wie je bent, waar je echt blij van wordt en waar je energie van krijgt
  • je ontdekt wat jouw passie is en wat jouw unieke kwaliteiten en talenten zijn
  • je krijgt een helder beeld welk soort functies, beroepen, beroepsrichtingen en werkomgeving helemaal bij je passen
  • je weet welke mogelijkheden er voor je zijn op de arbeidsmarkt
  • je durft krachtige, zelfbewuste keuzes te maken in je werk en in je loopbaan (ook voor de toekomst)
  • je weet welke acties en stappen je concreet moet zetten om hier ook daadwerkelijk te  komen
  • je ontdekt wat je (misschien) nog tegenhoudt om deze stappen te zetten en hoe je deze belemmeringen weg kunt nemen.

Ben je benieuwd wat ik voor je kan betekenen en hoe ik je hierbij kan helpen?

Vraag dan een vrijblijvend en gratis gesprek* aanVia mijn online agenda kun je je gratis gesprek zelf inplannen op een beschikbare datum en een tijdstip dat jou het beste uitkomt. Mijn begeleiding is altijd maatwerk en sluit aan bij jouw situatie en wensen. Ik denk graag met je mee en vertel je graag meer in ons gratis gesprek

Liever eerst zelf zelf aan de slag?

Dan kun je ook mijn gratis e-book ‘Maak werk van je toekomst’ aanvragen. Dit e-book helpt je te ontdekken wie je bent, wat je wilt en wat je kunt, zodat je stappen kunt zetten om te gaan doen wat bij je past.

jeanet foto

Life- & Loopbaancoach voor vrouwelijke professionals die weer plezier, passie, energie en voldoening willen halen uit hun werk & leven.

PS Ik vind de privacy van mijn klanten belangrijk. Alle namen en personen waar ik over schrijf zijn fictief. Voor de situaties en onderwerpen laat ik me inspireren door voorbeelden uit mijn praktijk. 

 

Wil je GRATIS mijn nieuwe tips en inspiratie ontvangen?

Meld je dan hieronder aan en je ontvangt iedere maand mijn nieuwe tips en inspiratie automatisch in je mailbox.

 
Deel dit artikel met anderen via:

Ontvang mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst!'

Dit e-book helpt jou te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je weet welke stappen je kunt zetten om te doen wat echt bij jou past!

Meest recente tips

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

"Je hebt mij op een kruispunt in mijn loopbaan een hele nieuwe route laten vinden, waardoor ik op een geweldige eindbestemming ben uitgekomen" en "Van een stuurloos schip ben ik nu weer de kapitein die aan het roer staat en ga ik een heel mooi, zinvol vervolg geven aan mijn carrière" en "Ik heb een nieuwe baan en kan per 1 januari al beginnen!” Deze 3 vrouwen durven hun hart te volgen. Lees hier hun weg er naar toe.

Lees verder >>

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Zie je er tegenop om na het weekend of je vakantie weer aan het werk te moeten? Tel jij de dagen af en kun je niet wáchten tot je weer weekend of vakantie hebt?  Zou je het liefste de deur achter je dicht trekken, en niet meer terug willen komen? In dit artikel vind je 5 vragen die je helpen weer lekker in je 'werkvel' te komen.

Lees verder >>

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Gratis Loopbaangesprek ihkv de Week van de Loopbaan 2023

Je hebt het gevoel dat je werk niet meer bij je past. Je mist het plezier, de uitdaging en de voldoening in je werk. Diep van binnen voel je dat er meer in je zit. Je wilt graag werk doen waarin je van betekenis kunt zijn, waar je voldoening uit haalt, waar je passie ligt. Maar wat wil je dan? En hoe pak je dat aan? In het kader van de landelijke Week van de Loopbaan, kun je in de maand september met mij een afspraak maken voor een GRATIS Loopbaangesprek. 

Lees verder >>

"Is dit het nou? Wil ik dit blijven doen tot mijn pensioen?"

"Is dit het? Ik ben inmiddels 45, wil ik zo verder tot mijn pensioen?" verzuchtte Monique. Zo'n moment van bezinning is niet vreemd, het 'overkomt' veel vrouwen. Ineens sta je stil bij je leven. Je kijkt terug naar wat achter je ligt, en je denkt na over wat er nog komen gaat. Hoe zal je toekomst er uit zien? Wat wil je nog graag? Welke mogelijkheden zijn er nog voor jou? In dit artikel lees je hoe Monique de antwoorden op haar vragen heeft gevonden.

Lees verder >>