Ben jij al op je toekomst voorbereid?
'Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid!' Wat mij betreft is deze slogan uit de jaren '80 nog helemaal actueel in deze tijd van ontslagen, baanverlies, reorganisaties en boventalligheid. In dit artikel lees je waarom, en geef ik je tips hoe je goed bent voorbereid op jóuw toekomst.
'Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid!'
Herinner jij je hem nog? De bekende slogan in de campagne die de overheid eind jaren ’80 gebruikte om de zelfstandigheid van vrouwen te vergroten en meisjes na te laten denken over hun studiekeuze. Het doel: een vak leren, voorbereid zijn op je toekomst, in je eigen levensonderhoud kunnen voorzien en economisch onafhankelijk zijn.
Inmiddels zijn wij vrouwen al veel beter voorbereid op de toekomst, en is het vrij normaal geworden dat je een studie of opleiding kiest in de richting waarin je graag wilt werken.
Toch moest ik aan deze slogan denken, toen ik pas weer een aantal ‘paniekmailtjes’ in mijn mailbox zag.
Paniek omdat er plotseling iets gebeurde of meegedeeld werd dat grote invloed heeft op het werk en de toekomst: baanverlies, ontslag, een functiewijziging, werk dat geclusterd wordt op een centrale plaats in Nederland, een hele afdeling die binnenkort wordt verplaatst, actief mobiel verklaard worden of boventallig worden etc.
Ik zal je een paar voorbeelden geven van vragen die ik regelmatig krijg:
'Mijn werk komt door bezuinigingen te vervallen en ik moet op zoek naar iets anders. Hoe vind ik werk in deze tijd en hoe kan ik nu het beste solliciteren?
‘Ik moet binnen 2 weken aangeven of ik gebruik wil maken van de opstapregeling. Elke dag denk ik er weer anders over. Ik wil graag weg, maar vrees dat ik na zoveel jaar bij dezelfde werkgever moeilijk aan ander werk kan komen. Wat is verstandig om te doen?'
‘Help, wat moet ik doen? Ik werk al 20 jaar in de financiële dienstverlening. Op zoek naar een nieuwe baan? Terug naar de schoolbanken? Hoe weet ik wat bij mij past? Er is zoveel aanbod!’
'In mijn hart weet ik best wat ik zou willen. Ik ben er in het verleden al eens mee bezig geweest, maar heb het toen niet doorgezet. Hoe pak ik het nu aan?’
Vragen waarin ik onrust hoor, angst en soms zelfs paniek: 'ik moet een beslissing nemen, maar wat moet ik dan doen? Wat is de beste keus? Waar begin ik?'
Haastige spoed is zelden goed
We weten het allemaal: haastige spoed is zelden goed. En ‘over 1 nacht ijs gaan’ is ook nog steeds niet verstandig.
Toch heb je in zulke situaties niet altijd veel tijd om na te denken wat je moet doen. Vaak wordt er op korte termijn al een beslissing genomen of een reactie van je verwacht. Je moet bijvoorbeeld snel aangeven of je gebruik wilt maken van de opstapregeling of je moet binnen 2 weken al ‘op de knop drukken’ om aan te geven dat je weg wilt bij de bank.
En dat geef veel stress en onrust. Het houdt je constant bezig, spookt door je gedachten en houdt je ’s nachts uit je slaap. Wat ga ik doen? Wat is wijsheid?
Dit kan je helpen!
Wat mij in zo’n situatie vaak helpt is om scenario’s te bedenken van mogelijkheden die er zijn, en deze verder uit te werken. Probeer het eens uit, misschien helpt het jou ook.
Stel jezelf de vraag: wat gebeurt er als ik voor optie A kies? En wat gebeurt er als ik voor optie B kies? Wat zijn de voordelen en de nadelen van optie A en wat van optie B? Welke mogelijkheden en kansen heb ik bij optie A en welke bij optie B? Wat zijn de consequenties als ik kies voor optie A en wat als ik kies voor optie B? Waar loopt ik dan tegenaan?
Vaak krijg je zo al heel snel een duidelijk beeld van situaties, mogelijkheden en kansen, maar ook van consequenties, gevolgen en angsten of gedachten die er zijn, of dingen waar je tegenaan loopt.
Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid!
Toch ontkomen we er vaak niet aan dat we op korte termijn een beslissing moeten nemen die gevolgen kan hebben voor onze toekomst. Hoe fijn zou het zijn als je dan al daarop voorbereid bent, en veel makkelijker een keuze kunt maken of een besluit kunt nemen!
Daarom is mijn advies: denk alvast na over je toekomst en je mogelijkheden, ook als je (nog) niet in de situatie bent waarin je ‘gedwongen’ wordt om een keuze te maken. Zorg dat je bent voorbereid, dat je weet wat je mogelijkheden zijn (zowel binnen als buiten de bank of je huidige werkgever), wat je graag zou willen en wat je daar voor moet doen.
Hoe pak je dat aan?
Zorg dat je een plan B hebt. Ik geef je hieronder een aantal voorbeelden van vragen die je voor jezelf kunt beantwoorden.
- Ga voor jezelf na wat je graag zou willen doen als je huidige baan zou verdwijnen of als je zou mogen kiezen iets anders te gaan doen. Wat past bij jou? Waar ligt je passie? Wat zijn je talenten en kwaliteiten? Waar haal jij echt plezier en voldoening uit?
- Wil je graag blijven werken bij het bedrijf waar je nu werkt of in de branche waar je werkt? Of zou je juist graag eens wat anders willen doen, in een andere richting, een andere branche, een andere soort functie?
- Zou je graag een andere richting op willen, oriënteer je dan alvast op de mogelijkheden die er op dit moment zijn. Zijn er veel vacatures? Wat wordt er precies gevraagd voor deze functies aan competenties, vaardigheden en opleiding?
- Schrijf eens op wat je moet doen om dit te bereiken. Moet je een opleiding of cursus doen? Zo ja, welke opleidingsmogelijkheden zijn er? Wat zijn de kosten? Hoe lang ben je bezig met je opleiding/studie? Moet je ook praktische ervaring opdoen op dat gebied?
- Kijk ook eens of er mogelijkheden zijn in je huidige werk om taken of werkzaamheden naar je toe te trekken waarin je graag verder zou willen. Zo kun je alvast ervaring opdoen en tegelijk uitproberen of dit soort werkzaamheden echt zo goed bij je passen als dat je dacht.
Samen werken aan jouw plan B?
Ik kan me voorstellen dat het soms lastig is om zelf op bovenstaande vragen een goed antwoord te geven. Misschien loop je vast, vraag je je af waar jij nu echt goed in bent, wat jouw passie eigenlijk is of wat nu echt goed bij jou past.
Misschien merk je dat je heel graag eens wat anders zou willen, maar dat er nog zóveel dingen zijn die je tegenhouden om die stap ook te durven zetten.
Aarzel dan niet om hulp te vragen. Ik help je er graag bij. Vaak kun je je ontwikkelbudget of loopbaanbudget van je werkgever (mits je daar recht op hebt), gebruiken voor een loopbaantraject of ontwikkeltraject.
En het mooie is, als jij je plan B klaar hebt, ben je voorbereid op de toekomst en hoef je niet in paniek ’s nachts wakker te liggen. Je weet wat jouw mogelijkheden zijn en wat je daar voor moet doen. Die rust wil jij toch ook?
Misschien zit je op dit moment zelf in zo'n situatie
Misschien weet je al dat er de komende tijd allerlei veranderingen aankomen die ook jou en je werk gaan raken. Misschien zit je nu nog goed, maar wil je graag voor jezelf onderzoeken welke mogelijkheden er nog meer voor je zijn.
'Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid!'
Voor mij als loopbaancoach is deze slogan nog steeds zo actueel als in de jaren '80. Want waarom zou je iets laten afhangen van anderen? Waarom niet zelf alvast het initiatief nemen en je eigen wensen, mogelijkheden en kansen gaan ontdekken?
Gratis strategiesessie
Denk je nu, ja dat wil ik ook! Ik wil mijn mogelijkheden ontdekken. Ik wil weten wat er nog meer voor mij is buiten de bank, de financiële dienstverlening of de organisatie waar ik nu werk. Ik wil een plan B maken zodat ik ben voorbereid en niet voor verrassingen kom te staan of in paniek hoef te raken als de volgende reorganisatie of ontslag wordt aangekondigd.
Kun je daar wel wat input voor gebruiken?
Vraag dan een een gratis strategiesessie*aan, dan kijk en denk ik met je mee. Je kunt ook direct een gratis strategiesessie inplannen via mijn online agenda.
*Een gratis strategiesessie duurt ongeveer 45 - 60 minuten en doen we online (via skype of zoom) of op mijn kantoor in Zwolle. Tijdens deze sessie kun je jouw specifieke situatie of vragen inbrengen. Ik denk met je mee, met het doel je direct verder te helpen. Veel mensen zijn daar voldoende mee geholpen. Anderen kiezen daarna voor verdere begeleiding.
Wil je liever eerst helemaal zelf aan de slag?
Vraag dan mijn gratis e-book ‘Maak werk van je toekomst’ aan, dat jou helpt te ontdekken wie jij bent, wat jij kunt en wat jij wilt, zodat je stappen kunt zetten om te doen wat echt bij jou past!
8 februari 2018, Jeanet Visscher
Ik help je de regie over je eigen leven en loopbaan in handen te nemen, zodat je je kwaliteiten en talenten optimaal kunt inzetten, werk doet dat echt bij je past en weer met plezier, energie en voldoening kunt werken en leven.
PS Ik vind de privacy van mijn klanten belangrijk. Alle namen en personen waar ik over schrijf zijn fictief. Voor de situaties en onderwerpen laat ik me inspireren door voorbeelden uit mijn praktijk.
Anderen lazen ook:
'Help! wat moet ik kiezen: blijven of weggaan bij de bank?'
'Durf jij een nieuwe deur naar jouw toekomst te openen?'